Golden Globe-díj története és díjazottai
A magyar fordításban Arany Glóbusz-díjként is ismert filmes és televíziós díjat 1944-ben alapította a Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók szervezete (HFPA), s azóta minden év elején, az Oscar-díjhoz hasonló, ám küllemét tekintve visszafogottabb gálaműsor keretében, különböző kategóriák szerint kerül kiosztásra. Az alapötletet egy ünnepi ceremónia adta, melyre 1943-ban került sor a 20th Century Foxnál, ebédidőben, s ekkor még csupán díszes papírtekercset kaptak öt kategória nyertesei (a legjobb film, a legjobb fő-, és mellékszereplő színész, illetve színésznő). A mostanra ismertté vált szobrocska 1946 óta létezik, melyet a HFPA akkori elnöke, Marina Cistenas álmodott meg: szobor egy arany földgömbbel, melyet filmszalag vesz körül.

1956-tól már nem csupán filmek, hanem televíziós produkciók is megmérettetnek a közel kilencven újságíró alkotta zsűri előtt, de igazán 1996-ban vált széles körben ismertté, amikor a HFPA és az NBC tévécsatorna szerződést kötött a közvetítési jogokról. A népszerűség növekedése az Oscar-díjakra is igen erős befolyással bírt, pláne, míg a filmakadémia tagjainak a Golden Globe-díjátadás után pár nappal kellett a szavazataikat leadni. Ezt a metódust azonban 2003-ban megszüntették, így tulajdonképpen a két díjátadás győztesei közti elvi párhuzam is elhalványodott.

Tekintettel arra, hogy a szervezet csak Los Angelesben élő, de a világ 55 különböző országából származó újságírókból áll, a Golden Globe igazi értékét az adja, hogy nem csupán hollywoodi szemszögből vizsgálják a produkciókat, s a jelöltek a világ filmgyártásának sokkal szélesebb palettájáról kerülnek ki. A HFPA négy legfontosabb alapelvének a következőket tartja:
  • kedvező kapcsolatok és kulturális kötelék kialakítása az Amerikai Egyesült Államok és a világ többi országa között, az amerikai kultúra és tradíciók elterjesztése a különböző idegen országokban a filmeken és a televízión, médián keresztül;
  • a kiemelkedő produkciók elismerése az évenkénti Merit-díj (Golden Globe-díj) átadásával, mint egyfajta állandó ösztönzésként a szórakoztatóiparon belül, hazai és külföldi viszonylatban egyaránt, minél szélesebb körben összpontosítva a közönség figyelmére a legjobb filmek és televíziós produkciókat illetően;
  • hozzájárulni más nonprofit szervezetek működéséhez, melyek kapcsolódnak a szórakoztatóiparhoz, beleértve az oktatási, kulturális és humanitárius tevékenységeket;
  • felkelteni a figyelmet a művészetek tanulására, illetve a különböző tehetségek fejlődésének elősegítése a nagyobb oktatási intézmények felé nyújtott ösztöndíjjal.

A Golden Globe-díj gyik legjellegzetesebb sajátossága, hogy az egész rendezvény közvetlenebb, emberközelibb hangulatot áraszt, mint a fesztiválok többsége. Leginkább a mind távolabbról érkező filmek megismerésére összpontosít, hétköznapi eleganciával elegyített show keretén belül. A bensőségességet legjobban az az 1998-ban megtörtént érdekesség fejezi ki, amikor Ving Rhames a díját átadta Jack Lemmonnak, tisztelete és elismerése jeleként. Ugyanakkor az algériai Z című film producerei visszautasították a legjobb külföldi film kategóriájának jelölését, mert a legjobb filmekkel akartak együtt versenyezni, Marlon Brando pedig nem vette át a díját A Keresztapa főszerepéért, tiltakozván az Egyesült Államok "imperialista és rasszista" magatartása ellen – egyébként ugyanezért nem vette át az Akadémia szobrocskáját sem.

Filmzenei szempontból egyértelműen az Oscar-díj utáni második legnagyobb elismerésnek tekinthető a Golden Globe, főként azért, mert e két rendezvényen túlmenően a műfaj nincs kifejezett rivaldafényben. A szervezet nem ragaszkodik túlságosan kemény szabályokhoz, már ami a jelölteket illeti, hiszen az általános öt jelöléshez képest 1969-ben és 1980-ban hét, 2002-ben nyolc, 2000-ben pedig kilenc különböző zene is egy kalapba került. 1960-ig viszont nem volt túl nagy versengés, három esetben is előfordult, hogy a HFPA egy jelöltnél többet nem talált érdemesnek a díjra, sőt, 1954 és 1959 között egyáltalán nem volt versenyző a legjobb eredeti filmzene kategóriájában. Az Oscar-, és a Golden Globe-díj közötti párhuzam érdekessége, hogy az eddigi 50 díjkiosztón, ahol mindkét rendezvényen jelöltek filmzenét, 21 alkalommal nyert ugyanaz a zene.
     
Honlapunkon az eddigi Golden Globe-jelölések teljes listáját közöljük, egészen a kezdetektől napjainkig, külön kiemelve a nyerteseket. A felsorolás – mely a fenti kép alatti feliratokra kattintva érhető el – a zenei kategória nomináltjait tartalmazza, évenkénti bontásban.
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató