A kis kedvencek titkos élete (2016)

The Secret Life of Pets
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Megosztás:
A minyonokat a világra szabadító Illumination Studios idei nagy dobása egy igencsak hétköznapi ötletre épül: arra a kérdésre, hogy mit is csinálhatnak kis kedvenc háziállataink, amikor mi nem vagyunk otthon. Mindehhez egy remek előzetes is készült, mely tényleg annyira jópofa volt, hogy már ezzel több milliónyi nézőt szerzett a film. Kicsit lehetett is tartani attól, hogy a vicces trailerben az összes szóba jöhető poént ellőtték, ám végül nem ez történt, hiszen egy korrekt történetet is kanyarintottak az alkotáshoz. A siker nem maradt el, mivel az emberek nemcsak az előzetesre, hanem a cuki beszélő állatkák teljes történetére is kíváncsiak voltak.
 
c desplat secret life pets 01
A stúdió – más rajzfilmes cégekkel szemben – nem igazán ragaszkodik ugyanahhoz a zeneszerzőhöz, hiszen Hans Zimmer, John Powell, Christopher Lennertz és Heitor Pereira után, hatodik egész estés alkotásukhoz, egy újabb komponistát vetettek be. Alexandre Desplat neve elsőre furcsának tűnhet egy rajzfilm esetében, ám a francia szerzőnek ez már a sokadik ilyen jellegű mozija. A filmhez meglehetősen nagyszerű zene született, az utóbbi évek egyik legjobb animációs score-ja, mely bizonyos mértékig betölti a John Powell eltűnése után kialakult űrt. Desplat ugyanis Powellhez hasonlóan szerteágazó, ötletes, sokféle megoldást és stílust bevető aláfestést komponált. Van egy, a városi környezethez tökéletesen illő, nagy adagnyi jazzes része, ami mellett Randy Newman Pixar-muzsikáira emlékeztető nagyzenekari kavalkádot is bevetett Desplat, aki a szimfonikusokat is megmozgatta, és olykor egészen lehengerlő kalandzene előadásába is belehajszolta, mivel a tempó néhol szédületesen gyors. Olykor a Nino Rota műveiben felfedezhető fesztiváli hangulat is felbukkan, helyenként pedig big bandes, vagy éppen úgynevezett liftzenés momentumok hallhatók. Sőt kiegészítő jelleggel dél-amerikai ritmusok, elektronikus zene és rockos megoldások egyaránt felfedezhetők. Témák tekintetében sem fukarkodott a szerző, sok, olykor csupán egyszer alkalmazott dallamot is felhasznált, ami valahol nagy pozitívum, de bizonyos motívumokért nagy kár, hogy öt másodperces szerepük van csupán. Ráadásul a tételek igen rövidek, de ezt rajzfilmek aláfestései esetében már kifejezetten megszoktuk. A kis kedvencek titkos élete score-jának szimfonikus részeit hallgatva pedig talán a készülő új Star Wars-muzsika stílusába is betekintést kaphatunk, mivel a hangszerelés néhol már itt egészen közel áll a sagánál megszokotthoz.
 
 
Kiemelkedő trackek: Meet The Pets, Hijack!, You Have An Owner?, Traveling Bossa, Flushed Out to Brooklyn, Sausages!, Wet But Handsome / Blue Taxi

 
Gregus Péter
2016. 08. 23. 

Tracklista:
 1. Meet The Pets (2:37)
 2. Katie's Leaving (0:55)
 3. Meet Duke (3:36)
 4. Fetch Me a Stick (3:09)
 5. Telenovela Squirrels (1:24)
 6. Hijack! (2:00)
 7. Gidget Meets Tiberius (4:56)
 8. Initiation Time (1:01)
 9. Rooftop Route (1:27)
 10. The Viper (1:49)
 11. You Have An Owner? (3:04)
 12. Good Morning Max (1:29)
 13. Sewer Chase (1:09)
 14. Who's With Me? (1:21)
 15. Me Like What Me See (0:54)
 16. Traveling Bossa (1:56)
 17. Flushed Out to Brooklyn (2:47)
 18. Sausages! (1:13)
 19. Duke's Old House / Captured (3:03)
 20. Brooklyn Bridge Showdown (2:34)
 21. Rescuing Duke (2:46)
 22. Wet But Handsome / Blue Taxi (1:24)
 23. Max and Gidget (1:36)
 24. Welcome Home (1:57)
 25. We Go Together - The Sausage Factory Singers (1:24)
Az album a Spotify-on:

Megosztás:

További értékelések

Kulics László
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Selley Csaba
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató