Ez volt 2016


Az év legjobb filmzenéi, az év meglepetései, a legjobb tételek, a legjobb betétdalok, a legjobb sorozatzenék, a legszínvonalasabb kiadványok, csalódások, és az év legrosszabb zenéi. Hogy melyikünk miképpen vélekedik 2016-ról, az a szerző nevének kiválasztása után letekerve, új ablak megnyílása nélkül elolvasható.
 
Bíró Zsolt összesítése
 

Az év legjobb filmzenéi:


1. James Newton Howard: Legendás állatok és megfigyelésük
A produkcióhoz 2016 legjobb filmzenéjét alkotta meg Howard. Egy másfél órás, nagyszabású fantasymuzsikát hallhatunk, egy stílusparádét káprázatos nagyzenekari hangszereléssel, számtalan témával. Ennek köszönhetően sokadik hallgatásra is marad bőven felfedeznivaló az aláfestésben, mely úgy illeszkedik kifogástalanul a Harry Potter-univerzumba, hogy teljesen önálló motívumokat tartalmaz, a kapocs mindössze a pár helyen megidéződő Hedvig-téma. Én ugyan rendszerint sokallani szoktam a filmzenék bővített kiadásain helyet kapó darabok összjátékidejét, ezúttal azonban nem éreztem ilyet, emiatt a deluxe verziót ajánlom mindenkinek a szimpla helyett. Úgy tűnik, a művész közreműködése garantált lesz a folyam további részeinél is, s ezzel bizonyára további zseniális score-ok sorozatával gazdagodik majd a filmzene-történelem.

2. Christopher Young: Monkey King 2
Tényleg képtelen vagyok felfogni, hogy egy ekkora tehetséget, mint Young, akinek ennyire a kisujjában van minden a szimfonikus filmzeneszerzésről, emellett bátran mer kísérletezni is, hogyan mellőzhetnek ennyire dühítően a rendezők és a stúdiók. Jelenleg sincs semmilyen filmterv a naptárában, s ez egy darabig még biztos nem is változik, csak ne jusson ő is a sok éve inaktív Trevor Jones sorsára, akiről legutóbb akkor hallottunk, amikor valami reklámhoz (!) komponált. Miként egy évvel korábban, úgy 2016-ban is Kína kellett ahhoz, hogy Young ízületei ne rozsdásodjanak be, hiszen újra felkérték a Majomkirály-franchise-hoz, és már a harmadik rész forgatása is tervben van, ahol állítólag a komponistával is tervezni fognak. A második epizód muzsikája talán még az elsőnél is erősebbre sikerült. A kínai instrumentumok hagyományos szimfonikus zenekarba olvasztása ismét egy igazi ínyencfalatot eredményezett, és ha Young már csak élete végéig e karakterhez fog komponálni "jobb híján", az sem fog talán annyira zavarni, amennyiben ilyen minőséggel párosul.

3. Justin Hurwitz: Kaliforniai álom
Sokat elárul erről a zenéről, hogy úgy kapott tőlem tíz pontot, hogy a filmet egyelőre nem láttam, de ennek ellenére is egy a képek nélkül is tökéletesen működőképes albumról beszélhetek. Igaz ez úgy is, hogy nemcsak dalokból áll, hanem instrumentális anyagból is, ráadásul ez az az eset, amikor a két részleg szoros egységet alkot. Ennyi potenciális slágert és remek score-t írni egyetlen filmhez óriási teljesítmény, ráadásul ezt – a dalszövegeket leszámítva – egy mindössze 32 éves komponista hajtotta végre. El lehet gondolkozni azon, hogy most mi lesz Justin Hurwitzcal, hiszen a Kaliforniai álomot követően bizonyára elindul a musicalek reneszánsza, de ez éppúgy befejeződik majd hamar, mint ahogy a Gladiátort követően a szandálos filmek szériája. Azonban felesleges aggódni az ifjú tehetség miatt, mert szerzeményei hangszereléséből világosan kiderül, hogy nagy tudás birtokában áll, tehát nemcsak dalszerzőként, hanem score-ok komponálójaként is biztosított a jövője.

4. John Ottman: X-Men – Apokalipszis
Milliószor bebizonyosodott, hogy zenei remekművek létrehozásához idő kell, de manapság a legkevesebb idő nemegyszer épp a score-ra jut. Nem elég, hogy a komponisták hátán folyamatosan csattog a korbács, de sokszor emellett még az utolsó pillanatban történő újravágások is megnehezítik az életüket. Ottman a szerencsések közé tartozott ezúttal, mert több hónapja volt arra, hogy formába öntse elképzeléseit – igaz, egyúttal a Rendes fickók kíséretével is meg kellett birkóznia. Harmadik X-muzsikája (amelynek egyik csúcspontján Beethoven 7. szimfóniájának "Allegretto"-ja vált váratlanul stílust) egy grandiózus hangszerelésű, kórussal felvértezett, markáns szimfonikus mű lett, a szerzőtől a legjobb a széria történelmében. 

5. Ali Gavan, Barney Douglas: Warriors
Egy afrikai krikettjátékosokról szóló dokumentumfilm muzsikája kapcsán mire számítanánk előzetesen? Valószínűleg valami érdektelen, filléres score-ra, pláne, ha tudjuk, hogy egy ismeretlen zeneszerző és az alkotás direktora jegyzi. Nos, ehhez képest egy olyan, nagyszerű dalokból és fantasztikus instrumentális számokból összeálló stílusos zenei kaleidoszkóp született, melyhez foghatót nem mindennap hallani: egyetlenegy pillanata sincs, mely ne lenne minimum jó, de inkább kiváló. Ha Quentin Tarantinóhoz eljutna az album, valószínűleg a következő filmjébe egymás után emelné át róla a szerzeményeket.


6. James Horner: Living in the Age of Airplanes
Lassan két éve, hogy elhunyt James Horner, az egyik utolsó művével pedig még inkább arra emlékezteti a filmzenerajongókat, hogy micsoda pótolhatatlan alkotót veszítettek el. Nemegyszer volt alapja annak, hogy önismétlőnek titulálták, azonban sokszor mutatta meg, hogy felesleges ezen lovagolni: ha olykor pont azt kaptuk tőle, amire számítottunk, rengetegszer történt meg az is, hogy bátran el mert térni a saját maga felállította zenei szabályoktól. Tragikusan ironikus, hogy halálát tulajdonképpen éppen az okozta, ami a zeneszerzés melletti másik szenvedélye volt, azaz a repülés, illetve hogy legutolsó munkáinak egyike pont egy erről szóló alkotáshoz született. A Living in the Age of Airplanes nagyszerű aláfestést kapott, érződik rajta, hogy hiába "csak" egy dokumentumfilmről van szó, a szerző mindent beleadott, hogy feledhetetlen művet alkosson. Gyönyörű, légies melódiák jellemzik az albumot, mely méltó hattyúdala lett Jamesnek, egyúttal a filmzenerajongók szívében nagy fájdalmat okozva azt is megmutatta, mennyi zenei gondolat rejlett még a művészben, melyeket már sosem fog kottalapokra jegyezni...

7. Bruno Coulais: Évszakok
A komponistára a Bíbor folyók zenéje kapcsán figyeltem fel 2000-ben, és azt az évtizedet tartom a fénykorának. Noha azóta is találtam pályáján nem egy erős zenét, akkoriban egymás után érkeztek a csemegék tőle. 2016-ban az Évszakoknál kiváló muzsikára számítottam, hiszen e természetfilmet az a Jacques Cluzaud rendezte, akinek Vándormadarak és Óceánok című projektjei a Coulais jegyezte score-t illetően is erősek voltak. E trió legfrissebb tagjának zenéje jól passzol a sorba, egymást követik a bensőséges dallamok. A művész egy igen összetett, a játékossággal sem spóroló szimfonikus művet komponált, mely hibátlanul illeszkedik a képekhez, tökéletesen kiegészíti azokat, s a nehezen kiismerhetőség miatt itt is igaz az, hogy a mű a sokadik hallgatásra is hagy új felfedeznivalót.

8. Jóhann Jóhannsson: Érkezés
Egy sci-finél a zenébe is bőven belefér a kísérletezés, Jóhannsson pedig nem volt rest így tenni, ennek köszönhetően pedig minden idők egyik legegyénibb score-ja született meg. Egy új zenei nyelvezet, szokatlan hangdizájnból kikeveredő meditatív pillanatok, jéghideg elektronika, vokalisták manipulált hangjának bevetése jellemzi a score-t, az óriási kavics alakú űrhajó első felbukkanása alatt hallható bálnahangszerűségnél ütősebben pedig eddig még nem sokszor jellemeztek egy idegen fajt. Hallgatója válogatja, hogy ki miként viszonyul ehhez az aláfestéshez. Nekem ugyan a mozi premierje előtt sem okozott gondot a befogadása, de elismerem, hogy a legtöbb embernek ehhez szüksége volt a jelenetek ismeretére is, és bizonyára nem kevesen vannak, akik teljesen elutasítják. A színvonalra mindenesetre jellemző, hogy a művet nem akárki, hanem a komolyzenékre szakosodott Deutsche Grammophon jelentette meg (miként a szerző később taglalt szólóalbumát is), mely a maga 119 évével talán a legnagyobb múltra visszatekintő lemezkiadó.

9. Steven Price: Öngyilkos osztag
E képregényfilm nemcsak önmagában tragikus, hanem az ész nélküli betétdal-használat kapcsán is elrettentő példa. Valaki, egy nagyon ostoba ember kitalálta, hogy milyen rettenetesen menő lesz az, ha minden egyes főbb szereplőt legalább egy pop-, rock- vagy rapszám jellemez, de az sem baj, ha több, ennek pedig az lett az eredménye, hogy az első ötven percben tizennégy dal csendül fel (ebből kilenc az első húsz percben!), összesen pedig huszonhárom hangzik el ilyen-olyan módon. Ez így gyaníthatóan rekord, mert ennyi még valami táncikálós tinifilmben sincs. Steven Price műve így duplán vesztes lett: nem elég, hogy borzasztó lett az, amihez készült, de még egy kereskedelmi rádiós dalkavalkád mögé is lett szorítva. Így nem a komponista hibája, hogy darabjai nem tudtak jól érvényesülni ebben a koncepció nélküli zenei katyvaszban, de szerencsére a filmzenealbum révén meggyőződhettünk róla, hogy milyen ütős akciómuzsika született a csapat jellegzetes főtémájával és lendületes altémákkal. Ahogy az a Gravitációnál is történt, a művész a score első felét ezúttal szintén csak amolyan felvezetésnek szánta, a másodikban aztán robbannak elképzelései. A CD-re került 72 perc abszolút csúcspontja a "One Bullet Is All I Need", melybe első hallgatáskor szó szerint beleborzongtam, annyira hatásosnak tartottam. Price nem futószalagon gyártja a score-okat, ezt pedig szerencsére a végeredményen is jól hallani.

10. Theodore Shapiro: Szellemirtók
Sokan másokkal ellentétben nem kötődöm komolyabban érzelmileg az eredeti Szellemirtókhoz, mert valahogy úgy alakult, hogy gyerekként láttam utoljára, ám az azért még így is létező fenntartásaim ellenére belekezdtem az új változatba. Azonban úgy 15-20 perc után feladtam, amikor rájöttem, hogy ez a fajta "humor" nem az én világom (s ellenérzéseim oka nem rasszizmusban vagy nőgyűlöletben keresendő, amit rendszerint rásütöttek a filmet elutasítókra), egyúttal meg kellett állapítanom, hogy – az előző helyezetthez hasonlóan – mennyire érdemtelen alkotásra lett elpazarolva egy remek score. Hacsak az eredeti főcímdal ötletes felhasználását nem tekintjük annak, Shapiro nagyzenekari, kórussal is kiegészült műve humort nem igazán tartalmaz (végül is a forgatókönyv szintén ezen az úton járt...), akár egy gótikus Tim Burton-mozi kísérete is lehetne. Kár, hogy a mozgókép minőségére ezúttal rímelő bevételi adatok és a nézői-ellentábori, érthető gyűlölettel teli visszhang árnyékot vetett az aláfestésre is, mert ebben az esetben is igaz az a sokszor előrángatott klisé, miszerint egy ilyen muzsika sokkalta jobb filmet érdemelt volna.


 

További kiemelkedő filmzenék:


1. Michael Giacchino: Doctor Strange
Giacchino egy igazi zenei színfolttal gazdagította a Marvel-moziverzumot. A hagyományos nagyzenekari, kórussal támogatott irányt progresszív rockos hatásokat is felvonultató megoldásokkal tarkította, a szokatlanságot pedig olyan ötletekkel is fokozta, mint a zene visszafelé lejátszása vagy retrós szintetizátorhang bevetése. A score-ból először a "The Master of the Mystic End Credits" látott napvilágot még a premier előtt, s erre mindenki hátrahőkölt, annyira más volt, mint amire az ember egy képregényfilmnél számít. Végül kiderült, hogy ez a stílus csak erre az egy szerzeményre jellemző, de hiába lett konzervatívabb a többi (itt-ott kis csavarokkal), attól még nem érnek azok sem kevesebbet.

2. Patrick Cassidy: 1916 – The Irish Rebellion
A Liam Neeson narrációjával rögzített háromrészes dokumentumszéria témája Írország történelmének egyik fontos eseménye, az úgynevezett húsvéti felkelés. Cassidy az egyik legalulértékeltebb filmzeneszerző, amiben azért az is közrejátszik, hogy nevét kevés stáblistán láthattuk felbukkanni. Ez nem csoda, hiszen elsősorban a komolyzenei területen munkálkodik, így alaposan megfontolja, mit vállal el, ennek következtében például akciófilmeknél kis eséllyel fog feltűnni. Ennek a minisorozatnak a nívóját alaposan megemelik a művész kompozíciói, hiszen ilyen hangsúlyos muzsikát kevés dokumentumfilm kap. A méltóságteljes, lassan hömpölygő, szépséges dallamoké a terep, a score pedig egy királydráma alatt is tökéletesen megállná a helyét.

3. Ennio Morricone: La Corrispondenza
Giuseppe Tornatore filmjeihez a legtöbbször remekműveket készített a házi zeneszerzőjének számító Mester, de ilyesmire valószínűleg senki nem számított napjainkban tőle. Kevesen gondolták volna, hogy Morricone előkapja az elektromos gitárt, és olyan instrumentális balladákat dob össze, amelyek például Gary Moore valamelyik albumán is elférnének. Azért nem az ilyesmik az uralkodók a 65 perces játékidőben, mert megtalálhatjuk itt azokat a szépséges dallamokat is, melyek annyira jellemzik és mindig is jellemezték Morriconét, s az album összességében egy igen kellemes, keserédes hallgatnivaló lett.


4. Thomas Newman: Utazók
Newman alulfoglalkoztatottsága miatt pár éve még aggódtam, attól tartva, hogy teljesen eltűnik a süllyesztőben. Ehhez képest ma már James Bond-filmekhez ír zenét, sikeresen helyettesített egy legendát, amikor Steven Spielberg őt választotta a Kémek hídjához John Williams ideiglenes pótlására, és megkapta 14. Oscar-jelölését is (a Filmakadémia szégyene, hogy díjra eddig nem tartották érdemesnek). Továbbra is megunhatatlan az a különlegesen légies stílus, mely a szerző művészetének egy szeletét jellemzi, aki ezúttal ezt egy sci-finél vetette be. Az Utazók zenéjével valójában nem tett hozzá sok újdonságot ahhoz, amiben a legerősebb (néhány érdekes megoldást azért hallhatunk), csak pontosan azt hozta, ami miatt sokan - hozzám hasonlóan – mindig is szeretni fogják munkáit.

5. Clint Eastwood, Christian Jacob, The Tierney Sutton Band: Sully – Csoda a Hudson folyón
Valószínűleg nem léteznek számottevő mennyiségben olyan filmzenekedvelők, akiknek Clint Eastwood lenne a kedvenc komponistájuk. A Sully – Csoda a Hudson folyón aláfestése pont azért ugrik ki magasan a rendező nem túl izgalmas filmzenéi közül, mert ezúttal sikerült rálelnie egy titkos adalékra, melyet a korábbi score-jai nem tartalmaztak, ez pedig Christian Jacob és a The Tierney Sutton Band, akiknek szimfonikus zenekarral támogatott lassú jazzmuzsikája az év egyik legharmonikusabb aláfestése.
6. Roque Banos: Nuestros Amantes
A spanyol szerző munkája alig haladja meg a fél órát, de harminc percen át egy hihetetlenül kellemes, lelket simogató élményt ad. Viszonylag ritka ma már a mozikban az ilyen filmzene, mely annyira egységes, hogy képtelenség belőle kiemelni akár csak egyetlen tracket is, az egész olyan, mint hogyha egy hosszú szerzemény lenne. Zongoracentrikus, szomorkás, fülbemászó kompozíciókat tartalmaz az album, a rajta hallhatókat pedig – szerencsére – egyáltalán nem lehet öszekapcsolni a borító címlapjával, mely egy B kategóriás vígjátékot sugall.7. Matthew Margeson: Eddie, a sas
Mintha csak Hans Zimmer korai korszaka éledne újra e szintipopos score-ban, azon időkből, amikor még nem elsősorban a nagy ívű szimfonikus muzsikák jellemezték a német komponista művészetét. A lendületesebb pillanatokat tekintve a Mint a villámban, a csendesebb momentumok terén pedig például a Miss Daisy sofőrjében hallhattunk hasonló jellegű muzsikákat Zimmertől – Margeson pedig pontosan az ő stúdiójához köthető. Utóbbi komponista Giorgio Morodert is idézni szerette volna, ahogy Vangelis Tűzszekerekhez írt főtémája sem véletlenül ugorhat be a hallgatónak. A hangsúly viszont a hasonló jellegen, illetve a tudatos zenei tiszteletadáson van, nem a kopírozáson, és a korhű hangzás érdekében Margeson még régi, kidobásra szánt szintetizátorokat is felkutatott különféle aukciós oldalakon. A score a film megismerését követően kerül a helyére, s hallgatásával tökéletesen idézhetjük fel Eddie bukásait, majd tündöklését.

8. Ian Mackley: The Hollywood Shorties
Ma már elég nehéz eredeti stílusú filmzenét felmutatni, a magáról eddig csak rövidfilmekkel hallató Ian Mackleynek mégis sikerült. Az év egyik nagy meglepetéseként aposztrofálható műve úgy hangzik, mintha csak a mostanában egyre inkább hódító synthwave stílus legtehetségesebb képviselői ültek volna össze, hogy legjobb ötleteiket beledobálják egy kalapba. A nyolcvanas évek szintetizátoros világát hallhatjuk visszaköszönni a score-ban (chiptune-os, sőt funkys és szoftrockos jellegzetességekkel egyaránt megszórva), de szellemiségében nem áll túl messze Matthew Margesonnak az imént említett score-jától sem. A soundtrack hallgatásakor könnyen a nyakba akasztható szintik, a rikító színű ruhák és az idétlen válltömések univerzumában találhatjuk magunkat, de mégsem köhögünk a portól, mert régimódiságnak nyoma sincs. 

9. Carter Burwell: Viharlovagok
Burwellnek van egy jellegzetesen lassú, borongós stílusa, ami valakinek vagy bejön, vagy nem – mostanában nekem a legtöbbször nem. A Viharlovagok című katasztrófamozihoz született kompozíciói viszont a szabályt erősítő kivételek közé tartoznak, ráadásul nemcsak önmagukban hatásosak, de a jelenetekben is igen jól működnek. A szerző nem a napjainkban szokásos és elvárt akciópaneleket alkalmazza, a mozgalmasabb trackek önmagukban is jók, szerencsére nem érdektelen csatazenék, valahogy ekkor is megmarad az a méltóság, mely a csendesebb, intimebb zenei pillanatokat is átlengi. Persze a Burwellre jellemző, olykor álmosítóan melankolikus világ is jelen van, de a főszereplő és szerelme kapcsolatának, valamint a hólepte település vihar előtti és utáni békéjének alátámasztására szolgáló megközelítés ezúttal nem unalmas, hanem felemelő és szép. 

10. Daniel Hart: Elliott, a sárkány
A független filmes közegből érkező szerző számára mély víz lehetett az Elliott, a sárkány, folklorisztikus elemeket magába olvasztó, önállóan is megálló szimfonikus munkáján azonban semmilyen megilletődöttséget nem észlelni, az erdei környezetet és a szabadság érzetét jól sikerült a zene nyelvére lefordítania. A főtéma fülbemászó, a különféle motívumok pedig sokat hozzáadnak a látottakhoz.


11. Clint Mansell: High-Rise
Mansell az egyik legkülönlegesebb stílusú művész, aki jelen van a filmiparban, és a J.G. Ballard 1975-ös írásán alapulú alkotás sem szokványos aláfestést kapott tőle. Valahogy megfoghatatlan az egész kíséret stílusa: művészi, ám nem művészieskedő, jelen van benne egy leheletnyi elektronika, repetitív megoldások sora, és a klasszikus jellegű ötletek sem hiányoznak belőle. Alapvetően csendes, ízléses darabról beszélhetünk, a kellemesen borongós és a némileg nyomasztó, a kilencvenes, illetve a kétezres évek első felének Howard Shore-jára is jellemző világ között valahol félúton. 12. Hanan Townshend - The Vessel
Az új-zélandi komponista a semmiből érkezett 2012-ben, hiszen egy kivétellel kizárólag rövidfilmeknél tűnt fel addig, amikor nem kisebb név, mint Terrence Malick választotta ki a To the Wonderhez (miután előző alkotásába, Az élet fájába is beválogatott pár felvételt Townshendtől), ez pedig azért jelent valamit. A The Vesselhez fennkölt, angyali atmoszférájú, légies dallamok társultak, melyek engem nem az első hallgatás során találtak el, hiszen ez az a muzsika, amelyre oda kell figyelni. Amennyiben viszont ez megtörténik, onnantól könnyen a hatása alá kerülhetünk. 


13. Nick Cave, Warren Ellis: Mars - Utunk a vörös bolygóra
Cave azon kevés pop/rock zenészek közé tartozik, akik sikeresen vetették meg lábukat a filmzenei talajon, ráadásul az e területen is jelen lévő körülrajongásának oka is van, nem csupán a korábban elért eredményeinek köszönhető, mint sok zenésztársánál. Ellisszel alkotott párosa már nem egy score-t hozott létre, de a duóhoz eddig többnyire a fullasztó atmoszférájú, poros környezetet köthettük, mint például egy másik 2016-os produkciónál, A préri urainál. Nagy meglepetésre esett rájuk a választás a National Geographic fikciós sorozatához (még ha – kozmikus – por azért odafent is található), de a komponisták lassú, ráérősen kifejtett, borongós muzsikája még egy ilyen stílusú közegben is helytállt.

14. Lorenzo Jovanotti Cherubini: L'Estate Addosso
A sokadik, más zenei közegből érkező művészt köszönthetjük a filmzenék világában. Ehhez a soundtrackhez semmilyen reményt nem fűztem, arra tippeltem, hogy olyan lesz, mintha egy új Jovanotti-album lenne, kizárólag olasz nyelvű rappel megtűzdelt popdalokkal, annyi különbséggel, hogy ezt most épp nagyképűen kinevezték filmzenének. Ehhez képest csak néhány dal akad (ráadásul mindegyik rendben van, a film címét viselő pedig potenciális sláger), és a jellemzően akusztikus hangszerelésű instrumentális anyag kifejezetten kellemes. Soha rosszabb debütálást – írtam volna a végére, viszont meg kell említeni, hogy bár Jovanottinak valóban ez az első "igazi" filmje, korábban már több dokumentum-, illetve rövidfilm zeneszerzője volt. Akkor viszont jöhet a folytatás! 

15. Walter Mair: Ronaldo
Egy életrajzi dokumentumfilmekre (Senna, Amy) szakosodott produceri csapat az egyik legsikeresebb focistát is kiszemelte magának témaként. Zeneszerzőnek az osztrák Walter Mairt kérték fel, akinek még várnia kell az ismertségre, hiszen eddigi pályájának egyetlen ismertebb darabja van, mégpedig ez az alkotás, 2017-es mozijai pedig nem lesznek széles körben népszerűek. A Ronaldo egy néhány hangszerre írt score-t kapott, melyhez diszkréten társulnak az elektronikus kiegészítések. Mair egy csendes, szinte tapintatos művet hozott létre, amelyben nincsenek bonyolult megoldások, de pont szimplaságával, minden túldíszítéstől mentességével fogott meg.

16. Andy Hull, Robert McDowell: Az ember, aki mindent tudott
Az egy szigeten tengődő Paul Dano és a hullát alakító Daniel Radcliffe 2016 legelszálltabb mozgóképének lett részese, amikor aláírták a szerződésüket Az ember, aki mindent tudotthoz. A nem mindennapi vállalkozáshoz nem mindennapi zene dukált, a Manchester Orchestra két tagja pedig szállította is. Formabontó hangzású, lágy és meditatív score-t alkottak, melyet egy igen extrém alapra építettek fel: a főszereplők énekére és vokáljára. Szférikus, lassú, suttogásba hajló dalolászásuk érdekessége, hogy a legtöbbször a cappellába hajlók, azaz semmilyen instrumentum nem kíséri őket, vagy ha igen, akkor is csak néhány. Az őrületet fokozza, amikor efféle lecsupaszított és lassított formában csendül fel John Williams feledhetetlen sziget-témája a Jurassic Parkból, valamint a Rednex révén világhírűvé vált tradicionális dal, a "Cotton Eye Joe".


 

Az év legjobb tévés zenéi:


1. Abel Korzeniowski: Londoni rémtörténetek – 2-3. évad
Úgy tűnik, újra kell hallgatnom a széria első évadjához kapcsolódóan kiadott soundtracket, hogy kiderüljön számomra: vajon tényleg ekkora váltás következett be a zenében a háromévados széria közepétől, és az elsőhöz komponált muzsika még valóban kevésbé érdekes, vagy az is ugyanolyan remek lett, mint a második és a harmadik szezoné, csak épp 2014-ben még nem értékeltem kellőképpen. A soundtrackek időtartama is változott: a korábbi 72 perchez képest ezúttal közel két és fél órán át élvezhetjük a méltatlanul alulértékelt lengyel komponista gótikus, sötét, nemegyszer rémálmok aláfestésének is beillő szerzeményeit, melyek sosem változnak át céltalan, horrorisztikus csörömpöléssé. Az a nem is olyan régi trend, hogy a tévésorozatok epizódjai mozifilmként is megállnák helyüket, zenére átültetve végleg begyűrűzött a tévés aláfestések körébe is.

2. Ramin Djawadi: Trónok harca – 6. évad
Mivel egyelőre nem követem napjaink talán legnépszerűbb sorozatát, az első öt évad zenéjéből mindössze a védjegyül szolgáló főtéma ragadta meg a figyelmemet – ez viszont a hatodik szezon esetében megváltozott. Ebben a másfél órában Djawadi igen magas szintre emelte elképzeléseit, és ezúttal már a jelenetek ismerete nélkül is rendkívül hatásosnak találtam a legtöbb szerzeményét. Az eleve erős összképből magasan kiemelkedik a kórusos, a főtémát megcsavaró "Winds of Winter", illetve a tízperces "Light of the Seven", mely valószínűleg Djawadi pályájának eddigi csúcspontja.


3. Papik & Yuma: Lupin III – L'avventura Italiana
Két zenekar dobta be a közösbe minden tudását, hogy az Arséne Lupin unokájának kalandjait elmesélő animesorozat olasz változatának score-ját elkészítse. A japánhoz Yuji Ono komponált zongora-nagybőgő-dob felállással előadott zenét, mellyel sok probléma nincs, a stílus ráadásul itt is ugyanúgy jazz maradt, azonban a Papik & Yuma alkalmi formáció dúsabb hangszereléssel, némi elektronikával megtoldva, még nagyobb közönséghez szólóan közelítette meg a nyomozó viszontagságait. A sok méltatást érdemlő album olyan, mint hogyha egy jazzrádiót hallgatnánk. Felbukkan lazább smooth jazz, harsányabb dixieland, kötetlenebb free jazz, lüktető bossa nova, bandukolós-dobsöprűs easy listening, zeneszerzők terén pedig Burt Bacharach és Henry Mancini neve kívánkozik ide.

4. Jeff Beal: Jesse Stone – The Ultimate Collection
Az egy évvel korábbi évértékelésemben Jeff Beal a Kártyavár harmadik évadja ihlette munkájával szerepelt. A negyedik alatt szóló kompozíciók 2016-ban jelentek meg albumként, ahol ugyan semmilyen visszalépés nem történt, de ott már megszűnt nálam az újdonság varázsa. Felkerült viszont a listára a Tom Selleck által eddig kilenc alkalommal alakított kisvárosi rendőrfőnök, Jesse Stone karakteréhez fűződő tévéfilmek zenéiből összeállított kiadvány. A nem szorosan összefüggő részekből álló széria ráérősen csordogáló történetű epizódjai között az egyik legfontosabb kapocs Beal csendes, néhol leheletnyit jazzes score-ja. Valójában nem beszélhetünk elképesztően változatos kompozíciókról, azonban a művész nagyszerű atmoszférát volt képes teremteni, s ez hihetetlenül ritka az efféle alacsony költségvetésű tévéfilmek körében.

5. Clint Mansell: Black Mirror – San Junipero
A Fekete tükör-széria egyik legnépszerűbb epizódja a San Junipero, melyet én valamiért viszont a legkevésbé érdekesnek találtam a folyamból, sőt untam. Talán ezért sem tűnt fel a jelenetek alatt, hogy Clint Mansell mennyire hangulatos kompozíciókat szerzett hozzájuk. A score egyike évértékelésem azon darabjainak, melyekről a napközbeni hallgatást követően teljesen más vélemény alakítható ki, mint az éjszakai után. E sorokat éjjel egy órakor írom, miközben Mansell meditatív pillanatokban gazdag ambientje szól a háttérben, és kiderült, hogy amin nappal bizonyára átsiklottam volna, az valójában mennyire hatásos. 

Az év megjelenése:


Howard Shore: Hetedik
Meglepő, de a valaha készült talán leghatásosabb thrillerscore korábban sosem volt kiadva, mindössze a premier idején megjelent válogatásalbum tartalmazott részleteket belőle, bár legalább sikerült e negyedórára a legkeményebb két tracket kiválasztani. A kiadatlanságon – saját kiadója révén – maga Shore változtatott, aki sajnos ma már nem készít efféle stílusteremtő, sötét, horrorisztikus aláfestéseket. Az egyórás lemez egy iskolai táblát hátborzongatóan lassan kaparó tíz köröm zenei leképezése lehetne, a "John Doe" című mestermű pedig a minimalista hatáskeltés csúcsa.  

Filmzeneszerzők szólóalbumai:


Jóhann Jóhannsson: Orphée
2016-ban az elsődlegesen nem filmzeneszerzőként ismert Yann Tiersen és John Carpenter is szót kért, de előbbi egy viszonylag szimpla zongorás lemezzel állt elő, a kultrendező Lost Themes II című lemeze pedig az egy évvel korábbi első résznél kevésbé lett érdekes (a "Dark Blues", valamint a "Real Xeno" címre hallgató szintirock kompozíciók azért ütősek). Így e kategóriában két CD-t emelnék ki. Ezek egyike Jóhann Jóhannssonhoz fűződik, aki egy leginkább Craig Armstrong szerzői lemezeihez hasonlóval jelentkezett, és kifejezetten lenyűgöző balladák találhatók rajta, csipetnyi elektronikával megszórva. A kétszeres Oscar-jelölt Jóhannssonnak valójában nem ez az első szólóalbuma, mert bár a nagyvilág filmzeneszerzőként ismerte meg, az Orphée a tizedik nem filmzenei lemeze. A korábbi önálló anyagaihoz képest talán ez a legpopulárisabb és a legszélesebb közönség elé tárható, viszont e jellemzők nem vonták magukkal azt, hogy a művésznek bármiféle kompromisszumot kellett volna kötnie. Ha a stílust nézzük, valójában ez az album is filmzene, csak épp még nem készült el az a film, amelyhez íródott.

Terence Blanchard: Breathless
A művész nemcsak filmzenei berkekben népszerű az olyan alkotások score-jának köszönhetően, mint például Az utolsó éjjel vagy A belső ember, hiszen a jazzvilág egyik meghatározó egyéniségéről van szó. 2016 őszén hazánkban dupla klubkoncertet adott zenekara, az E-Collective kíséretében, akikkel együtt a Breathlesst is rögzítette. Az alapvetően instrumentális, de három dal erejéig PJ Morton énekessel kiegészülő formáció felvételeit tartalmazó CD nem feltétlenül "az utcáról beesőknek" való, mert egy vérbeli jazzalbumról beszélünk. Blanchard trombitajátéka a leghangsúlyosabb rajta, ugyanakkor a gitár-basszusgitár-dob, illetve billentyűs hangszerek felállású csapatának tagjai sem szorulnak háttérbe a melankolikus, játékos és ütemesen lüktető szerzeményeket egyaránt tartalmazó kiadványon.


 

Az év kiemelkedő szerzeményei:


Ahogy például a könnyűzenei előadók lemezein, úgy a filmzenealbumok többségén is akad egy vagy több olyan darab, mely kiugrik a többi közül, mondhatni: az a sláger. Szokásomhoz hűen ezúttal is kizárólag olyan kiadványokról válogattam e kategóriába kiváló trackeket (szám szerint most épp 18-at), melyek nem szerepeltek feljebb.

1. Rob Simonsen: "Night Drive" (Idegpálya)
Az alapvetően szimfonikus zenék területén alkotó szerző retrós, mégis modern kiruccanása a nyolcvanas évekbe remek eredménnyel zárult. A score csúcspontja ez a zseniális track, melyben olyat hallunk, amilyet talán még soha az életben: gyerekkórus énekével kevert szintipopot.
2. Brooke Bair, Will Blair: "Roadtrip" (Magicians: Life in the Impossible)
A testvérpár a Zöld szoba esetében még nem tudta megmutatni, mire képes, de ez megváltozott ennél a bűvészes dokumentumfilmnél, ahová egy dallamos pillanatokban dúskáló aláfestést írtak. A "Magic Outlaws" is nagyszerű szerzemény lett, de a dinamikus "Roadtrip" még ezen is túltesz. Ami az utolsó egy percben történik a bendzsó felbukkanásakor, annál szemléletesebb példát nehezen tudnék mondani az örömzenélésre. Ezt és Simonsen szerzeményét hallgattam meg legtöbbször a 2016-os filmzenei kínálatból.3. Marcelo Zarvos: "Don't Ever Let Me Go" (Válaszúton)
Egy soundtrack, amelyre bizonyára nem sokan figyeltek fel, aminek oka a film jelentéktelenségében kereshető. Ennek az üvegharmonikás, rendkívül szívhez szóló, éteri kis csodának viszont ott a helye 2016 leggyönyörűbb szerzeményei között.

4. Dario Mariannelli: "Hanzo's Fortress" (Kubo és a varázshúrok)
Hiába vagyok óriási rajongója a keleti hangszereknek, pláne, ha nagyzenekarban kapnak helyet, valószínűleg majd csak az animációs mozi megnézése fogja méltó helyére rakni nálam Marianelli score-ját, melynek egyelőre csak elismerem az érdemeit, azonban összességében még nem fogott meg. Nem igaz viszont ez erre a kompozícióra: egyszerűen minden benne van, amit a nagy ívű filmzenékben kereshet egy filmzenerajongó.

5. Michael Giacchino: "Night on the Yorktown" (Star Trek: Mindenen túl)
Némelyeknek csalódást okozott a művész a Zsivány Egyes: Egy Star Wars történethez írt aláfestésével, más kérdés, hogy egy ilyen kaliberű komponistával szemben mennyire méltatlan, hogy a film körüli problémák miatt mindössze egy hónap alatt kellett helytállnia – és tegyük hozzá, hogy ugyanezen embereknek már John Williams is csalódást okozott Az ébredő Erő kapcsán. Giacchinótól 2016-ban ezt a tracket találtam a legerősebbnek, mely ezúttal is azt bizonyítja, hogy okkal tartják őt sokan Williams vagy épp Jerry Goldsmith méltó utódjának. Évértékelésem ezen kategóriájában ez a legklasszikusabb darab, mondhatni: régi vágású, de ez pozitívumként értendő, hiszen a "Night on the Yorktown" a filmzenék régmúltjába, a legnagyobb, már elhunyt legendák zenei világába kalauzolja el a hallgatót.

6. Lorne Balfe: "Forgotten" (13 óra: Bengázi titkos katonái)
A katonák a harctéren elesett bajtársaik holtteste mellett magukba roskadva ráébrednek, mit is vállaltak, majd lassan elindulnak a rájuk váró helikopterek felé – ezt a képet lehetne elképzelni ehhez a szépen felépített, méltóságteljes kompozícióhoz. Körülbelül oda kell elhelyezni Balfe pályáján, ahová Hans Zimmerén a "Journey to the Line"-t tesszük Az őrület határánból.


7. Cliff Martinez: "Messenger Walks Among Us" (Neon Démon)
Kicsit talán már ráuntam Cliff Martinez stílusára, így a Neon Démonhoz írt szerzeményei összességében nem fogtak meg. Leszámítva ezt a filmzeneszerzőktől még nem sokszor hallott stílusú digitális kotkodácsolást, mely kifejezetten élvezetes és bólogatásra ösztönző lett.
8. Kyle Dixon, Michael Stein: "Stranger Things" (Stranger Things – 1. évad)
Annak ellenére, hogy jól működik a sorozat alatt a Survival formáció két tagjának zenéje, lemezen már nem ilyen szép a kép, a kettes számú album kifejezetten gyenge. Persze a lényeg a jelenetek alatti teljesítmény, és hangsúlyozom, hogy ott nincs is semmi gond, azonban albumként hallgatva kibukik, hogy időtálló vagy bármilyen motívumok helyett sokszor a misztikus hangulatra gyúró ködösítés a jellemző. Ha pedig 140 percnyi zene közt mindössze néhány erősebb tracket találunk, és a többire leginkább a töltelék jelző illik, akkor azért olyan maradandó aláfestésről nem beszélhetünk. Mindazonáltal még így is kapna tőlem az egyes számú album kerek hét pontot, azzal a megjegyzéssel, hogy ezt a zenét nem érdemes elválasztani attól, amihez készült – a "Kids" és a "Friends" című nosztalgikus trackek viszont magasan kiemelkednek a többi közül, és a "The Upside Down" is eléggé eltalált lett. Ahogy kiemelkedik a fortyogó főtéma is, mely elképesztő erejű, holott mindössze egy perc állt a szerzők rendelkezésére ütőset alkotni. Ez vitathatatlanul sikerült is, és annyira meghatározó lett szerzeményük, sőt kultikus, hogy minden zokszó nélkül az X-akták főtémája mellé lehet rakni.

9. Dominic Lewis: "Triple Buy" (Pénzes cápa)
A soundtrack csúcspontját jelenti e rendkívül hatásos, a pergő időt kiválóan érzékeltető szerzemény. Igazi különlegesség benne a lehető legtökéletesebb érzékkel elhelyezett szonárszerű hangok sorozata.


10. Jed Kurzel: "1st Regression - To Mountain Village / Wagon Chase" (Assassin's Creed)
A 2015-ös évértékelésemben a legfélresikerültebbek között két soundtrackjével is szereplő Kurzelből sok jót nem néztem volna ki ehhez a játékadaptációhoz, ehhez képest megfelelően helytállt. Score-jából erre az eredeti hangzású dübörgésre kifejezetten felkaptam a fejemet.
11. Paul Englishby: "Series Three Finale" (Muskétások: 3. évad)
Annak ellenére, hogy a soundtrackről nálam csak ez az optimista hangvételű, valóban slágeres, megnyerő kalandzene ugrott ki a többi közül, Englishby a szériához egy több mint korrekt muzsikát szerzett, érdemes tenni vele egy próbát.

12. Bear McCreary: "Hazmat Suit" (Cloverfield Lane 10)
Ennél különlegesebb ötlettel kevés track rendelkezett az évben. Nem is a pulzáló vonósok kétségkívül hatásos játéka az igazi csemege, hanem az az elsőre számítógépből érkezőnek tűnő fémes hang, mely valójában egy bizarr, öt méter hosszú (!) hangszerből ered. A kimondottan horrorisztikus hangok létrehozására is alkalmas blaster beamet először Jerry Goldsmith vonta be filmzenébe az 1979-es Star Trek: A mozifilmnél, most pedig McCreary csempészett művébe egy kis extremitást a használatával.
13. Ian Hultquist: "A Million Pieces" (Burning Bodhi)
A független filmek terén még bizonyára fogunk hallani a feltörekvő szerzőről, aki a Kaley Cuoco (Agymenők) főszereplésével készült drámához egy jóleső score-t szerzett. A teljes album ajánlható, de ez a kurtán-furcsán véget érő, ám kedves, csengő-bongó gyöngyszem már első hallgatásra nagy kedvencemmé vált.14. Abel Korzeniowski: "Off the Road" (Éjszakai ragadozók)
Egy újabb olyan score, amelynél biztosnak tűnik, hogy igazán majd akkor ismerem fel hatását, ha megnézem azt, amihez készült. A jelenetek nélkül is megáll a mű, ami mindig plusz pontot jelent, de igazán nagy hatást belőle rám egyelőre csak ez a vonóscentrikus, feszültséggel teli szerzemény tett.
15. Craig Armstrong: "Ed Copies Data" (Snowden)
Oliver Stone filmjének zenéje kapcsán valami nem tisztázott dolog történt: valószínűleg Armstrong munkájával nem volt maximálisan elégedett a direktor, így került a képbe Adam Peters – vagy talán épp fordítva történt? Ki tudja, de a lényeg, hogy mindkettejük munkája megjelent, és a trackek közül kiemelkedik Armstrongnak ez a borongós, friss szellemiségű elektronikus darabja, ahol a film ismerete nélkül is el tudjuk képzelni, milyen lehet a jelenet, amelyhez készült.
16. Junkie XL: "The Workx" (Distance Between Dreams)
Egyelőre úgy érzem, hogy a dance szcénából érkező zeneszerző néhány score-t követően ki is írta magát, legalábbis blockbuster szinten. Némiképp más a helyzet viszont, amikor a saját közegébe kerül vissza, mint ennél a szörfös dokumentumfilmnél, ahová ez az ibizai hangulatú darab is született, mely Junkie XL talán legjobb szólóalbumáról, a "Today"-ről sem lógna ki. 17. Henry Jackman: "Making the Connection" (Jack Reacher: Nincs visszaút)
Továbbra sem változott a helyzet: egyetlenegy olyan Jackman-filmzene sem létezik, amelyet teljes egészében kedvelnék, zömük még részleteiben sem tetszik, a szerző felkapottsága részemről a szürkeségével egyenes arányban áll. Az albumról ez a lágy vonósokkal és elektromos gitár kattogásával kísért szerethető track árnyalta viszont nálam a róla kialakult képet. Az Amerika Kapitány: A tél katonája című mozijának "Captain America" című fantasztikus trackje, illetve a "Making the Connection" azt mutatja: van még azért remény, hogy Jackman egyszer a közepesnél jobb score-t is szerez.


18. John Paesano: "God Rest Ye Merry Gentlemen" (Almost Christmas)
Az egyik legkevésbé érdekes karácsonyi, tradicionális klasszikus másfél – de micsoda másfél! – perces feldolgozása az év leglazább filmzenei trackje. A lüktető, Hammond-orgonás geg hallatán rögtön vigyorogni kezdtem.


 

Az év legjobb betétdalai:


1. Katharina Nuttall: "Secret Room" (Magnus)
Mivel a Kaliforniai álom és a Warriors soundtrackjéről több dal is ide kerülhetne, ám teljes albumként megtalálhatók a legjobbak között, emiatt e kategóriából kimaradtak. Így a norvég sakknagymesterről, Magnus Carlsenről szóló dokumentumfilm betétdala lett az első helyezett, melyet garantáltan nem egyszer pörget le senki sem, aki meghallgatja. A filmzenealbumoknak köszönhetően is szinte minden évben rátalálok egy általam korábban ismeretlen előadóra vagy zenekarra, akik aztán további szerzeményeik révén kedvenccé válnak. 2016 hatalmas felfedezése lett számomra a szintén norvég, angolul éneklő Katharina Nuttall, aki megdöbbentően szuggesztív hanggal rendelkezik, valahol Tanita Tikaram és Marianne Faithfull között. A lágy vonósjátékra és az egyszemélyes német formációt, a Schillert idéző diszkrét elektronikus zenei alapra az énekesnő dalolása teszi fel a koronát.

2. Ferdia Walsh-Peelo: "Drive It Like You Stole It" (Sing Street)
A soundtrackről az "A Beautiful Sea" is egy nagyszerű darab, de a "Drive It Like You Stole It" (szintén az egyik főszereplő előadásában) egyszerűen mindent visz. Erre a szintipoppal és new wave-vel kevert rádióbarát muzsikára, melybe még szaxofon is becsatlakozik, garantáltan beindul az ember fejének bólogatása, és legszívesebben azonnal csatlakozna vokalistaként. A briliáns felvétel a Grease-béli "Summer Nights" 21. századi megfelelője lehetne, már rengetegszer meghallgattam, de nem tudom megunni.
3. Madsonik feat. Lola Marsh: "Drift and Fall Again" (Beépített tudat)
Mindig rettenetesen elszégyellem magam a vélt időhiányom miatt, ha olyan elképesztő teherbírású komponisták teljesítményére gondolok, mint például Bear McCreary és Blake Neely. Vagy éppen Brian Tyler, aki a filmzenéin túl (melyek feljátszásakor rendszerint ő a karmester is, sőt ha kell, akár hangszeren is csatlakozik a zenészekhez) még egyéb projektekre is képes időt szakítani. Madsonik nevű elektronikus zenei alteregója egy igazi klubsláger-balladával állt elő, káprázatos alappal és a Lola Marsh duóval kiegészülve. Az ehhez született videoklipben egyébként Tyler is felbukkan. 


4. Shanghai Roxi Musical Studio Choirs / Metro Voices London: "Kung Fu Fighting (Celebration Time)" (Kung Fu Panda 3)
Hát pontosan így kell vérfrissítést végrehajtani egy unásig ismert dalon! A szériát fémjelző Carl Douglas-szám modern köntösét tradicionális ázsiai hangszerek, szimfonikus kíséret és két vidám kórus alkotja.


5. Patrick Cassidy feat. Sibéal: "Mise Éire" (1916 - The Irish Rebellion)
A feljebb már szereplő albumról ez a himnikus, videoklippel is rendelkező szerzemény egy ifjú énekesnő tolmácsolásában szólal meg írül, és nem más, mint egy gyönyörű óda Írországhoz, tisztelgés hősei előtt.

6. Florence and the Machine: "Wish That You Were Here" (Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei)
A művészi értéket szem előtt tartók és a kellemes popzenére vágyók halmazát egyformán lefedi a Florence and the Machine munkássága. A Tim Burton alkotásához írt felvételük tökéletesen illik az eddigi számaik sorába, emellett a mozihoz is passzol, ami nem véletlen, hiszen a frontember Florence Welch is legalább annyira csodabogár, mint a filmbeli gyerekek.7. OMD feat. Taron Egerton & Hugh Jackman: "Thrill Me" (Eddie, a sas)
A Matthew Margeson score-jára jellemző zenei időutazást a kifejezetten a mozihoz írt dalokkal teli válogatásalbummal lehet folytatni. Erre került fel a stáblista alatt szóló potenciális sláger is, mely részben a Take That-es Gary Barlow szerzeménye, és a címszereplő Egerton adja elő a háttérben vokálozó Jackmannel a kilencvenes évek első felének egyik ikonikus popzenekara, az OMD társaságában.


8. David Brent: "Lady Gypsy" (David Brent: Life on the Road)
Egy réges-régi nyár, egy aprócska félreértés és azt követő felháborodás történetét dalolja el akusztikus hangszerelésű, videoklippel is ellátott dalában Ricky Gervais (azaz alteregója, David Brent), aki meglepően kellemes hanggal rendelkezik ehhez a tábortüzes stílushoz. A teljesen őrült irányba elkanyarodó dalszövegű szerzemény már első hallásra rendkívül fülbemászó, akár rádiós slágernek is beválna.


9. Sofia Jannok: "Colonizer (CUDIT)" (Midnight Sun) 
A svéd – konkrétan lappföldi, még konkrétabban számi – énekesnő hangjának északias nyersesége a vonzereje, amelyet egy futurisztikus vokál kísér egy különleges zenei alappal. A már említett Katharina Nuttalléhoz hasonlóan az ő munkássága is felfedezésre érdemes.
10. St. Vincent: "Something on Your Mind" (Elliott, a sárkány)
Annie Clark, azaz St. Vincent az 56 éves korában elhunyt amerikai folkénekesnő, Karen Dalton 1971-es dalát dolgozta fel. E verzió lényegesen jobb, mert egyfelől az új előadót sokkalta élvezetesebb hallgatni, mint a rajzfilmfigurás orgánumú Daltont, másfelől a hangszerelés is jóval gazdagabb lett.
11. Lorenzo Jovanotti Cherubini: "L'Estate Addosso" (L'Estate Addosso)
Nem gondoltam volna, hogy egyszer egy olasz nyelvű szám is felkerül a listára. Jovanotti felvétele ellenállhatatlanul megtelepszik a fülben, s csak úgy sugárzik belőle az életöröm – és akkor most már csak abban bízom, hogy nem valami rokona haláláról énekel benne.

 

Az év legjobb játékzenéi:


1. Frida Johansson, Henrik Oja: Unravel
Ez a kedves kis oldalnézetes játék, melyben egy piros fonallényt irányítunk útján, egy elképesztően harmonikus és békés, zenei gyógyírként ható, pár hangszerre írt aláfestést kapott. Az egész soundtrack csodálatos, gyenge kompozíciókat vagy tölteléket egyáltalán nem tartalmaz. Ezt az akusztikus stílust én rettenetesen kedvelem, úgy szoktam jellemezni, hogy Amerika vidéki kisvárosait megidéző zene. Az alkalmazott instrumentumokra, különösen a szólóhegedű (melyen a svéd szerződuó női tagja játszik) markáns jelenlétére való tekintettel talán a countryhoz áll közel, de ez csak egy kényszerűen leegyszerűsített meghatározás. Épp ezért ne a rodeók és a szalmaszálakkal teli kockás ingek jussanak eszünkbe, hanem inkább a nyugalom, és végeláthatatlan zöld mezőkön szabadon legelésző vadlovak. 

2. Neal Acree: Revelation
Filmzeneszerző ekkora szintet talán még soha nem lépett, mint Acree. Az olyan kellemes csengésű címektől, mint a Rovarinvázió, a Piton 2., a Gyilkos rajzás, a Sárkánygyík, egyszóval a ZS kategóriás opuszok bűzölgő mocsarából érkezve odáig jutott, hogy egy ennyire igényes, filmzeneként is abszolút helytálló nagyzenekari muzsikát készített el. Az egzotikus hatásokkal bőven ellátott, tradicionális kínai instrumentumok, illetve Tina Guo csellista közreműködésével rögzített szimfonikus score egy remek zenei utazás Keletre, a végre a helyére került szerzőről pedig remélhetőleg még sokat fogunk hallani, akár komolyabb filmek kapcsán is. Aki szereti az olyan mozik muzsikáját, mint például Az utolsó szamuráj vagy Az ígéret, az még véletlenül se hagyja ki a Revelation dallamokban gazdag aláfestését.

3. Andreas Waldetoft: Stellaris
Az album egy végtelen űrutazás zenéje lehetne, és nemcsak azért, mert egy sci-fi játékhoz íródott, de hosszából adódóan is. Ennek a közel három órának viszont az egyik erénye, hogy amennyiben ezen időtartamot sokallanánk, tulajdonképpen bármely kompozíciót beprogramozhatjuk lejátszási listánkba, mert biztosak lehetünk abban, hogy abszolút kellemes, hangulatát tekintve leginkább Jean Michel Jarre legnépszerűbb műveihez közel álló, himnikus, meditatív űrzenét fogunk hallani. A csúcspont az orgonás "Faster Than Light", mely instrumentális és Mia Stegmar hangjával kiegészült formában is felkerült a kiadványra, s mindkettő egyaránt garantálja, hogy rögtön visszaugrunk a kezdésre, amint lepörögtek.

4. Takeshi Furukawa: The Last Guardian
Az első hallgatáskor egyáltalán nem volt hatással rám a score, de adtam neki még egy esélyt, s érdemes volt. A komponista a Star Wars – A klónok háborúja kiegészítő zeneszerzője, hangszerelőként pedig nem egy produkcióban vett már részt. A The Last Guardianhoz (mely egy kisfiú és egy sárkányszerű lény közös kalandjaira épül) egy erőteljes hangzású, kórussal kiegészült nagyzenekarral rögzített score-t komponált, mely filmzeneként is kétségtelenül megállná a helyét.

5. Jesse Harlin, Jim Bonney: Mafia III
A harmadik epizódjához érő széria egy olyan műfajú score-ral rendelkezik, mely még a mozifilmekben sem sűrűn teszi tiszteletét: ez pedig a blues-rock. A főbb közreműködők: vijjogó elektromos, illetve akusztikus gitár, cselló, dob, rézfúvósok, Hammond-orgona, és persze az elmaradhatatlan harsány szájharmonika. Nem csupán amiatt magas a score élvezeti értéke, mert nem mindennapi vendég egy filmzenekedvelő hangszórójában, hanem mert nagyon jól hozza a bőrruhás, zord Harley Davidson-lovagokkal teli kocsmák és az odáig vezető, kietlen pusztaságon átívelő, poros országút atmoszféráját.


6. Tony Gerber: Pavilion
Hogy ki számára mennyire ad élményt ennek a különleges nézetű, zöldellő növényzet által átszőtt romok közt játszódó logikai kalandjátéknak a zenéje, az nagyban függ attól, hogy az illető mennyire kedveli az ambientet. Az itt hallható, ráérősen terjengő misztikus kompozíciók szintetizátorhangzása néhol posztrockos gitárszólamokkal bővül. A mű nappali hallgatásra egyáltalán nem ajánlott, amikor azonban minden elcsendesedett, egy jólesően nyugodt muzsikával gazdagodhatunk.
7. Heinali: Bound
Ennek a meglehetősen furcsa, már-már taszítóan minimalista kivitelezésű játéknak különleges kompozíciókra volt szüksége, amelyeket a Heinali művésznevű ukrán komponistától kapott meg. Ambientes, zongorás-szintetizátoros darabok keltek életre a kezei alatt, néhol ütemesebb megközelítésre váltva, a sokszínűség jegyében pedig olykor még orgona szakrális hangja is beköszön. Ez az a fajta muzsika, amelyet nem korszakalkotó tehetség írt, nem is áll utánozhatatlanul bonyolult szerzeményekből, de sajátos hangulata mégis viszi magával a hallgatót.8. Zikali: Steep
Az Alpok hófedte sziklái között zajló versenyek ihlette szerzemények születtek az extrém sportos Steep alá a játékok mellett filmekre és rövidfilmekre, illetve reklámokra szakosodott Zikali formációtól. A manipulált hangok jól megférnek a valódi instrumentumok mellett, a szokásosnak nevezhető hangszereken (például dob, vonósok, különféle gitárok és szintetizátorok), illetve vokálon túl a palettát olyan különleges hangszerek színesítik, mint az üvegharmonika, a hang drum vagy a duduk.


 

Az év legfélresikerültebb zenéi, csalódások:


1. Hans Zimmer: Inferno
Enyhén szólva is látszik, hogy a komponista világkörüli útra kelve koncertezett, miközben az Infernón dolgozott. Az év egyik leginkább várt műve két nagyszerű, közkedvelt zenei előddel rendelkezik, de nem csupán a Robert Langdon-folyam vélhetően záró epizódjához született méltatlan zene, hanem Zimmer életművéhez is. Azt hittem, majd a jelenetek megismerését követően helyére kerül ez az egész kaotikus album, ehhez képest kiderült, hogy a score túldigitalizáltságát és széteffektezését semmi sem indokolta. Valahogy az egész olyan, mint hogyha a két társszerző, Steve Mazzaro és Andrew Kawczynski kihasználta volna, hogy a főnök le van terhelve, és amit a 2015-ös korábbi Chappie-be (ahol szintén trióban dolgoztak) még nem rakhattak bele minőségi okok miatt, azt most kárörvendve felhasználták. A széria aláfestéseit tekintve tehát ezután inkább egy duóról, mintsem trilógiáról beszéljünk, de szerencsére könnyen meg is feledkezhetünk erről a kis kisiklásról annak köszönhetően, hogy Zimmer mennyire feledhetetlen koncertet adott hazánkban.

2. Vangelis: Rosetta
Biztos voltam benne, hogy a 73 éves Vangelis nem fog a korral haladni, és ugyanazzal a ma már – lássuk be – kissé porosnak ható stílussal próbálkozik majd 29. albumán is, amivel már annyiszor. Személyes pechje ráadásul, hogy ezt a fajta szintetizátoros stílust, melyet a Rosettán is bevetett, nem érintette a napjainkban hömpölygő retróhullám, így ma már meglehetősen korszerűtlennek hat. Ugyanakkor abban bíztam, hogy amennyiben szem előtt tartom, hogy a valaha korszakalkotónak számító művész (nekem is kedvencem volt egykor) nagysága részben abban rejlik, hogy pontosan azt adja rajongóinak, amire azok számítanak, még akár egy emlékezetes zenei élménnyel is gazdagodhatok. Nem így történt. Első hallgatásra egyenesen tragikusnak és bálványledöntőnek tartottam a CD-t (a "Philae's Descent"-nek például semmilyen albumra nem szabadott volna felkerülnie soha, mert olyan, mint hogyha egy két évtizeddel ezelőtti számítógépes játék rettenetesen gagyi csatazenéje lenne), zavaróan a múltban ragadtnak. Harmadjára finomodott az álláspontom, és végül nem rossz zeneként, csak egy mérhetetlenül nagy csalódásként könyveltem el, melyben egy kevés értéket azért találtam. Hogy nem egyedül a hangszerelésben kell keresni a problémát, arra az is utal részemről, hogy Vangelis rengeteg régi számát máig kedvelem, és egyáltalán nem nosztalgiából, ráadásul például a The City című konceptalbuma is hiába lassan három évtizedes, ma is teljesen megállja a helyét mind hangzása, mind ötletek terén.
Egy vicces, bár inkább kizökkentő dolog, amit talán nem egyedül én hallok ki: a Rosetta azonos című trackjére (mely egyébként olyan, mint hogyha valami hetvenes-nyolcvanas évekbeli, agyonszűrőzött képi világú erotikus filmhez íródott volna) az első pillanattól kezdődően rá lehet énekelni kicsit lelassítva Komár László "Fiam" című örökzöldjének gyakorlatilag teljes refrénjét: "Az életem te vagy, fiam..."

3. Junkie XL: Deadpool / Deadpool Reloaded
Egy az eddig mozivászonra került képregényhősöktől ennyire eltérő karakter, mint Deadpool zeneileg óriási kihívást jelent, ehhez képest meglepő, hogy mennyire semmi nem történik ezen a soundtracken. Van egy egyéni szintetizátorhangot bevető főtémafélénk, de itt is csupán a hang szokatlansága feltűnő, nem maga a motívum. Egy elektronikával tarkított szöszmötölést hallunk egy órán át, amelyből teljesen nyilvánvalóvá válik, hogy kár volt a Mad Max – A harag útja kapcsán csodagyerekként ünnepelni Junkie XL-t, mert igen látványosan nem tudott mit kezdeni Deadpoollal. Emlékezetem szerint filmzenerajongásom kezdete óta nem tapasztaltam soha olyat, hogy egy előzetesen rossznak titulált score-t a jelenetek ismeretében még rosszabbnak kezdjek tartani - hát itt ez is megtörtént. A kiadványon tényleg semmi érdekes nem zajlik, de így legalább realizálhattam, hogy DMX "X Gon' Give It to Ya" című hőbörgése valójában egy egész jó kis rapszám. A Deadpool Reloaded elnevezésű, félig betétdalos albumra viszont inkább nem is térnék ki bővebben, mert azzal már aztán tényleg csak az üst oldalára odaégett mocskot próbálta meg ételként eladni a kiadó...

4-5. Ramin Djawadi: Warcraft: A kezdetek / Rupert-Gregson-Williams: Tarzan legendája
Mindkét műre egyaránt illik az, hogy fantasztikus zenét várhattunk előzetesen a témák ismeretében, mégis óriási csalódást okoztak szerzőik. Ha a Warcraft rengeteg karakterére és komplett mitológiájára gondolunk, vagy arra, hogy az őserdei hős micsoda erőtől duzzadó szimfonikus muzsikát kaphatott volna, ha nem egy addig csak zeneileg jelentéktelen vígjátékoknál tébláboló komponistát kérnek fel, akkor nem kérdés, hogy ugyan nem rettenetes muzsikákról, de nagy kihagyott lehetőségekről kell beszélnünk. Ugyanakkor Djawadi ide írt főtémája már elkezdett tetszeni, a Trónok harca hatodik évadjához egyenesen egy remekművet írt, a Westworld "rockklasszikusok westernzongorára" jellegű megközelítése is káprázatos, a szerző eleve szép jövő elé néz, és az előjel nélkül kategóriát váltó Gregson-Williams is meglepően összekapta magát A fegyvertelen katonához, tehát túlzottan bírálni őket felesleges.


 

Az év legellentmondásosabb filmzenéje:


Mica Levi: Jackie
Ismét az év legmegosztóbb aláfestését kreálta Levi, melyért sokan rajonganak, mások pedig borzasztónak találnak, és teljesen elutasítanak. Az aláfestés pontosan abba a csak vélt érdemeik miatt elismert zenéket tartalmazó blokkba tartozik, ahová a teljesség igénye nélkül Jonny Greenwood a Vérző olaj, Antonio Sanchez a Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje), Gary Yerson a Mr. Turner, Alex Ebert a Minden odavan vagy Gustavo Santaolalla a Babel zenéjével sorolható. Levi muzsikáját nem feltétlenül nevezném kifejezetten rossznak, ahhoz képest például egyenesen mestermű, amit A felszín alatthoz összezörgött. Azonban nem ártana észrevenni azoknak, akik korszakalkotó filmzeneszerzők munkáit rendszerint észre sem veszik, sőt tudatosan ignorálják, most viszont sznob módon már-már az évszázad egyik alapművének nyilvánították ki a Jackie elképesztően tolakodó score-ját, hogy mennyire nem ezen a szinten kezdődik a zsenialitás. Érdekes módon ugyanők vélekednek más esetben úgy, hogy az igazán jó filmzenét nem érzékeli az ember. Akkor most?
Nincs baj az alternatívval a filmzenében sem, de azért, mert valami nem szokványos, még nem válik értelemszerűen mesterművé is, hiszen ha valaki jelentkezne egy olyan score-ral, amely nem állna másból, csak két kavics monoton összekocogtatásából, az is szokatlan lenne ugyan, de nem valószínű, hogy jogos lenne a díjeső érte. Levi műve olyan, mintha valaki csak épp ismerkedne a hangszerekkel, mert feltehetően nem azért hozott létre pont ilyet, mivel az efféle minimalizmust ítélte a legalkalmasabbnak a jelenetek alá, hanem mert ez a maximum, amivel elő bírt állni. Ha ezt a score-t a kollégáinak, közülük is a filmzenék géniuszainak kellene értékelniük, és megtudnák, hogy Oscar-jelölt lett, valószínűleg hangosan felnevetnének. A korrektség kedvéért azért megjegyezném, hogy a "Vanity" című szerzemény kimondottan rendben van, jól átadja a film hangulatát, és összességében úgy öt-hat pontot adnék a teljes műre, tehát nem élvezhetetlen, csak azért kezeljük helyén a dolgokat. Ennek megfelelően ne tekintsünk már egy egy évszázadban egyszer megszülető zseninek vagy épp az új John Williamsnek olyanokat, akiknek még rengeteget kellene fejlődniük ahhoz, hogy a filmzenetörténelem nagykönyvében jogos fejezetet kapjanak.

 
Gregus Péter összesítése

 
2015-ös évértékelőm bevezetőjében azt írtam, hogy 2016-ban több nagy zeneszerzőnek lesz alkalma javítani, hiszen biztató megbízásaik voltak kilátásban. Alexandre Desplat végül távozott a Zsivány Egyes: Egy Star Wars történet stábjából, de így is erős évet tudhat maga mögött, igaz, nagyon átütő művel nem állt elő. Hans Zimmer is tudott volna korrigálni 2015-ös teljesítményén, ám ez az Infernóval finoman szólva sem jött össze, ennek ellenére májusi koncertjével igencsak mély nyomot hagyott bennem. 2016 ismét a meglepetések éve lett, kezdve azzal, hogy James Newton Howardot választották a Legendás állatok és megfigyelésük komponistájának, s a szerző így végre megkapta a már évek óta kiérdemelt nagy franchise-t, amelyben kedvére lubickolhat. Justin Hurwitz zseniális munkája is igen nagy meglepetésnek hatott, hiszen a Kaliforniai álom score-ja és dalai évek múltán is hivatkozási alapnak fognak minősülni a filmmusicalek világában. Michael Giacchinótól is megszoktuk már, hogy évente több jó muzsikával is előáll, 2016-ban azonban három olyannal jelentkezett, mely néhány komponista esetében egy karrier alatt csak egyszer jön össze, nemhogy egy év alatt. Ezek mellett pedig sok olyan apró, nem várt aláfestésbe botlottam, melyek a szerző vagy a film ismeretlensége miatt jó eséllyel elkerülték a szélesebb közönség figyelmét, pedig az érdeklődést ezek is megérdemlik.

2017 az eddig bejelentett film és zeneszerző párosítások alapján igen ígéretesnek tűnik. Giacchino nyárra egy kicsit teljesíthetetlennek tűnő feladattal kellene, hogy megbirkózzon, hiszen szinte pár hét eltéréssel jelentkezik majd három új munkával (The Book of HenryPókember: HazatérésA majmok bolygója: Háború). Desplat is több filmhez szerződött, ám ebből egyet, a Valerian és az ezer bolygó városát valószínűleg minden filmzenerajongó igencsak várt produkciónak tartja. John Williams Star Wars: Az utolsó jedije is finoman szólva az év legjobban várt aláfestései közé tartozik, emellett egy újabb Steven Spielberg-mozihoz is komponál majd (The Kidnapping of Edgardo Mortara), ez pedig mindig a minőség záloga. Hans Zimmer Christopher Nolan új filmjéhez (Dunkirk) szállít majd zenét, s csak remélni tudjuk, hogy a 2017-ben folytatódó koncertkörútja ezen alkotására nem nyomja majd rá a bélyegét. Brian Tyler A múmia kapcsán mutathatja majd be, hogy maradt még benne a szimfonikus muzsika terén ki nem aknázott tehetség, James Newton Howardtól pedig az év végén érkező Jumanjié is igencsak várt zene, tekintve, hogy a szerző a kalandfilmek terén milyen erős éveket tud maga mögött. 
 

Az év legjobb zenéi:


1. James Newton Howard: Legendás állatok és megfigyelésük
Amikor kiderült, hogy James Newton Howard lesz a Harry Potter-univerzumban játszódó alkotás zeneszerzője, már akkor sejteni lehetett, hogy zeneileg valami igen nagy dolog van készülőben. A komponista nem is cáfolta meg ezt, hiszen karrierje egyik legfontosabb muzsikáját alkotta meg a többrészes fantasysorozat első állomásához. Emlékezetes témák, feledhetetlen zenei pillanatok és tökéletes összhatás jellemzi 2016 általam legjobbnak vélt score-ját. 

2. Justin Hurwitz: Kaliforniai álom
Igen kevés zeneszerzőnek adatik meg, hogy mindössze 32 évesen szinte minden létező filmes díjat besöpörjön egy zenével, ám ez a bravúr Justin Hurwitznek összejött. A Kaliforniai álom muzsikája nem egyszerűen jó zene, kicsit több annál, hiszen egy nem túl közönségkedvenc zenei műfajra úgy irányította rá a figyelmet, mint előtte csak kevés filmmuzsika. Noha nem szoktam dalokkal kevert albumot a legjobb tíz közé helyezni, ám most mégis ezt kell tegyem, hiszen Hurwitz aláfestése és az általa is jegyzett dalok együtt teszik naggyá a Kaliforniai álom zenei világát.3. Michael Giacchino: Star Trek: Mindenen túl
A harmadik felvonásához érkező Star Trekkel Michael Giacchino feltette a koronát az általa jegyzett Star Trek-zenékre. A régi témákat a korábbiakhoz képest sokkal jobban kibontotta, a főtéma variálásával pedig egy új színt is vitt a széria zenéibe. Az új motívumok és az igencsak erősre sikerült szimfonikus stílus miatt kétségtelen, hogy 2016 egyik legerősebb aláfestése lett Giacchino alkotása.


4. Dario Marianelli: Kubo és a varázshúrok
A komponista korunk egyik legnagyobb filmzenei talánya, hiszen minden adottsága megvan ahhoz, hogy A kategóriás szerző legyen, és lehengerlő nagyzenekari munkákkal álljon elő, ám ez valahogy mindig elmarad. A Kubo és a varázshúrok score-ja lenyűgöző dinamikájú kalandzene, egyben lírai, az apróbb részleteit tekintve is élvezetes, helyenként kifejezetten epikus tónusú szimfonikus alkotás. A távol-keleti zenei fűszerezés olyan finom eleganciával jelenik meg benne, amihez hasonlóra példát mondani is nehéz.
5. Michael Giacchino: Zsivány Egyes: Egy Star Wars történet
Az események fura, máig nem egészen tisztázott láncolata odáig vezetett, hogy az eredetileg beharangozott Alexandre Desplat helyett Michael Giacchino lett a film komponistája. Kétségtelen, hogy az idő rövidsége nem volt egy kedvező momentum, ám ennek ellenére a szerző mégis képes volt kifogástalanul megjeleníteni elődje, John Williams stílusát, témáit sajátos hangvétellel integrálni, s olyan új motívumokkal előállni, melyek tökéletesen passzolnak a Star Wars-univerzumba. 
6. Jóhann Jóhannsson: Érkezés
A komponista az elmúlt évek egyik legbiztosabb pontja a filmzenéknek, hiszen bár nem vállal el sok muzsikát, ám amit alkot, annak minden bizonnyal helye lesz az év legjobbjai között. Az Érkezés score-ja az egyébként is különleges tónusú aláfestéseket szállító szerzőhöz képest is szokatlan zene, a minimalista elektroszimfonikus muzsikába a filmhez illő földöntúli zörejeket és hanghatásokat épített be. És ugyan elsőre nehezen megfogható momentumok, ám mégis ezek adják azt a pluszt, ami miatt az év legjobbjai közé került a score.7. Alexandre Desplat: A kis kedvencek titkos élete
A filmhez meglehetősen nagyszerű zene született, az utóbbi évek egyik legjobb animációs score-ja, mely bizonyos mértékig betölti a John Powell eltűnése után kialakult űrt. Desplat ugyanis Powellhez hasonlóan szerteágazó, ötletes, sokféle megoldást és stílust bevető aláfestést komponált. Rengeteg stílust ötvöző alkotása úgy lett az év egyik legszínesebbje, hogy az összevisszaság látszatát is messziről elkerüli.


8. John Ottman: X-Men - Apokalipszis
A komponista harmadik X-Men-zenéjével mutatta meg, hogy a széria zenei világának megteremtéséhez ő ért a legjobban. Erőteljes kórusos zenéknek és az elsöprő erejű szimfonikus muzsikáknak eleve híján vagyunk, ráadásul Ottman nem akárhogy nyúl ezekhez, hiszen kreatív és újszerű megoldásokban bővelkedik a hatodik X-Men-kaland score-ja.9. Christopher Young: The Monkey King 2
Hollywood legmostohábban kezelt zeneszerzőjét a Távol-Keletről találták meg egy olyan felkéréssel, mely illik tehetségéhez. A The Monkey King második részének aláfestése az elődjéhez hasonlóan nagyszabású kalandzene, ötleteit tekintve végtelennek tűnő muzsika. 
10. James Newton Howard: A Vadász és a Jégkirálynő
Ezzel a zenével James Newton Howard folytatta az elmúlt pár évben tőle származó minőségi fantasymuzsikák sorát. A score főtémája az elmúlt évek egyik legszebb motívuma, megkapó erejű, szép dallam, mely többféle verzióban is jól teljesít. Az album ugyan nem minden pillanatában erős zene, de a film alatt az aláfestés annyira illeszkedik a képekhez, hogy a külön hallgatáskor felmerülő apróbb szépséghibáktól különösebb probléma nélkül el tudok vonatkoztatni. 


 

Az év meglepetései:


Ennio Morricone: La Corrispondenza
Minden idők egyik legnagyobb filmzeneszerzője közel a kilencven felé is képes még átütő erejű zenét alkotni. Ehhez azonban kellett az a Giuseppe Tornatore rendező is, akinek Morricone az elmúlt harminc évben született muzsikái közül a legjobbakat írta. A Cinema ParadisoAz óceánjáró zongorista legendája, a MalénaAz ismeretlen vagy a Senki többet zenéje mind Morricone utóbbi három évtizedének legjobbjai közé tartoznak. Ezekhez csatlakozott a La Corrispondenza aláfestése is, mely megható zongorás és szimfonikus részei mellett, a hetvenes évek progresszív rockzenéit idéző elektromosgitár-szólamaival érdemelte ki a listára kerülést és a külön kiemelést.

Panu Aaltio: Tale of a Lake
A fiatal finn komponista a 2012-es Tale of a Forest című természetfilm kapcsán hívta fel magára a figyelmet, most ennek egyfajta folytatása, a Tale of a Lake kapott tőle egy olyan aláfestést, melyet hallgatva kicsit azért leesett az állam. Az egy dolog, hogy nincs olyan tétele, amely kapcsán az albumot hallgatva úgy érezném, kihagyható lett volna, azonban zeneileg valami olyan csodálatos utazásban van része a hallgatónak, amilyet utoljára George Fenton természetfilm-zenéi esetében hallottam. Stílust tekintve is jelentős változatosságot mutat Aaltio munkája, a filmzene aranykorát megidéző momentumok mellett különféle világzenei ihletésű részek, kortárs szimfonikus megoldások, barokk zenei utalások és napjaink hatásvadász filmzenei jellegzetességei keverednek úgy, hogy egyik sem válik dominánssá, sőt egymás tökéletes kiegészítői lesznek. 


 

Az év legjobb tételei:


John Williams: "Sophie and the BFG" (A barátságos óriás)
Steven Spielberg visszatért John Williamshez, aki A barátságos óriáshoz komponált muzsikájával a nyolcvanas évek hangulatát idézte meg, mintha az E.T. – A földönkívüli óta nem is telt volna el közel három és fél évtized. A score témáit egyesítő szvit jellegű tétel Williams stílusának tökéletes prezentálója, önálló komolyzenei kompozíciónak is simán beillő, nagyszerű alkotás.


Alexandre Desplat: "In God's Hands" (Fény az óceán felett)
Abban nem vagyok biztos, hogy ennek a score-nak nem lett-e volna ott a helye az év legjobbjai között, hiszen Desplat egyik legprofibb, leglúdbőröztetőbb drámai muzsikájáról van szó. A szerzőtől már megannyi zseniális muzsikát hallottunk az elmúlt években, a Fény az óceán felett pedig teljes mértékben felveszi a versenyt ezekkel. Lehengerlő főtéma hiányában itt mással kell megelégedni, például az olyan szívbemarkoló zongorás tételekkel, mint a listámba került is.
Theodore Shapiro: "Battle of Times Square" (Szellemirtók)
A komponista eddigi legizgalmasabb muzsikájában végre megmutatta, hogy milyen tudás is rejlik benne. Az album sűrítménye ez a tétel, melyben a dinamikus akciózenei részek, az elsöprő erejű kórus, a horrorosabb részletek az eredeti főtéma zseniális interpretálásában csúcsosodnak ki. Az év talán legjobb akciótrackje ez.James Newton Howard: "Relieve Him of His Wand / Newt Releases the Thunderbird / Jacob's Farewell" (Legendás állatok és megfigyelésük)
A kissé középszerű kezdést követő szárnyaló, himnikus földöntúli muzsika az a tipikus finálézene, amilyet sok-sok éve megszokhattunk már Howardtól. Minden olyan aláfestésében, ahol szükséges egy katartikus lezárás, ő képes újra és újra előállni egy ilyennel. A hatás itt is lúdbőröztető.
Abel Korzeniowski: "Wayward Sisters" (Éjszakai ragadozók)
A komponista jókora kiaknázatlan tehetség, ezt nem nagy merészség kijelenteni, hiszen évről évre nyújt igen kimagasló teljesítményt, ám méltó felkérése alig akad. Tom Ford biztos pont a karrierjében, hiszen a direktor második filmjéhez is őt kérte fel. Az összetett mozi score-ja is sokrétű, hiszen sötét pillanatok és megkapó szépségű kortárs komolyzenei részei nem egy egysíkú hallgatnivalót jelentenek. Mindebből a legszebben pedig az albumot megnyitó, helyenként minimalista, repetitív, keringőszerű tétel szól.
Marco Beltrami: "Ben-Hur Theme" (Ben Hur)
Ez a tétel tipikus példája egy jól sikerült kompozíciónak egy közepes score-ban. Az albumot is indító darab tulajdonképpen lehengerlő, a komponista egyik legszebb szerzeménye. Ben Hur témája gyakori visszatérője az aláfestésnek, de első felbukkanásához már egyik sem mérhető. Ebben az Ennio Morricone westernmuzsikáira jellemző stílust, és szintén a maestro sajátosságát, a téma lassú felépítését hallhatjuk. Nagy kár, hogy a folytatás már nem méltó ehhez a remek nyitányhoz.
Michael Giacchino: "Jyn Erso & Hope Suite" (Zsivány Egyes: Egy Star Wars történet)
Giacchino Williamshez hasonlóan a film új főbb témáit külön szvitbe gyúrta át. Ilyenből három is található az albumon, ezek mindegyike kiváló kompozíció, ám a listámba került "Jyn Erso & Hope Suite" stílusában olyan jól hozza a nagy elődök zenei jellegzetességeit, hogy nem kétséges, ez a legjobb mind közül. A komponista ebben a tételben bizonyítja, hogy méltón tudta folytatni a sagát. 


Justin Hurwitz: "Epilogue" (Kaliforniai álom)
A score témáit összefoglaló kompozíció valószínűleg minden idők legjobb filmzenei tételei közé fog beérni az évek alatt, bár valószínűleg már most is ott van. Nem pusztán egy szimplán jól sikerült kompozícióról van szó, hanem egy vérbeli filmmuzsikáról, mely olyan szorosan forr egybe a jelenettel, amilyen szorosan csak kép és zene teheti. Fernando Velázquez: "Gernika Under the Bombs" (Gernika)
A spanyol filmzeneszerzők egyik legfényesebb csillagává nemesedett az elmúlt öt-hat év alatt Fernando Velázquez. Kidolgozott, tökéletes hangszerelésre törekedő munkái rendre felmerülnek, ha az év legjobbjait kell listázni. Munkásságából ezúttal a Gernika című háborús, romantikus mozi aláfestését emelném ki, abból is ezt az önálló szimfonikus műnek is beillő, közel 25 perces tételét. 


Brian Tyler: "Now You See Me 2 Main Titles" (Szemfényvesztők 2.)
Bár az első epizód zenéje is meglepően jól sikerült, hangulatos zene volt, de a második részre még kiforrottabb lett a tolvaj bűvészcsapat muzsikája. A főtéma különböző interpretációi közül talán a főcím alatt felcsendülő verzió a leghatásosabb. A szárnyaló rézfúvós motívum ebben a tételben nyújtja a legjobb formáját. 
 

Az év legjobb tévés zenéi:


Ramin Djawadi: Trónok harca – 6. évad
Az utóbbi évtized legfontosabb tévés sorozatának zeneszerzője az elmúlt két évadra kissé belefáradni látszott Westeros krónikájának megzenésítésébe, ám a hatodik évadra ismét egy erős és nem kevés emlékezetes résszel szolgáló zenét produkált. A főtéma változatos adaptációi, variációi révén talán most szól a legjobban az első feltűnése óta, ami elég nagy szó, tekintve, hogy sokan csak ez alapján istenítik a széria muzsikáját. A hatodik évad azonban megmutatta, hogy a főtémán kívül is van mit szeretni Djawadi munkásságában. Alex Heffes: 11.22.63
Sok szó esett már eddig is méltatlanul alulértékelt, alulfoglalkoztatott komponistákról, akik közé Alex Heffes is tartozik. A Stephen King regényéből készült minisorozat kiváló bizonyítási lehetőség volt számára, amivel maximálisan élt is. Csendes, könnyed, helyenként Thomas Newman vagy Mark Isham stílusát idéző score-ja ugyan nem váltja meg a világot, nem is hoz rengeteg újdonságot, egyszerűen csak harmonikus, egységes, kreatív hallgatnivaló. Bizonyos tételeknél a vonósokkal pedig olyan hangulatot teremt, mely horrorfilmben is bőven megállná a helyét. Nick Cave, Warren Ellis: Mars – Utunk a vörös bolygóra
Nick Cave és Warren Ellis számomra a Mars – Utunk a vörös bolygóra esetében nyújtották eddigi filmzenés munkásságuk közül a legmagasabb szintet. A fikciós és tudományos részeket keverő, különleges tévés vállalkozáshoz Cave-ék tökéletes választásnak bizonyultak, hiszen egyedi, nyomasztó, huszonegyedik századi western stílusuk kiválóan passzol a kihalt marsi tájhoz, az elhagyatottsághoz, az űrhajósok klausztrofób helyzetéhez. A nyugtalansága ellenére is nyugtató hatású esti hallgatnivaló.
Blake Neely
A szerző 2016-os munkássága több mint figyelemre méltó volt, hiszen amit négy sorozat terén is művelt a tévés fronton, arra rajta kívül csak kevesen lennének képesek – ha egyáltalán akad ilyen. A zöld íjász, a Flash – A Villám, a Supergirl és A holnap legendái külön-külön is erős aláfestéssel rendelkeznek, de együtt kezelve jelentenek igazán nagy értéket. A négy széria egy univerzum része, így a markáns egyedi jegyek mellett egy átfogó közös stílus is megfigyelhető velük kapcsolatban. Mindez még az első Zöld íjászból ered, azonban Neely képes volt további három esetben az önismétlés elkerülésével megismételni ezt a jellegzetes, jól beazonosítható hangot. 2016-os négy munkája közül nehéz lenne bármelyiket is a másik elé sorolni, így inkább a szerzőt emelném ki, mint az év filmzeneterméséből megemlítendő momentumot.

Bear McCreary: Outlander – A kívülálló – 2. évad
A tévés zeneszerzői mezőny legbiztosabb pontja Bear McCreary, aki évről évre képes újabb és újabb élvezetes muzsikák megalkotására. Az Outlander – A kívülálló sorozat második évadjában a skót ihletésű népies jellegű zene mellé már barokk muzsika is társul, mellyel kifejezetten ügyesen játszik el McCreary, noha tény, nem ezen tételek miatt lett számomra ez 2016 egyik legjobb tévés aláfestése. 

Egyéb említésre érdemes zenék:


Alexandre Desplat: Florence – A tökéletlen hang
A magát kiváló operaénekesnek gondoló, ám a valóságban abszolút tehetségtelen Florence Foster Jenkinst alakító Meryl Streep áriáit kínszenvedés hallgatni a lemezen, de Alexandre Desplat score-ja feledteti ezt. Igazodván a húszas-harmincas évekhez, az aláfestést leginkább a jazz stílusjegyei járják át, abból is leginkább a korra jellemző elemek (big band, szving, blues), bár a hatvanas évek könnyed liftzenés, lounge világa is megidéződik.

Alexandre Desplat: A mélység kalandora
A szerző 2016-ban sok kisebb volumenű film esetében működött közre, így a rivaldafény ezúttal elkerülte, ám ettől függetlenül nagyon is minőségi muzsikákkal jelentkezett. A mélység kalandora score-ja kifejezetten erős alkotás lett tőle. Igazából semmiféle nagy újdonságot nem vonultat fel, hozza azokat a tipikus jegyeket, melyek miatt a komponista műveiért rajongani lehet. Azonban valami kis plusz mégiscsak volt, a tenger alatti gyönyörű képek és az erős történet Desplat legszebb drámai muzsikáival teszi egy lapra az alkotás aláfestését. Nicola Piovani: Assolo
Az Oscar-díjas olasz mester a mediterrán zenei életérzés, hangulat legjelesebb képviselője már jó pár évtizede, Nino Rota halála után mindenképp. Ennek megkoronázása volt Az élet szépért kapott Oscar-díja is, melyhez hasonló muzsika ugyan azért akad még a repertoárjában, de a széles közönséghez ezek már nem igazán jutnak el. A rá jellemző édeskés, melankolikus hangulatot az olaszos zenei jegyekkel, a mediterrán térség egyéb muzikális finomságaival fűszerezte ebben a score-ban is.
David Wingo: Loving
Van a filmzenék terén egy jól behatárolható stílus, melyet a legjobban úgy lehet jellemezni, hogy esti hallgatnivaló. David Wingo score-jára hatványozottan igaz, hogy este, gyakorlatilag háttérzenének egyszerűen kiváló alkotás. Ez persze nem azt jelenti, hogy ha odakoncentrál az ember, akkor nem lenne élvezetes a muzsika, hiszen ebben az esetben egy helyenként részleteiben is figyelemre méltó produkcióban merülhetünk el, egy különleges, borongós elektroszimfonikus sötét utazásban lehet részünk. Ebben a műfajban nagyon félre lehet nyúlni, szerencsére Wingo nem esett túlzásokba.


Michael Giacchino: Doctor Strange
A komponista igencsak termékeny éve volt 2016, hiszen a Star Trek- és a Star Wars-kalandok mellett egy szuperhősfilmhez is írt muzsikát. A Doctor Strange üdítően dinamikus, jellegzetes főtémával rendelkező score-ral mutatkozott be a mozikban, s bár nem ez a score lett a képregény-adaptációk aláfestéseinek non plus ultrája, de részleteit tekintve meglehetősen erős zene a zsáneren belül is.


Carter Burwell: Ave, Cézár!
A komponista az elmúlt pár évben végre megkapta az őt megillető figyelmet, ezt pedig többé-kevésbé jó zenékkel hálálja meg. Az Ave, Cézár! score-ja külön hallgatva talán nem tűnik akkora muzsikának, de a képekkel együtt nemcsak hogy szórakoztató, de jól megidézi egy letűnt korszak nagyszerű filmzenei világát is, ez a műfaji színesség teszi, ha nem is maradandó, de említésre méltó aláfestéssé. 


Thomas Newman: Utazók
A szerzőre mindig jellemző volt, hogy saját, jól beazonosítható stílusát keverje és variálja, így tett az Utazók aláfestése esetében is, ahol a hetvenes évek szintetizátoros muzsikáinak stílusát vegyítette saját zenei világával. Összességében nem lett annyira átütő ez az Oscar-jelölt zene, de ahol belevitte az űrzenék stílusjegyeit, ott megtörténik a varázslat. Laurent Perez del Mar: A vörös teknős
Az efféle filmzenéket különösen kedvelem, mivel sokféle stílust vegyítenek, s ezáltal valami újat alkotnak, valami olyat, amire az ember felkapja a fejét. A vörös teknős esetében pedig különösen sok különböző zenei megoldást hallunk, mégis egységes marad a score. Morricone westernzenéinek jellegét megidéző momentumok, különféle világzenei megoldások, szimfonikus kalandzenei részek keverednek benne, s alkotnak egy fülsimogató zenei utazást.

Ilan Eshkeri: Swallows and Amazons
A Fecskék és fruskák című ifjúsági regénysorozat újabb adaptációjához a szintén alulfoglalkoztatott Ilan Eshkeri produkált egy meglehetősen izgalmas szimfonikus kalandzenét. A score-ban a szerény lehetőségeket maximálisan kihasználja, s bár ebből nem alakult ki egy hivatkozási alapnak mondható zene, de jól jelzi, milyen remekül boldogulna a szerző egy bonyolultabb filmmel is.


Gustavo Santaolalla: Qhapaq Nan
A filmzenekedvelők által nem ok nélkül utált argentin zeneszerző mozis pályafutása szerencsére nem igazán folytatódott olyan mértékben, mint sejteni lehetett. Szólóalbumok terén azonban továbbra is aktív a szerző. Ezen munkái ráadásul többnyire igen érdekes alkotások, a pengetős hangszerek és a világzenei megoldások kedvelői pedig minden bizonnyal nagy lelkesedéssel fogadták Santaolalla ezen albumát is. Több tételben is meglehetősen hangulatos zenével van dolgunk, azonban az is tény, hogy kevesebb tétel most több lett volna. 
 

Az év csalódásai, legrosszabb muzsikái:


Mica Levi: Jackie
A zeneszerző két éve A felszín alatthoz megosztó muzsikát alkotott, melyet a korrektség elhagyásával azonban már közel sem megosztónak, hanem egyenesen taszító, művészieskedő, a huszonegyedik századi zenei sznobizmus megtestesülésének tartok. A Jackie-hez alkotott zenéje sem igazán érdemel sokkal szebb szavakat, ugyanis többnyire itt is taszító, céltalan, filmzeneileg értékelhetetlen a munkája. Dühítő, hogy egy zenei képességeit tekintve érezhetően korlátok között alkotó, láthatóan nem teljesen beszámítható művész azért lehet valaki, most éppen Oscar-jelölt is, mert néhány filmkritikus a jó filmzenét összetéveszti a pofátlanul arcba tolt különc, szokatlan muzsikával.

Hans Zimmer: Inferno
2016 talán legnagyobb filmzenei csalódása volt mindaz, amit Hans Zimmer művelt Robert Langdon professzor harmadik filmes kalandjához. A koncertkörútja alatt összetákolt score esetében minden bizonnyal nem teljesen az övé minden hangjegy, bár ez nála akkor is megszokott, ha nem koncertezik, de korábban legalább a minőséggel nem volt gond, még ha be is dolgoztak neki kiegészítő zeneszerzők. Itt azonban már van gond, nem is kicsi. Az elektronikus részek túlzó mértékű alkalmazásából ugyanis egy nem éppen hallgatóbarát, kicsit kusza munka született, mely egyáltalán nem méltó az első két rész néhol már hivatkozási alapnak is mondható zenéjéhez. 

Junkie XL: Deadpool
Junkie XL-lel, azaz Tom Holkenborggal a probléma ott kezdődik, amikor kikerül a ritmusok világából, mivel ebben az esetben sajnos látványos a tudás nem léte. Ezzel pedig a szerző is tisztában lehet, ugyanis ha el is kalandozik más felé, a lehető legrövidebb időn belül visszatereli a dobok és dobeffektek világába a muzsikáit. Ez azonban nem mindig jön össze, így Deadpool kalandjainál nagy zenei fejre állások is vannak. Az aláfestésnek nincs igazán mélysége, a drámai részek nem átélhetők a zene nyelvén, s olykor még a feszültséget sem tükrözi a score. Sajnos a Deadpool zenéje is jól bizonyítja, hogy Holkenborg villámkarrierje és zenéinek színvonala egyáltalán nincs összhangban.

Lesley Barber: A régi város
Nehezen tudom elképzelni, hogy ez a zene miként is működhet a film alatt, az azonban biztos, hogy önmagában hallgatva nem egy élvezetes muzsika. A vokális részei kifejezetten taszítóak, ennyire idegesítő huhogó, hümmögő énekes betéteket tartalmazó score-ral még soha nem találkoztam. Az a cappella stílussal szemben eleve fenntartásaim vannak, és ezen A régi város muzsikája sem sokat segített, sőt. Az instrumentális részeinek zongorás megoldásait tekintve pedig olyan szintű Philip Glass-utánzást hallhatunk, mely finoman szólva is pofátlan másolás. A score félresikerültségét jól jelzi, hogy a díjközelbe kerülő filmek zenéje esetében gyakorta tapasztalható érdemtelen jelölés "veszélye" ezt az aláfestést nem fenyegette, hovatovább a zenei sznobságban tobzódó kritikusok is pont az ilyen muzsikák iránt szoktak lelkesedni – nos, ez itt elmaradt. 


 
Kulics László összesítése

 
A 2016-os esztendő során valamivel kevesebb aktuális muzsikát hallgattam, mint az azt megelőző évben, ugyanakkor arra folyamatosan igyekeztem törekedni, hogy kedvenc szerzőim munkásságával éppúgy lépést tartsak, mint a várva várt mozik, illetőleg tévésorozatok kíséreteivel. Ez az év azonban nemcsak a színvonalasra sikerült újdonságok, valamint az olyan, régóta várt megjelenések révén vált emlékezetessé, mint a Beverly Hills-i zsaru vagy a Hetedik score-ja, hanem azért is, mert olyan komponisták adtak hazánkban koncertet, mint Ennio Morricone, Hans Zimmer, Michel Legrand, Terence Blanchard vagy éppen a Guido és Maurizio de Angelis páros. S amennyiben valaki a tőlünk nem oly távoli nagyvárosokat sem zárta ki egy-egy est erejéig, akkor Bécsben John Carpenterrel és Alexandre Desplat-val, Prágában pedig David Arnolddal találkozhatott. 

Listám összeállítása során az elmúlt években bevett szokásomat követtem, tehát ezúttal sem állítottam fel csoportosításokon belüli rangsort, hanem ábécésorrendbe rendeztem őket, ugyanis adott műfajukon belül mindegyiket remeknek tartom (esetleges hibáik ellenére is), s ha összességében nézzük, akkor is egy-két pontnyi különbség van csak köztük.
 

Kedvenc albumok:


Alan Silvestri: Szövetségesek
Elismerem, hogy a Szövetségesek muzsikája nem tartogat újdonságot, engem azonban pont azzal sikerült Silvestrinek megfognia, hogy csokorba szedte az összes olyan, kifejezetten rá jellemző romantikus, illetve drámai elemet, amelyek miatt olyan bensőséges munkaként tekintek a Számkivetett kíséretére vagy éppen a Forrest Gump, a Kapcsolat és a Kötéltánc egyes tételeire. Sajnos hiába ült a rendezői székben Robert Zemeckis, valamint játszotta olyan páros a főszerepeket, mint a Brad Pitt-Marion Cotillard duó, a mozi hűvös fogadtatásban részesült, ami a komponista nevének sem tett jót egy olyan időszakban, amikor már meglehetősen ritkán van lehetősége hallatni magáról. Silvestri lényegesen többet érdemelne Hollywoodtól.

Bear McCreary: Cloverfield Lane 10
A Cloverfield Lane 10 kísérete kellemes meglepetéssel szolgált, nem mellesleg valóban érződik rajta, hogy szerzője rendkívül hálás volt az alkotóknak, amiért egy, a bakancslistáján régóta szereplő műfajban próbálhatta ki magát. A mély vonósfutamok, sejtelmességet sugalló textúrák és fenyegető hangok sokaságát remek témák, illetőleg olyan érdekes hangot adó instrumentumok emelték ki a hasonló zsánerű muzsikák sorából, mint a blaster beam vagy a yayli tanbur – ez utóbbi egy török vonós, míg előbbi egy több mint öt méter hosszú, fémes hangot kiadó húros hangszer. A Sparks & Shadows, azaz McCreary saját kiadója által összeállított album volt 2016 során az első olyan kiadvány, amely hangulatával, motívumaival és szerkezeti felépítésével az első perctől fogva képes volt magával ragadni. 

Blake Neely: Supergirl
2016-ban újfent rengeteg szuperhős igyekezett a védelmünkre kelni, e kalandok muzsikái között azonban ezúttal meglehetősen kevés igényes darabot találtam. A prímet számomra Neely és John Ottman vitték: míg előbbi a Supergirl, utóbbi a soron következő X-Men epizód révén tudott meggyőzni arról, hogy igenis vannak még kiaknázatlan lehetőségek ebben a műfajban. S habár Neely igyekezett minden tőle telhetőt megtenni azért, hogy a büdzsé korlátai a lehető legkisebb mértékben érződjenek a végeredményen, ha végig zenekarral dolgozhatott volna, akkor score-ja még több kört verne a Deadpool, a Batman Superman ellen – Az igazság hajnala, az Amerika Kapitány: Polgárháború, valamint a Suicide Squad – Öngyilkos osztag aláfestésére. 

Brian Tyler: Szemfényvesztők 2.
Tyler az első részből ismert összes főbb témát visszahozta – ráadásul bőségesen alkalmazta is azokat –, az illuzionisták második dobásánál emellett az új karakterekről sem feledkezett meg, mindezt pedig egy igen laza összképbe illesztette bele. Azzal, hogy a Varése adta ki a score-t, egy tisztán az instrumentális kíséretről szóló albumot kaptunk, nem pedig egy remixekkel és egyéb darabokkal tűzdeltet, ahogyan az a Négy Lovas első színrelépésekor történt. Az album a nyitány szerepét is betöltő "300 Seconds"-től kezdve ragadott magával, és a hetvenpercnyi játékidő alatt mindvégig képes volt fenntartani az érdeklődésemet, ugyanakkor attól tartok, hogy mindez a harmadik rész esetében – hasonlóan A feláldozhatók-trilógiához– már nem fog akkorát szólni.

Christopher Young: The Monkey King 2
Young annak ellenére él legtöbbünkben horrormágusként, hogy megannyi műfajban sikerült már jeleskednie, ezt azonban Hollywood mintha nem lenne hajlandó felismerni. De sebaj, hiszen jött pár ázsiai filmes, és felkérték a The Monkey Kingre, amelyből 2016-ra elkészült a második felvonás is. Már az első rész kapcsán le voltam nyűgözve a szerző teljesítményétől, s ez a folytatás esetében sem alakult másként – sőt, ezúttal egy leheletnyivel talán még jobban teljesített. Young nagyon ügyesen oldotta meg a feladatot, s úgy hozott új ötleteket, hogy műve közben hangulatában, stílusában hibátlanul illeszkedik az előző epizód kíséretéhez. Nem mellesleg pedig 2018-ban érkezik a harmadik kaland...

James Horner, Simon Franglen: A hét mesterlövész
Antoine Fuqua kérésére Franglen és csapata Horner témavázlataira támaszkodva készítették el a méltán klasszikussá vált A hét mesterlövész újragondolásának kíséretét, amely ha nem is lett olyan, amilyet a tragikus hirtelenséggel elhunyt komponista készített volna, egyfajta emléket állít munkásságának, nem utolsósorban pedig sajátos kézjegyének. "James Horner 2015 nyarán ellovagolt a naplementébe, életművének utolsó darabja pedig e kis csapat tettvágyának eredményeként nem a fiók aljára került, hanem továbbgondolva kerek egésszé fejlődött. Örökre hálás leszek nekik ezért" – zártam az albumról írt ismertetőmet. A mozi nem sikerült jól, a muzsikával kapcsolatos misszió révén azonban fontos része lett a filmzene történelmének.

James Newton Howard: Legendás állatok és megfigyelésük
A Legendás állatok és megfigyelésük zeneszerzői posztját Howard tölthette be, aki megannyi hasonló műfajú alkotás révén mutathatta már meg, hogy a fantasy vonalon is képes a helytállásra – a legjobb példa erre a Lány a vízben. A mozit nem láttam – ennek oka, hogy a Harry Potter-univerzum nagy mértékben messze áll tőlem –, s minthogy a muzsika nemcsak igényes, hanem kellően mozgalmas és összetett is, szükségem volt némi időre ahhoz, hogy teljesen összeálljon, megérjen. Rendkívül jó döntés volt az alkotóktól, hogy Howardot vonták be a munkálatokba, és nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy a 2018-ban érkező folytatásnál milyen irányban viszi tovább ezeket a dallamokat.

John Debney: A dzsungel könyve
Nem sokkal a Cloverfield Lane 10 után érkezett egy újabb lehengerlő mű, amely stílusát tekintve merőben eltért McCreary munkájától. Amikor Jon Favreau aláírt A dzsungel könyvéhez, borítékolva volt, hogy a zeneszerzői posztot barátja, Debney tölti majd be, és afelől is biztos voltam, hogy ezáltal újfent sikerül majd a komponistának bizonyítania rátermettségét, s műve ki fog emelkedni megannyi vígjátékzenéjének sorából. Ez megtörtént, ráadásul A dzsungel könyve nemcsak filmként, hanem a score vonatkozásában is fölényes győzelmet aratott egy hasonló főhős, a két hónappal később debütált Tarzan felett. Debney formában van, és nagyon sajnálom, hogy Mel Gibson végül kitette őt A fegyvertelen katona stábjából.

John Ottman: X-Men – Apokalipszis
Az X-Men 2.-nél Ottman a jövőbeli folytatás reményében dolgozta ki művét, ám a sors úgy hozta, hogy nem bontogathatta tovább elképzeléseit. 2014-ben azonban visszatért a franchise-hoz, s az X-Men – Az eljövendő múlt napjaihoz egy olyan minőségi kíséretet szállított, amilyenre a mutánsok életében John Powell óta nem volt példa. Az X-Men – Apokalipszis esetében harmadszorra is megmutatta, hogy Xavier professzor csapatának kalandjai jó kezekben vannak. Apokalipszis fenyegető, gótikus hangvételű témája új színt vitt a szerző által életre keltett világba, s a megannyi remek muzsika mellett felcsendül a zseniális "Beethoven Havok" is, amelyben Ottman Beethoven 7. szimfóniájának "Allegretto"-ját ötvözte a gonosz motívumával.

Justin Hurwitz: Kaliforniai álom 
Gyakorlatilag az Oscar-díj-kiosztó gáláig kerültem a Kaliforniai álom ünnepelt dallamainak megismerését. Mindezt kettős előítélet táplálta: egyfelől az addig hallott Hurwitz-munkák nem voltak rám olyan hatással, hogy kedvet érezzek a soron következő művének megismeréséhez, másfelől pedig nem akartam musicalt hallgatni. A film kíséretével először a score-t bemutató albumon keresztül kezdtem megismerkedni, de nem értettem, miért került ennyire rivaldafénybe ez a zene. Aztán következett a dalokkal tarkított korong, amely viszont rögtön levett a lábamról, s azóta is gyakorta jutnak eszembe az "Another Day of Sun", valamint a "Someone in the Crowd" dallamai. Az idei ötösből egyértelműen neki járt a szobor mindkét filmzenei kategóriában. 

Matthew Margeson: Eddie, a sas
A Remote Control Production égisze alatt tevékenykedő Margeson eddig hallott muzsikái nem keltették fel igazán a figyelmemet – ez idáig elegendőnek tartottam belőlük az egyalkalmas hallgatásokat. A brit csodabogárról (akiről a Jég veled! jamaicai bobcsapata jut eszembe) szóló Eddie, a sashoz készített munkája azonban kellően igényesre, egyszersmind nosztalgikusra sikerült. A szintetizátorokra és elektromos gitárra épülő mű a nyolcvanas évek, illetve a kilencvenes évek elejének hasonló jellegű score-jait idézi fel remek témákkal és hangulattal megspékelve. Ezzel a szerethető darabbal Margeson kellően lehengerelt, köszönöm neki azt a közel egyórányi élményt, amelyet a Varése korongja révén nyújtott. 

Michael Giacchino: Star Trek: Mindenen túl
Giacchino nagyon zsúfolt évet tudhat maga mögött, ezzel párhuzamosan pedig történelmet is csinált, hiszen ő lett az első olyan komponista, aki mindkét klasszikus univerzum mozifilmjeihez, a Star Wars- és a Star Trek-szériához is szállíthatott kíséretet. Utóbbiba 2009-ben csöppent bele barátja és állandó munkatársa, J.J. Abrams jóvoltából, s míg az azt követő Sötétségben – Star Trekkel csalódást okozott számomra, a Star Trek: Mindenen túllal meggyőzött arról, hogy bizony ő a legalkalmasabb művész erre a feladatra. A "Logo and Prosper", a "Thank Your Lucky Star Date", a "Night on the Yorktown", az "A Lesson in Vulcan Mineralogy" és a "MotorCycles of Relief" tökéletes kompozíciók.

Theodore Shapiro: Ghostbusters
2016 legnagyobb kontraszttal rendelkező alkotásai közé sorolható a nyáron mozikba érkezett Szellemirtók, a 144 millió dollárból készült reboot ugyanis filmként komoly mértékű hidegzuhanyban részesült, zenéjét tekintve azonban sok dicséretet kapott. Paul Feig mozijához Theodore Shapiro szállíthatta a kíséretet, melynek fő előnyét az adja, hogy a direktorral egyetértésben a szerző elzárkózott attól, hogy egy tipikus vígjátékzenével támassza alá a képsorokat. A kórussal és orgonával egyaránt tarkított, helyenként igen bombasztikus zenekari játékot a franchise-ból eredően nemcsak Shapiro saját elképzelései táplálják, hanem Ray Parker Jr. "Ghostbusters" című slágerének dallama is, ami egyfajta nosztalgikus érzést biztosít.


 

Kedvelt tételek kevésbé hallgatott albumokról:


Brian Tyler: "Drift and Fall Again" (Beépített tudat)
A Beépített tudat korongját az első hallgatást követően parkolópályára tettem, a szerző londoni koncertjének repertoárjába azonban bekerült róla a "Drift and Fall Again", amely megfogott, s a Lakeshore lemezének újbóli meghallgatására ösztönzött. Azonban többszöri próbálkozásomat követően sem maradt meg bennem több ennél a számnál, melynek ereje a zenei alapnak és Yael Shoshana Cohen énekhangjának köszönhető, ráadásul egy kellően hangulatos videoklip is társul hozzá. 
Frederick Wiedmann: "United Again" (Batman: Az elfajzott)
A Batman: Az elfajzott score-ja azért szolgált kellemes meglepetéssel, mert a Denevéremberhez kapcsolódó rajzfilmmuzsikák közül eddig kizárólag a Shirley Walker által jegyzettekben merültem el tüzetesebben. Wiedmann a szűk költségvetés biztosította lehetőségekhez mérten kellő ügyességgel oldotta meg a rá bízott feladatot, művére pedig a "United Again" második felével tette fel a koronát azzal, hogy lassan vezeti fel azt a csapattémát, amely bármely szuperhősmozi alatt helytállna.
Jeff Russo: "The Night of (Main Title Screen Version Quartet)" (Aznap éjjel)
Russótól először egy demó anyagot kértek be az alkotók, a kézhez kapott ízelítővel pedig annyira elégedettek voltak, hogy megkérték a szerzőt, alkalmazza azt főtéma gyanánt. Miután a komponista végzett az ennek szánt "The Night of (Main Title Screen Version Quartet)"-tel, a direktor azt az utasítást adta a stábnak, hogy a dallamokhoz igazodva készítsék el a főcímet. A végeredmény remek példája annak, hogy a képsorok milyen hibátlanul képesek együtt élni a dallamokkal. 
Marco Beltrami: "Ben-Hur Theme" (Ben Hur)
Nagyon vártam, mit hoz össze Beltrami ehhez a szandálos filmhez, de végül éppoly szürke muzsikával "örvendeztetett" meg, mint amilyenre maga a film is sikerült. Az albumnyitó "Ben-Hur Theme" maradt az egyetlen, amely hosszú távon fent tudta tartani az érdeklődésemet, ezzel párhuzamosan azonban nem tudok szó nélkül elmenni azon tény mellett, hogy bármennyire is tetszik ez a téma, minden egyes alkalommal Roque Banos Alatriste kapitány ihlette művére emlékeztet. 
Rob Simonsen: "A Way Out" (Idegpálya)
Simonsen 2015-ben élvezetes utazásra invitált az Adaline varázslatos életéhez készített munkájával, emiatt pedig kíváncsian vártam, mivel rukkol elő legközelebb. Az Idegpálya score-jával időutazásra invitál minket azzal, hogy a nyolcvanas évek szintetizátoros világát idézi meg. A Lakeshore albuma teljes egészében nem győzött meg, ugyanakkor az "A Way Out" tracket meglehetősen lenyűgözőnek tartom: remekül felépített ívvel, könnyen befogadható dallammal biztosít kikapcsolódást a hallgató számára.
Steve Jablonsky: "Turtle Power" (Tini nindzsa teknőcök: Elő az árnyékból)
Jablonsky mestere a panelekből történő építkezéseknek, amit ezúttal a Tini nindzsa teknőcök: Elő az árnyékból révén bizonyított. Bár ez a műve nem aratott olyan sikert, mint a Transformers muzsikája, hasonlóan gördülékeny és könnyen befogadható az átlag mozibajáró számára. A főtéma pedig tipikusan az a darab, amely a végletekig egyszerű és kiszámítható, mégis hallgattatja magát. A "Turtle Power" a magam részéről megérdemelné a 2016 során legtöbbször meghallgatott track címét is.

 

Az év megjelenései:


Brad Fiedel: Terminátor: A halálosztó
Áprilisban egy érdekes kiadvánnyal lepte meg a Terminátor-filmek kedvelőit a Milan Records. Brad Fiedel Terminátor: A halálosztóhoz készült muzsikájának teljes anyagát adták ki újra úgy, hogy azt a komponista saját maga keverte újra, illetve masterelte az eredeti felvételekből – tartalmát tekintve ezen album megegyezik a Cinerama / Edel által kiadott 1994-es koronggal. "A Terminátor zenéjének elkészítése azért volt nehéz, mert különböző szintetizátorokat, illetve szekvencereket használtam, s mivel nem állt rendelkezésemre elegendő MIDI, sok mindent magam csináltam" – nyilatkozta korábban Fiedel, aki bevallása szerint most tudja olyan módon bemutatni művét a rajongóknak, ahogyan azt már hosszú évtizedek óta szerette volna.

Elia Cmiral: Chamber Suites
Cmiral 2014-ben elesett egy munkától, az így keletkezett szabadidejét pedig – egy barátja javaslatára – azzal töltötte ki, hogy négy, stílusukat tekintve egymástól merőben eltérő score-jából emelt ki tételeket, s ültette át kamarazenekarra: "Még sosem készítettem zenét ilyen formációra, ezért jó ötletnek és érdekes kihívásnak tartottam a dolgot" – mesélte. A The Chamber Suitesre keresztelt korongon a komponista olyan filmjei zenéinek adaptációi kaptak helyet, mint a Ronin, A nulladik lakosztály, a Habermann, valamint az Atlas Shrugged, a lemez további különlegessége pedig az, hogy ezáltal néhány részlet hivatalosan is megjelenhetett a Habermann című háborús mozi ihlette művéből.

Ennio Morricone – Morricone 60
"Hatalmas élmény, hogy műveimet fiatalok és idősebbek, a legkülönbözőbb anyagi és kulturális háttérrel rendelkező rétegek egyaránt örömmel meghallgatják. Munkásságom hatvan éve során több mint hatszáz művet komponáltam, ebből jó néhány vált generációkon átívelő ismert slágerré" – mesélte a veterán művész. Morricone a 60 év zene című világkörüli turnéja mellett a Decca közreműködésével novemberben megjelentette a Morricone 60-ra keresztelt albumát, melyen olyan népszerű munkáit gyűjtötte csokorba, mint például A misszió, a Volt egyszer egy Amerika, az Aljas nyolcas, a Dollár-trilógia, a Cinema Paradiso, az Aki legyőzte Al Caponét vagy a Volt egyszer egy Vadnyugat score-ja. E korongra egyfajta koncertkivonatként is tekinthetünk. 

Harold Faltermeyer: Beverly Hills-i zsaru / Beverly Hills-i zsaru 2.
A Beverly Hills-i zsaru nemcsak filmként népszerű, hanem a főtémája okán is, Faltermeyer legismertebb munkájáról azonban az elmúlt évtizedek során kizárólag az első részhez kapcsolódó, betétdalokból álló válogatásalbum "Axel F" trackje árulkodott. Mindez persze pont elegendő volt a világhírhez, a filmzenebarátok azonban nem érték be ennyivel, így a legjobban várt kiadások egyike ehhez a Martin Brest rendezte mozihoz kapcsolódott. Harminckét évvel az első rész premierje után a La-La Land Recordsnak sikerült valóra váltania ezt az álmot úgy, hogy a Faltermeyer által jegyzett score-ok mindegyikét megjelentette egy-egy lemezen. Úgy gondolom, ez a rajongók számára kötelező vétel. 

Howard Shore: Hetedik
A Beverly Hills-i zsaru score-ja mellett az év legnagyobb dobása a Hetedik kíséretének megjelentetése volt. David Fincher kultikus alkotásával kapcsolatban a TVT Records annak idején kiadott egy lemezt, ám azon a megannyi dal mellett mindössze húszpercnyi muzsika árulkodott Howard Shore nyomasztó víziójáról. A rajongóknak két évtizeden keresztül kellett ennyivel beérniük – gyógyírként mindössze a nem hivatalos módon elérhető bootleg hatott –, a komponista saját kiadója, a Howe Records azonban szerencsére 2016 őszén változtatott ezen a helyzeten: a teljes zenei anyagot lemezre tette, amivel egy újabb, igen nagy űrt sikerült betömni a piacon. Ott a helye a polcon A bárányok hallgatnak CD-je mellett.

James Horner: Hollywood in Vienna: The World of James Horner
A Varése Sarabande – nagyon helyesen – azzal kívánt emléket állítani a szerzőnek, hogy Hollywood in Vienna: The World of James Horner címmel Blu-rayn tette elérhetővé a 2013-ban, Bécsben megrendezésre került Horner-hangverseny anyagát, amely mellett a Max Steiner Film Music Achievement Award díjkiosztó, valamint a komponistával folytatott kerekasztal-beszélgetés is helyet kapott a lemezen. "Nagyon örültem annak, hogy a Bécsben tartott koncert olyan különleges volt James számára, és szép dolog, hogy ezt a kivételes estét még több emberrel meg tudjuk osztani, hála ennek a Blu-ray kiadásnak" – nyilatkozta a Tomek Productions vezetője, aki a Varése tulajdonosával, Robert Townsonnal karöltve hozta tető alá a kiadványt.

James Horner: Living in the Age of Airplanes
A tengerentúlon, illetve IMAX-termekben tavaly áprilisban debütált, a National Geographic égisze alatt készült, Living in the Age of Airplanes című, hét kontinens tizennyolc országában forgatott dokumentumfilm azt mutatja be, hogy a repülés nyújtotta lehetőség milyen hatással van mindennapjainkra. A kommentátor szerepét Harrison Ford töltötte be, mellette pedig a zene elkészítését is olyan művészre bízták az alkotók, aki szakmája mellett a pilótáskodást is hivatásának érezte: James Hornerre. E korong – A hét mesterlövész aláfestésének gerincével, valamint a Collage című albummal egyetemben – nemcsak a művész utolsó műveinek egyike, hanem egy majdnem hibátlan, tökéletes munka.

Jeff Beal: Jesse Stone – The Ultimate Collection
Robert B. Parker népszerű regényhőse, Jesse Stone 2005-ben lépett először képernyőre, s a Gyilkos húzások olyan sikert aratott, hogy azóta a stúdió számtalan Stone-könyvadaptációnak adott zöld utat. Mindegyik alkotáshoz Jeff Beal szállította a kíséretet, 2016 nyarán pedig a Varése Sarabande elérkezettnek látta az időt arra, hogy egy olyan kiadványt jelentessen meg a folyam score-jaiból, amely – a Gyilkos húzások korábban már válogatáskorongként kiadott muzsikája kivételével – az összes eddigi történet kíséretét magában foglalja. A huszonhat fős Hollywood Studio Symphony, valamint két vokalista bevonásával életre keltett aláfestés meglehetősen lassú folyású, ugyanakkor rendkívül érzelemdús és bensőséges.

Jerry Goldsmith: Rambo 2. (2 CD)
A Rambo 2. kísérete volt az első az akkor még trilógiának számító szériából, melyet megvásároltam, így a mai napig ez a kedvenc korongom. Az első, a Varése Sarabande által megjelentetett albumot a Silva America fejelte meg először egy bővített kiadással, 2016-ban azonban az Intrada kijött egy olyan duplalemezes gyűjteménnyel, amelyen a film alatt felcsendülő összes tétel mellett demók, előzetes-zenék, végül fel nem használt alternatívák, illetőleg a Carolco stúdió logójának zenéje is helyet kapott. Nagyon örülök, hogy ez a muzsika az első rész aláfestéséhez hasonló köntösben került újfent a kínálatba, s úgy gondolom, ha valaki még csak fontolgatja a Rambo-zenék megvásárlását, mindenképpen az Intrada-változatokat válassza.

John Williams: The John Williams Jurassic Park Collection (4 CD)
A La-La Land Records egyre többször jelentkezik olyan nagyobb dobásokkal, melyekkel szépen lassan sikerült feltornáznia magát a filmzenei kiadók élvonalába. A klasszikusok vonatkozásában, 2016 folyamán a Beverly Hills-i zsaru első két részéhez kapcsolódó kiadványai mellett John Williams méltán klasszikus dínózenéinek gyűjteményével tudott tovább nőni a szememben a cég. A négylemezes, ötvenhat oldalas könyvecskével ellátott kollekció a Jurassic Park és Az elveszett világ – Jurassic Park 2. teljes zenei anyagát magában foglalja, s minthogy én Williamst nem a Star Wars-széria kapcsán tartom nagyra, hanem az első két Cápához, valamint a fentiekhez kapcsolódó munkássága okán, így ez a kiadvány kuriózum számomra.


 

Csalódásba torkolló várakozás:


Hans Zimmer: Batman Superman ellen – Az igazság hajnala
2016 nem volt mentes az olyan nimbuszrombolástól, melyet vagy maga a komponista követett el, vagy egy nem logikusan meghozott rendezői döntés eredményeként következett be. Előbbi csoportba tartozik a Batman Superman ellen – Az igazság hajnala aláfestése, mely az általam legjobban várt muzsikák egyike volt, az anyag hallatán azonban hamar konstatáltam, hogy a score-ra szánt pénzösszeget egy másik album beszerzésére fordítom majd. Zimmer a Batman-zenékkel egy különös színt vitt a szuperhősmozik világába, Az acélember esetében azonban már ez a fajta varázs számomra eltűnt, s a két hős összecsapásának kíséretével sem tért vissza. Sajnálom, hogy Zimmer így köszönt el a képregényvilágtól.

Hans Zimmer: Inferno
Tavasszal a szuperhősmozi, ősszel pedig Robert Langdon soron következő kalandja ihlette muzsikával okozott csalódást Zimmer, így 2016-ban egyetlen lemezére sem ruháztam be – a Kung Fu Panda 3. score-ja ugyan nem volt rossz, de kiemelkedőnek sem mondanám. Az egyetlen dolog, amivel képes volt bevésni magát az emlékezetembe, az a budapesti koncertje, nem mellesleg viszont jómagam is osztom azon rajongói véleményt, miszerint az ez évben nyújtott teljesítményére igencsak rányomta a bélyegét a koncertkörútja, illetve annak előkészületei. De félreértés ne essék: cseppet sem bánom, hiszen ha ez volt az ára annak, hogy az általam legjobban kedvelt komponisták egyikét színpadon láthassam, akkor legyen ez. 

Jeremy Zuckerman: Scream – TV Series
Tény, hogy Zuckermannek nem volt könnyű dolga egy olyan franchise stafétabotjának átvételekor, mint a Sikoly, és bár számos olyan tételt komponált, amely elnyerte a tetszésemet, összességében véve a munkáját sem karakteresnek, sem pedig erősnek nem éreztem. Ha a score-t Marco Beltrami műveitől függetlenül vizsgálom, akkor is azt tudom mondani, hogy egy ilyen műfajú produkció nagyobb teret engedett volna meg a szerzőnek annál, mint amilyet kialakított. Ugyanakkor azon elképzelését díjazom, hogy nemcsak a dallamok tekintetében, hanem a hangzásvilág terén is igyekezett önálló útra lépni. Arra azonban jó volt a Sikoly-tévésorozat, hogy látómezőmbe tegye Zuckermant, mert látok benne potenciált. 

John Powell, David Buckley: Jason Bourne
Powell A Bourne-rejtélynél remek hangulatot alapozott meg, A Bourne-csapda ihlette munkájával pedig mindezt tökélyre fejlesztette, és bár A Bourne-ultimátumnál már érezni lehetett, hogy nagyon magasra tette a mércét, még szintén élvezetes score-nak nevezhető. Soron következő Bourne-műve azonban már önmaga árnyéka lett: hiába térnek vissza az ismerős elemek, az összhatás korántsem olyan lenyűgöző. Hogy ebben pontosan mennyi szerepe volt a magánéletében bekövetkező eseménynek (elhunyt a felesége), illetve annak, hogy maga mellé vette Buckleyt, nem tudom, de az biztos, hogy a véleményváltozás hitében régen hallgattam meg annyiszor egy számomra nem bejövő muzsikát, mint a Jason Bourne korongját. 

Thomas Wander, Harald Kloser: A függetlenség napja: Feltámadás
A függetlenség napja: Feltámadás készítésével kapcsolatos információk pontosan addig foglalkoztattak, amíg fény nem derült a zeneszerzők kilétére. Tudom, hogy Roland Emmerich hosszú évek óta Kloserrel és Wanderrel dolgozik, de reméltem, hogy egy ilyen népszerű mozi folytatásakor újfent David Arnold ajtaján kopogtat majd, aki ezt az első részhez születetthez hasonló színvonalú művel hálálja majd meg. De nem így történt, és hogy ez a rendezői döntés mennyire hibás volt, azt jól tükrözik azok az újra felvett dallamok, melyek A függetlenség napjából származnak, hisz éppoly erőtlenek, mint a score többi része. Csak azt nem értem, hogy ez a színvonal hogyan felelhet meg egy olyan direktornak, mint Emmerich? 


 

Érdekes törekvés:


Jerry Goldsmith "akciófigura"
Augusztusban olyan információ látott napvilágot, miszerint a semmiből egyszer csak előbukkanó Petrox Plastic egy hatvandolláros Jerry Goldsmith akciófigurát fog piacra dobni. A cég egy fotó mellett mindösszesen annyi információt közölt, hogy egy kézzel festett, limitált példányszámú báburól van szó, amely a komponistát a nyolcvanas évek vége felé járó időszakából ábrázolja majd. S hogy honnan jött ez az ötlet? Arról éppúgy nincs hír, ahogyan magáról a termékről sem, ugyanis a gyár hivatalos oldaláról még a prognosztizált megjelenési idő előtt lekerült.We Hear You Series
2016 szeptemberében indult útjára a Varése Sarabande We Hear You Seriesre keresztelt szekciója, melynek keretén belül a kiadó igyekszik olyan muzsikákat megjelentetni CD-n, amelyekre ez idáig nem került sor, s a legtöbb rajongói kérés érkezik be hozzájuk ezek kapcsán. Ennek első lépéseként a Lalo Schifrin-féle Boulevard Nights score-ja látott napvilágot, mely album tartalmát tekintve megegyezik az annak idején kiadott Warner Bros.-os bakelitével: a félórányi instrumentális aláfestést a George Benson által előadott "Street Tattoo" című dal vezeti fel. A limitált albumokat magában foglaló szérián belül – a Varése ígérete szerint – néhány havonta fog felbukkanni egy-egy újabb várva várt muzsika.


 

Érdekes zeneszerzőváltások, kollaborációk:


Beépített tudat (Haim Mazar – Brian Tyler, Keith Power)
Az izraeli származású direktor, Ariel Vromen a 2012-es The Iceman című kriminél is vele dolgozó Haim Mazart nevezte meg a Beépített tudat lehetséges komponistájaként, amit a stúdió első körben el is fogadott, s ezt annak rendje és módja szerint szerződésbe is foglalták. A 2014 decemberében köttetett megállapodás azonban fél évvel később felbomlott, s arról kezdtek szólni a hírek, hogy helyét Brian Tyler, valamint Keith Power foglalhatják el. A páros hasonlóan egyenrangú félként volt jelen a munkálatoknál, mint a Hawaii Five-0 sorozatnál, kollaborációjuk aktuális gyümölcse azonban finoman szólva sem érett be teljesen: az egyetlen kiemelkedő pontja a "Drift and Fall Again" című dal lett.

A fegyvertelen katona (John Debney – Rupert Gregson-Williams)
Mel Gibson első ízben nem a feltörekvők sorába tartozó Gregson-Williamst hívta a projekthez, hanem James Hornert, akivel rendezőként anno A rettenthetetlent, az Apocalyptót, illetőleg Az arc nélküli embert hozta tető alá. A zeneszerző szerencsétlen kimenetelű balesetét követően a direktor John Debneyhez fordult segítségért, akit A passió révén kedvelt meg, s bár 2015 szeptemberében alá is írták a szerződést, sőt, Debney el is készült a zenével, az alkotók azonban nem voltak elégedettek a hallottakkal, s ahelyett, hogy átíratták volna az anyagot, inkább új szerző után néztek. Így került a képbe a Remote Control táborát gyarapító Gregson-Williams, akire David Yates (Tarzan legendája) hívta fel Gibson figyelmét.

Jason Bourne (John Powell, David Buckley)
John Powell remek muzsikát szállított a Bourne-trilógiához, így a negyedik felvonásnak számító Jason Bourne (a 2012-es A Bourne-hagyatékot nem tartom a folyam szoros elemének) kapcsán jogosan dörzsölhettük előre a tenyerünket, s tehettük félre a lemez árát. Ám ahogyan Hans Zimmer az Inferno kapcsán, úgy Powell a Bourne-mozi esetében szerepelt le, ráadásul ehhez nem egyedül, hanem David Buckleyval közösen járult hozzá – hogy miként oszlottak meg a Powell és Buckley közti feladatok, arról nincs információ. A score legemlékezetesebb pillanatait a már jól ismert dallamok alkotják, a többi pedig szó szerint vett töltelékzeneként jellemezhető. Ilyen félresiklást pont Powelltől nem vártam volna.

A kis kedvencek titkos élete (John Powell – Alexandre Desplat) / Zootropolis – Állati nagy balhé (John Powell – Michael Giacchino) 
A kis kedvencek titkos élete és a Zootropolis – Állati nagy balhé esetében annak idején egyaránt olyan információk láttak napvilágot, miszerint a talpalávalóról Powell fog gondoskodni. Ezen hírek azonban minden bizonnyal a stúdiók első körös elképzeléseiből, illetve egyeztetéseiből keltek szárnyra, a házi kedvencek kalandjához ugyanis végül Desplat, a hozzánk hasonlóan civilizált életet folytató állatokhoz pedig Giacchino írt muzsikát. Arról, hogy mi történt, semmilyen információt nem találni (sőt, igazából ma már arról sem nagyon lehet olvasni, hogy egykoron Powell került szóba), ráadásul az egykori Remote Control-tag az új Bourne-mozin kívül filmzenei vonatkozásban nem is hallatott magáról. 

Tarzan legendája (Mario Grigorov – Rupert Gregson-Williams)
Míg A dzsungel könyve alatt remek muzsika hallható, a Mauglihoz hasonlóan ágyékkötős hős, Tarzan újabb mozis színrelépéséről ugyanez nem mondható el. A Tarzan legendájával kapcsolatos lehetőséget először a bolgár származású Mario Grigorov kapta meg, akinek zenéje a képsorok helyett a süllyesztőben találta magát – a magyarázat szokás szerint a filmesek által jokerként előhúzható "utómunkálati problémákban" merült ki. A premier közeledtével felröppent a hír, miszerint Hans Zimmer és Rupert Gregson-Williams szolgáltatják majd a dallamokat, végül azonban csak utóbbi művész maradt a stábban, lévén Zimmer ez idő alatt épp európai koncertkörútjával volt elfoglalva.

Zsivány Egyes: Egy Star Wars történet (Alexandre Desplat – Michael Giacchino)
Bár az űreposz és John Williams neve örökre összefonódott, az egész estés mozikon felül született produkciókon kívül nem a veterán szerző szolgáltatta a kíséreteket. A nagy filmek tehát szentek és sérthetetlenek voltak, a Zsivány Egyes: Egy Star Wars történet azonban felborította ezt az íratlan szabályt, s a mozihoz először Alexandre Desplat-t szerződtették. A komponista szépen haladt a muzsikával, az újraforgatott jelenetekhez azonban a már elkészült anyagok nem illettek, s mivel a szerzőnek egyéb kötelezettségei okán nem volt ideje módosítani munkáján, Gareth Edwards direktornak és csapatának új ember után kellett néznie. Így került a képbe Giacchino, akinek szűk egy hónap alatt kellett előrukkolnia a score-ral.


 

Akik zenéikben élnek tovább:


Kenneth Hall
A zenei pályán annak idején zongoristaként kezdő Hall, miután bekerült a 20th Century Fox stábjába Lionel Newman mellé, elhatározta, hogy ezen a téren fogja tovább egyengetni karrierjét. Ő azonban nem szerzőként volt jelen a hollywoodi forgatagban, hanem zenei rendezőként. Munkássága során olyan neves komponistákkal dolgozott együtt, mint Henry Mancini, Lalo Schifrin, John Williams, Stewart Copeland, John Barry, Harry Manfredini, John Debney, valamint Jerry Goldsmith. Az ő munkája is benne van azokban a nagy sikerű aláfestésekben, amelyek például az E.T. – A földönkívüli, a Mission: Impossible-sorozat, a Verseny a javából, az 1976-os King Kong, a Tőzsdecápák vagy az Elemi ösztön alatt hallhatók.

Pethő Zsolt
Mirr-Murr, a kandúr, Frakk, a macskák réme, Pom Pom meséi, Vízipók-csodapók, A nagy ho-ho-ho horgász vagy éppen Misi mókus kalandjai: csupán néhány példa arra, milyen klasszikus magyar mesék alatt hallhattuk Pethő Zsolt muzsikáit. A Balázs Béla-díjjal és Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel egyaránt jutalmazott művész 34 éven át töltött be a Pannónia Filmstúdióban zenei referens pozíciót, s pályája során nemegyszer dolgozott együtt Dargay Attilával is. Generációk nőttek fel azokon a rajz-, illetve bábfilmeken, melyeket ő töltött meg dallamokkal. Ray Colcord
Az 1982-es Off Your Rocker című komédiával debütáló Colcord döntően a sorozatok, illetve a tévéfilmek világában mozgott, melyek közül kevés jutott el hazánkba, így neve itthon nem cseng annyira ismerősen, mint a tengerentúlon. Olyan produkciókhoz szállított kíséretet, mint például a BMI-díjjal jutalmazott 227, az Emmy-jelölésig jutott Singer & Sons, továbbá az Amityville 8: Ördögi játék, a Torkelsonék és A kis gézengúz folyamok vagy a Riley a nagyvilágban, mely utóbbi széria az ő hiányával folytatódik tovább. A filmzenei világhoz azonban nemcsak komponistaként, hanem a Society of Composers & Lyricists elnökeként, illetve a Television Academy vezetőjeként is hozzájárult.

 
Pavlics Tamás összesítése
 

2016 - Semmi maradandó


A fenti kis cím persze költői túlzás, mivel 2016 közel sem volt olyan gyalázatos sem filmes, sem pedig filmzenei szempontból, mint 2009 vagy 2013, mindazonáltal kevés olyan albumhoz volt szerencsém, amelyet nagy valószínűséggel a későbbiekben is előveszek, és gyakran lepörgetek. Viszont rengeteg olyan született, amelyek részeikben nagyszerűek – vagy legalábbis kellemesek – voltak, az a bizonyos plusz számomra mégis hiányzott belőlük. Csalódásoktól sem volt mentes 2016 (a kellemetlenek egy picivel talán a kellemes meglepetések fölé kerekedtek), azt viszont örömmel konstatáltam, hogy egy olyan kedvencem, mint Alexandre Desplat, kezd visszatérni régi önmagához, vagy hogy James Newton Howard – akinek minden érdeme és tehetsége ellenére csak 2016-ban váltam igazán a rajongójává – végérvényesen megtalálta azt a terepet, ahol kiélheti rátermettségét. Michael Giacchino beállt egy biztonsági szintre, míg Hans Zimmer lazított egyet a világ körül (amit 2017-ben is folytat), a mi legnagyobb örömünkre. John Powell várva várt visszatérése viszont elmaradt, a Junkie XL nevezetű lufi is látványosan kipukkadt, Danny Elfman mintha látványosan tojna a stílusát kedvelőkre, és inkább új hangját keresi, miközben az oldalvonalról egy bizonyos Matthew Margeson kezd feltörni. Szóval az elmúlt egy év számtalan érdekes mozzanatot hozott a műfaj rajongóinak, amelyek hatását talán majd csak a későbbiekben fogjuk érezni.
 

2016 legjobbjai:


Míg az elmúlt esztendőkben gond nélkül – vagy legalábbis vért izzadva – sikerült összehoznom egy top 10-es listát, most még az alábbi 5-öst is nehezemre esett, de úgy láttam, hogy a valóban zseniális – avagy a jónál valamivel jobb – albumok nem léptek egymás sarkára az évben. Amelyek viszont eme VIP-részlegbe kerültek, garantáltan velem maradnak még nagyon sokáig.

1. James Newton Howard: Legendás állatok és megfigyelésük
Amikor megtudtam, hogy Howard szerzi a Harry Potter-spin-off aláfestését, egyből örömujjongásban törtem ki, miután pedig többször is lepörgött az album, csak még inkább fülig ért a szám. A szerző a széria egyik legjobb, legszebb és legösszetettebb muzsikáját szállította, temérdek motívummal, amelyek mégsem lépnek egymás nyakára, mindezt gazdagon hangszerelve, amelyben megtalálható John Williams eredeti zenéinek a DNS-e is. Szó szerint elvarázsolt, és remélem, hogy Howard a folytatásoknál sem adja majd alább.2. John Ottman: X-Men – Apokalipszis
Az ilyen munkák miatt sajnálom, hogy a komponista ritkán jut tűzközelbe. Harmadik nekifutása a mutánsok kalandjainak a sorozat leggrandiózusabb, ugyanakkor a legmasszívabb darabja is lett. Egymást követik a jobbnál jobb tételek itt is, ami garantálja, hogy Ottman művének minden szépségét fokozatosan fedezzük fel.
3. Justin Hurwitz: Kaliforniai álom 
Gyerekkorom óta kedvelem a musicaleket, az azokból fakadó naivitást és életörömöt, avagy ezen jellegzetességek kigúnyolását. Nagyon kellett már azonban a zsánernek egy újabb gyöngyszem, ahelyett, hogy az évtizedek óta ismert slágereket adják elő újra meg újra. Justin Hurwitz és a rendező, Damien Chazelle a Whiplash után pedig egy igazi boldogságbombát raktak a nézők és a zenekedvelők elé, amely valószínűleg azoknak is a filmzene – vagy épp a jazz – irányába tereli a figyelmét, akiket a műfaj eddig hidegen hagyott. Ez pedig a legnagyobb érdem, amit zene a magáénak tudhat.


4. Mike Higham, Matthew Margeson: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei
Már régóta vágytam arra, hogy kedvenc rendezőm, Tim Burton aktuális műve alatt egy egyszerre baljós, mégis kalandos score szólaljon meg. Legnagyobb meglepetésemre ezt a hiányt nem a rendező házi zeneszerzője, Danny Elfman, hanem a Hans Zimmer-istállóból kitörni látszó Margeson és a rendre Elfman keze alá dolgozó Higham látták el. Persze Elfman legjobbjaitól messze van – ahogy már maga Elfman is – de múltidézésnek tökéletes.

5. Abel Korzeniowski: Éjszakai ragadozók
Pont olyan, mint egy Tom Ford öltöny: elegáns, egyből magára vonja a figyelmet, mégsem hivalkodó. Korzeniowski sokadjára bizonyítja rátermettségét, ezúttal pedig John Barry szellemét sikerült megidéznie ebben a melodramatikus score-ban. Igazi régi vágású zene, amilyet ritkán hallani manapság.

 

2016 minőségi albumai:


Szépek voltak és jók, helyenként igazán zseniálisak, valahogy mégsem álltak össze kerek egésszé, nem éreztem késztetést arra, hogy egyből lepörögjön az adott album, vagy ha igen, akkor is csak bizonyos részei. Az alább felsoroltakra tipikusan illik a "részleteiben jobb, mint összességében" kifejezés, de ha halhatatlan művekké nem is feltétlenül válnak, rengeteg élvezetes percet okoztak.

Michael Giacchino: Zootropolis – Állati nagy balhé
A szerző ismét elképesztő évet tudhatott magáénak, és ezúttal sem maradt ki a repertoárból egy könnyed animációsfilm-zenéje, amely Giacchino első műve a Disney számára. Talán ezért sem olyan egységes és maradandó, mint a korábbi Pixar-zenéi, de így is az állatsereglethez méltóan sokszínű és játékos score született. Michael Giacchino: Star Trek: Mindenen túl
Kevésbé markáns, mint az első két űrkaland zenéje, de Giacchino rutinossága a Star Trek-univerzumban szerencsére egyszer sem teszi manírossá vagy unottá a score-t. 


Ramin Djawadi: Westworld 
Djawadi jelenleg joggal a legnépszerűbb komponista a sorozatok világában, és erre a Westworld zenéje kiváló példa. A klasszikus rockballadák instrumentális átiratai mellett a westernhangulatot is remekül visszaadják szerzeményei, az album mégis inkább részleteiben nyűgözött le.
Jóhann Jóhannsson: Érkezés
A komponista eddig sem a könnyen fogyasztható zenéiről volt híres, ám Denis Villeneuve sci-fijéhez minden eddiginél megterhelőbb, atmoszférikus score-t álmodott meg. Pont ezért inkább a képek alatt működik igazán műve, de ettől függetlenül egy rendkívül sajátos aláfestés, amelyet vétek lenne kihagyni.
James Horner, Simon Franglen: A hét mesterlövész 
A Mélyütés kapcsán azért reméltem, hogy Horner "posztumusz albuma" valamivel közelebb fog állni a néhai komponista jól ismert stílusához, és szerencse a szerencsétlenségben, hogy így is történt. Ebben persze Franglennek is vastagon szerepe volt, aki a hangjegyeken keresztül – ha nem is tökéletes, de – méltó búcsút prezentált Hornernek. Dario Marianelli: Kubo és a varázshúrok
Már másodjára szerepel Marianelli egy év végi összegzésemben, annak ellenére, hogy közel sem tartozik a kedvenceim közé, de meg kell hagyni, hogy varázslatos zenét alkotott a stop-motion meséhez, ha nem is olyat, amelyet gyakran veszek majd elő. 

Steven Price: Öngyilkos osztag
A szerzőre jellemző, hogy egy hatásos nyitány után az utolsó harmadban mutatja meg, hogy mit is tud igazán. Ez a DC katasztrofális képregényfilmje esetében sem történt másként, és ugyan kevésbé markáns, mint ezt megelőző munkái, még így is bőven kitűnik a 2016-os mezőnyből. 
Matthew Margeson: Eddie, a sas
Talán ez az album a legfőbb bizonyíték arra, hogy Margesonra érdemes lesz odafigyelni a későbbiekben. Igazi időutazás a score a nyolcvanas évek szintipop érájába, nyugodtan oda lehet tenni Hans Zimmer Jég veled!-hez írt művéhez.

Bear McCeary: Cloverfield Lane 10
A sorozatzenék koronázatlan királyának már nagyon kijárt, hogy egy nagyobb filmhez szerezzen zenét, a Cloverfield-spin-off pedig tökéletes megmérettetés volt a számára: feszült, izgalmas thrillerzene, amelyhez hasonlót ritkán hallani manapság.

Alexandre Deslat: A mélység kalandora 
Lehetne azt mondani, hogy tipikus Desplat-mű, mivel hiányzik belőle az érdemi újdonság, azonban a rendező, Jérome Salle továbbra is érti, hogy hogyan sarkallja a komponistát jobbnál jobb teljesítményre, és miként hagyassa el vele azokat a manírokat, amelyeket manapság magára szedett. Soha rosszabbat!
Alexandre Desplat: A kis kedvencek titkos élete
Ha pedig a manírok elhagyása Desplat kapcsán szóba került, itt a rá jellemző stílust is mellőzte, és egy olyan big bandes munkával állt elő, amely tökéletesen megidézi a klasszikus Carl Stalling-muzsikákat. Nem ér fel Desplat többi animációs filmhez írt zenéjéhez, kevésbé konzekvens azokhoz képest, de a kételkedőknek és a rajongóknak is új oldalát mutathatta meg.


James Newton Howard: A Vadász és a Jégkirálynő
Bámulatos, hogy Howard úgy készített korábbi remekművéhez folytatást, hogy arra nem a témák visszahozása, hanem a hangszerelés utal. Ezúttal nem voltak olyan kiemelkedő és változatos momentumok, mint a Hófehér és a vadász esetében, de pont ezért egységesebb is annál.
Thomas Newman: Utazók
A sci-fi nem az a műfaj, amely kapcsán Newmanre gondolnék először, de a komponista ezúttal is sikeresen rám cáfolt. Az érdemi újdonság persze hiányzik, de mégis bravúros, ahogy a zenekart és a különböző számítógépes hangokat vegyíti művében, mely a WALL-E-hoz írt score-ja érettebb kistestvérének felel meg.
 

2016 kellemes meglepetései: 


Rupert Gregson-Williams: A fegyvertelen katona
Talán már sosem derül ki, hogy milyen zenét szerzett volna az utolsó pillanatban menesztett John Debney, de az ifjabb Gregson-Williams úgy állt elő egy rendkívül élvezetes score-ral, hogy közben a Hans Zimmer közeli komponistákra jellemző paneleket járatta a csúcsra. Mégis tökéletesen kiegészíti Mel Gibson pátosszal telített moziját, talán pont ezért.Henry Jackman: Amerika Kapitány: Polgárháború
Ez némileg kakukktojás, mivel nem egy kiemelkedő zenéről van szó, azonban Jackman az előző Amerika Kapitány-mozi effektzörejei után abszolút meglepett egy ilyen klasszikus hangszerelésű művel, amelyben még maradandóbb motívumok is akadnak. Persze az effajta zenék Alan Silvestrinek még mindig jobban mennek, de ezért most a komponistának nincs miért szégyenkeznie. 

2016 legnagyobb csalódásai:


A filmekhez hasonlóan a zenékkel szemben sem igyekszem előzetes elvárásokat támasztani, hogy a csalódásokat elkerüljem. Előfordul azonban, hogy ez még így is elkerülhetetlen, 2016-ban pedig nem egyszer a legnagyobbaktól voltam kénytelen elviselni a pofonokat.

John Powell, David Buckley: Jason Bourne
Rendkívül örültem, amikor kiderült, hogy Powell visszatér az amnéziás kém kalandjaihoz, annak ellenére is, hogy már a harmadik rész zenéje is az elődök remixelt változata volt, annak viszont parádés. Legrosszabb esetben ilyenre számítottam, azonban a tucat akciózenéiről elhíresült David Buckley felbukkanása nem sok jót sejtetett, és sajnos az ő jelenléte bizonyult az erősebbnek. Ami karaktere volt az aláfestésnek, azt az előző részekből emelték át, ám ez jelen esetben édeskevésnek bizonyult egy emlékezetes, adrenalinpumpáló score-hoz, és szomorú, hogy a széria zenei alapjait lefektető komponista a sorozat leggyengébb zenéjében működött közre.

Junkie XL: Deadpool 
Az elmúlt évek egyik legfelkapottabb szerzőjét nem említeném a legnagyobbak között, de számos olyan albummal állt elő ezt megelőzően, amelyek rendre megfordulnak a lejátszómban, ebből kifolyólag joggal számítottam egy legalább kellemes szintű szuperhősmuzsikára. Ehhez képest egy teljesen jellegtelen, mindenfajta karaktertől mentes score-t kaptam, ami egy olyan karakán antihőshöz, mint Deadpool, a legkevésbé sem passzol.

Hans Zimmer: Inferno
Ha nem lett volna két nagyszerű előd, akkor csak egy érdekes kísérletnek könyveltem volna el Zimmer és két társszerzője harmadik jelképkutatását, így azonban pont az elődök klasszicista bája veszett el eme újabb elektronikus thrillermuzsikából. Ha csalódott is vagyok, haragudni mégsem tudok Zimmerékre. 

 

2016 filmzenei eseménye:

 
Hans Zimmer koncert Budapesten
Mégpedig ama felejthetetlen élményért, hogy a filmzeneszerzés rocksztárja világkörüli turnéra indult, és hazánkat is megajándékozta egy olyan koncerttel, amely után csoda, hogy a Papp László Sportaréna falai még a helyükön állnak. Mértani pontossággal megtervezett és kivitelezett, igazi örömzenélés, valamint egy ragyogó életpálya tökéletes összegzése volt ez, amelyért csak hálás lehet az ember. 

2016 vesztesei:


Alexandre Desplat és Michael Giacchino, valamint a Zsivány Egyes
A Zsivány Egyes: Egy Star Wars történet lett az első olyan Star Wars-mozi, amelyhez nem John Williams szerzett zenét, így a nyomdokába lépő komponista nemcsak hatalmas elvárásnak kellett, hogy megfeleljen, hanem ezzel együtt óriási lehetőséget is kapott, hogy a műfaj csúcsának tartott széria zenei világához hozzátehesse a magáét. Ez a művész első körben Alexandre Desplat volt, azonban a folyamatos újraforgatások és -vágások végett az utolsó pillanatban otthagyta a produkciót egyéb teendői miatt, s jött a helyére Giacchino, akinek kevesebb mint egy hónapja volt a teljes zene megírására. Így előbbi egy életre szóló lehetőségtől esett el, utóbbi pedig értelemszerűen nem teljesítménye legjavát tudta nyújtani, ami Giacchinótól elvárhatóan viszont még így is maximálisan korrekt végeredményt szült, de Star Wars-zeneként fájdalmasan elvérzett.


 

2016 legjobb nem filmzenei albuma: 


Jóhann Jóhannsson: Orphée
Úgy gondoltam, hogy az izlandi komponista eme remekművéről is muszáj szót ejtenem, már csak azért is, mert a fent felsorolt albumok között mindenképpen előkelő helyen szerepelne. Jóhannsson filmzenei munkássága ihlette az albumot, és egy nagyon kellemes, melankolikus mű lett a végeredmény. Nem csodálkoznék, ha egyes darabjai később filmek alatt is felbukkannának. 

Albumok, amelyek többek is lehettek volna:


Daniel Pemberton: Mal de Pierres
A 2015-ös év nagy felfedezettje egy líraibb oldalát mutatta meg ebben az Alexandre Desplat munkásságát idéző score-ban. Az kijelenthető, hogy Desplat-nak ez még mindig jobban megy, ugyanakkor Pemberton sem vallott szégyent, és jó volt hallani, hogy nem skatulyázza be magát az oldschool akciózenék terepére, ugyanakkor van még hová fejlődnie.Blake Neely: Flash – A Villám – 2. évad
2015 legjobb sorozatzenéjét szállította Neely, ehhez képest a második szezon zenéje visszalépés. Kevésbé átütő, kevesebb az újdonság vagy a remek megoldás a korábbiakhoz képest, de a komponista bokros teendőit látva (párhuzamosan több sorozat zenéjéért felel) ez még mindig egy ragyogó teljesítmény. 
Marco Beltrami: Egyiptom istenei
Egyrészt örömteli, hogy Beltrami egy ókori fantasyhez szerzett zenét (még ha a film minősége gyalázatos is), másrészt viszont sajnálatos, hogy nem tudott felérni Jerry Goldsmith és Alan Silvestri A múmia első két részéhez írt kompozícióihoz, miközben az ígéret meg lenne a score-ban. Ha azonban több ehhez hasonlatos lehetőséget kapna, bizonyosan elő tudna rukkolni valami emlékezetessel. 

Albumok, amelyeknél a kevesebb több lett volna:


Michael Giacchino: Doctor Strange
A legtöbben az első igazán színvonalas score-nak kiáltották ki a Marvel történetében, és Giacchino virtuozitása ezúttal is megkérdőjelezhetetlen, ám a zenekar játékát sokszor annyira túltolta, hogy az inkább már elvett, semmint hozzáadott a zenéhez. Ezzel a szerző legjobb szuperhőszenéje továbbra is A hihetetlen családé maradt.Mark Mancina és különféle előadók: Vaiana
Örvendetes, hogy Mancina sok év után ismét hallatott magáról, de itt hatványozottabban érvényesül, amit az imént írtam: a betétdalokkal és az ezzel megnövekvő játékidővel a hallgató lényegesen többet kap a maoi világból annál, mint ami még jólesne neki. 


 

2016 legjobb főtémái:


Vesszőparipámat jelentik a különböző motívumok a zenékben, mert mindig remek fogódzót adnak egy-egy album megismeréséhez. 2016-ban talán nem volt belőlük annyi vagy olyan maradandó, de mindenképpen születtek emlékezetes darabok. 

1. James Newton Howard: "A Man and His Beasts" (Legendás állatok és megfigyelésük)
Ugyan számtalanszor felbukkan részleteiben az albumon, teljes egészében csak az exkluzív kiadáson szerepel. Howard tökéletesen idomult a klasszikus Harry Potter-témához, mégis teljesen új utat járt be ebben a kórussal tarkított, jazzes betétben végződő szvitben, amelynek a párdarabja ("Kowalski Rag") nem kevésbé zseniális.2. John Ottman: Apocalypse (X-Men – Apokalipszis)
Az az érdekes helyzet állt elő, hogy ez a nagy ívű kórusos mű önmagában kevésbé emlékezetes – hiába idézi meg David Arnold Csillagkapuhoz írt zenéjét –, viszont az albumot parazita módjára fertőzi meg, és érzékelteti tökéletesen az antagonista fenyegető jelenlétét. 
3. Thomas Newman: "Nobody's Fine" (Szenilla nyomában)
A szerző vonzalmát az egzotikus hangszerekhez mindig is nagyra tudtam értékelni, a szabadságvággyal megáldott polip egyszerre játékos és akciódús motívumában pedig visszaköszönnek Newman James Bond-filmek alatt felszedett tapasztalatai is, ezzel egy egyszerre friss, mégis nagyon rá jellemző témát alkotva, amely a score legmarkánsabb alappillérévé lépett elő.


4. Michael Giacchino: "The Imperial Suit" (Zsivány Egyes: Egy Star Wars történet)
Giacchinónak a rendelkezésére álló kevés idő ellenére sikerült motívumokkal telepakolnia a Star Wars-spin-off zenéjét, de érdemben csak az új birodalmi témát sikerült kifejtenie. Értelemszerűen John Williams klasszikus birodalmi indulójától elmarad kompozíciója, de remekül használja fel annak zenei DNS-ét ebben a nem kevésbé fenyegető, mégis tiszteletet parancsoló témában.


5. Steven Price: "Task Force X" (Öngyilkos osztag)
Nehéz már igazán újat mutatni szuperhőstémák tekintetében, és ez Price-nak sem sikerült. Mégis egy könnyen fülbe mászó, hősies motívum lett a jussa a képregényes piszkos tizenkettőnek.  

Az év pótlása:


Daniel Pemberton munkássága
2015-ben Az U.N.C.L.E. embere zenéjét követően mindenki azon csodálkozott, hogy hol volt ez a Pemberton gyerek idáig. Éppen ezért ástam bele jobban magam eddigi munkásságába, és az olyan korai tévés munkáit hallgatva, mint a Dirk Gently, a Desperate Romantics vagy a The Awakening score-ja, sikerült hamar a szívembe zárnom, hovatovább a rajongójává válnom. Említett munkái a bizonyítékok rá, hogy nemcsak tehetséges, de egy friss hangot képvisel a jelenlegi zeneszerzői palettán, és a továbbiakban is érdemes lesz rá odafigyelni.
 

2016 legjobb betétdalai:


1. Regina Spector: "While My Guitar Gently Weeps" (Kubo és a varázshúrok)
Magasan 2016 legjobb betétdala, amely tökéletesen kiegészíti – avagy betetőzi – Dario Marianelli egzotikus score-ját.2. Florence and the Machine: "Wish That You Were Here" (Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei)
A dal legnagyobb problémája, hogy nem kapott helyet az albumon, pedig a Florence and the Machine éteri hangzása tökéletesen passzol mind a score-hoz, mind a zenekar eddigi munkásságához.


3. Halsey: "Castle" (A Vadász és a Jégkirálynő) 
Ugyan meg sem közelíti a fent is említett Florence and the Machine-nak az első részhez, azaz a Hófehér és a vadászhoz készített grandiózus számát, de ez vélhetően nem is volt tervben. Ettől függetlenül egy dinamikus, maradandó nóta született ezúttal is.


 

2016 legjobb tételei:


Dominic Lewis: "Opening Bell" (Pénzes cápa)
Az album ugyan egy kellemes, de mégis feledhető elektronikus score, a nyitótrack megadja az alaphangulatot: feszes, pergő és dinamikus egyszerre, ahogy azt egy ilyen score-tól elvárja az ember.


Bear McCreary: "Michelle" (Cloverfield Lane 10)
Az első pillanattól kezdve fülbemászó, ezzel együtt végtelenül feszült és rideg thrillerzene ez a vonósokra építkező, klasszikusokat idéző track, mely tökéletes alapja az egész score-nak.


Danny Elfman: "Something's Not Right" (A lány a vonaton)
Az ember első hallásra azt hinné, hogy Jonny Greenwod vagy a Trent Reznor-Atticus Ross páros ismét elszabadult a hamis zongorát és a nyúzott elektronikus gitárt hallgatva, azonban Elfman a káoszban is megtalálta a szépséget. 

Michael Giacchino: "Jumbo Pop Hustle" (Zootropolis – Állati nagy balhé)
Gyermekien bájos, ahogy Giacchino ezt a csilingelő, jazzes tracket felépíti, és vegyíti az egzotikus ütősökkel, egy szempillantás alatt elérve ezzel, hogy az ember jobb kedvre derüljön.


Ramin Djawadi: "The Light of Seven" (Trónok harca – 6. évad)
A maffiafilmek leszámolásai alatt a filmesek rendre operaáriákat használnak, de ez Westeros világában kivitelezhetetlen lenne. Djawadi ehelyett írt egy szépen lassan felépülő, gyerekvokálra épülő, baljós mesterművet, amely okkal nyerte el még a laikusok dicsérő szavait is. 
Alexandre Desplat: "Hijack" (A kis kedvencek titkos élete)
Mintha Carl Stalling valamelyik klasszikus Bolondos dallamok-epizódhoz írt szerzeménye szólna, amelyben a zenekar olyan intenzitással és hangsúlyosan játszik, hogy az lényegében az effekteket és a szereplők hangját is helyettesíti.

Dario Marianelli: "Story Time" (Kubo és a varázshúrok)
A komponista tökéletesen leképezte zeneileg a track címét, és úgy érzi az ember, mintha maga is a vuhsziák földjén hallgatna egy régi mesét.Thomas Newman: "Robot Questions" (Utazók)
Newman nem éppen az akciózenéiről híres, de rendkívül egyedi, ahogy a különböző számítógépes hangokat vegyíti a zongora dallamaival.Abel Korzeniowski: "Mothers" (Éjszakai ragadozók)
Az egész album sugározza magából az eleganciát, de a "Mothers" vonósai leírhatatlanul szépséget varázsolnak a hallgató elé.Mike Higham, Matthew Margeson: "Hollow Attack" (Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei)
A score abszolút csúcspontja, amelyben Margeson a Remote Controlnál szerzett akciórutinja tökéletesen vegyül Danny Elfman – itt Higham által képviselt – gótikus stílusával.


John Debney: "The Red Flower" (A dzsungel könyve)
Ugyan az albumon jócskán vannak nagy ívű tételek, sőt, ennél grandiózusabbak is, de bravúros, ahogy ebben a fenyegető kórussal tarkított trackben vegyülnek a klasszikus film tételei Debney motívumaival.


Ramin Djawadi: "Nitro Heist" (Westworld)
A legtöbben a Westworld rockzenei átiratait szerették, engem viszont akkor ragadott igazán magával Djawadi munkája, amikor maximálisan visszaadta a western hangulatot, és erre ez a spanyol gitáron alapuló track a legjobb példa.

Michael Giacchino: "Crash Decisions" (Star Trek: Mindenen túl)
Parádés nagyzenekari csinnadratta, amilyet ilyen esetben Giacchinótól elvár az ember, benne játékosan vegyítve az új gonosz témáját a Star Trek-es motívumokkal. 


Hans Zimmer, Junkie XL, Steve Mazzarro: "Is She With You" (Batman Superman ellen – Az igazság hajnala)
Az előbb említett "The Light of Seven" mellett az év filmzenei slágere, amelyre még az is felkapta a fejét, akit hidegen hagy a műfaj. Markáns és zúzós, amelyben a Mazzaróra jellemző gitárnyúzás és a Junkie XL nevével fémjelzett dobszólók tökéletesen kiegészítik egymást.
Michael Giacchino: "Smote and Mirrors" (Doctor Strange)
Giacchino ebben az akciótrackben találta meg a leginkább a rá jellemző grandiozitás, valamint a pszichedelikus zene közti határvonalat, anélkül hogy bármit is túltolt volna, pedig van itt kórus, elektromos gitár és szitár is.

Rupert Gregson-Williams: "Praying" (A fegyvertelen katona)
A film pátoszossága ebben a tételben hág a tetőfokára, majd csap át egy szokványos, mégis működőképes akciótételbe. Nem kellene működnie, mégis sikerül neki.


Blake Neely: "The Race of His Life" (Flash – A Villám – 2. évad)
Sorozatokhoz talán még mindig a legnehezebb érdemi akciótételt írni, de Neelynek (sokadjára) ez is sikerült. A vonósok és az elektronika tökéletesen visszaadja a száguldás érzetét és a verseny tétjét.


Michael Giacchino: "The Master Switch" (Zsivány Egyes: Egy Star Wars történet)
Eme grandiózus és drámai tételt hallgatva csak még inkább elismerésre méltó, hogy a szerző milyen rövid idő alatt hozta össze a zenét. Kár, hogy kevés ehhez hasonlatos akad az albumon.


James Newton Howard: "Relieve Him of His Wand / Newt Releases the Thunderbird / Jacobs Farewell" (Legendás állatok és megfigyelésük)
Lényegében akármelyik tételt választhattam volna az albumról, végül mégis azért erre esett a választásom, mert ez a majd' negyedórás track szépen magában foglalja az egész score esszenciáját: rejtélyes, grandiózus, felemelő, játékos és egész egyszerűen szép.
Alexandre Desplat: "Last Flight" (A mélység kalandora)
Pont az ilyen tételek miatt vagyok oda Desplat drámai zenéiért. A zongora játékára építő track egyfajta továbbgondolása a szerző Az élet fájához írt "River"-jének, de annál kiforrottabb és bensőségesebb.


John Ottman: "You're X-Men / End Titles" (X-Men – Apokalipszis)
Számos tételt választhattam volna erről az albumról is, akár a David Arnold Csillagkapuhoz írt muzsikája előtt tisztelgő nyitányt, akár a Beethoven-átiratot, de mégis ez a szép fokozatosan felépülő volt már az első perctől a kedvencem, amelyben Ottman gyönyörűen összegzi a főbb motívumokat a mutánsok témájával.

 
Tihanyi Attila összesítése

 
Csakúgy, mint két évvel ezelőtt, most is úgy álltam neki a 2016-os filmzenei megjelenések szubjektív összegzésének, hogy elolvastam az utolsó évértékelőmet, ezzel is létrehozva egy azonnali összehasonlítási alapot. A gyors konklúzió az, hogy semmivel sem volt rosszabb a tavalyi esztendő, sőt: szinte átlagon felüli mennyiségben lehet sorolni a kiemelkedő alkotásokat, gyakorlatilag minden műfajból. Annyi különbséget mindenképpen észrevettem a zenehallgatási szokásaimmal kapcsolatosan, hogy a 2015-ös évben sokkal nagyobb figyelmet szenteltem a kasszasikereknek, mint korábban. Bár továbbra sem különösebben érdekelnek a sci-fi és fantasy filmek, el kell ismernem, hogy a Zsivány Egyes: Egy Star Wars történet és a Legendás állatok és megfigyelésük egyaránt kiváló zenei aláfestést kapott Michael Giacchino és James Newton Howard által, s hasonlóan remek lett John Debney átirata A dzsungel könyvéhez (amely legfőképp azért értékes mű, mert tökéletesen emeli át George Bruns eredeti dallamait), ezeket a magas színvonaltól függetlenül mégsem pörgettem túl sokszor.

Továbbra is csak minimálisan foglalkozom a rossz vagy borítékolhatóan rossz produkciókkal – a kivételt a horror zsánere jelenti, mert azon belül tulajdonképpen mindent meghallgatok, 2016-ban azonban nem kápráztatott el senki igazán. Christopher Young nagyon hiányzik szinte minden zenei területről, főleg, ameddig olyan bivalyerős zenei produkcióra képes, mint amit a The Monkey King 2-hoz is szerzett. A hollywoodi akciózenék zömére sajnos még mindig ugyanaz a fantáziátlan ismétlődés jellemző, ami most már hosszú évek óta alapvető problémám, bár az alapokat megteremtő Hans Zimmeren is érezni, hogy talán már unja kicsit ezt a "mindegy, csak hangos legyen" mentalitást. Remek példa erre az Inferno score-ja, amely semmiképp sem nevezhető jó iránynak, de egyértelműen egyfajta elszakadás az olyan szörnyűségektől, mint amit Junkie XL-lel hozott össze a Batman Superman ellen – Az igazság hajnalához. Kifejezetten jó érzés tudni, hogy egy olyan pehelykönnyű, slágerszerű zene kapta a legrangosabb filmes elismerést, mint Justin Hurwitz Kaliforniai álomhoz írt aláfestése, főleg annak ismeretében, hogy a jazz, a swing és big band műfaja nem számít díjazási szempontból népszerűnek. Érdemein egy hajszálnyit se csökkentve az viszont tény, hogy többet hallgattam mondjuk Alexandre Desplat lényegesen dinamikusabb művét, melyet A kis kedvencek titkos életéhez szerzett, akárcsak az iTuneson kívül lényegében ismeretlennek tekinthető The Screenwriters hamisítatlan negyvenes éveket idéző score-ját is, melyet Benjamin Botkin komponált.

És ha már iTunes: a CD-k sorsa nagyságrendekkel drámaibb irányba tart, mint ahol egy évvel ezelőtt volt. A tengerentúli postaköltségek drasztikus emelése és a tartósan magas valutaárfolyam együtt olyan, pár éve még lehetetlennek tűnő helyzetet teremtett, hogy a hazai, népszerű hipermarketek polcain szinte olcsóbban lehet hozzájutni a hétköznapi megjelenésekhez, mint ha külföldről rendelnénk. Tekintettel arra, hogy egy igencsak szűk rajongói rétegről beszélhetünk, ez az állapot a speciális és a limitált kiadványokra van a legrosszabb hatással, hiszen egyetlen forgalmazó sem fog kockáztatni 8-10 ezer forintot arra, hogy egy teljesen ismeretlen szerző albumát eladásra kínálja (és lényegében Hans Zimmeren, Steve Jablonskyn és John Williamsen kívül az összes többi komponistát ismeretlennek tekinthetjük a magyar piacon). Ráadásul maga a hanghordozó is elavultnak számít, az emberek többsége már semmilyen lejátszó eszközzel nem rendelkezik, a zenehallgatási szokások teljes mértékben átterelődtek az optikai meghajtó nélküli laptopokra és a telefonokra, tabletekre. Ennek megfelelően a digitális formátum abszolút egyeduralkodónak számít, és amikor a Spotify havi körülbelül 1500 forintos előfizetési díj mellé szinte minden aktuális megjelenést legálisan is elérhetővé tesz, nem is igazán van további létjogosultsága a CD-knek.

E rövid bevezető után következzen az a huszonkét album, amely nekem 2016-ot jelenti. 
 

A nagyágyúk:


Dario Marianelli: Kubo és a varázshúrok
A két évvel ezelőtti Doboztrollok után most már teljes meggyőződéssel állítom, hogy Dario Marianelli művészetében az animációs filmek legalább akkora doppingot jelentenek, mint annak idején John Powellnél. A Laika stúdió legutóbbi mozijához a komponista olyan változatos, érzelemgazdag és élvezetes nagyzenekari művet szerzett, amely mindamellett, hogy egy pillanatig sem ódivatú megszólalású, rengeteg apró utalással tiszteleg olyan mesterek előtt, mint Bernard Herrmann vagy Elmer Bernstein. Az év legértékesebb zenéje.Alexandre Desplat: A kis kedvencek titkos élete
Hogy a francia zeneszerző miként élte meg az egész Star Wars-univerzummal kapcsolatos sikertelen próbálkozását, arra válaszként érdemes egy pillantást vetni a 2016-os filmográfiájára: semmiképp sem csüggedt el, sőt. Romantikus komédia, dráma, kalandfilm, tévésorozat aláfestései, mind a rá jellemző magas zenei intelligenciával megkomponálva. Számomra mégis ez az akciódús, big bandes score lett a favorit, leginkább azért, mert ez a fajta megszólalásmód viszonylag ritka tőle, de ez a hangulatos, izzadságszagtól mentes végeredményen egy pillanatig sem érződik. Ráadásul nem csekély mértékben tartalmaz olyan akciódús tételeket, ahol szinte el sem hittem, hogy ez tényleg Desplat szerzeménye. Bár a film nekem csalódás volt, a zenéje tökéletesen visszaadja, milyen lehet a házi kedvencek titkos élete.

John Ottman: X-Men – Apokalipszis
Több zeneszerző is belekóstolt már az X-Men-sorozatba, születtek jó és kevésbé jó végeredmények, de azt hiszem, John Ottman az egész széria legerősebb zenéjét írta meg az X-Men - Apokalipszishez. Eddig is lehetett tudni, hogy a kórusra komponálás számára egyáltalán nem idegen terep, de ezt most olyan jelentőségteljes módon bizonyította, amilyenre rég hallottam már példát Hollywoodból. A filmtől függetlenül is kifogástalan nagyzenekari mű, ami számomra – a szériától teljesen távol álló zenerajongóként – óriási szerencse. Ottman nincs elhalmozva filmes munkákkal, de ha tudom, hogy három-négy évente eztán is előáll ilyen minőségű score-ral, azt mindig a legnagyobb érdeklődéssel várom majd. 

John Williams: A barátságos óriás
Nem különösebben keltette fel az érdeklődésemet Steven Spielberg családi kalandfilmje, és a hozzá született zenét is csak John Williams iránti tiszteletemből hallgattam meg. És aztán meghallgattam még egyszer, meg még egyszer, s azon kaptam magam, hogy amint véget ér, egy rosszul eső üresség lesz úrrá rajtam. Annyira tiszta, annyira ártatlan és szerethető minden hangjegye, hogy nagyon nehéz elengedni ebben a gyors és zaklatott világban. Tökéletes összefoglalója mindannak a könnyed és játékos zenei világnak, amitől Williams a valaha élt legnagyobb zeneszerzők egyike.


Fernando Velázquez: Gernika
Az elmúlt évek során a spanyol zeneszerző egyike lett a kedvenceimnek, James Newton Howard mellett az ő munkáira vagyok a leginkább kíváncsi, és amilyen tempóban dolgozik, szerencsére egyelőre bőséggel akad mindig valami új hallgatnivaló tőle. 2016-ban szerzett score-t animációs és kalandfilmhez, horrorhoz, fantasyhez, de mind közül a legkomolyabb a guernicai bombázás idején játszódó háborús drámához íródott. Velázquez kompozíciói általában második-harmadik hallgatásnál teljesednek ki, és ez a Gernikára hatványozottan igaz. A főként melankolikus, drámai szerzemények mellett az album a filmzenék történelmében igen ritka különlegességgel bír: a "Gernika Under the Bombs" című tétel a maga közel 25 perces játékidejével szinte egyedülálló mű, egy rendkívül összetett és érzelemdús nagyzenekari élményt jelent – ilyesmire érzésem szerint csak nagyon kevesen képesek manapság.  


 

A legszebb pillanatok:


Joel Douek: Manhattan Night
Egy thriller, melynek főszereplője egy magándetektív és egy titokzatos nő - a legszebb film noir zenék csak úgy sorjáznak az emlékezetemben, és Joel Douek modern hangszerelésű, de mégis elegáns jazzes harmóniákkal megszólaló score-jában minden benne van, amiért a műfajt szeretni lehet. Főként zongorás és vonós kompozíciók, olykor fájdalmas trombitajáték, izgalmas, de nem tolakodó elektronikus megoldások; érdemes odafigyelni a zeneszerzőre a jövőben.

Jerome Leroy: After Ever After
A fiatal Jerome Leroy eleinte kiegészítő zeneszerző és hangszerelő volt főleg John Frizzell és William Ross mellett, az After Ever After zenéje pedig utóbbi klasszikus zenei megközelítésére emlékeztet. Csendes, melankolikus szerzemények egy-egy hangszer (zongora, hegedű, fuvola) kiemelt megszólalásával, melyek James Newton Howard, Marc Shaiman vagy Mark Isham legromantikusabb pillanatait idézik meg. Kár, hogy a felsorolt zeneszerzőktől mostanában ilyesmit nem hallani.
John Swihart: First Girl I Loved
A különös szerelmi történet score-ja egy csodálatos, álomszerű zenei utazás nagyjából azon a vonalon, amiért imádom Jonathan Elias és Cliff Martinez munkáit, vagy például a K-PAX – A belső bolygó aláfestését Edward Shearmurtól. Az alig félórányi játékidő szinte azonnal ismétlésért kiált, kifogástalan hangulatot eredményez késő esti, éjszakai zenehallgatáskor. 

A legtöbbet hallgatott albumok:


Brian Tyler: Szemfényvesztők 2.
Az első rész zenéjét is nagyon szerettem, de a folytatás szinte minden pillanatára tökéletes az "örömzene" kifejezés. Az egyszerű, könnyen megjegyezhető főtéma mellett zseniális akciózenék és szinte szünet nélkül érkező, aprólékosan kidolgozott megoldások, olykor pedig a hetvenes éveket idéző hangszerelés tették az albumot nálam 2016 legtöbbet végighallgatott filmzenéjévé. A "The Setup" című tétel önmagában is egy káprázatos szerzemény, Brian Tyler mintha élvezné, hogy kiszakadt a nagyzenekari osztinátók végeláthatatlan tengeréből. Danny Elfman: A lány a vonaton
Mindig is szerettem a nem szokványos Elfman-zenéket, a feszült hangulatú thrillerekhez írt szerzeményeit különösen, még ha elég régen is hallhattunk tőle ilyesmit. A lány a vonaton score-ja viszont pontosan ilyen: zaklatott, kiszámíthatatlan, pont, mint egy kellemetlen álom, amiből még nem tudod, hogy felébredtél-e már. Zeneileg semmiképpen sem mérföldkő, inkább egy hosszú utazás, ami nem a konkrét figyelmet igényli, hanem az egyéb zajokat utasítja maga mögé, és alig észrevehetően, de megrezegteti a belső nyugalmat. Késő esti vonatutakon hibátlan aláfestés, ezt rengetegszer teszteltem 2016-ban. 

Steve Jablonsky: Mélytengeri pokol
Miután a szerzőtől a Tini Nindzsa Teknőcök: Elő az árnyékból zenéjét a magam által meghatározott nyolcperces türelmi idő letelte után úgy taszítottam el magamtól, mint valami romlott ételt (lényegében az is), Peter Berg Mélytengeri pokol című filmjének aláfestése egy igen érdekes reakciót váltott ki belőlem: kifejezetten tetszett. Sőt, többször is szándékosan álltam neki újbóli meghallgatásának, ami eddig szerintem egyetlen Jablonsky-darabra sem volt jellemző. A szerző elengedett minden zenekari imitációt, és egy száraz, fenyegető és a játékidő zömében egy jó értelemben véve lélektelen elektronikus score-t állított össze. A mozi nélkül is pontosan el tudtam képzelni egy monstre fúrótorony minden alkatrészét, és csak dicsérni tudom ezt a dühös, könyörtelen, folyamatosan lüktető aláfestést (amely nem mellékesen a filmet is megfelelően kiszolgálta). Az év meglepetéseként gondolok erre a darabra. 

Paul Haslinger: Halt and Catch Fire – CTRL nélkül
A számítógépes programozókról szóló sorozat a harmadik évadnál jár már, a Lakeshore Records pedig most jelentette meg a legjobb zenei pillanatokat tartalmazó összeállítást. Az osztrák zeneszerző eddigi munkái nálam nagyjából az élvezhetetlen kategóriába tartoznak, ami annak fényében igazán furcsa, hogy a nyolcvanas évek végén az általam is nagyra tartott Tangerine Dream zenekar tagja volt, pont abban az időszakban, amikor a csapat filmzenei fronton rengeteget alkotott. Haslinger szólókarrierjén ez nem érződött, egészen mostanáig: ez a sorozatzene az együttes legjobb analóg szintetizátoros megoldásait idézi fel, mintha legalább harminc évet ugrottunk volna vissza az időben. Szerencsére a mai technika kristálytisztává varázsolja ezeket a szerzeményeket, így ez az album lett számomra 2016 legjobb Tangerine Dream-zenéje.

Michael Andrews: Agydopping naplók
Mindig is furcsán gondoltam a zeneszerzőre, hiszen filmes karrierje egy a maga nemében egyedülállóan barátságtalan hangulatú elektronikus művel indult, amelyet a Donnie Darkóhoz szerzett, ám ezt követően szinte csak vállalhatatlan szemetek stáblistáján bukkant fel a neve (2016-ban például a Nagyfater elszabadul című minősíthetetlen produkciónál is). Ezzel szemben az Agydopping naplók aláfestése egy igazán korrekt, hangulatos thrillerzene abból a kiszámíthatatlan, merengő világból, amelyre a hosszan elnyújtott szintis szőnyegek, üveghangok, tompított zongora és szinuszos hangok jellemzőek. Helyenként van olyan zavaró és kellemetlen, mint a Donnie Darko zenéjének hasonló pillanatai, és bár ahhoz a műhöz nem ér fel, kétségtelenül egy izgalmas munka, amely szintén nagyon sokszor pörgött le nálam a megismerését követően.


 

"Van benne valami":


Lorne Balfe: 13 óra: Bengázi titkos katonái
A Zimmer-tanítványok közül egy ideje az ő munkáira figyelek oda a leginkább, mert úgy gondolom, hogy kezd kialakulni egy igazán megbízható, nem minden áron a sablonok szerint dolgozó zenei világa, amely egyre többször okoz igazán kellemes pillanatokat. A Michael Bay akciófilmjéhez írt score-ja leginkább azért érdekelt, mert kíváncsi voltam, hogy az egyébként más projektek miatt elfoglalt Jablonsky szokásos megoldásait hallom-e majd vissza, vagy Balfe ad valami másfajta megközelítést a mozihoz. Utóbbi jött be, méghozzá nem is kicsit: egy teljesen szokatlan akciózene nagyon sok, inkább más műfajokra jellemző elektronikus megoldással, klisészerű, de még épp nem zavaró formulákkal és a "Calling Home" révén egy csodaszép tétellel.

Junkie XL: Distance Between Dreams
Előbb vagy utóbb úgyis eldönti majd, hogy melyik nevén szeretne érvényesülni a filmiparban, addig is itt egy lemez, amely sokkal inkább Junkie XL, mint Tom Holkenborg. A holland művész a kétezres évek elejétől számít az elektronikus könnyűzenei műfaj egyik meghatározó alakjának, és mivel a Distance Between Dreams aláfestése szinte egyáltalán nem szólaltat meg hagyományos hangszert, így nem kifejezetten filmzeneként, hanem szerzői albumként állok hozzá. A downtempo, a new age, az ambient és az IDM stílusjegyei vonulnak fel a viszonylag hosszú trackek során, az Orbital, a The Future Sound of London, illetve a jelenből például a Solar Fields zenéivel egyenértékű darab, a műfaj szerelmeseinek, így nekem is igen kellemes hallgatnivaló. 

Dominic Lewis: Pénzes cápa
A Pénzes cápa score-ja is inkább ötleteiben erős, mint hogy zeneileg kiemelkedő műről beszéljünk, és ahogy szerkesztőtársam is említette az erről szóló írásában, a jelenetek alatti hatása, valamint a létrejöttéhez szükséges kísérletezés teszi említésre méltóvá. Az a fajta kellemes, elég sok pillanatában újszerűnek és változatosnak mondható zene, amelyet bármikor elő lehet venni, és a háttérben végigpörgetni. 


David Buckley & John Ottman: Rendes fickók 
Eleinte úgy gondoltam, hogy ez a kollaboráció kreatív különbözőségek miatt jöhetett létre, ám később kiderült, hogy eleve ketten készültek Shane Black akcióvígjátékához, az pedig különösen érdekes, hogy a hetvenes évek zsarufilmjeinek markáns zenei stílusjegyei tulajdonképpen mindkét zeneszerzőtől szokatlanok. Ehhez képest a feladatot makulátlanul teljesítették, és noha nyilván nem beszélhetünk olyan végeredményről, ami akár egy pillanatig is felvenné a versenyt Lalo Schifrin vagy Don Ellis klasszikusaival, de nagyon jó érzés ilyen jazzes, funkys, lazára vett zenét hallgatni.  

Az előkerült kincsek:


Thomas Newman: Less Than Zero (1987)
A filmzenékkel való ismerkedésem első pár évében intenzíven próbáltam felfedezni a kedvenc komponistáim teljes munkásságát, így hamar kialakult egy "kiadatlan bakancslista" azokból a darabokból, amelyek csak valamilyen promó vagy bootleg formájában voltak elérhetőek. Azonban a különféle kiadóknak hála ez a lista fokozatosan rövidül, míg végül már csak három tétel maradt rajta – egészen mostanáig. Thomas Newman drámai műve egyrészről a nyolcvanas évek zenei atmoszférájának, hangszeres megoldásainak és hangszíneinek a tökéletes leképezése, másrészről egyszerre fejezi ki a Beverly Hills-i nyüzsgést, a kábítószerfüggőség következményeit, a napfényt és az árnyékot. Egy csodálatos könnyűzenei élmény, azon kevés 2016-os kiadvány egyike, amelyre a megjelenés pillanatában adtam le a rendelést, pillanatnyi anyagi helyzetemtől teljesen függetlenül. 

Harold Faltermeyer: Beverly Hills-i zsaru 2. (1987)
Ez az album is már nagyon régóta megérdemelt egy rendes megjelenést, a német komponista főtémája a mai napig egyike annak a pár instrumentális szerzeménynek, amely állandó résztvevője a magyar rádiók lejátszási listáinak. A két rész zenéje egyszerre jelent meg, ám valamiért a második sokkal közelebb áll a szívemhez, és a filmtől függetlenül igen különös érzés megtapasztalni, mennyire távol áll a játékosságtól Faltermeyer kompozícióinak nagy része. Titkon pedig remélem, hogy idővel megérkezik a Top Gun és a Fletch aláfestése is.  Marco Beltrami: Pokolfajzat (2004)
Egy időben sláger volt szapulni a Varése Sarabande megjelenéseinek karcsú játékidejét, szinte minden fontosabb filmzene esetében azonnal fel lehetett sorolni egy tucat tételt, amely a képek alatt meghatározó erejű volt, a kiadásról azonban lemaradt. Számomra a legborzasztóbb példa minderre a Pokolfajzat zenéje volt, amelyet a mai napig Beltrami egyik legjobbjának tartok, de az eredeti 45 perc pusztán csak ízelítőül szolgált. A kiadó azonban javította ezt a hibáját, és szinte a teljes anyagot megjelentette két lemezen, a legnagyobb örömömre. 
    


Charles Bernstein: Stephen King: Cujo (1983)
Bernstein tekintélyes filmográfiával rendelkezik, de mivel ezek legtöbbje televíziós produkció, nem sűrűn lehet számítani új megjelenésre. A Stephen King: Cujo score-ja egyike e ritka kivételeknek, ráadásul egy olyan szimfonikus zenekari aláfestés, amely közvetlenül Freddy Krueger színre lépése előtt íródott, és voltaképpen az utolsó olyan műve, amelyet még nem a szintetizátorok világában alkotott meg. Hamisítatlan nyolcvanas évekbeli zene, amikor még az underscore fogalma szinte ismeretlen volt, és a tételek szinte szóról szóra elmesélték a történetet. Ron Jones és Walter Murphy: Family Guy: Movement 1 (2008-2009) 
A sorozat rajongójaként nyugodtan írhatom, hogy ez az összeállítás egy csodálatos ajándék, a két, egyébként veteránnak számító komponista őrületes big bandes, swinges, helyenként pedig meglepő erejű szimfonikus akciózenei kompozíciói a széria állandó minőségű csúcspontjai. Harsány, de izgalmas rézfúvós arrange-ok, széles érzelmi skálán mozgó vonóskíséretek, a komolytalan tartalmú epizódok tökéletes ellenpontjai ezek a tételek, és bár az animációs filmek aláfestéseire jellemző gyors hangulatváltakozás és izgága hangszerelés itt is jelen van, a műfaji adottságoknak köszönhetően könnyed, laza, életigenlő muzsikákról beszélhetünk. Jelen kiadvány az első négy évad legjobb zenei momentumait foglalja össze, nagyon bízom benne, hogy hamarosan jön a többi is.

 
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató