Viharlovagok (2016)

The Finest Hours
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Megosztás:
1952 februárjában az évszázad egyik legnagyobb viharja csapott le az Egyesült Államok keleti partvidékére. A parti őrség massachusettsi támaszpontja azzal szembesült, hogy két kettétört testű tartályhajó legénységét is ki kell mentenie, de miután a vészjelzést előbb leadóhoz az állomány nagyobb része már kivonult, az SS Pendletonon ragadt harminc ember túlélése egy négytagú csapaton és egy ütött-kopott lélekvesztőn múlt. Ennek a valós mentőakciónak állít emléket Craig Gillespie (Frászkarika) mozija, mely nem sokat ígér, de épp ezért lehet benne pozitívan csalódni. Míg az egyik szálon a tanker legénysége (élükön Casey Affleckkel) küzd az elemekkel és azzal, hogy kormányozhatóvá tegyen egy fél hajót, a segítségükre igyekvőknek (Chris Pine vezetésével) harmincméteres hullámokon kell túljutniuk ahhoz, hogy tönkrement iránytűjük ellenére is rátaláljanak a segítségre szorulókra. Bár a Disney stúdiótól elvárt családbarát kivitelezés miatt szükségtelen többre számítani egy korrekt katasztrófafilmnél, mindkét szál jól működik, a gigantikus víztömeget hitelesen megalkotó CGI-gárda segítségével pedig könnyen átérezhetjük a hatalmas hullámok mindent szétzúzó erejét.
 
c burwell finest hours 01
Egy efféle mozgalmas mozihoz Carter Burwell a sokadik jelöltem lenne a zeneszerző székébe, de még valószínűbb, hogy eszembe sem jutna a neve. Amikor épp nem a Coen testvérek aktuális művéhez komponál, nagy eséllyel drámáknál találjuk meg a nevét, utóbbi műfajban pedig nem sok lehetősége nyílik arra, hogy kilépjen komfortzónájából (bár a Carolért kapott Oscar-jelölése pont egy érv a zónában maradásra). Ezúttal viszont egy olyan score-ral állt elő, melynél nem csak szomorkodásra volt szükség. A rá jellemzően melankolikus világ azért itt is jelen van, de a főként Pine és filmbeli szerelme kapcsolatának, valamint a hólepte település vihar előtti és utáni békéjének alátámasztására szolgáló, hárfa-zongora-vonósszekció jellemezte megközelítés ezúttal nem unalmas, hanem felemelő és szép, különösen igaz ez a főtémára vagy a leghosszabb trackre, a "Safe Harbor"-ra. A felmentő sereg és a rájuk hasonlóképpen nem tétlenül várók megpróbáltatásaihoz viszont beindulnak a pergődobok és a rézfúvósok is, előtérbe kerül a dinamika, de szerencsére nem vált át a stílus érdektelen csatazenévé, valahogy ekkor is megmarad az a méltóság, mely a csendesebb, intimebb zenei pillanatokra is jellemző. A soundtrackre rákerült a stáblista alatt hallható felvétel is, a "Haul Away Joe" című régi matrózdal stílusos feldolgozása a Kodaline-tól.
 
 
Kiemelkedő trackek: Meeting Miriam, It's Starting to Snow, Lost Our Lights, Bucket Line, Four Men Lost, Rescue, Safe Harbor, Haul Away Joe

 
Bíró Zsolt
2016. 10. 13. 

Tracklista:
 1. Meeting Miriam (1:33)
 2. It's Starting to Snow (2:22)
 3. Pendleton Jump (1:59)
 4. Split (0:58) *
 5. Lost Our Lights (1:26)
 6. You Don't Have to Come Back (2:16)
 7. I Hope You Didn't Kill Us (1:16) *
 8. Volunteers (1:58)
 9. The 36500 (1:38)
 10. The Bucket Line (1:47)
 11. The Man Shouldn't Have Sent Them (1:42)
 12. Crossing the Bar (4:30)
 13. Pendleton Push (2:30) *
 14. We're All Alone (2:22) *
 15. Four Men Lost (1:29)
 16. Rescue (5:02)
 17. Big Man, Big Sea (1:04) *
 18. The Going Down (1:32) *
 19. Safe Harbor (10:20)
 20. Haul Away Joe - Kodalin (3:32)

 

* nem hangzik el a filmben

Az album a Spotify-on:

Megosztás:

További értékelések

Kulics László
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató