A Grammy-díj története és díjazottai
A Gramophone-díjat, azaz népszerűbb nevén a Grammyt 1958 óta ítéli oda az amerikai szervezet, a National Academy of Recording Arts and Sciences. Bár a zeneiparnak négy nagyobb díja is van, ezek közül az arany gramofont mintázó szobrocska emelkedett ki leginkább, melyet ma már a zenei Oscar-szobornak is becéznek. Akárcsak az Amerikai Filmakadémia díjait, úgy a Grammyket is gyakran éri az a vád, miszerint túlságosan le vannak osztva a lapok a fontosabb kategóriákban, és a legnagyobb cégek egymás közt osztják szét a díjat – bár ami a filmzenékkel kapcsolatos kategóriát érinti, a kép szerencsére változatosabb. Ami még megnehezíti a díjazások értékelését, az az évente változó számú kategóriák ténye, melyek műfajokat és generációkat áthidalva alakulnak át. Rövid ismertetőnk elkészülte idején éppen 108 kategória létezik, de ez akár már a következő évben is megváltozhat.

Filmzenei kategóriában 1960 óta osztanak ki szobrokat. A díj jelenlegi hivatalos neve "A legjobb filmhez, televíziós műsorhoz vagy egyéb vizuális médiához készült filmzenei album", bár a kategória neve eddig igen gyakran változott. A díjnak megvannak a maga korszakai, de valahogy az Oscarral ellentétben mindig jobban követte a divatos irányvonalakat. A hetvenes és nyolcvanas évek fordulóján például John Williams nyolcszor kapott egymás után szobrot, amibe a A cápa zenéjét mégcsak bele se számítjuk. A nyolcvanas években az elektronikus zene került előtérbe, de a Flashdance és a Beverly Hills-i zsaru időszakát követően a kilencvenes évek beköszönte konszolidációt hozott. Olyan népszerű és az Oscar-átadón méltatlanul elfelejtett zenék nyertek, mint Hans Zimmertől Az utolsó esély vagy David Arnoldtól A függetlenség napja aláfestése.

A díjakat a zeneszerzők kapják, de 2001 és 2003 között az albumok producerei és hangmérnökei is osztoztak rajta. A díjazás során a bizottság kifejezetten a filmzenealbumot értékeli, nem igazán törődik a zene filmben betöltött szerepével, de ugyanakkor az eladási statisztikáknak sem dől be, így fordult elő például az is, hogy James Horner a Titanichoz szerzett score-ja (mely soundtrackje pedig rekordeladásokat produkált) a díj közelébe sem került. A másik érdekesség, hogy a bizottság az album megjelenését veszi alapul, és nem a naptári év szerint számolnak, így lehet, hogy John Williams a 2005-ös Egy gésa emlékirataiért 2007-ben kapta meg az elismerést.

Honlapunkon az eddigi Grammy-jelölések teljes listáját közöljük, egészen a kezdetektől napjainkig, külön kiemelve a nyerteseket. A felsorolás - mely a fenti kép alatti feliratokra kattintva érhető el – a zenei kategória nomináltjait tartalmazza, évenkénti bontásban.
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató