Ez volt 2012


Az év legjobb filmzenéi, az év meglepetései, a legjobb tételek, a legjobb betétdalok, a legjobb sorozatzenék, a legszínvonalasabb kiadványok, csalódások, és az év legrosszabb zenéi. Hogy melyikünk miképpen vélekedik 2012-ről, az a szerző nevének kiválasztása után letekerve, új ablak megnyílása nélkül elolvasható.
 
Bíró Zsolt összesítése
 

Az év legjobb filmzenéi:


Véleményem szerint rendkívül erős évet zártunk filmzenei viszonylatban, hiszen amióta csak évértékelést készítünk a Filmzene.netre, nem történt olyan, hogy a top 10 három dobogósára egyaránt tíz pontot adjak, a következő négy helyezett kilencet érdemeljen, és csak a záró triónak kelljen beérnie nyolc ponttal.

1. Howard Shore: A hobbit: Váratlan utazás
Kétségkívül megérdemli a maximum pontszámot a mű, még ha ezt az első részt egyelőre egy hangyányival kevésbé tartom szerethetőnek a korábbi nyitánnyal összevetve. A tíz ponthoz hozzájárult a lenyűgöző erőfeszítés és a tiszteletreméltó teljesítmény ténye is, amivel Howard Shore ebben a szűk határidők uralta, és sok esetben előre elkészített panelek, valamint számtalan segédzeneszerző jellemezte filmzenei korszakban képes volt egy ennyire összetett, értékes, időtálló művet megalkotni. Újra.
2. Mychael Danna: Pi élete
Különleges szerzeményei révén a szerző már régóta ismert név a reflektorfényen kívül eső mozikra is kíváncsi nézők előtt, de most végre a középpontba került. A születés score-ja mellett ez az eddigi legnagyobb szabású munkája, s minden tehetségét bevetette, hogy ilyen lenyűgöző mű szülessen meg. Egzotikus motívumok, briliáns hangszerelés jellemzi ezt az elképesztő mestermunkát, amely csak azért csúszott le az első helyről, mert két tökéletes zene között egyedül csak a hosszuk szolgáltathatott igazságot.
3. Alexandre Desplat: Az Argo-akció
Kevésbé látványos, de ugyanúgy elképesztő munkával állt elő Alexandre Desplat is, aki valószínűleg beásta magát az arab zenei kultúrába, hogy olyan hangszereket is használhasson, amilyeneket korábban nem. Műve mégsem valami világzenei imitáció hollywoodi módra, hanem egy milliónyi ötletet bevető, igen figyelemreméltó, minden pillanatában élvezetes gyöngyszem, melyet valahol a szintén Desplat jegyezte Syriana, valamint a Kémjátszma Harry Gregson-Williams nevével fémjelzett zenéje határvonalán lehetne elhelyezni.4. Tom Tykwer, Johnny Klimek, Reinhold Heil: Felhőatlasz
Ez a score nemcsak azért az év egyik legtökéletesebbje, mert elképesztően összetett hangszerelésű, a kiszámíthatóságtól a lehető legmesszebb álló mű, amely önmagában is kétségtelenül megállja helyét, hanem mert nem gyakori az sem, amikor egy ennyire igényes, témagazdag és a jelenetek alá tökéletesen illő, azokhoz rengeteget hozzátevő zene születik meg. A mű akkor kerül a helyére, amikor megtekintjük azt, amihez készült, hiszen a szerzeményekbe jobban belemélyedve, a komponisták szándékát talán át is látva, felfedezhetünk olyan értéket is, mely felületes hallgatással nem feltétlenül érzékelhető.


5. Hans Zimmer: A sötét lovag: Felemelkedés
Hans Zimmer zenéje alaposan megosztja a film és a művész rajongóit, nagy lelkendezés pedig nem igazán tapasztalható részükről. Azonban úgy gondolom, hogy a korábbról ismerős témák remekül tovább lettek fejlesztve, kiegészítve, és az újakkal történő összeeresztésük is nagyszerűen sikerült. Azoknak lehet élvezetes e soundtrack, akik nem fantáziátlanságnak, hanem továbbgondolásnak tartják a szerzeményeket, emellett pedig a filmet is látták (netán szerették is), mert ezzel plusz élményt is kapnak. Elképzelhető, hogy csak az újdonság varázsa teszi, de mivel az első rész legjobb pontjai itt is feltűnnek, ezt a score-t én ugyanolyan erősnek tartom, mint a nyitányt. Egy leheletnyivel gyengébb évben akár vezethette is volna a szerző munkája listámat.

6. Christopher Young: Sinister
Bátor kísérleti zene ez, aminek szerzője nem törődik azzal, hogy ki mennyire tartja majd befogadhatónak munkáját. Annyi káoszba hajló, véletlenszerűen zajongó horrorzene után (amikor az ember a felvételt úgy képzeli el, hogy egyszerre kezdte el minden zenész játszani emlékezetből kedvenc Krzysztof Penderecki-művét, ráadásul visszafelé) ebben végre látni rendszert. Itt ez a hatvanadik életéve felé haladó komponista, akit mára az egyetlen olyannak tartok, aki bármilyen műfajba is vágja fejszéjét, garantáltan színvonalas munkát végez. Ezúttal egy olyan elektro-minimált hozott össze, ami után sok nevesebb zajművész is sárga lenne az irigységtől. Eredeti, hatásos és bátor őrülettel találkozhat az a lemezen, aki el tud vonatkoztatni egy rövid időre a klasszikus értelemben vett dallamoktól, hiszen ilyet idáig még nem nagyon lehetett hallani. Le a kalappal az előtt, aki még képes ebben a műfajban ennyire újat mutatni. Akad az albumon egy remix is a Boards of Canada révén. Ez egy szinte vidám lezárás, amiből a Hans Zimmer neve alatt futó soundtrackek végét gyakran szétverő remixelős titánok tanulhatnának, hogy mégis miként kellene átértelmezni teljesen más stílusra egy filmzenei témát úgy, hogy ne egy porcelánboltból áttévedt elefánt tehetségét gyanítsuk az újragondolás hallatán.

7. James Horner: A csodálatos Pókember
A hideg kiráz, amikor meghallom a komponista jól ismert, négyhangos, "evil motifként" becézett védjegyét, amelyet szinte már bosszantásként alkalmaz a legtöbb zenéjében, és nálam innentől már egyből elvérzik mindegyik ezt bevető munkája. Nos, örömmel jelenthetem, hogy ezúttal nemcsak e motívum nincs jelen (nyugalom, azért a szintén 2012-es For Greater Glory: The True Story of Cristiada filmzenealbumán már az első track felétől megkapjuk – konkrétan a tétel második fele csak erről szól...), de még a szokásos önismétlésről sem beszélhetünk, mellyel hol jogosan, hol már csak rutinszerű rosszindulatból vádolják a művészt. A Pókember-reboothoz egy olykor könnyed, de többnyire fajsúlyos muzsika született, ezzel is demonstrálva, hogy milyen is az, amikor igazán komolyan veszi a feladatot a szerző.

8. James Newton Howard: Hófehér és a vadász
Az újabb Bourne-epizódhoz ugyan csak egy átlagos JNH-mű született, de Az éhezők viadala, valamint e film aláfestésével igencsak szépített a komponista. A főleg a második felében kiteljesedő album hozza mindazon jellemzőket, amely miatt rengetegen kedvelik Howardot. Akadnak itt fékevesztett akciók, valamint monumentális pillanatok egyaránt, de a legerősebbek az olyan érzelmes részek, mint például a "Sanctuary" című gyönyörűség, vagy éppen a "White Hart".

9. Thomas Newman: Keleti nyugalom – Marigold Hotel
A címből következik, hogy miféle megközelítéssel találjuk szemben magunkat. A komponista mindig is otthon érezte magát a különféle etnikus hangszerek között, és ennél az Indiában játszódó mozinál aztán nem kellett visszafognia magát a tabla vagy éppen a szitár használatában. E vidám, ritmikus, ugyanakkor egzotikus hatásokban bővelkedő aláfestésben nem csupán a jól ismert newmanes hangulat köszön vissza, hanem a bollywoodi mozikra jellemző vidám stílus is.

10. Dario Marianelli: Lazacfogás Jemenben
Patrick Doyle mellett Dario Marianelli képviseli leginkább napjainkban a klasszikusabb, komolyzenei jellegű filmzenei nyelvezetet, de néha azért ő is lazíthat. Ehhez a romantikus mozihoz egy nagyon különleges, könnyed, mégis elegáns megoldásokkal teli eredeti és szerethető aláfestés született meg.

 

További kiemelkedő albumok:


Ha úgy tetszik, ez a kategória a 11-20. helyezetteket tartalmazza. A fenti első körbe ugyan nem fértek bele, de így is kedvelt hallgatnivalókról van szó, melyekre szeretném felhívni a figyelmet.

1. Victor Reyes: A gyilkos médium
Akik az Eltemetve kapcsán kedvelték meg a szerzőt, azok számára e score-ja is kötelező darab, hiszen még emlékezetesebbre sikerült. Hogy nem került az összeomlás közelébe a film, az a színészi alakítások mellett elsősorban a zenének is köszönhető, mely sötét atmoszférával ajándékozta meg a szcénákat. Annak ellenére, hogy bőségesen találunk olyan zaklatottabb kompozíciókat a CD-n, melyek ennél jóval keményebb moziban is megállnák helyüket, a kiadvány majdnem teljes egészében fogyasztható egy hétköznapi filmzenekedvelő számára is.2. Howard Shore, Metric: Cosmopolis
Az év egyik legjobb hangulatával rendelkezik ez a score. Howard Shore leginkább a Karambolnál használt rideg, sötéten minimalista megközelítését gondolta tovább, és ami így született meg, az igazán eredeti és modern lett. Ehhez az egyébként teljesen vállalható zenét játszó Metric is hozzátette jellemzőit, az eredmény pedig megerősíti azt, hogy nyugodtan szabad a filmzenék világában is kísérletezni.


3. Marc Streitenfeld: Prometheus
Elsőre különösebben nem fogott meg, azonban a film alatt annyira remek atmoszférát teremtett, hogy a moziból hazaérve egyből újrahallgattam, és így már összeállt a kép. Ugyan a távoli jövőben járunk, a szimfonikus zenekart mégsem nyomják agyon az elektronikus effektek, sem fordítva, mindenben sikerült eltalálni a kellő arányt. Az elektronika és a hangokkal trükközés jóvoltából ráadásul olyan, eddig nem igazán hallott stílusú, súlyos darab is létrejött, mint a "Too Close", ahol a zörgés művészi szintre van emelve. Meg kell még említeni a Harry Gregson-Williams jegyezte tételeket is, melyek további színfoltot jelentenek.


4. Alexandre Desplat: Zero Dark Thirty – A Bin Láden hajsza
Hasonló színvonalú munka a szerzőtől, mint Az Argo-akció aláfestése, ebből a szempontból jól is jöhetett Desplat-nak, hogy ismét a Közel-Keletre tehetett zenei kirándulást. Ezúttal a fojtogató hangulatképek, a lassú, csöndes lopakodás morózus dallamai dominálnak, az említett művel szemben pedig ennek kicsivel több időt kell adni, hogy hasson, de utána kétségkívül fog. Szerencsés megközelítése ez a témának, egy másik szerző talán engedett volna a csábításnak, és hazafias, zászlólobogtató irányból próbálkozik, de Desplat-nak ilyen eszébe sem jutott.5. Robert Folk: There Be Dragons
Hogy honnan szedték össze az alkotók a mára teljesen elfeledett, sokak számára elsősorban a vígjátékok területéről ismert Folkot, az rejtély. Ami viszont biztos, az az, hogy jobbat nem is tehettek volna sem a film, sem a zeneszerző szempontjából. Ehhez a spanyol drámához egy impozáns, kórust is bevető score született meg, amelyből az jön le, hogy a mellőzés ebből a szempontból jót tett a művésznek. Rossz hír viszont az, hogy ugyan úgy tűnik, sűrűsödnek a felkérései, ám eljövendő mozijai közül egyik sem tűnik komoly büszkeségre okot adónak...6. Sacha Di Manolo, Adrien Jolivet: Mains armees
Cliff Martinez egyik kedvenc szerzőm, de a 2012-es megmozdulásai nem fogtak meg annyira, hogy bármelyik munkája helyezett legyen évértékelésemben. Ám itt ez a francia duó, akik jól helyettesítik a maestrót, még ha nem is teljesen olyan a stílus. Ez a visszafogott, trip hopos/ambientes atmoszférateremtés nagyon egyéni és hangulatos lett, el sem hiszem, hogy ezt a score-t be merték rakni egy krimi alá, és el nem tudom képzelni, miként működhet a jelenetek alatt.

7. The Newton Brothers: A mintatanár
Az Amerikai história X rendezője, Tony Kaye a tanárt alakító Adrien Brodyra szabadított egy egész osztályt, míg az érzelmeinkre történő hatással a The Newton Brothers nevű duót bízta meg. A formáció neve a Felültetve stáblistájáról lehet esetleg ismerős annak a három embernek, aki látta Bruce Willis ezen moziját, ám ide teljesen más jellegű kompozíciókra volt szükség. Ez a bő egy óra abba a kategóriába tartozik, melynek tagjait egyszerűen jó hallgatni. Remek, szomorkás dallamok ezek, és különösen igaz ez a "Grandpa" című gyönyörű gyöngyszemre, mely Edward Shearmur vagy az Asche & Spencer legjobbjaira emlékeztet.

8. Nigel Stanford: TimeScapes
Kicsit Mike Oldfield legutóbbi albumainak stílusa ugrik be erről az egyórás operatőri erődemonstráció zenéjéről. Mivel a time-lapse eljárással rögzített képeket narráció nem kíséri, a zenére hárul a feladat, hogy a számos különböző helyszín közt összeköttetést biztosítson. Az ambient irányából érkező komponista meditatív utazásra viszi a hallgatót dallamai segítségével, ebbe pedig belefér a szintetizátoros, "planetáriumi" lebegéstől Gary Moore-os gitárszólón át a törzsi ütemekig minden. És a legjobb az egészben, hogy mindez mégis egységes és tetszetős.9. John Debney, Tony Morales: A Hatfield – McCoy viszály
Az HBO-s minisorozathoz John Debney egy ízig-vérig westernes/countrys aláfestést dobott össze Tony Morales dobos-gitáros társaságában, mely hatására szemeink előtt tökéletesen megjelenik a jellegzetes vidék. Ugyan 40 track jut a közel 80 percre, amit én nem nagyon szoktam szeretni, de érdekes módon ez a zene még úgy is tökéletesen működőképes, hogy a legtöbb szerzemény másfél perc körüli.


10. A.R. Rahman: Hétköznapi emberek
A lassan 85 éves Ennio Morricone úgy ötszáz filmzenét szerzett, és a most 47 éves, 130 körüli score-jánál járó A.R. Rahman bizonyára utol fogja érni. A bollywoodi mozik egyik legnépszerűbb komponistája a Gettómilliomos óta Hollywoodban is ismertté vált, és a rengeteg indiai produkció mellett már oda is bedolgozik olykor. 2012-ben az első két Transformers egyik forgatókönyvírója, Alex Kurtzman alacsony költségvetésű drámája volt az aktuális amerikai filmje szerzőnknek. Műve egy melankolikus, szívhez szóló aláfestés lett. Kifejezetten erősnek nem nevezném, de a maga műfajának jól eltalált darabja. 

Az év legellentmondásosabb filmzenéje:


John Williams: Lincoln
Bevallom, nem nagyon tudtam, hová soroljam John Williams ezen munkáját, ami nálam az ő esetében először fordult elő. Egyfelől semmi olyat nem nyújt az album, amit már ne hallottunk volna a szerzőtől korábban, és mivel egyórás mű, egyben még nem tudtam meghallgatni, csak két részben. Mégis, ha egyesével emelünk ki trackeket a műből, szinte minden esetben nagyon kellemes, himnikus vagy melankolikus dallamokat hallhatunk. Azaz ha egyhuzamban lejátszva rá is ununk a score-ra, részleteiben már szép a kép, mivel a legközkedveltebb Williams-zenéket idéző művel találjuk szembe magunkat. 

Az év legjobb trackjei:


Ezúttal 15 olyan tracket szeretnék megemlíteni, melyek albuma nem minden esetben feledhetetlen, sőt néhol épp ellenkezőleg, de az e listán szereplők mégis kimagasodnak társaik közül. Találhatunk persze jobbakat a fenti első két kategóriában, de szándékosan nem a top 20 trackjei közül válogattam ide is, hiszen ott mindenhol a teljes score kiemelkedő, míg itt csak egy-egy szerzemény.

1. Dan Romer & Benh Zeitlin: "Once There Was a Hushpuppy" (A messzi dél vadjai)
A messzi dél vadjai score-ja egy friss és szerethető, a hallgatót különleges miliőbe eljuttató, pozitív érzéseket sugárzó filmzene, amelyet valóban nem lehet eleget méltatni. Mivel azonban nemcsak a teljes játékideje rövid, hanem ezen belül a trackeké is, illetve a vokális részek nem annyira értékesek, 2012 legjobb albumai közé azért nem sorolnám, de a "Once There Was a Hushpuppy"-nak kétségkívül ott a helye az év legkiválóbb szerzeményei között.

2. Fernando Velázquez: "The Impossible Main Titles" (A lehetetlen)
Elég régen hallottunk ilyen klasszikus jellegű, fülbemászó, érzelmes főtémát, mint amilyeneket például Ennio Morricone szerzett annak idején. Bár a teljes album annyira nem kötött le, a főtémája olyan mesteri, mintha legalábbis egy Giuseppe Tornatore-filmhez íródott volna.
3. tomandandy: "Flying Through the Air" (A kaptár – Megtorlás)
Amikor először hallottam, az első perc után reméltem, hogy a végére nem szúrja el a kéttagú zörejbrigád, akiknek pont az a jellemzőjük, hogy majdnem minden zenéjüket elszúrják. Ez a kivételek közé sorolandó: erősen kezd, súlyosan folytatódik, és ugyan tulajdonképpen mindvégig egy nagyon egyszerű, szinte csúfolódó dallam ismétlődik, egyre ütemesebb dobkísérettel, az egésznek nagyon eltalált íve van. Ebben a stílusban egyébként legutoljára a Fűrész főtémáját tartottam ennyire elképesztően hatásosnak.4. James Newton Howard: "Rue's Farewell" (Az éhezők viadala)
Noha a lemez legfeltűnőbb kompozíciója a "Horn of Plenty" című kórusos himnusz, számomra sokkal kedvesebb ez az andalító, minőségi muzsika, melyhez hasonlót M. Night Shyamalan mozijaihoz szokott írni a szerző, közvetlenül a történet csúcspontja elé vagy után.
5. Marc Streitenfeld: "Into the Fray" (Fehér pokol)
Alig két perc, de micsoda két perc! Egy ismétlődő, csendesen elpengetett dallamot hallunk, melynek letisztultsága és minimalizmusa a legnagyobb értéke. Feljebb már méltattam a Prometheus-t is, szóval azért akadnak arra utaló jelek, hogy a szerzőről fogunk még később is sokat hallani, ahogy egyre inkább rátalál saját útjára.6. Andrew Lockington: "Bee Chase" (Utazás a rejtélyes szigetre)
Nincs is annál szomorúbb, mint amikor egy kevésbé ismert komponista élete fő művét írja meg egy tingli-tangli, a mozikból pár hét alatt nyomtalanul eltűnő kalandfilmhez, és így a zene is osztozik a mozgókép sorsában. Ezt a kompozíciót például a Jurassic Park egyes jelenetei alatt is el tudtam volna képzelni.
7. Jean-Pierre Taieb: "One Way to Life" (Hasadás)
Elképesztően hatásos, közel nyolcperces posztrock darabbal van dolgunk, valahol a The American Dollar, a Mogwai és az Explosions in the Sky nyomdokain. Erre a szerzeményre garantáltan felkapja mindenki a fejét az album hallgatói közül.

8. John Powell: "Funeral for a Tree" (Lorax)
Nem örülök neki, hogy John Powell nevével már csak animációs filmek stáblistáján találkozom, még ha ez ma már nem is jelent pejoratív skatulyát. Bár kreativitását, illetve a hangszerként alkalmazott "nemhangszerek" iránti vonzódását leginkább e műfajban élheti ki, és azért még mindig kerül ki olyan csoda a kezei közül, mint az Így neveld a sárkányodat zenéje is volt, azért jobb lenne valamiféle egyensúlyt tartania az élő szereplős mozik kapcsán, hiszen így nagyon könnyű eljutni a "Beethoven 28." zeneszerzői posztjára. 2012-es teljesítményéből ez a nagyon szép, akár Thomas Newmannek is jól álló kétperces téma ragadta meg igazán a figyelmemet. Persze ez nem azt jelenti, hogy rossz dolgokkal állt volna elő a komponista, hiszen a minőség nála mindig magas, de akkor is kérem vissza azt a Powellt, aki hol dokumentumfilmhez, hol akciómozihoz, hol krimihez, esetleg drámához vagy romantikus filmhez komponált, és mindezek mellett jutott ideje animációs filmekre is.

9. Alan Menken: "Happy End" (Tükröm, tükröm)
Összességében nem tartom kiemelkedőnek a teljes CD-t, de az utolsó instrumentális kompozíció elég kellemesre sikeredett. Van benne egy olyan adag szerethető meseiség, amilyet például George Fentontól hallottam az Örökkön-örökké jelenetei alatt.

10. Clinton Shorter: "Panama" (Csempészek)
Egy gigantikus hajó siklik felénk a kikötőben, és nem úgy tűnik, hogy meg szeretne állni – egy ilyen látványhoz mi sem illik jobban, mint Clinton Shorter érdekes elektronikával megspékelt lüktető akciózása. Társdarabja a "Stashing the Goods".

11. Nathan Furst: "SWCC Boats" (A bátorság törvénye)
Túszmentő kommandósok siklanak motorcsónakjukon felénk, és nem úgy tűnik, hogy meg szeretnének állni – a fejlövés előtt még hallgassuk meg gyorsan Nathan Furst érdekes dobütemmel és egzotikus női vokállal megspékelt lüktető akciózását.

12. Paul Leonard-Morgan: "She's a Pass" (Dredd)
Ezzel a brutálisan jól szóló, szokatlanul kemény, tulajdonképpen főtémának tekinthető, súlyos ütemekkel kísért szerzeménnyel indul a film és a lemez egyaránt; vélhetőleg elektromos gitár – a végletekig szétzúzott, recsegősen torz – hangja a főszereplő.

13. Henry Jackman: "Wreck-It Ralph" (Rontó Ralph)
Megnyerő és szokatlan, a 8 bites stílusra finoman utaló téma lett Ralphé. Mit nem adtam volna azért, ha ez a bátorság a teljes zenén át kitart...14. Nightwish: "Wonderfields" (Imaginaerum)
A finn zenekar billentyűs-dalszerzője, Tuomas Holopainen a rossz nyelvek szerint Hans Zimmernek képzeli magát. Az Imaginaerum hallatán nekem inkább a trailerekre specializálódott, ám azon kívül is szinte csak kizárólag monumentalitásban gondolkozó formációk ugranak be. Ez a kórust is bevető, pergődobos darab azonban kiemelkedik az albumról – a hatásvadászatot tehát lehet jól is művelni.


15. Orbital: "Go with the Flo" (Veszélyes ultimátum)
A közel tíz évig hallgató Orbital nemcsak egy soralbummal, de egy filmzenével is előállt, melynek csúcspontja ez a 11 perces szerzemény, ahol a formáció a populárisabb énjét hozza. 

2012-ben felfedezett vagy átértékelt korábbi zenék:


1. Michal Lorenc: II. János Pál – A fehér ruhás vándor
Ez a 2011-es dupla album (mely A fehér ruhás vándor – II. János Pál élete tényleges aláfestésén túl továbbgondolásokat, variációkat egyaránt tartalmaz) egy óriási, maximális pontot érdemlő meglepetés, amely arra ösztönöz, hogy alaposan megismerkedjek a lengyel szerző munkásságával. Nem csupán az a meglepő, hogy tudtommal egy dokumentumfilmhez sem született eddig még ennyire igényes aláfestés, hanem az is jelzi minőségét, hogy a legelismertebb, legnagyobb múltú zeneszerzők neve ugrik be a hallgatónak erről a nagyszabású, ritkán hallott hangszereket is felhasználó szimfonikus, kórusos muzsikáról, mely a legnagyobb filmeposzok alatt is tökéletesen megállná a helyét. 

2. Thomas Newman: Sorsügynökség
Ez egy 2011-es muzsika, amelyet első hallgatásra csak érdekesnek, de átlagosnak találtam – mármint csakis Thomas Newmanhez viszonyítva átlagosnak. Aztán amikor végül megnéztem a kellemes meglepetésnek bizonyuló filmet (ahol a ritkán látott módon összeillő Emily Blunt és Matt Damon párosa menekül a sorsa és titokzatos kalapos férfiak elől), feltűnt, hogy egyedibb és a jelenetekhez ennél tökéletesebben passzoló művet nem is lehetett volna írni.

3. Paul Leonard-Morgan: Filmtales
A szerzővel a Dredd kapcsán készített interjúnk apropóján kezdtem utánanézni a 2011-es Csúcshatáshoz írt score-ja előtt készült munkáinak. Még csak e három zenéjét ismerem, s ezek közül a 2007-es Filmtales egy olyan nem filmzenei, de ilyen hatásokat szépen éreztető album, melyben a filmzenék kedvelői is találnak értékes pillanatokat. Noha a komponista le sem tagadhatná, hogy korábban sokat dolgozott Craig Armstronggal (ez főleg a "Sweet Denial" című, egyébként zseniális szerzeménynél ugorhat be), egy sokszínű dallamcsokrot kapunk.4. Lyle Workman: Győzzünk már!
Szintén egy 2011-es zene, amelyet azért nem említettem meg akkori évértékelésem valamelyik kategóriájában (persze nem az élbolyban), mert túl felületesen hallgattam meg. A Judd Apatow-féle vígjátékok környékéről érkező, legutóbb az Amerikai pite: A találkozónál felbukkanó szerző darabjai biztosan nem több hónapos tervezés eredményei, azonban annyi bombasztikus szimfonikus muzsika után itt épp ezt a megkapó és harmonikus egyszerűséget vettem pozitívumnak. Ugyan nem állíthatom, hogy sok vizet zavaró produktumról van szó, mely hallatán tömegek fognak velem egyetérteni, mégis több olyan pontja akad ennek a gitár-szintetizátor-dob felállású aláfestésnek, amely miatt mégis megfogott. Az egészet pedig a The National kifejezetten ide írt, fantasztikus albumzáró dala, a "Think You Can Wait" teszi kerekké.

5. Ben Frost & Daniel Bjarnason: Solaris
2011 végén kiadott, rendkívül súlyos, az azonos című Andrej Tarkovszkij-mozi ihlette, lélekmarcangoló album, kifejezetten késő éjszakai, hajnali hallgatáshoz, nappal egyáltalán nem működne. Ambientes hangulatképekből áll össze a mű szerkezete, konkrétan megjegyezhető témák nélkül. Ezekről érdekes módon a lejjebb "méltatásra" kerülő Jonny Greenwood jutott eszembe, ami elsőre riasztó lehetne, viszont ez az album épp arra jó példa, hogy lehet ezt az alternatív, kísérleti irányt kiválóan, a hallgatónak fejfájást okozás nélkül is művelni. A művet a két zenész 2012 májusában – vonósokkal kiegészülve – hazánkban is előadta.

6. Panu Aaltio: Dawn of the Dragonslayer
Ehhez a 2011-es, a kritikák alapján bődületesen rossz sárkányos fantasyhez egy meglepően jó, kalandfilmes aláfestés született a közepesen ismeretlen The Home of Dark Butterflies finn komponistájától. Amikor először halkan lepörgött a háttérben, valamiért fel sem tűnt, hogy nem a szokásos alacsony költségvetésű, de magukat nagyszabásúnak mutató filmektől "várt" minőséget kapom, de a kiemelkedő záró szvit hallatán már jobban odafigyelve hallgattam újra, és alaposan meglepődtem. Ugyan hallhatóan jóval kevesebb pénz jutott a score-ra itt, mint amit az Így neveld a sárkányodat vagy a Sárkányszív esetében sejthetünk, de az azért jelent valamit, hogy Panu Aaltio munkájának több részletét is be lehetne illeszteni John Powell, illetve Randy Edelman említett filmjébe – és persze nem dallamazonosság miatt.


 

Az év új tehetsége:


Dustin O'Halloran (Őrülten hiányzol, Most jó)
Új, eddig csak néhány filmzenét szerző komponista is felbukkant a színtéren. Dustin O'Halloran tehetségét jól jellemzi az a tény, hogy egy éven belül két score-ja is megjelenhetett, hiszen ezekben még úgy is látott fantáziát a kiadó, hogy mindkettő kis költségvetésű, és kasszát nem igazán robbantó produkcióhoz készült, s kreátoruk sem ismert név. Ezen muzsikák alapján elmondható, hogy Dustin O'Halloran igen jó a csöndes, drámai szerzeményekben. Aki konkrét bizonyítékot is szeretne, az pörgesse le az Őrülten hiányzol soundtrackjéről például a varázslatos "Twin Stars"-t, a Most jóéról pedig a melankolikus "All Things Must Fall"-t.


 

Az év ötlete:


Brian Tyler: Gyötrelmes csapda
A rengeteg hangszeren játszó komponista bemikrofonozott egy sportkocsit, hogy az alkatrészei és bizonyos elemei (ablaktörlő lapát, kazettás magnó, szelepek stb.) hangjának felhasználásával dúsítsa fel a szintén egyedül általa feljátszott score-t. Mivel a film fő helyszíne egy autó csomagtartója, így elmondhatjuk, hogy igazán autentikus aláfestés született.
 

Az év különlegességei:


Vangelis: Chariots of Fire – Play
A Tűzszekerek dallamain alapuló színpadi mű skót dudás részeket is tartalmazó kiadványa számomra szenzációs. Persze ehhez el kell fogadni azt, hogy Vangelis nem különösebben törődik azzal, hogy hol tartanak ma mások, és ebből adódóan ezt a művét akár húsz évvel ezelőtt is írhatta volna. De így is örömmel üdvözölhetjük az idős mestert, aki annak idején meghatározta egy korszak zenei világának bizonyos szeletét.

Kevin Costner & Modern West: Famous for Killing Each Other
Ez a minisorozat-zene már szerepelt az évértékelésben feljebb, de John Debneyék kompozícióin kívül született hozzá egy másik kiadvány is, melyre az elhangzott betétdalok mellett a jelenetek által inspiráltak is felkerültek. A két család viszályáról szóló epizódok egyik főszereplője Kevin Costner, aki a Modern West nevű formáció frontembere is. A score album másfél perces darabjaihoz hasonlóan itt is szolidan countrys stílussal találkozunk, csak valamivel hosszabbak a kompozíciók. Ezúttal is akad instrumentális mű, illetve betétdal egyaránt, némelyikben pedig maga Costner is énekel, és nem is rosszul, hiszen pontosan tudja, hogy hangja mit bír el, így korlátait nem lépi át.

Antonio Pinto & Dudu Aram: The Odyssey
Ebben az esztendőben Antonio Pinto nevével a Mel Gibson-féle Börtönregény, illetve a The Odyssey című, a nyári olimpiai játékok kapcsán megszülető rövidfilm stáblistáján találkozhattunk, és utóbbi egészen érdekes darab lett. Dudu Aram zenei producerrel összefogva egy élő hangszerekkel (köztük természetesen a szerző védjegyének számító rabecával) kombinált elektronikus aláfestéssel jelentkezett. A dub, a breakbeat, a minimál elektronika és az indusztriál zenék birodalmába tett kirándulás sajnos csak alig félórás, de így is egy különleges színfolt lett Pinto pályáján. A kizárólag a szimfonikus zenékben hívők mindenesetre kerüljék. 

Az év legjobb betétdalai:


1. Clint Mansell: "Final Movement (feat. "Not at Home")" (Tegnap éjjel)
Amennyire vissza tudok gondolni, a kifejezetten filmekhez születők közül nálam ez a dal minden idők legbensőségesebb és legcsodálatosabb darabja. Ennél a szinte félénk, rendkívül intim és megható zongoradallamnál lenyűgözőbbet erre a hangszerre már talán nem is lehet írni. Engem akkor szippantott magába a film atmoszférája, amikor instrumentális verziója felcsendült a medencés beszélgetésnél – végül ez a lemezre a gitáros-énekes Peter Broderick énekével kiegészítve került fel. Érdekesség, hogy "Not at Home" címmel már a jellegzetes hangú Broderick is írt egy olyan, gitárral kísért folkos dalt 2008-as, Home című lemezére, melynek ugyanez a szövege, a dallam mégis némileg eltér. Bár ez is remek darab, ugyanaz az egyszerű, mégis sűrű dalszöveg Clint Mansell zenei kíséretével még méltóbb, egyenesen feledhetetlen köntöst kapott.

2. Florence + The Machine: "Breath of Life" (Hófehér és a vadász)
E rendkívüli csapat már rég megérdemelte, hogy jóval szélesebb körben legyenek ismertek, és ha ehhez az kellett, hogy egy ennyire feledhető mozinál bukkanjanak fel, hát akkor megérte. A felvételben egyszerűen minden a helyén van: a grandiózus szimfonikus hangszerelés, a kórus, valamint a zenekar saját világa tökéletesen illeszkedik egymáshoz, és mindezt megkoronázza Florence Welch erőteljes hangja.

3. Adele: "Skyfall" (007 – Skyfall)
Chris Cornell nem túlzottan bondos, valamint a Jack White-Alicia Keys duó óbégatós katasztrófája után végre méltó nóta íródott az aktuális ügynökkalandhoz. Bár nem az első ilyen eset, Adele dala furcsa módon lemaradt a soundtrackről, holott egy olyan szerzeményről van szó, melynek már csak a klasszikus Bond-dalokhoz méltó stílusa okán is helyet kellett volna kapnia az albumon.


4. Ioanna Gika: "Gone" (Hófehér és a vadász)
Hollywoodi blockbusterben ilyen jellegű felvétel még talán soha nem csendült fel. A meglehetősen sűrű dark new wave-ben mozgolódó IO Echo énekesnője itt szerencsére épp az ellenkezőjét csinálta, mint amit nem véletlenül ismeretlen formációjával. Így egy olyan rendkívül különleges dal született meg, amely tábortüzes balladából egy elképesztően éteri szerzeménybe fordul át.


5. Will Ferrell & Genesis Rodriguez: "Fight for Love" (Latin macsó visszavág)
Őrületes stílusparódia, amihez ha hozzágondoljuk az elmebeteg Ferrell halálosan komoly arcát, már teljesen le vagyunk fegyverezve. Ha a hátteret nem ismerjük, úgy akár még azt is hihetjük, hogy egy kimaradt darab bukkant fel valami Mexikóban játszódó romantikus kalandfilmből.
6. Ilan Eshkeri & Andy Burrows: "Light the Night" (A hóember és a hókutya)
A nagy karácsonyi rajzfilmklasszikus folytatásának score-jából kiemelkedik ez a betétdal, ahol az impozáns instrumentális háttér remek alapja a Razorlight egykori dobosa énekének.


7. Badly Drawn Boy: "Let it Rain" (Mocsokváros utcáin)
Annak idején született egy különleges soundtrack az Egy fiúról című Hugh Grant-filmhez, ahol Badly Drawn Boy, azaz Damon Gough az ének nélküli felvételek mellett kimondottan oda írt dalokat is. A Mocsokváros utcáin soundtrackje ugyanezt a szisztémát követi, a legjobb szerzeménynek pedig ezt találtam róla.
8. Julie Fowlis: "Touch the Sky" (Merida, a bátor)
Hangulatos és szerethető lett ez a dalocska, melynek erénye abban rejlik, hogy folkos, skót dudás hangszerelésével alaposan kilóg a szokásos rajzfilmes betétdalok közül.


9. The National: "The Rains of Castomere" (Trónok harca – 2. évad)
Mintha csak A hobbit: Váratlan utazásban hallható "Misty Mountains" szolgáltatta volna a Trónok harca második évada betétdalának ötletét: a The National szerzeményében Matt Berninger énekes baritonját egy nagyon tapintatos zenei kiegészítés kíséri.
10. Owl City: "When Can I See You Again?" (Rontó Ralph)
Látszatra az egyszemélyes Owl City ugyanott van a palettán, mint mondjuk Katy Perry, csak férfi változatban. Ám alapvető különbség az, hogy az inkább egy rendszergazda, mintsem popsztár külsejű Adam Young maga írja dalait, és ezeket a dallamos, legtöbbször jókedvű, senkinek sem ártó, naiv elektro-pop szerzeményeket valahogy nem lehet igazán utálni (a "Vanilla Twilight" klipje is ezt támasztja alá). Ugyan ez az effektezett, boldog és a világra rácsodálkozó hang hosszabb távon azért sok lehet, de a Rontó Ralph pixeluniverzumában tökéletesen megtalálta a helyét ez a nóta.


+1. Erran Baron Cohen (feat. Jules Brookes): "Money's on the Dresser" (A diktátor)
Ugyan az első hely másé lett, de talán ezzel a nagyon hirtelen ránézésre elsőnek tűnő hellyel sikerül elkerülnöm Aladeen admirális generális haragját. A dal megjárta a wadiyai slágerlista élét is, amúgy pedig Erran Baron Cohen szerzeménye, amely olyan aljas módon fülbemászó, hogy arra már nincs is szó.

 

Kiemelkedő, filmzenéhez köthető albumok:


1. The Piano Guys: The Piano Guys
Két szimpatikus zenész, Jon Schmidt zongorista és Steven Sharp Nelson csellista alkotja ezt a formációt, melyre youtube-os szenzációként figyeltek fel sokan. Humoros és/vagy látványos klipjeikkel sok rajongót szereztek, és igazán megérdemelten. Legyen szó az "Over the Rainbow" reagge-s köntösbe öltöztetéséről, a Star Wars-széria témáinak csellópárbajos formába öntéséről, Vivaldi és Jason Bourne zenei összeeresztéséről, Adele egyik legismertebb nótájának variációjáról, esetleg a Coldplay nagy slágere, a "Paradise" vendégénekessel rögzített átgondolásáról, rengeteg ötlettel találkozunk mind a zenéik, mind a videoklipjeik esetében. Tehetségükre jellemző, hogy átiratukban még egy olyan tucatáru, mint a One Direction nevű fiúcsapatocska "What Makes You Beautiful"-ja is zseniális formát öltött.

2. Dead Can Dance: Anastasis 
Lisa Gerrard nem is sejtette, hogy amikor erős hangja felcsendült a Gladiátorban, ahol szerzőként is közreműködött, onnantól karrierje gyakorlatilag újraindult. Ám visszatért a kezdetekhez, és Brendan Perryvel alkotott zenekara, a Dead Can Dance újra kiadott egy nagyszerű, a világzenei megoldásokból természetesen ismét merítő kiadványt, mely nemcsak kiválóan illeszkedik a duó korábbi lemezeihez, de új rajongókat is szerezhet nekik.

3. Rodrigo y Gabriela with C.U.B.A.: Area 52
A legutóbbi karibi kalózos kaland feledhető aláfestéséből azok a tételek emelkedtek ki, amelyekhez a Rodrigo y Gabriela nevű gitárvirtuóz duónak köze volt. El nem utasítom ugyan a flamencót és az ebből kiinduló műfajokat, de túlzottan nem is vagyok a rajongójuk, ez az album mégis annyira lendületes, és a vitathatatlan tehetség, illetve tudás olyan magas szinten sugárzik belőle, hogy az első percétől az utolsóig megfogott. Hogy a kiadvány ennyire nagyszerű lett, ahhoz természetesen a C.U.B.A. nevű bandának is rengeteg köze van.4. Geoff Barrow & Ben Salisbury: Drokk (Music Inspired by Mega-City One) 
Eléggé szokatlan alkalmi duóról van szó: a Portishead egyik tagja, Geoff Barrow a főleg természetfilmek zenéjét jegyző Ben Salisburyvel állt össze, hogy a Dredd bíróról szóló képregények helyszínét ihletforrásként felhasználva, egy jéghideg elektronikus zenét alkossanak meg. Az eredményben megtaláljuk inspirálóként John Carpenter vagy a Tangerine Dream egyes muzsikáinak hatását, sőt néhol még Vangelis Szárnyas fejvadásza is beköszön. További érdekesség, hogy ezek a szerzemények bizonyos szempontból nagyon jól illenének a 2012-es Dredd-mozi univerzumába is; különösen az "Exhale" passzolna a filmbeli, mindent lelassító drog hatását szemléltető jelenetekbe. Azonban jelzem, hogy a 2012-es listámban szereplő valamennyi album közül talán ez a legkevesebbek által befogadható, tehát ennek tudatában érdemes csak megpróbálkozni vele.

5. Silencio: Music Inspired by the Works of David Lynch & Angelo Badalamenti
Adná magát, hogy ez a most feltűnt formáció tehetségtelen nímandokból áll, akik a két ismert név hátán szeretnének felkapaszkodni valami jól látható helyre. A második tagmondat azért egy ideig még tartani fogja magát, de szerencsére (és a kezdeti elutasításom ellenére) nem gátlástalan könyöklésről van szó, hanem olyan dalokról, melyek a Lynch-Badalamenti-féle Julee Cruise-os univerzumba valóban illenek.


 

Az év legjobb játékzenéi:


1. Austin Wintory: Journey
Sokan túl nagy jelentőséget tulajdonítanak a díjaknak és a nominációknak, de ezúttal valóban jelent valamit, hogy ez lett az első játékzene, melyet Grammy-díjra jelöltek. A címbeli, eredeti és utánozhatatlan hangulatú utazás során első számú kísérőnkül a cselló szegődik, hogy vonósok, hárfa, fafúvósok társaságában egy különleges, misztikus univerzumba léphessünk be.2. Daniel Licht: Silent Hill - Book of Memories
Elképesztően megfoghatatlan zene a Dexter-széria méltatlanul alulértékelt komponistájától. Horrorjáték ide vagy oda, félelmetesnek nem nevezném, viszont olyan remek, kiszámíthatatlanul kavargó atmoszférát teremt, amihez foghatót ritkán hallani még filmzenében is. Akik ennél több őrültségre vágynak, azoknak megjelent a témában még egy, valamivel kevésbé ütős soundtrack, szintén Lichttől, a Silent Hill Downpour aláfestése.

3. Neil Davidge: Halo 4
Bár már volt filmzenei próbálkozása is, a Massive Attack tagja rátalált egy újabb útra. Minimum kétszer meg kell hallgatni ezt a szimfonikus zenekart elektronikával, néhol kórussal vegyítő monumentális albumot, hogy megkedveljük, legalábbis én először csak a második felére figyeltem fel, mintha csak ekkorra talált volna magára a szerző (még ha nem is feltétlenül ebben a sorrendben íródtak a szerzemények). Utána viszont már a játékidő első felének értékeit is felfedeztem, az pedig külön öröm, hogy öt-hét perc a felvételek átlagos hossza. Egyelőre csak a 15 trackessel próbálkoztam meg, de a díszdobozos változat tartalmaz egy bónusz CD-t is különböző remixekkel.

4. Ramin Djawadi & Mike Shinoda: Medal of Honor – Warfighter
Ramin Djawadinak akadtak már jó megmozdulásai, és ez a lendületes, néhol himnikus pillanatokat is tartalmazó, ütemekben igen erős, karakteres akciózene abszolút ilyen lett. Bedolgozott még a Linkin Park mindenese, Mike Shinoda is.

5. Jack Wall: Call of Duty – Black Ops II.
Az elején még át kell verekedni magunkat néhány feledhető kompozíción, de a kiadvány jelentős részét sajátos és mozgalmas zenei megközelítés teszi ki. Itt viszont a hossz negatívumot jelent, mert a két és fél óra alatt azért olykor leül az album. Bár a szerzeményeket Trent Reznor nevével is népszerűsítik, ő valójában csak a főtémáért felelt.6. Brian Tyler: Far Cry 3
Pár témát leszámítva teljesen érzelemmentes, egyre minimalistábbá váló ütemzene, amely néhol nyakatekert, ügyes torzításokat is bevet. Nem éppen a szerző rajongóinak készült, de a célját tökéletesen ellátja, ezenkívül azt is megmutatja, hogy ha kell, Brian Tyler ilyet is tud. Tulajdonképpen emiatt is méltatást érdemelnek ezek a darabok, hiszen a szerző egy eléggé bevállalós irányba ment el velük.


7. Bignic: Zombies
Ez az online is teljes egészében, ingyen meghallgatható album a szokásos kellemesen idegesítő chiptune zenének indul, de a játékidő haladtával fergeteges és kifejezetten élvezhető, sokszor gátlástalanul pofátlan Daft Punk-imitáció lesz belőle. Ha az olyan igencsak eltalált, fejbólogatást garantáltan előidéző trackek, mint például a "Book of Days", a "Sorry", a "Sweet" vagy a Tetrapod" a csapat "Discovery" című lemezére kerültek volna, nem mondanánk meg, hogy más formáció írta őket.
8. DVA: Botanicula
A természet hangjai természetellenes hangokkal kombinálva. Így lehetne összefoglalni ennek a nem egészen normális játéknak a teljesen abnormális zenéjét (mely szintén ingyenesen meghallgatható). Ami valahogy mégis működik, hiszen a vokálok, neszezések, zörgések, ritmusok és ütemek okozta káoszból egy álleejtő, kifejezetten alternatív, de végeredményben "dallamos" valami áll elő. Stílusát tekintve pedig... hát igen. Ha Björk meselemezt készítene, az lenne ilyesmi. Úgyhogy csak óvatosan a hallgatásával, mert egészen őrült, pozitív módon infantilis szerzemények ezek, emiatt – sejtésem szerint – a hallgatók kilencven százaléka nem jut el a feléig sem.


 

Az év legrosszabb zenéi:


1. Laibach: Iron Sky: Támad a Hold
Minden idők egyik legfeleslegesebb kiadványával állunk szemben. Bár az egy korábbi Laibach-albumról ide átemelt "B Mashina" eléggé hatásos tétel, és akad még két-három élvezhetőbb szerzemény is, az albumon gyakorlatilag minden más borzasztó. A hangszerelés olyan, hogy ilyet ma már talán még egy észrevehetetlen költségvetésű amatőrfilm alkotói sem engednének meg maguknak. Leginkább nagyon régi játékzenékre hajaz, de ezt óvatosan írom, hiszen a fenti játékok aláfestései közül bármelyik korszerűbb, mint ez. Ráadásul az egész olyan, mint egy hangoskönyv, mert a rengeteg trackbe szőve folyamatos jelleggel hallunk német nyelvű párbeszédet és üvöltözéseket, melyek a mocsárba viszik le villámgyorsan az eleve elképesztően gyászos összképet.

2. Jonny Greenwood: The Master
Pedig én próbálkoztam. Mondogattam magamban, hogy ez afféle hegedűs ambient, a kortárs zenék formabontó darabja, s biztos bennem van a hiba, mert nemhogy nem állok rá sehogy sem erre a különleges stílusra, de Greenwood minden egyes művét az adott év egyik legrosszabbjának nyilvánítom. Ám ott kezdődnek a bajok, ha már győzködni kell saját magamat, hogy amit hallok, az igazából nem bosszantó, hanem jó, és inkább csak velem van a baj. Hát nem. Miért van az, hogy akiket soha nem foglalkoztatnak a filmzenék, azok is megemlítik, hogy mennyire tökéletes volt a Vérző olaj, csak hát az az iszonyatos zene ne lett volna. Greenwood ugyanazt a számomra visszataszító parasztvakítást műveli ezúttal is, amit mindig: értelmes témákat (értelmeset? bármilyen témát!) képtelen írni, a hangszerek mintha csak keresgélnék a hangot, találomra és bágyadtan lépegetnek erre-arra, és mivel nincs gyakorlatilag egyetlenegy dallam sem, továbbra is alibizenélgetésnek hat ez az egész, a tehetségtelenség leplezésének. Pedig tehetség talán van, a Radioheadbe sem a semmiből érkezhetett a szerző, és a Norvég erdő esetében nem is minden pillanat volt bosszantó Greenwoodtól. Itt is akad próbálkozás, hiszen például a "Back Beyond"-ból majdnem lesz valami, de aztán hamar visszasüppedünk ugyanabba a bárki által elkészíthető vonósnihilbe, amely sokszor úgy hat, mintha a koncert előtt hangolna a zenekar – még ha az jobb is. Ahogy hallgattam ezt az albumot, a vége felé már konkrétan kiröhögve, arra gondoltam: ennyi erővel akár ostorral is csapkodhatnám a hátam, az is van legalább ilyen kellemes élmény. Igazából az az érzésem, hogy ezek nem is megírt darabok, hanem improvizációk, amivel nem feltétlenül lenne baj, ha nem olyan érzése lenne emellett folyamatosan az embernek, hogy a "Játsszunk valamit, aztán majd csak lesz valahogy, gyerekek!" hozzáállás uralkodott az ezt feljátszó zenészek körében. Tartom azt a véleményem, hogy aki ezeken a hangszereken alapfokon játszik, bármikor készít hasonlót. Csak éppen őt nem fogják kikiáltani a filmzenei kifejezésmódot megújító csodagyereknek, és nem halmozzák el díjakkal. 

3. Gustavo Santaolalla: Úton
Ha lenne ilyen közvéleménykutatás, akkor feltehetően kiderülne, hogy Santaolalla bír a legalacsonyabb népszerűséggel a filmzenerajongók körében, aki rossz hírnevét most tovább polírozza. Húsz percre rúgó, nem sok értéket felmutató szerzeményeit szó szerint túl kell élni, és a legelvetemültebb jazzfanatikusok kivételével valószínűleg a betétdalokat is a legtöbben túl töménynek fogják találni. A talán még gramofonon is kiadott felvételek egy része úgy lett összeválogatva, hogy az ember ideges lesz tőlük. Legalábbis Slim Gillard vállcsapkodva bratyizós stílusú "Yip Roc Heresy"-je hallatán szívesen szétvertem volna valamit, pedig ez annyira nem jellemző rám, sőt még a jazz két nagyágyúja, Charlie Parker és Dizzy Gillespie duettje is hasonló hatást váltott ki nálam, a folyamatosan affektálva mondogatott (sőt eljátszott) "salt peanuts" okán. Kifejezetten kellemetlen hallgatnivaló ez a soundtrack.

4. David Sardy: A szellemlovas 2. – A bosszú ereje
Ezt a zenét nem értem. Az egy dolog, hogy senki nem foglalkozott a szvitekbe szerkesztéssel, így végül 41, egy-két perces trackből állt össze a soundtrack. De hogy ez a bő egy óra miért hangzik úgy, mintha beküldtek volna a hangszerekkel teli stúdióba egy csapat, komolyabb zenei tanulmányokkal nem rendelkező csimpánzt, hogy adjanak elő bármit, hát az egyáltalán nem világos.


5. Steve Jablonsky: Csatahajó
Valahol védhető lenne ez a zene, hiszen Peter Berg rendező bizonyára azt kérhette, legyen olyan a score, mintha a Transformers zenéjét hallanánk, és hogy azért mégis legyen valami ötlet is, színesítsék az MRI hangjával. Az már más kérdés, hogy ha nem ezt kéri, akkor is ezt kapja. Mostanra már tolerálhatatlan lett, hogy a szerző mindig ugyanazt variálja, vagy épp azt használja fel, ami máshol vagy másnál már bevált, és az is sokatmondó, hogy ezúttal egy négyperces berregéssel ("Full Attack") milyen szépen megússza egy normális téma megalkotását. A probléma tehát ott keresendő, hogy Jablonsky mindenhez a Transformers zenéjét gondolja ideálisnak, hiszen közben már kiderült, hogy az 1947 Los Angelesében játszódó Gengszterosztaghoz is az óriásrobotok zenei megidézését vetette be. Egyszerűen hihetetlen az a kényelmesség, amely miatt a komponista ennyire szépen ellavírozgat ezen a szinten, amikor pedig már olyan zenét is komponált egykor, mint a Gőzfiú című anime aláfestése. 

6. Tahiti Boy & Mr. Oizo: Gázos
A világ legnagyobb rejtélyei közé tartozik, hogy a zenéi alapján sem túl kiegyensúlyozottnak tűnő Quentin Dupieux, azaz Mr. Oizo mozgóképes agymenéseit ki támogatja, hiszen nem olyan darabok, melyekről az ugrik be, hogy az alkotót akár csak minimálisan foglalkoztatta volna az: érdekelnek-e bárkit is munkái. Mr. Oizo – Tahiti Boyjal közösen írt – szerzeményei mellett akad ugyan itt két kiváló retrós, a The Palmtree Family bedolgozásával megszülető muzsika is, de sajnos az összes többi is itt van.
+1. különdíj Danny Jacobsnak a legrosszabb feldolgozásokért (Madagaszkár 3.)
Tisztában vagyok vele, hogy e kiadvány célcsoportjának a film rajongói számítanak, én pedig nem vagyok az. De bárhogy is próbálnék finomkodni, ennek az albumnak az ominózus tíz perce szemét. A hallgathatatlan részért Danny Jacobs felel, aki mintha kavicsokkal teli szájjal énekelne, bicskanyitogató stílusban, és nem tudom elképzelni, hogy ez bárkinek is tetsszen. A katonai parádés fúvószenéknél már csak a cirkusziakat utálom jobban, itt viszont Jacobs, illetve a zebrát szinkronizáló Chris Rock a közismert cirkuszi zene (Julius Fucik: "Gladiátorok bevonulása") egy rettenetesen irritáló remixével is előáll. A lemez többi része sem túl erős ugyan, de legalább hallgatható, ami a Jacobs-féle próbálkozásokról egyáltalán nem mondható el. Tudom, hogy ez egy szinkronmunka volt csupán, ahol emberünk a kért stílusban kornyikált, de attól ez még iszonyatos.


 
Gregus Péter összesítése


Sokáig úgy tűnt, ebből az évből nem igazán fog sok filmzene pozitív emlékként megmaradni bennem, de aztán nagyjából a nyár elejétől egyre több izgalmas és jó score kezdett felbukkanni, s így, visszatekintve a 2012-es évre, azt mondhatom, hogy ha az utóbbi éveket tekintve az igen erős 2010-es felhozatalt nem is tudta felülmúlni, de ezt az évjáratot is mindenképpen az erősebbekhez fogom sorolni a jövőben. 2012 filmzenei kínálatának egyik legjellemzőbb vonása, hogy jelentősebb része népzenei/világzenei alapokon nyugszik, ám nem olyan módon, ahogy azt például A.R. Rahman vagy Gustavo Santaolalla műveli, hiszen sokkal populárisabban, befogadhatóbban prezentálták ezt a komponisták 2012-ben. Orosz, indiai, spanyol és arab dallamok mellett John Williams még egy kis amerikai folkmuzsikát is szolgáltatott. Igazából a népzenei vonalnak ez a fajta alkalmazása számomra sokkal élvezetesebb, mint amikor egy score-ba szinte változtatások nélkül emelnek át egy népdalt vagy egy instrumentális népzenei megoldást. Az év furcsaságai közül megemlítendő, hogy gyakorlatilag nem került nyilvánosságra egyetlen visszautasított zene, illetve leváltott zeneszerző esete sem. Az érdekességek közé tartozik az is, hogy végre a nagyobb filmes díjak tekintetében nem olyan jelölteket találtak, akik nominálása láttán a filmzenerajongó a haját tépi, hanem vállalható, és valóban az év legjobbjait produkálók zeneszerzők lettek jelölve, ilyenre sem igazán találunk példát a közelmúltban. Szintén 2012 furcsaságai közé sorolható, hogy a Fall On Your Sword banda annyi új megbízást kapott és vállalt el, hogy nálam ők lettek az új Tangerine Dream, akik a nyolcvanas években komponáltak mindenhez, amit odadobtak eléjük. Hozzájuk hasonlóan a Fall On Your Swordnek is olykor-olykor becsúszik egy jobb muzsika, de a nagy számok törvénye alapján erre kicsi az esély, holott tavalyi munkáik alapján is ígéretes lenne ez a formáció. 

Előretekintvén pedig a 2013-as évre, azt mondhatjuk, hogy reményt keltő mozikból most sem lesz hiány, hogy aztán a hozzájuk íródott zenék milyenek lesznek, az már más kérdés. Danny Elfman az Óz, a hatalmas esetében javíthatja a szerintem elég semmitmondóra sikerült 2012-es évét, s ugyanez vár Hans Zimmerre is, aki az Acélember komponistájaként bizonyíthat majd. Igencsak kíváncsi vagyok, hogy az M83 mit hoz össze a Feledés című sci-fihez, illetve ha már fantasztikum, akkor A Föld után James Newton Howard jegyezte dallamait is meg kell említeni, mint a 2013-as évet összegző jövőbeni toplista egyik helyezésének várományosát. Minden korosztálynak megvan a saját Rómeó és Júlia-feldolgozása, és idén ismét egy új verzióban tűnik majd fel a két veronai fiatal, akiknek szerelméhez James Horner komponál majd. Több folytatás is érkezik: Vasember ismét új komponista bevetése mellett indul harcba – Brian Tyler már igazán kiérdemelt egy nagyobb produkciót. A törpök és Bilbó egyre közelebb kerülnek a Magányos Hegyhez, utazásukhoz persze ismét Howard Shore komponál majd, s ez fel is teszi a nagy kérdést: akad-e egyéb muzsika, ami számomra ezzel majd versenyre kel? Az Enterprise űrhajó is új kalandra indul, a Sötétségben – Star Trek esetében visszatérnek az első rész alkotói, így Michael Giacchino is, szóval ismét jó zenét várhatunk. Igencsak kíváncsi vagyok, mit hoz majd össze Ramin Djawadi a Tűzgyűrű alá, valamint Alan Silvestri a Croodékhoz, illetve a többek szerint a jövő ígéretének tartott Steven Price-t is érdeklődve figyelem majd, aki idén két érdekesnek ígérkező filmhez is komponál (Világvége, Gravitáció), így eldől, hogy jogos-e ez a remény. A 2013-as év pedig egyértelműen Marco Beltramié lehet, aki igencsak sok, ráadásul jónak tűnő mozihoz fog komponálni (Carrie, Z világháború, Farkas, Die Hard – Drágább, mint az életed, Eleven testek).
 

Az év legjobb filmzenéi:


1. Howard Shore: A hobbit: Váratlan utazás
Amióta kiderült, hogy A hobbit megfilmesítésre kerül, és a komponista posztját itt is Howard Shore tölti be, nálam ez a zene lett a legjobban várt muzsika, mivel a szerző első három középföldei kalandozását igencsak nagyra értékelem. Shore gyakorlatilag ugyanazt meg tudta ismételni, amit a trilógia esetében is hallottunk. Finoman visszahozott pár dallamot és megoldást, amivel érzékeltette, hol járunk, ám több új témával függetlenítette is magát az előzményektől. Az új motívumok – érzésem szerint – a következő két rész alatt kiforrják magukat, és A Gyűrűk Ura jól ismert dallamaival kerülnek majd egy lapra.


2. James Horner: A csodálatos Pókember 
Idejét sem tudom már, mikor fordult elő velem olyan, hogy egy zene már az első fél percben rabul ejtett. Az új Pókember score-ja pedig ilyen volt. James Horner tökéletesen prezentálta, hogy a jó zenéhez nem mindig kell soha nem hallott újdonságokat bevetni, elég, ha kitalál pár jó témát, s beveti a klasszikus, kissé manipulatív filmzenék stílusát, a siker és a minőség ezzel már összehozható. A csodálatos Pókember emlékezetes főtémájával és hangulatával számomra a tavalyi év egyik tökéletes filmzenei élménye volt.3. Patrick Doyle: Merida, a bátor
Ahogy a film Skóciába, a misztikus történetek és legendás csaták zord földjére kalauzolja el a nézőt, úgy vezeti el hallgatóját is e vidékre a zeneszerző. Doyle líraian epikus hangzásvilága skót, kelta és ír zenei hangulattal olvad össze tökéletes egységgé ebben a score-ban. A komponista hűen követte pixaros elődei magas minőséget képviselő filmzenéit, de jóval tradicionálisabb dallamokat és hangszereket kellett alkalmaznia, ami azt eredményezte, hogy az egyik leggyermekibb Pixar-mese kapta a legkomolyabb aláfestést, ám ez itt kifejezetten dicséretesnek bizonyul.4. John Williams: Lincoln 
John Williams nyolcvanévesen is a topon van. Szomorú és elégikus, de egyben emelkedett hangvételű, hazafias muzsikával állított emléket Lincolnak, egy olyan aláfestéssel, mely egyszerre képviseli Williams filmzenés pályafutását, és áll ugyanakkor tőle távol. Talán egész életútja alatt soha nem írt még ennyire mély és drámai muzsikát, sőt a Schindler listáját is megelőzi letargikusságát tekintve, ám a történetet ismerve nagyon mást sem lehetett várni tőle. Tökéletes témák, emlékezetes zongoraszólók és a szimfonikusok mesteri kezelése jellemzi ezen alkotását. Az olykor már-már kamarazenei jelleget pedig tökéletesen szakítják meg katartikus pillanatok is.

5. Mychael Danna: Pi élete
Valahol lehetett már sejteni, amikor kiderült, Ang Lee Pi élete című filmjéhez Danna fog komponálni, hogy egy egészen nagy zene is születhet a mozihoz, hiszen a képi világ és a tartalom, valamint a komponista képességei jó előjelnek mutatkoztak. Danna pályafutása egyik legjelentősebb és legfontosabb score-ját hozta össze, mely megérdemelten került a figyelem középpontjába, lett Oscar-jelölt és söpörte be vele a Golden Globe-ot. Pont annyira világzenei, amennyire kellett, és pont annyira "hétköznapi", amennyire kellett.
6. James Newton Howard: Hófehér és a vadász
A zeneszerző három alkalommal jelentkezett muzsikával a 2012-es évben, ebből a Bourne-kalandot inkább fedje jótékony homály, Az éhezők viadala és az újraértelmezett hófehérkés mozi viszont már figyelemreméltó muzsikát kapott. Listámra a Hófehér és a vadász score-ja került, mivel ebben a fantasyben a szerző a pár évvel ezelőtti önmagát idézte, azt az irányt, melynek folytatását sokan vártuk, hogy majd továbbviszi. Noha most sem lett minden pillanatában tökéletes a végeredmény, de kellően élvezetes ahhoz, hogy megérdemelten legyen megnevezve a 2012-es év legjobbjai között. 


7. Alexandre Desplat: Az öt legenda
A francia komponista ismét elemében volt, és rengeteg filmhez szállított muzsikát, ráadásul elég jókat. A díjszezon egyik kedvence – nem érdemtelenül – Az Argo-akcióhoz írt score-ja volt, melyről én is úgy vélem, hogy az év egyik legjobbja, ám a listámra mégis inkább Az öt legenda került, mivel ehhez a komfortzónájából kilépve, nem egy csendes, világzenei, minimalistább, tehát tőle gyakran hallott muzsikát írt, hanem egy olyat, mely helyenként John Williams vagy Elmer Bernstein nagy kalandzenéire emlékeztet, s ezzel voltaképpen a Harry Potter-zenéiben vagy Az arany iránytű esetében megkezdett irányt csiszolgatta tovább, és ez a 2012-es felhozatalból kicsivel értékesebbnek bizonyult számomra, mint Az Argo-akció nem kevésbé remek aláfestése. 

8. James Horner: Fekete arany 
Azt nem állítanám, hogy A csodálatos Pókemberhez hasonlatosan már az első hangjegyétől magával ragadott volna ez a Horner-muzsika is, de tény, hogy az első meghallgatása után rögtön éreztem, hogy egy újbólinak is kell következnie. A szerző arabos dallamok terén még nem igazán fedte fel tehetségét, ám most erre kitűnő alkalom mutatkozott, és mindezt ráadásul úgy tette, hogy nem az unásig ismételt és elhasznált hangszerek, valamint dallamok hadát alkalmazta, mint sok komponista, aki az arab világot akarja zeneileg megidézni. Így egy csodás, harmonikus, de egyben sötét szimfonikus, ám mégis jókora mértékű népzenei elemeket is tartalmazó score született, mely hatásos fináléjával biztosította be helyét a top 10-ben.

9. Robert Folk: There Be Dragons 
Talán fura választásnak is tűnhet ennek a muzsikának a listás helye, de mivel ehhez a 2012 elején érkező alkotáshoz rendre visszatértem az év során, így végül elég rendesen meg is kedveltem. A komponista nagyon régi motoros már a szakmában, ám mint oly sokan, ő is eltűnt a kilencvenes években, s napjainkra csak kisebb produkciók kapcsán tűnik fel a neve. A tudása azonban nem változott, így ehhez a spanyol mozihoz is egy szép, drámai, helyenként mozgalmasabb elemekkel is színesített muzsikát írt, amit itt-ott, feltehetően az alacsony költségvetés miatt fel kellett turbóznia digitális zenekarral is, de ennek ellenére is élvezetes a műve.

10. Marc Streitenfeld: Prometheus 
Első hallgatás után nagyon nem hittem volna, hogy éppen egy, a jövőben listámra kerülő zenén vagyok túl, de a film és a score alapos megismerése után már biztos voltam benne, hogy ez a különleges hangulatú muzsika a 2012-es évből az egyik kedvencem lesz. Főként az elektronikus vonala és a páratlanul zseniálisan eltalált hangeffektek miatt érdemelte ki végül a top 10-be való kerülését.  

Az év meglepetése:


Eddig minden évben találtam egy olyan zenét, mely valami különlegesség miatt kitűnt a többi közül, vagy azért, mert zeneszerzője a semmiből jővén írt valami igen emlékezeteset, vagy azért, mert egy komponista tőle valami egészen szokatlan stílusban tett kirándulást. Idén úgy esett, hogy kettő ilyet is meg tudok említeni. 

Christopher Young: Sinister 
Christopher Young az a komponista, akinek minden alkotására érdemes odafigyelni, mivel műfajtól függetlenül tud igen meglepő és elismerendő alkotásokat létrehozni. A szerző legotthonosabban a horrorban mozog, így nyilván abban semmi meglepetésfaktor nincs, hogy e stílusban alkotott. Azonban a score, amit ehhez a filmhez összehozott, annyira szokatlan, egyedi és különleges, amire valószínűleg senki sem számított, ráadásul még jó is, amit csinált, így nemcsak az ötlet, hanem a teljes végeredmény dicsérhető. Tulajdonképpen a top 10-ben lenne a helye, ám a meglepetésfaktor akkora benne, hogy egy efféle külön kiemelés inkább jobban jelzi Young elismerését. 

Howard Shore: Cosmopolis
A komponista a kanadai Metric bandával alkotott zenét David Cronenberg legújabb mozijához. Az ehhez született elektronikus score pedig kifejezetten élvezetesre sikerült, ám bevallom, ezt inkább tulajdonítottam a Metricnek, és nem Shore-nak. Csakhogy a CD-ben található füzetecske tanulmányozása után kissé leesett az állam, hiszen ott szembesültem vele, hogy a tételek zömét Shore írta, az a szerző, akiről nemigen gondoltam volna, hogy saját stílusából kilépve, egy ennyire mai elektronikus score-t is képes alkotni. Ráadásul nemcsak, hogy mai a zene, de jó és élvezetes is. 

Az év legjobb tételei:


1. Howard Shore: "Out of the Frying-Pan" (A hobbit: Váratlan utazás)
Több tétel is szerepelhetne itt ebből a remek zenéből, azért esett választásom végül erre, mivel az újdonságok a legerősebben ebben jelentkeztek, ráadásul itt Shore tényleg csúcsra járatta mindazt, amit egy Középföldén játszódó film zenéjétől elvárhatunk. 

2. James Horner: "Main Title / Young Peter" (A csodálatos Pókember)
A csodálatos Pókember főtémáját az utóbbi évek egyik legkarakteresebb motívumának tartom. Horner változatosan és szépen építi, fejleszti a score során a témát, melynek számomra az első felbukkanása volt a legemlékezetesebb.

3. Alexandre Desplat: "Cleared Iranian Airspace" (Az Argo-akció)
A szerző 2012-es alkotásai közül Az Argo-akció is sokáig a legjobb 10-ben szerepelt, aztán végül úgy éreztem, összességében talán van nála erősebb is. A legjobb trackek közé azonban kétkedés nélkül befér az album záró instrumentális tétele, mely jól összefoglalja az arabos és a szimfonikus egységeket is.
4. Reinhold Heil, Johnny Klimek, Tom Tykwer: "Cloud Atlas (End Title)" (Felhőatlasz) 
A két komponista és a filmjeinél a zenével szintén foglalkozó Tom Tykwer rendező többedszerre dolgozott együtt, és ahogy régebben, így most is elég jó muzsikákat tettek le az asztalra. A Felhőatlasz score-ja ugyan összességében nem nyerte el a tetszésem annyira, hogy a top 10-be is bekerüljön, ám néhány trackje kifejezetten magas szintű muzsika. Főként az album zárásaként érkező pár tétel az, mely újabb és újabb meghallgatást igényel. 

5. Andrew Lockington: "Mysterious Island Main Titles" (Utazás a rejtélyes szigetre)
Lockington már a mozi első részéhez is egy jobbféle nagyzenekari kalandmuzsikát írt, ám a második epizód esetében mutatta meg igazán, hogy mennyire tehetséges szerző – én speciel szívesen látnám több jövőbeni film stáblistáján a nevét. A főtéma jól hozza a régimódi kalandzenék stílusát, ebben a trackben pedig igen élvezetesen prezentálja is mindezt a komponista. 6. Mychael Danna: "Tsimtsum" (Pi élete)
Rengeteg szép momentuma van ennek az albumnak, engem ezek közül is a legjobban ez a tétel fogott meg, melyben a kórus A Gyűrűk Ura zenéjét megidéző módon szólal meg.


7. Fernando Velázquez: "The Impossible End Titles" (A lehetetlen)
Fernando Velázquez az utóbbi évek egyik legígéretesebb komponistája, lévén amit eddig tőle hallhattunk, abban komoly hibát nem nagyon találni. Mivel a spanyol szerző pályafutása elején, a nemzetközi szinten is jegyzett muzsikái között inkább csak horrort találunk, így félő volt, hogy esetleg ebből a szerepkörből nem fog tudni kilépni. A lehetetlen komponistájaként azonban bebizonyította, hogy a drámai zene területén is igen komoly teljesítményre képes. Noha az album közepe nekem kissé laposnak tűnik – gondolom, a film által kijelölt utat követte a szerző –, ám a főtéma CD-t indító s lezáró prezentálása kifejezetten emlékezetes és karakteres.

8. Dario Marianelli: "Leaving Home, Coming Home" (Anna Karenina) 
Az év egyik legkomolyabb filmzenei teljesítménye, amit Dario Marianelli az Anna Karenina jelenetei alá komponált, ám az egész album nekem kissé darabosnak tűnik. Azt azonban nehéz lenne vitatni, hogy ismét ne bizonyította volna, korunk filmes komponistái közül a klasszikus, a tizenkilencedik századira hajazó zenét nála jobban senki sem tudja művelni. S főleg akkor képes igazán csodákra, ha Joe Wright rendezővel dolgozhat, mint jelen esetben is. A listámra került tétel mindhárom fontosabb témát szépen összefoglalja, s egyben az egész score stílusát is prezentálja.


9. John Powell: "Thneedville Chase" (Lorax)
Noha a szerző a kedvenceim közé tartozik, ám 2012-es produkciói összességében csalódások. A Lorax-hoz írt score-jának és dalainak bizonyos pillanatai azonban kifejezetten a régi Powellt idézik. A "Thneedville Chase"-ben jól foglalja össze a score témáit, és nagyszerűen prezentálja az egyik legjobb dal témáját is.
10. Philippe Rombi: "Final Et Generique De Fin" (A házban) 
A szerző egyfajta modernizált Philip Glassre hajazó stílusa az egész albumot tekintve nagyon megfogott. Rombi hol előbukkan egy remek zenével, hol pedig eltűnik pár évre, ám ha Francois Ozon rendezővel dolgozik, akkor rendre magas szintű muzsikát alkot, s ez ebben az esetben is így volt. A főtéma több tételben is élvezetes formában bukkan fel, ám az album elejei és végi variációja a legjobb. 

Az év legjobb tévés zenéi:


1. Naoki Sato: Priceless
Naoki Sato napjaink egyik legtehetségesebb zeneszerzője, ha nagyzenekari score-ról van szó. Bámulatosan tudja kezelni a zenekart, hangszerelési képessége is igen elismerendő, és szinte már John Williams-i magasságokban járna, ha képes lenne a dallamok terén is felérni az igazán nagyokkal. Sajnos azonban a sajátos, egyéni témák alkotása nem tartozik a pozitív tulajdonságai közé, így zenéiben számos más muzsika motívumai köszönnek vissza, igaz, dicsérendő, hogy alaposan át tudja ezeket variálni. Azonban ezen negatívum ellenére is néhány munkája kifejezetten élményszámba mehet azok számára, akik kedvelik a nagyívű szimfonikus muzsikát. Ennek a japán tévésorozatnak is olyan klasszikus, szimfonikus score-t komponált, melyet bármely komoly, nagy hollywoodi film is megirigyelne. És bár a legjobb tévés zenék között kerül megemlítésre, de valójában az egész évi filmzenei termést tekintve is az egyik legkiemelkedőbb alkotás ez.

2. Daniel Pemberton: Dirk Gently
Már az is sokat elárul a muzsika jó minőségéről, hogy egy mindössze négyrészes BBC-s sorozat zenéjéről van szó, márpedig az ilyen, nem túlzottan ismert tévés produkciókhoz köthető aláfestést nem szokás kiadni. Daniel Pemberton nagy stíluskavalkádot prezentál, ám a sokszínűség ellenére mégis homogén a score. Lényegében kifacsart jazz az alapja, de a jelentős mennyiségű elektronikus megoldástól és a cimbalom különleges alkalmazásától kifejezetten egyedi ízt kap a muzsika. Mintha Henry Mancini hangzásvilága találkozna a mai elektronikus filmzenékkel.3. Brian Tyler: Terra Nova – Az új világ
Bűnös élvezet I. rész. Kellett rá várni egy évet, az igaz, de megérte. Ugyan az alapjait tekintve semmi olyan nincs benne, amit ne hallottunk volna már vagy százszor, ám mégis Tylernek most olyan jól sikerült összeraknia az építőkockákat, hogy azokból nem egy rozoga viskó, hanem egy erős, részleteiben is szép várkastély született. 4. Murray Gold: Ki vagy, doki? – 6. évad
A Ki vagy, doki? hatodik évada alá komponált zenével Gold hozta, amit az előző szezonok esetében már megszokhattunk tőle. A lendületes és dallamos nagyzenekari, szinte mozihoz illő kalandfilmmuzsika igen ritka a tévés műfajban, ám a sorozat készítői mindig áldoztak arra, hogy minőségi score szóljon az egyes epizódok alatt, és a hatodik évad esetében sem volt ez másként.


5. Brian Tyler: Transformers Prime
Bűnös élvezet II. rész. Szinte ugyanazt tudom elmondani róla, amit a Terra Nova – Az új világ esetében leírtam, annyi különbséggel, hogy a végeredmény itt azért nem egy várkastély, hanem csak egy vidéki kúria, de így is az év egyik élvezetesebb akciózenéje volt számomra ez a rajzfilmsorozat- score, elsősorban főtémája miatt. 
 

Az év legjobb soundtrackjei:


1. Ted
Walter Murphy és Seth MacFarlane lehúzott már jó pár évet egymás mellett a Family Guy szériánál, a komponista emellett mostanság mást már nem is nagyon csinál, ám az alapján, amit a Tedben – és az idióta Griffin család ámokfutásához – művelt, kifejezetten arra predesztinálná, hogy több megbízást is kapjon. Bár elsőre John Powell volt bejelentve zeneszerzőnek, és ő sem lett volna egy rossz választás, de úgy gondolom, hogy ezzel a cserével elég jól jártunk. A hangulatos score mellett Murphy és MacFarlane egy dalt is összehozott, ami nem érdemtelenül lett Oscar-jelölt. Az albumon emellett több, a filmben elhangzó ismert vagy kevésbé ismert dal is helyet kapott, ezeknek és a score-résznek hallgatásával pedig könnyen felidézhetjük a poénokban bővelkedő komédiát.

2. Holdfény királyság
Egy Wes Anderson-mozi sohasem egyszerű, hát még a zenéje. A sokáig Mark Mothersbaugh-val dolgozó direktor A fantasztikus Róka úr esetében váltott Alexandre Desplat-ra, és ez a csere pedig egy igen hangulatos muzsikát eredményezett, így nem véletlen, hogy a Holdfény királyság esetében is a francia zeneszerző lett felkérve, aki egy öttételes, "The Heroic Weather-Conditions of the Universe" című kompozíciót írt a filmhez. Azonban Anderson, szokásához híven, sok egyéb zeneművet és dalt is belerakott a moziba, így szép számban tűnnek fel Benjamin Britten-kompozíciók, továbbá Camille Saint-Saëns Az állatok farsangjának egy részletét is hallhatjuk, illetve Hank Williams három dala is felbukkan. Ez a vegyes felhozatal pedig egy igen egyedi hangvételű és kifejezetten érdekes albumot eredményezett.

3. Vadállatok
Adam Peters score-ja ugyan igen rövidke, de ezen játékidő alatt is képes emlékezetes részekkel szolgálni, nekem például a Neo a Kontrollhoz írt remek elektronikus zenéjét idéző részek tetszettek a legjobban. A dalok összeválogatása is élvezetes elemekkel gazdagítja az albumot. A nem eredeti zenéket tekintve nagyon eklektikus a felhozatal, hiszen John Tavener csodálatos "Eternity's Sunrise"-a mellett tökéletesen megfér a Massive Attack "Paradise Circus"-a, az Anoushka Shankarral kiegészülő Thievery Corporation "Mandala" című szerzeménye, Peter Tosh reggae dala, vagy az afro-karibi stílusú, kolumbiai Systema Solar "Quien Es El Patron?" című száma.


 

Az év legjobb kiadványai:


Robert Folk: Egy troll New Yorkban (Intrada)
A szerző az utóbbi évtizedek talán legmostohábban kezelt komponistája, hiszen képességei alapján jóval több és színvonalasabb produkcióhoz kellett volna őt alkalmazni, ám a Rendőrakadémiával tulajdonképpen beskatulyázódott a vígjátékok világába, ráadásul ebből a műfajból sem a legjobbak jutottak neki. Ehhez az 1994-ben bemutatott, Egy troll New Yorkban című szerény animációs alkotáshoz is olyan muzsikát írt, melyet jobbféle kalandfilmek esetében is csak ritkán hallunk. Ez az izgalmas nagyzenekari és kórusos munka az Intrada kiadó jóvoltából végre méltó megjelenést kapott, s remélhetőleg a jövőben egyre több kiadatlan Folk-zene lát napvilágot majd tőlük.

Alan Silvestri: Több mint testőr (La-La Land Records)
A filmzenekedvelők felé az egyik legnagyobb adósságot tudta le ezzel a megjelenéssel a La-La Land. A kilencvenes évek egyik meghatározó romantikus mozijának zenéje kifejezetten hiánypótló darab, mely ráadásul nemcsak egy régóta várt kiadvány, hanem egy igen minőségi muzsika is.
Christopher Young: A vér szava (Intrada)
Bevallom, számomra teljesen ismeretlen volt ez a zene, így elégé meglepett, hogy mennyire is jó muzsika. Young ehhez a thrillerhez írt munkájában szinte mindent felvonultat abból, amit a műfaj megkövetel: éteri gyerekhangokat, csilingelő kísérteties motívumokat, zongoratémát, feszült nagyzenekari kompozíciókat, sejtelmes vonósszólamokat, ám néhol egyszerűbb drámai és érzelmesebb, szelídebb muzsikát is hallhatunk benne.

Rózsa Miklós: Quo Vadis? (Prometheus)
Nic Raine, valamint a Prágai Filharmonikus Zenekar és Kórus ismét kitettek magukért, s egy újabb nagy klasszikusnak adtak méltó megjelenést. A sok megkopott régi felvétel utána Rózsa nagy, epikus muzsikája ereje teljében ragyog. A kiadványon pedig megtalálható a Quo Vadis? négytételes koncertszvitje is, szóval teljes a felhozatal.Jerry Goldsmith: Star Trek: A mozifilm (La-La Land Records)
Noha ez nem hiánypótló darab, hiszen Goldsmith muzsikája megjelent már számtalan verzióban, viszont ezek nem minden esetben elérhetőek már napjainkra, így időszerű volt az újrakiadása. A La-La Land pedig egy nagyon komoly, három CD-s verzió formájában lepte meg a rajongókat. Az albumon a film teljes zenei anyaga mellett az 1979-es album és rengeteg kiegészítő, valamint alternatív score is a kiadvány része lett. 


 

Az év legjobb filmzenékhez köthető, nem filmzenei kiadványai:


Max Richter: Vivaldi: The Four Seasons (Recomposed)
Max Richter komoly- és filmzenei pályafutását párhuzamosan építgeti, bár eddig nekem az utóbbi tűnt sikeresebbnek, utalok itt a Libanoni keringőért kapott Európa Filmdíjára. 2012-ben újraértelmezte a nagy barokk klasszikust, és talán az egész komolyzene-irodalom legismertebb művét, A négy évszakot, amihez, lássuk be, elég nagy bátorság kellett. S hogy miként kell elképzelni a végeredményt? Nagyjából úgy, mintha Philip Glass repetitív jellegzetességei egyesülnének Vivaldi hangjegyeivel, Clint Mansell A forrásból megismert vonóskezelésével, mindehhez pedig több tétel esetében David Julyan szolgáltatna borús tónust. Olykor pedig olyan, mintha egy vicces kedvű kottamásoló kihagyott volna bizonyos hangjegyeket, vagy összekevert volna részeket, de ezek is mind izgalmas elképzelések. Mondjuk ezt az alapanyagot nehéz elrontani, viszont közismertsége miatt új köntösbe öltöztetni sem volt könnyű, Richternek sikerült. 

Trevor Rabin: Jacaranda
Trevor Rabinnek kifejezetten jót tett, hogy egy időre visszavonult a filmzenék világától, és ismét egy szólólemezzel jelentkezett. Több zenésztársat keresett magának, például a világ egyik legjobb dobosát, Vinnie Colaiutát, a huszonéves gitáros hölgyet, Tal Wilkenfeldet, illetve két szám erejéig fia, Ryan is besegített a papának. Rabin kétségtelenül beleszürkült a filmzenékbe, s az utóbbi években csak nagyon ritkán (Zsenikém – Az ügynök haláli) tudta megmutatni, hogy a Remote Control-hangzás még nem temette teljesen maga alá. A Jacarandával ugyan nem rengette meg a világot, de jelezte, hogy a Hans Zimmerrel való szakítás egy szükségszerű dolog volt, hiszen egy új, pontosabban elfeledett oldalát tudta felfedni benne. A gitárzenék kedvelőinek kötelező, meg amúgy is érdemes vele egy kísérletet tenni, mivel visszarepít a nyolcvanas-kilencvenes évek rockzenéinek világába, így akár nosztalgiázásra is alkalmas.

Dead Can Dance: Anastasis
Valamikor kedveltem Lisa Gerrard és Brendan Perry duóját, aztán valahogy egyre szürkébbnek és laposabbnak éreztem az új munkáikat, így 2012-es lemezüket már amolyan "na jó, legyünk ezen túl" alapon hallgattam meg. Ezért is ért kellemes meglepetésként, hogy amit hallok, az az utóbbi évek legjobb Dead Can Dance-albuma, s nem azért, mert visszatértek volna a húszéves formulákhoz, sokkal inkább a frissessége és új hangzásvilága miatt kedveltem meg az Anastasis-t.
Austin Wintory: Journey
A fiatal komponista gyakorlatilag mindent elvállal, amire felkérik, érdemes megnézni a filmográfiáját, rekord mennyiségű vállalásai vannak. Így persze nem sok esély van, hogy valaki valami jót alkosson, ám neki mégis sikerült, olyannyira, hogy ez a muzsikája az első Grammy-díjra jelölt játékzene lett. Az év egyik legkülönlegesebb muzikális utazására invitálja a hallgatóját Wintory ebben a meditatív zenében. Kissé lassan indul be az album, de aztán a végére már egy igazi szárnyaló, nagyszabású zenei csemegévé változik.
Vangelis: Chariots of Fire – The Play
2012 tavaszán mutatták be az Oscar-díjas film színpadi adaptációját, melynek zenei kíséretéhez azt kérték Vangelistől, hogy a régi filmzenéjét egy kicsit porolja le, bizonyos részeket alakítson át, illetve új muzsikát is írjon pár jelenethez. Vangelis hozta, amit kértek, hiszen az új részek tökéletesen illenek a régiekhez, a régiek pedig megújultak azzal, hogy újak veszik körbe őket.
 

Az év legrosszabb zenéi:


1. Gustavo Santaolalla: Úton
A kétszeres Oscar-díjas komponista pályafutásának hallgathatóbb alkotásait gyakorlatilag egy megoldásra, azaz egy speciális gitár-, pontosabban pengetős hangzásra építi, ráadásul általában kis változtatásokkal ugyanazt a dallamot is játssza. A hallgathatatlan munkáit pedig egyfajta avantgárd latin zene alapjaira építi fel, aminek befogadásához, lássuk be, elég komoly elhivatottság szükséges. Szerencse azonban, hogy nem bombázzák őt ajánlatokkal, legalábbis nagyobb filmekhez nem hívják, így a "mester" játékát csak kevés új mozi alatt "élvezhetjük". Az Úton rendezője, Walter Salles azonban kitart mellette, sokadik együttműködésük pedig most is olyan muzsikát eredményezett, mely tökéletesen prezentálja a közepes gitáros és rossz zeneszerző újabb vesszőfutását a filmzenék világában. Santaolalla megítélése, mely küzdelmét illeti, ahogy leplezni kívánja korlátait, itt már szánalomba csapott át a részemről. Erre szokás mondani, hogy ami nem megy, azt nem kell erőltetni, márpedig sokadik bizonyíték arra ez a score, hogy a komponálás, az értékes mű alkotása nem megy. A kukacsapkodást, szaxofonjajgatást, búgó ambientszerűséget és közhelyes gitárhangok elegyítését gyakorlatilag bármely garázszenekar prezentálni tudja, és a végeredményre még ők sem lennének büszkék, nemhogy egy két-Oscaros komponista.

2. Jonny Greenwood: The Master 
Ha az előbb a zeneszerzői korlátokról beszéltem, akkor most sem tehetek másként, mint hogy ebben keresem annak okát, ez a score miért lett ennyire elviselhetetlenül gyenge. A szerző és a direktor előző együttműködése is nagyon necces volt, de a Vérző olajban a rengeteg egyéb, szintén nehezen befogadható zeneszám filmben való szerepeltetése miatt szükségeltetett az avantgárd zenei megközelítés, vagyis ott valamihez igazodni kellett. Itt azonban szabad volt a pálya Greenwood előtt, így a végeredményért csak ő okolható, illetve az ezt elfogadó direktor is ludas lehet még. A stílussal semmi problémám nem lenne, ugyanis Paul Thomas Anderson alkotásaihoz tökéletesen passzol ez a modern, minimalista, meghatározhatatlan stílusú hangzás, azonban kétségtelen, hogy ha nem passzolna, akkor is ezt kapná, mivel Greenwood ennyire képes az instrumentális muzsikák terén. A score-ral pedig az a legnagyobb probléma, ami A tetovált lány aláfestése esetében is felmerült, vagyis ez nem filmzene, ez film alá pakolt zene. Ami éppen kijött Greenwoodból, az került a képek alá, függetlenül attól, hogy illik-e oda vagy sem, esetleg más stílus kell oda vagy sem. Az igazi filmzeneszerzők képesek az időzítésre, a témahasználatra, a látvány és a mondanivaló zenei segítésére és leképezésére. A könnyűzenéből a mozik világába bedobott zenészek esetében viszont rendre hiányoznak ezek a képességek, így nem filmzenét írnak, hanem zenét, amit beraknak egy film alá. A The Master aláfestése minderre egy tökéletes bizonyíték, amellett a hallgatása sem élvezetes. 

3. Henry Jackman: Abraham Lincoln, a vámpírvadász 
Henry Jackman a szegény ember, azaz a szegény stúdió John Powellje, vagyis olyan, mint a messziről szépnek tűnő ronda nő, akihez ha közel megyünk, akkor látjuk meg, hogy ugyan a szeme szép zöld, csak kancsal, a haja is dús és szőke, csak korpás, a karcsú lábában pedig nagyobb X van, mint a tehetségkutatóban. Szóval ez Henry Jackman. Olyasmit tud, mint Powell, csak sokkal vérszegényebben, íztelenebbül, a Powellre jellemző finomságok teljes mellőzésével. Az Abraham Lincoln, a vámpírvadász is tökéletesen prezentálja mindezt: van úgy, hogy jónak tűnik, de közel menvén hozzá, már azt kívánjuk, hogy bár inkább ismét távolabb lennénk. Hasonlóan borzalmas a Borotvaélen aláfestése is, ahol nem igazán zavarta a szerzőt, hogy a filmhez egy városi jazz megközelítés illene, amolyan Bernard Herrmann- vagy Howard Shore-féle formában, ő írt egy elektronikus vackot, ami nagyjából egy tucatsorozathoz sem illene már. 

4. Tyler Bates: Gyilkos Joe
Tyler Bates majdnem megúszta, hogy listámra kerüljön. Majdnem. Csak hát eljutott hozzám ez a rövidsége ellenére is idegesítően semmilyen, sőt néhol pedig kifejezetten bosszantó rockoskodása, amivel bőven kiérdemelte, hogy ebben az évben is a legrosszabbak közé kerüljön.
5. Steve Jablonsky: Csatahajó 
A komponista olyan, mint a kamasz fiúk, akiknek mindenről AZ jut az eszébe. Jablonsky óriásrobot-fétise újabb állomásához érkezett, hiszen ehhez az autós robotoktól mentes mozihoz valamiért megírta a Transformers negyedik részének zenéjét, vagy az is lehet, hogy csak összecserélte a merevlemezén lévő Transformers mappát a Csatahajóhoz írt muzsikájáéval. Legalább egy minimális igényesség lenne benne, hogy ne ugyanazt írja mindenhez, és akkor talán nagyobb megbecsülést érdemelne ki.

 

Az év legjobb játékzenéje:


Jack Wall: Call of Duty: Black Ops II
Sajnos a játékzenék követésére egyáltalán nem jut annyi időm, mint amennyit megérdemelnének, de azért a jelentősebb darabokkal én is megismerkedem. Így elképzelhető, hogy ha mindent meg tudtam volna hallgatni, akkor nem ezt a muzsikát tartanám a legjobbnak, de amiket hallottam, azok közül magasan kiemelkedik Jack Wall színvonalas akcióscore-ja. Itt is felbukkan az egész évet átölelő világzenei vonal: Wall keleti motívumokkal ékesítette az arab pályák alatt hallható zenéket, s ezek a részek kifejezetten izgalmasak. De élvezetesek az akciódús szerzemények is, melyek között több filmzeneszerző stílusa is felbukkan, így Alan Silvestrié, Hans Zimmeré vagy Harry Gregson-Williamsé. A score zenei vezérfonaláért Trent Reznor lett volna a felelős, de az általa jegyzett főtéma egy, A tetovált lányhoz fel nem használt track lehet, legalábbis semmiben nem különbözik az ott hallottaktól, vagyis Reznor sokat nem tett hozzá a játék aláfestéséhez, sőt egyetlen tétele az album egyik leggyengébb része is egyben. Wall viszont igényesen díszíti elektronikus megoldásokkal is a score-t, noha kétségtelen, hogy ezek akkor sokkal jobbak, ha nem önállóan, hanem a nagyzenekarhoz vagy dobokhoz, illetve arabos instrumentumokhoz társulnak.


 

Egyéb említésre érdemes zenék:


Paul Leonard-Morgan: Dredd
Valahol nagyon nem értem, hogy ezt a zenét miért utálta szinte az összes róla megjelent kritika. Nem lehet mindenhez szimfonikus muzsikát írni, pláne egy jövőben játszódó mozi esetében nem lehet ez az elvárás. Leonard-Morgan egy abszolút friss és progresszív elektronikus score-t talált ki Dredd újbóli filmes felbukkanásához, ráadásul pár igen ütős track is született a mozihoz. Az ambientes, kissé sivár részek valóban nem túl élvezetesek, de a mozihoz tökéletesen illenek. Mindenképpen az év egyik legkülönlegesebb hallgatnivalója.Michael Giacchino: John Carter
Giacchino régimódi, ám a nagyot bukó filmhez rendkívül jól illeszkedő, nagyszabású epikus muzsikát komponált John Carter marsi kalandjához, munkáját joggal nevezhetjük az idei év egyik legkiválóbb filmzenéjének, szintén alig maradt le a listás helyek valamelyikéről. Témagazdagsága a régi nagyok munkáit idézi, míg a stílust tekintve pedig előjönnek Giacchino egyedi jegyei is.


Alan Menken: Tükröm, tükröm
Sajnos néha jellemző rám, hogy előítéletes vagyok egy zenével vagy egy komponistával, ebben az esetben mindkettő összejött. A kötelező hallgatás után nem igazán érdekelt a muzsika, ám aztán véletlenül ismét meghallgattam, igaz, úgy, hogy nem voltam vele tisztában, mit is hallgatok. Ez az ismeretlen zene pedig tetszett, persze ezután eléggé csodálkoztam, hogy ki a szerző, és mi a mű. Szóval ez egy jó, bizonyos részein pedig kifejezetten remek zene.

Nightwish: Imaginaerum
Talán listámra sem kerülhetne ez az album, hiszen 2011-es zenéről van szó, ám egy igen fura helyzet miatt a 2012-es mezőnyben a helye. Történetesen a premier csak Finnországra korlátozódott még 2011-ben, a világ többi részére csupán 2012 elejétől jutott el az album, amely azonban még ekkor sem volt igazából filmzenének nevezhető, hiszen a sötét fantasy csak ősszel debütált, ráadásul ehhez az eredeti Nightwish-albumot átalakították – listámra természetesen ez a CD került. Tuomas Holopaine a Nightwish egyedi stílusát felhasználva írt egy helyenként kifejezetten ütős és szinte végig élvezetes szimfonikus rockzenét, amit a rendező úgy jellemzett, mintha a Moulin Rouge! és a Pink Floyd The Wall albumának a keresztezése lenne, és nem is jár távol a valóságtól.

Thomas Newman: 007 – Skyfall
Valószínűleg sokan kapták fel a fejüket, amikor kiderült, hogy Thomas Newman kapja majd az új Bond-mozi zeneszerzői posztját, ami egyfelől érthető volt, hiszen a rendező állandó alkotótársának számít, másfelől viszont sokak hiányolták David Arnoldot. A korábbi Bond-komponista viszont a hírek szerint önszántából mondta le a projektet, hiszen ígéret kötötte, a londoni olimpia záróünnepségének zenei felelőseként, az azt rendező Danny Boyle-hoz, a két munka pedig párhuzamosan jelentkezett volna. A cserével viszont nem jártunk rosszul, mivel Newman ügyesen emelte át Arnold zenei világát, és a saját stílusát is beleszőtte a score-ba, ami így helyenként igen hangulatos, egyedi jelleget ölt. A score Oscar-jelölése inkább csak a 2012-es Bond-évfordulónak szólt, mert az eltelt félszáz év alatt azért a 007-es számára komponáltak már ennél jobb zenét. 

Hans Zimmer: A sötét lovag: Felemelkedés
Számomra a trilógia záródarabjának aláfestése visszaesés volt a második részéhez képest, ám mivel az abban is meglévő magas színvonalat voltaképpen képes volt megismételni Zimmer, így az évből erre a score-ra is szívesen emlékszem vissza, igaz, a kevesebbet hallgatott darabok közé tartozik az album. Az új téma engem egyáltalán nem fogott meg, sőt kissé megmosolyogtató ez a kántálás, még ha a filmben kulcsfontosságú is. A Zimmernél mostanság megszokott, megúszós jellegű, "jó lesz oda ez is" mentalitást érzek ki belőle.Alan Silvestri: Bosszúállók
Az tény, hogy Silvestri ebben a zenében sem lépett ki a komfortzónájából, ám az is tény, hogy az ő képességeivel és rutinjával ez is elég volt ahhoz, hogy egy jó zene szülessen. A főtéma emlékezetes és a filmhez illő, ám én hiányoltam a témagazdagságot, hiszen a hősöket külön-külön is meg lehetett volna jeleníteni a zenében, ez pedig sajnos elmaradt. Thomas Newman: Keleti nyugalom – Marigold Hotel 
A szerző ezen score-ja az év világzenei ihletésű filmmuzsikái között is előkelő helyet foglal el. Kifejezetten igényes és szórakoztató megoldásokat kínál Newman, azonban az én ízlésvilágomnak kissé erős ez az indiai zenei fűszer, így nem kerülhetett előkelőbb helyre, de kreativitását és összhatását elismerem.Carter Burwell: Alkonyat: Hajnalhasadás – 2. rész
Az egyaránt rajongott és utált vámpíros love story két záró részéhez visszatérő Carter Burwell az utolsó felvonáshoz igencsak összekapta magát, mivel az általa jegyzett Alkonyat-zenék legjobbikát írta meg. A témák szépen kiteljesednek a fináléban, a korábban kissé nehezebben viselhető progresszív rockos hangzásvilág pedig diszkrétebben lett alkalmazva, ami kifejezetten jót tett a score-nak.


Marcelo Zarvos: Lopott szavak
A Lopott szavak score-ja ugyan nem reformálja meg a romantikus mozik zenei világát, de egy kellemes hallgatnivalót kínál csendesebb, érzelmesebb pillanataival, illetve azzal, hogy mindezt giccs és csöpögősség nélkül tudja elérni.


 


 
Kulics László összesítése


2012 meglehetősen erős évnek számít, mindez azonban nemcsak az aktuális újdonságoknak tudható be, hanem annak is, hogy rendkívül sok olyan kiadatlan muzsika, bővített score, illetve gyűjtemény látott napvilágot, melyek régóta várattak magukra - utóbbiak eredménye viszont nemcsak a műfaj rajongóinak elégedettsége volt, hanem az is, hogy egy rég nem látott, elképesztő küzdelmet figyelhettünk meg a kiadók között. S ha mindezek figyelembevételével összegezzük a tavalyi esztendőt, akkor olyan képet kapunk, amire már egy ideje nem volt példa. Természetesen számtalan dolog adott okot a keserű szájízre is – nálam például többségük a blockbusterek, a remake-ek, illetve a sikerfilmek folytatásai közül kerültek ki –, számomra azonban ez a tizenkét hónap nem ezek miatt marad emlékezetes, ezért a "legrosszabb zenék" kategóriát elhagytam, és negatív véleményem élét is igyekeztem tompítani. Inkább azért gondolok szomorúan 2012-re, mert olyan művészek hunytak el, mint Joel Goldsmith, Marvin Hamlisch vagy Whitney Houston, aki bár nem filmzeneszerző volt, viszont számtalan ismert dala köthető szerepeihez. 

Listám összeállítása során a tavalyelőtt megkezdett gondolatmenetemet folytatom tovább, vagyis nem állítottam fel csoportosításokon belüli rangsort, hanem ábécésorrendbe rendeztem őket, ugyanis adott műfajukon belül mindegyiket remeknek tartom (esetleges hibáikkal egyetemben), s ha összességében nézzük, akkor is egy-két pontnyi különbség van csak köztük - azokat pedig, melyeknél némileg kilóg a lóláb, azaz a bűnös élvezet kategóriáját érintik, kis megjegyzéssel illettem.
 

Legkedveltebb hallgatnivalók:


Dario Marianelli: Anna Karenina
Néhány évvel ezelőtt Dario Marianelli úgy hívta fel magára a figyelmet, hogy a Vágy és vezekléshez készült muzsikájában egy írógép hangját alkalmazta zenei elemként, ezen kompozíciójához, az Anna Kareninához pedig ezúttal a vonat hangja mellett az orosz zenekultúrából kölcsönzött értékes megoldásokat. A keringőszerű, orosz énekkel kombinált szimfonikus muzsika amellett, hogy értékes, kiváló kompozíció, egy képzeletbeli utazásra invitáló darab is a nagyhatalom területére. A történet előrehaladtával Marianelli score-ja mindvégig megmarad ezen hangzásvilág mellett, ugyanakkor lassan egy olyan csodálatos drámai muzsikába torkollik, amely egyszerre szívbemarkoló és tiszteletet parancsoló. Legkedvesebb tételek: "Overture", "She Is of the Heavens", "Kitty's Debut", "Can-Can", "Anna's Last Train", "Courtain".

Alexandre Desplat: Az Argo-akció
Az elmúlt időszak legnagyobb fordulaton pörgő komponistája Alexandre Desplat, aki nem kevesebb, mint öt-nyolc muzsikával jelentkezik évente. Idei terméséből Az öt legenda című animációs produkció mellett Az Argo-akcióhoz készült szerzeményével tűnt ki leginkább pályatársai közül. Az elsősorban közel-keleti tradicionális hangszerek bevonásával elért különleges hangzásvilágnak köszönhetően ez a score – Mychael Danna a Pi életéhez írt score-jával egyetemben – könnyűszerrel érdemelné ki az év legkülönlegesebb és leginkább világzenei hatású szerzeménye címét is. A maréknyi szimfonikus, a zongora, a ney, az oud, a kemenche és egyéb népi hangszerek, valamint a vokálok egy olyan drámai művet keltenek életre, amely képes Iránt is megidézni hallgatója számára. Legkedveltebb tételek: "Argo", "A Spy in Teheran", "Bazaaer", "Cleared Iranian Airspace".

Brian Tyler: Sose bízz a szomszédodban!
Tylert kissé elkapta a gépszíj az akciózenék mennyiségét illetően, így egyfajta színfoltnak is betudható karrierjében a Sose bízz a szomszédodban!, mely korábban készült ugyan, mint 2012, a filmforgalmazó azonban idáig húzta a bemutatót. A visszafogott, nyomasztó hangulatot a szerző egy hegedűoktettre írt művel valósította meg, mely leginkább a hollywoodi Aranykor thrillermuzsikáinak hangulatát idézi meg, azonban e mű megítélése nem éppen egyöntetű, amit megértek. Pozitív véleményemhez (s az évértékelőm ezen fejezetébe történő besorolásához) nemcsak az elkövetője iránti rajongásom járult hozzá, hanem az is, hogy manapság már csak az európai vagy kis költségvetésű mozik alatt hallhatóak ilyenek, így egyfajta kuriózumként is kezelem e score-t. Kedvenceim: "Columbus Circle", "Abigail's Story", "Intricate Moves", "Puzzle Pieces".

Brian Tyler: The Expendables 2 – A feláldozhatók 2.
A film és a zene egyaránt jobban tetszett, mint az elődje: valahogy minden összeérett, lazábbra vették a figurát, illetve a szereplők között felbukkant két, az első részből hiányzó személy is: Chuck Norris és Jean-Claude Van Damme – már csak Steven Seagal hiányzik. Tyler remekül kombinálta az első rész főbb dallamait (Stallone csapatának vezérmotívumát, valamint a hol hentelős, hol meg settenkedős akciótételeket), s az első epizóddal szemben immáron nemcsak az ellenség egészének, hanem vezérüknek is külön téma íródott, a merengős, szentimentálisabb részek aláfestései pedig kiforrottabbnak hatnak. Az év egyik általam legtöbbet hallgatott albumáról a kedvenc tételeim: "The Expendables Return", "Making an Entrance", "Preparations", "Party Crashers", "Countdown", "Dueling Blades".

Alan Silvestri: Kényszerleszállás
Úgy vélem, az év legjobbjai között ezen Silvestri-muzsikának is helye van, s több szempontból is rokonítható egy korábbi Robert Zemeckis-film, a Számkivetett aláfestésével: hasonló a hangulatuk, nem sikerültek hosszúra, és nem is jelentek meg hivatalosan – a Kényszerleszállás esetében annyi a szerencse, hogy a Paramount legalább saját weboldalán elérhetővé tette a művet. A Denzel Washington főszereplésével készült dráma aláfestésében a nagyzenekar meglehetősen visszafogottan van jelen, a hangsúlyt ugyanis a zongorára helyezte a szerző, amivel elsősorban a Washington által alakított pilótában lezajló folyamatot, és az alkoholizmusával való szembenézését kívánta érzékeltetni. E csendes kis zene kedvenc tételei: "News Report", "Mini Bar", "Becouse I'm an Alcoholic", "I Need Your Help".

Fernando Velázquez: A lehetetlen
Velázquez időről időre újabb meglepetésekkel képes előállni, legyen szó akár horrorról, akár drámáról. A lehetetlen utóbbi kategóriába sorolandó, mely score-ja esetében gyakorlatilag az első hangjegytől az utolsóig egy lebilincselő szerzeményről beszélhetünk. A 2004-es cunami idején játszódó, igaz történeten alapuló alkotás ihlette kompozíció minden olyan érzést magában foglal, ami egy ilyen esemény hatására az emberben lezajlik: fájdalom, reménytelenség, hitvesztettség, valamint a megcsillanó remény, ami azonban az önfeledtség helyett inkább a keserédességgel párosul. A főként vonósokra és zongorára íródott mű majdhogynem tökéletesnek mondható, érthetetlen módon azonban mégis elkerülte a rivaldafény. Kedvenc tételeim: "The Impossible Main Titles", "It's Over", "Let's Go, No Need to Wait", "I Have a Family Too", "He Looked So Happy".

Mychael Danna: Pi élete
Hat évvel ezelőtt A születés aláfestésével okozott hatalmas meglepetést számomra Danna, akit azóta is ezen műve kapcsán kedvelek a legjobban. 2012-ben Ang Lee mozijához, a Pi életéhez szállított hasonló stílusú muzsikát, amely az előbb említetthez képest letisztultabb, kiforrottabb szerzemény összhatását kelti, s épp ezért könnyedén fülbe mászik ez, a nagyzenekar mellett számos különleges, tradicionális hangszeren (mint például a bansuri vagy a szitár) előadott mű. Jellegzetessége, hogy egy közel-keleti hangulattal (ami akár egy hastáncelőadáshoz is illene) fekteti le az alapokat, végül pedig egy elképesztő drámai muzsikába torkollik – hasonlóan Marianelli imént említett Anna Kareninájához. Legkedveltebb tételek: "Pi's Lullaby", "Christ in the Mountains", "Tsimsum", "First Night, First Day", "God Storm", "Back to the World".

Thomas Newman: 007 – Skyfall
Amikor kiderült, hogy Thomas Newman írja majd az újabb Bond-zenét, még azon viccelődtünk, hogyan hangzik majd a 007-es téma síró hegedűszólóval előadva. A score megjelenését követően azonban igencsak meglepődtünk... Jómagam a Bond-muzsikák terén a David Arnold-féle változatokat kedvelem, s azok közül is leginkább az utolsó kettőt, amikor már egyre inkább egy olyan zenei vonal indul útjára, ami nem tolja ötpercenként az arcunkba a főtémát. Newman pedig remekül folytatja ezt az utat, amit saját ötleteivel és világával kombinálva egy abszolút hiteles, valamint elismerésre méltó aláfestéssel követi nyomon a brit titkos ügynök legújabb kalandját. A zeneileg és a meglepetés terén egyaránt jelest érdemlő albumról a kedvenceim: "Grand Bazaar, Istambul", "New Digs", "Jellyfish", "Quartermaster", "Health and Safety", "Kill Them First", "She's Mine".

+1 Alan Silvestri: Bosszúállók
Igen és nem. Igen, folyton felsejlenek a szerző múltbéli műveinek (mint például a Végkép eltörölni, a Dredd bíróA múmia visszatér, a Van Helsing, a G.I. Joe: A kobra árnyéka zenéjének) apróbb dallamfoszlányai, megoldásai, és nem, valahogy mégsem tudok rossz szájízzel gondolni rá, mert az album összességében véve remekül megállja a helyét, s tobzódik az általam kedvelt Silvestri-féle akciómegoldásokban. Éppen ezért az előző score-októl amolyan elkülönítés céljából illettem +1-es jelzővel ezen muzsikát, hiszen egyedinek nem nevezhető, ám olyan élményt nyújtott számomra, mely okán időről időre újból elővettem, és mindig élvezettel hallgattam végig, így nem szerettem volna lehagyni a listámról. Kedvenc tételeim: "Tunnel Chase", "Helicarrier", "Seeing Not Believing", "I Got A Ride", "A Little Help", "A Promise", "The Avengers".

+1 Terence Blanchard: Red Tails – Különleges légiosztag
Cseppet sem erős, jellegzetes vagy karakteres muzsika hallható Blanchardtól a Red Tails – Különleges légiosztag című háborús film alatt, mégis van benne valami, amivel képes volt úgy megfogni, hogy többet hallgassam, mint például (a legtöbb rajongó számára a 2012-es időszak favoritjának számító) A sötét lovag: Felemelkedés score-ját. A heroikusság nem nagy ívű dallamok keretében jelenik meg, hanem inkább a karcosan szóló rezesek előtérbe helyezésével, ily módon pedig a győzelem katarzisával párosuló tételek létidegennek tűnhetnek (éppúgy, mint az elektronikus zenei elemek jelenléte a második világháborús események alatt). Blanchard számára a trombita hasonlóképpen védjegynek számít, mint Mark Ishamnél, így a rezesekkel való hatáskeltés egyáltalán nem ér bennünket váratlanul. Kedvelt darabjaim: "Opening Titles", "The Church", "German Airfield", "Deacon Damaged".


 

Az év legegyedibb kompozíciója:


Christopher Young: Sinister
"Szeretem a szélsőségeket. Az egyszerű, dallamos, szenvedélyes zenéket, melyeknek a drámák adnak teret, valamint a kísérletezős őrültségeket, az agresszív sötétséget, amit a horrorfilmek engednek meg nekem" – nyilatkozta nem is oly rég a szerző. Nos, a Sinister a legtökéletesebb példája a kísérletezős őrültségeinek. Amikor először hallgattam bele az általam igen nagyra becsült Young művébe, záros időn belül letettem arról, hogy részletesebben is megismerkedjek vele, végül aztán mégis belevágtam a fejszémet. Biztosan nem fogom havonta meghallgatni ezt a score-t, a tény előtt azonban magam is fejet hajtok, miszerint egy rendkívül egyedi és különleges zenei világot sikerült létrehoznia ehhez a thrillerhez, nem utolsósorban pedig bebizonyította, hogy ebben a műfajban is lehet újat és egyedit hozni minőségi színvonalon.


 

További albumok kedvelt témái:


Marco Beltrami: "Bo's Homer" (Az utolsó csavar)
Beltrami egy visszafogott, ugyanakkor rendkívül kedves, szívhez szóló muzsikával járult hozzá a Clint Eastwood főszereplésével készült Az utolsó csavar című drámához, melynek velejét hibátlanul foglalja össze a "Bo's Homer" track. Elsőre kicsit fura volt ilyesmit hallgatni a komponistától, aki meglehetősen kellemes meglepetést okozott ezzel a főként vonósokkal, akusztikus gitárral, valamint zongorával operáló muzsikával. Pozitív véleményem mellett ugyanakkor úgy vélem, hogy teljes hosszában nem tud maradéktalanul lekötni az album, így jobbára ehhez a tételhez (is) fordultam 2012-ben legtöbbször akkor, amikor egy kicsit félre kívántam tenni a nagyobb ívű, valamint akciótól hemzsegő muzsikákat. 

Ilan Eshkeri: "Building the Snowman" (A hóember és a hókutya)
Ígéretesen indult Eshkeri legújabb muzsikája, amely a félórás A hóember és a hókutya című animációs alkotáshoz íródott, az alkalmazott dalok mennyisége okán azonban úgy érzem, nem volt elég ideje arra, hogy kellő mértékben kibontakozódhasson. A "Building the Snowman" azonban messze kimagaslik a tételek közül, s a produkcióban látható szereplőhöz hasonlóan engem is egy önfeledt és gyermeki lelkesedéssel elkezdett hóemberépítés részesévé tett képzeletben. Könnyed, ritmusos, abszolút szeretnivaló kis darab ez, mely egyúttal éllovasa is a 2012-ben kissé szűkösre sikeredett téli, valamint karácsonyi hangulatot sugalló score-felhozatalnak. 

Ramin Djawadi: "Follow the Wires" (Vörös hajnal)
Remake-hez zenét írni sosem egyszerű dolog, és bármelyik utat is (az elődhöz való hűséget, vagy egy önálló koncepció megvalósítását) választja a szerző, nincs könnyű dolga. Bár Djawadi hangyányival jobban megoldotta a rábízott feladatot, mint Harry Gregson-Williams Az emlékmásnál, mégsem tudott teljes mértékben újat mutatni, illetve kiszabadulni A titánok harcából is ismert megoldásaiból. Ez a nyolcperces, a főtémát és a szerző fontosabb elképzeléseit egyaránt magában foglaló tétel azonban annak ellenére is első hallásra megfogott – főként a közepe felé található dobszóló révén –, hogy könnyűszerrel lehetne akár a bűnös élvezetek egyik iskolapéldája is, hiszen milliószor hallhattunk már ilyet a megannyi Remote Contol-ostól.

Danny Elfman: "Men In Black III (Main Title)" (Men in Black – Sötét zsaruk 3.)
Elfman harmadjára is hozta a megszokott MIB-hangulatot, ami éppúgy eggyé vált a szériával, mint az idegenek között rendet tartó ügynökök fekete öltönye és napszemüvege. Elfman muzsikájából leginkább a főtémát kedvelem, amelynek a jelen esetben elektromos gitárral történő, könnyed rockos hangulattal véghezvitt vérfrissítése még jobban megfogott, mint az eredeti verzió. Amikor először hallottam, újból és újból visszaléptem a nyitó témára – amelyben persze nemcsak a főcímzene, hanem az első jelenetsorral párosuló akciórész is benne foglaltatik –, s a későbbiek során is csak ezt a tételt hallgattam meg az albumról. A MIB-lemezek kapcsán továbbra is az első rész aláfestéséből összeállított korongnál maradok, vezértéma terén azonban ennél.

Dan Romer, Behn Zeitlin: "Once There Was a Hushpuppy" (A messzi dél vadjai)
Osztom az albumról született írásunkban foglaltakat arról, hogy e score elsődlegesen szembetűnő erénye a belőle áradó életöröm, amely manapság egyre ritkább jelenség ebben a műfajban. A néhány hangszerre íródott, folkos hangzású muzsika üde színfoltja a 2012-es évnek, a score koronáját pedig az albumzáró "Once There Was a Hushpuppy" jelenti, melyben akkor sem találunk hibát, ha csillagvizsgálók garmadájával állunk neki keresésének. Ha a "további albumok kedvelt témái" kategóriámon belül rangsorolási rendszert alkalmaztam volna, akkor ezen darab toronymagasan az első helyen végezne.


John Williams: "The Purpose of the Amendment" (Lincoln)
Williams szerzeményét abból a szempontból tartom zseniálisnak, hogy biztos kézzel nyújtja a megfelelő drámaiságot, helyén kezeli a történethez illő pátoszosságot, némely tételével pedig remekül idézi meg a korra jellemző – vagy inkább az ezen időszakban játszódó produkcióktól megszokott – zenei stílust, ezáltal az album hallgatása közben valóban Lincoln közelében érezhetjük magunkat. Érdemei elismerése mellett ugyanakkor valahogy nem érzem azt, hogy a későbbiekben olyan gyakran szeretném majd meghallgatni ezt a muzsikát egészében, ellentétben a szóban forgó "The Purpose of the Amendment"-tel, amely tökéletesen elegendő számomra. Ugyanakkor cseppet sem kizárt, hogy később ez is éppúgy beérik majd nálam, mint annak idején a JFK – A nyitott dosszié.

Hans Zimmer: "Rise" (A sötét lovag: Felemelkedés)
Nem vagyok maradéktalanul elégedett Zimmer trilógiazáró muzsikájával, A sötét lovag: Felemelkedés záró jelenete alá íródott "Rise"-t azonban kiváló epilógusnak tartom, amely mind önállóan, mind pedig a képsorokkal együtt maximális élmény. Ez a hétperces egyveleg úgy foglalja össze a széria legjelentősebb momentumait, hogy közben egyszerre búcsúztatja méltóságteljesen Gotham hősét, s vetíti előre Wayne egyszerű emberként újrakezdett, reménnyel teli életét. Ezen kívül volt két másik olyan track is (a "Why Do We Fall?", valamint a "Risen from Darkness"), melyeket többször meghallgattam, azonban mindvégig ezt éreztem az igazán tökéletes és vérprofi kompozíciónak.


 

Jól eltalált klipek:


A Tűzszekerek főtémája Mr. Beannel – London 2012
A londoni olimpia az év legrangosabb eseményének számított, s bár már a nyitó rendezvény is meglehetősen merész és impozáns volt a számos remek elgondolásnak és technikai megvalósításnak, nem utolsósorban pedig a mindezt koordináló Danny Boyle direktornak köszönhetően, a legemlékezetesebbé számomra Bond és a királynő jelenete, valamint Vangelis örökérvényű zenéje, a Tűzszekerek főtémájának előadása számított. Utóbbi már a lerágott csont kategóriába tartozik, ám Mr. Bean (Rowan Atkinson) olyan mértékben feldobta ezt esetlenségével, hogy újra elkezdtem úgy tekinteni erre a muzsikára, mint egy nem elcsépelt dologra. A komikus karakterre egyetlen egyszerű feladat lett bízva: a gyakorlatilag monoton billentyűnyomogatás, amely a zene alapját képezi, és az utolsó pillanatig bezárólag állandóan azt kell ütnie. Persze, ez sem sikerül tökéletesre...

The Piano Guys: Code Name Vivaldi
Tavasszal jelent meg a The Piano Guys formáció a nevüket viselő albuma, amelynek "Code Name Vivaldi" című tétele egy hibátlan és zseniális egyvelege Vivaldi "Double Cello Concerto"-jának, valamint John Powell Bourne-témájának. Én a "Cello Wars"-t követően ekkor néztem utánuk ismét, és rögtön elvarázsolt az általuk létrehozott hangulat, a játékuk, valamint maga a klip, melyben koszos, elhagyatott gyárterületen, illetve épülettetőn éppúgy élvezettel muzsikálnak a zongorán, valamint a hagyományos és az elektronikus csellón, mint a mozgó vonat nyitott teherszerelvényén. És biztos, hogy még jó párszor hallunk róluk filmes vonalon, hiszen az év végén a "Lord of the Rings – The Hobbit", 2013 elején pedig a "Mission: Impossible" című feldolgozással jelentkeztek...


 

Idén felfedezett, de régebben készült zenék:


William Ross: A foci hőskora
A 2012-es nyári olimpia apropóján készített "Sportfilmek zenéje" című írásunk kapcsán számos olyan muzsikát is meghallgattam, melyek eddig ilyen-olyan oknál fogva elkerülték figyelmemet. Ezek közül maximálisan kiemelkedett A foci hőskora score-ja, melynek legnagyobb hibája az, hogy mai napig kizárólag a komponista ügynöksége által létrehozott promo album keretén belül hallgatható meg. Bár a véleményem szerint a sportfilmzenék legjobbjai közé nyugodt szívvel sorolható muzsika némi hasonlóságot mutat Jerry Goldsmith – hazánkban Mindent a győzelemért! elnevezéssel futó – Rudy című mozijának aláfestésével (ennek okát említett írásomban részleteztem), mégis egy önálló, eredeti és zseniális alkotásnak nevezhető. Ross score-ja tipikusan azon kompozíciók közé tartozik, mellyel mindenképpen érdemes és ajánlott megismerkedni.

Jan AP Kaczmarek: Hacsi – A leghűségesebb barát
Egy könnyed délutáni filmnézés céljából került a lejátszóba jelen mozi, melyről azelőtt nem sokat hallottam, csak annyit tudtam, hogy egy gazdájához hű kutyáról szól. Minthogy az ilyen jellegű állatos filmekért nem igazán rajongok (kivétel ez alól a Kutyám, Jerry Lee), igazából különösebb elvárás nélkül ültem neki, a történet előrehaladtával azonban ráébredtem, hogy elsősorban a hűségről, a kitartásról és az alázatról szól. Ennek velejét pedig Kaczmarek remekül megragadta, és hibátlanul fordította le a zene nyelvére: a film koronájaként is jellemezhető, könnyedén megjegyezhető dallamú, fülbemászó szerzemény képes túllépni a produkcióban betöltött szerepén, hogy megfelelő mértékű érzelmi töltetet biztosítson hallgatója számára. Az első tételtől az utolsóig tökéletes munka. 

Ennio Morricone: Célkeresztben
Valahogy mindig elkerülte a látókörömet ez a Clint Eastwood-film, pedig a témája és a szereplőgárda okán egyaránt érdekes produkcióról beszélhetünk. Nemrég aztán sikerült megnéznem, és minden tekintetben elnyerte tetszésemet. Az elsősorban trombitaszólón, illetve mély vonós- és zongorahangokon alapuló thrillermuzsika a képsoroktól elkülönülve is végig képes volt lekötni, s felidézni a cselekményszálat úgy, hogy nem éreztem azt, amit a Morricone-zenék jó részénél, vagyis hogy van egy-két remek téma, a többi tétel pedig egyfajta töltelék. Akadnak benne jól ismert zenei megoldások, minimalizmus és manapság már megmosolyogtató elektronikus kíséret – utóbbit persze már abban az időben is magasabb szinten lehetett művelni az itt hallhatóhoz képest –, de összességében remekül működik ezek kombinációja. 

+1 Christopher Young: Derült égből szerelem
Listám ezen fejezetének egyetlen homályos pontja, ugyanis emlékeim szerint talán anno egyszer hallottam, de nem mernék rá megesküdni. Ezért gyarapítja hát az idei felfedezéseim kategóriáját ez a csodálatos, könnyedséggel teli, vibrafonra és fülbemászó dallamokra építkező kompozíció, amely rendkívül nagy mértékben hozzájárult nálam a film pozitív megítéléséhez. A komponista egyértelműen Hollywood legtehetségesebb horrormágusa, ám emellett számos más műfajban is zseniálisat tud alkotni (sajnos azonban mindezek ellenére kicsit mostohán van kezelve), amire a Derült égből szerelem muzsikája az egyik legékesebb példa – ráadásul ugyanezen évben volt hallható tőle pályafutásának egyik leggyönyörűbb drámai zenéje, a Teremtés aláfestése is.


 

Az év megjelenései:


Various Aritsts: Alien – The Biomechanical Symphony (DVD+CD)
Nemcsak az Alien-filmek, hanem azok muzsikáinak is nagy rajongója vagyok, így a 2012-es év egyik legnagyobb örömének számomra a 2009-ben Tenerifén előadott Alien – The Biomechanical Symphony koncert DVD-n és CD-n történő kiadása számított – már csak azért is, mert legalább pótolni tudta, hogy sajnos a 2012-ben Lengyelországban megrendezésre került előadásra nem tudtam elmenni. Nemcsak az ideválogatott muzsikák elképesztőek, hanem a zenekar őrületes munkájának látványa is, melyek együttesen képesek arra, hogy elvonják a figyelmemet arról a tényről, miszerint a DVD-t ismét sikerült kizárólag sztereó hangsávval ellátni – úgy látszik, ez a Varése Sarabande háza táján orvosolatlan szokás marad.
Elliot Goldenthal: Mindörökké Batman – Expanded Archival Collection (2 CD)
Goldenthal a saját stílusvilágának megfelelő zenét készített a hős számára, mely bár nem rendelkezik oly népszerű és örökérvényű vezérmotívummal, mint Danny Elfmané (nekem azonban éppolyan heroikusnak és zseniálisnak hat mindkét szerzőé), a film alatt remekül betölti a szerepét, és tökéletes balanszot tart az olyan merészebb zenei megoldásokkal, mint a tánczenei ihletésű momentumok. A duplaalbumos változaton az eredeti Atlantic Records-verzió mellett a teljes zenei anyag elérhetővé vált, aminek csak két, szubjektív hátrányát tudom felhozni megvásárlásának ellenérveként: az egyik, hogy kicsit sután hat a második lemezen, hogy a complete verzió néhány idekerült tétele után gyakorlatilag újraindul az egész az Atlantic-anyaggal, a másik, hogy ha valaki eddig sem kedvelte ezt a score-t, a megnövelt játékidő sem neki fog kedvezni.

Various Aritsts: Best of Bond... James Bond – 50th Anniversary Collection: 50 Years 50 Tracks (2 CD)
Míg a sport vonatkozásában 2012 az olimpia éve volt, a film világában a méltán híres brit titkos ügynökre szegeződött minden szempár. A 007-es immáron ötven éve áll őfelsége szolgálatában, s ezen évforduló (valamint az újabb történet, a 007 – Skyfall) kapcsán megannyi cikk, tanulmány, valamint kötet látott napvilágot, s természetesen a filmek, illetve a hozzájuk tatozó muzsikák sem maradtak háttérben. Az EMI Capitol kétféle album keretén belül tisztelgett a karakter előtt, melyek közül a 50 Years 50 Tracks alcímmel ellátott válogatás sikerült jobban, ez ugyanis nemcsak az eddigi főcímdalokra összpontosított, hanem egyéb, a szériához köthető darabokra, illetve instrumentális aláfestésekre is kitér.

Alan Silvestri: Több mint testőr
Ezen muzsika hosszú ideje gyarapította a rég várt megjelenések sorát, mostanáig ugyanis csupán egy kétlemezes bootleg volt elérhető belőle, illetve a soundtrack album végén nyílt lehetőség a főtéma meghallgatására. A komponista lassú folyású, elsősorban a drámai szálakra, valamint a két főhős között kibontakozódó románcra építkező művét annak idején BMI-díjjal is jutalmazták, mégis egyfajta mostohagyereknek számított Whitney Houston dalai mellett. Örömmel fogadtam a bejelentést, hogy a premier tizedik évfordulója alkalmából végre Silvestri muzsikája is elérhetővé válik, a teljes igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy a korong meghallgatását követően már csak a szándéknak tudtam önfeledten örülni, a tartalom ugyanis kicsit felemás érzéseket keltett bennem. 

Gary Guttman: Power kapitány és a jövő katonái
Power kapitány és a jövő katonái: ez a válasz arra a kérdésre, hogy mi születne meg abban az esetben, ha egy tévésorozat formájában szeretnénk összegyúrni a Terminátor és a Star Wars koncepcióját. Gyerekkorom egyik kedvelt szériája volt ez (most már persze inkább megmosolyogtató), így nosztalgikus érzéssel töltött el, amikor láttam, hogy huszonöt évvel az első rész bemutatója után megjelentették a hozzá kapcsolódó filmzenealbumot. A komponista Gary Guttman volt, aki szimfonikus muzsikával kísérte végig a fémlények ellen küzdő maréknyi ember történetét. A korongra válogatott tételek remasterelésen estek át, az albummegjelenés okán egy új főtémaátirat is született, a mellékelt füzetecskében pedig a negyedszázados évforduló alkalmából készült interjúkat olvashatunk – többek között Guttmannel is. 

Basil Poledouris: Conan, a barbár (3 CD)
Poledouris egyik legismertebb és legnépszerűbb muzsikája nemrég újra megjelent, igaz, akkor ismételten felvett formában. Az Intrada viszont most az eredeti felvételeket porolta le, és úgy állított össze egy háromlemezes kiadványt, hogy a szerző komplett eredeti elképzelése mellett az egyes tételek a filmhez alakított verzióját, valamint az első, 1982-es albumváltozatot is beletette a csokorba. A trackek természetesen egy jó adag utómunkálaton mentek végig, ezáltal tisztábban szólnak az eddigi megjelenésekhez képest, melyek közül a legnagyobb népszerűséggel a Varése-féle 1992-es változat büszkélkedhetett. Amennyiben valaki még nem ruházott be erre a darabra, de szándékában áll, annak mindenképpen ezt a változatot ajánlom, mert az eredeti felvételek legösszefogóbb, legtisztább összképét ez adja.

Michael Kamen: Még drágább az életed – The Deluxe Edition (2 CD)
A Kamen tollából származó akciózenék legkedveltebbje számomra a Die Hard-széria második részének aláfestése, amely immáron teljes terjedelmében elérhetővé vált. Kamen akcióműfajon belüli látásmódja, stílusa, illetve azon megközelítése, miszerint nem egy főtémára, hanem több kisebb, de egyenrangú motívumra építkezik, némiképp megnehezíti művének könnyed befogadhatóságát, ugyanakkor e klasszikusnak számító széria aláfestése is örökérvényű a maga nemében. McClane hadnagy úgy nyomul előre, s irtja egymaga az ellenséget, akár egy FPS-játék hőse, Kamen pedig remekül támasztja alá mindezt a nyers hangzású, főként ütősökre és rezesekre fókuszáló muzsikájával. Egy zseniális mű került annak idején a képsorok alá, melyet immáron attól elkülönülve, teljes terjedelmében is meghallgathatunk. 

Michael Kamen: Die Hard – Az élet mindig drága (2 CD)
McClane harmadik nehéz napjának aláfestését a film alatt, valamint a premierrel párhuzamosan megjelentetett albumon egyaránt gyengébbnek ítéltem elődjeihez képest. A nemrég megjelent duplalemezes kiadványt végighallgatva azonban pozitív irányban változott addigi véleményem, s bár az első két rész aláfestéséhez képest ezúttal több időre volt szükségem a befogadáshoz, utóbb úgy vélem, megérte a ráfordított időt, és jó döntésnek tartom, hogy ezen szerzeményből is született bővített verzió. Mindettől függetlenül azonban a tény tény marad: ha valaki nem kedveli a szériát és Kamen stílusát, annak minden bizonnyal feledhető zenei élményt fog nyújtani a score. 

Henry Manfredini: Péntek 13: Parts I-VI (6 CD)
Ha a Péntek 13.-széria teljes aláfestése nem is, a jellegzetes, suttogva előadott motívum az örökérvényű horrorzenék panoptikumában mindenképpen helyet kapott, s eggyé vált Manfredinivel. A La-La Land Records az év elején egy hatlemezes gyűjtemény formájában jelentette meg az első hat Jason-mozi aláfestő muzsikáit, melyek egy ültő helyben történő végighallgatása maratoni vállalkozás lenne, külön-külön azonban a széria, valamint a horrorzenék rajongói számára egyaránt kuriózum lehet. A negyvenoldalas, rendkívül informatív füzetecskével ellátott kiadvánnyal kapcsolatosan – stílszerűen pénteken és 13-án – a La-La Land egy játékot is meghirdetett, az első helyesen válaszoló pedig ezzel a dobozzal gazdagodhatott.

Lalo Schifrin: My Life In Music (4 CD)
A 2008-ban megjelent Mission Impossible: My Life In Music című önéletrajzi könyve után a Lalo Schifrin: My Life In Music című négylemezes gyűjtemény keretén belül is betekintést nyerhetünk a veterán komponista pályafutásának jelentősebb állomásaiba, e kettő együttese pedig egy kellően átfogó anyagot biztosít a szerzőről. Az Aleph Records égisze alatt megjelent album amellett, hogy a komponista filmzeneszerzői pályafutásának minden szegmenséből (a korai évektől kezdve a sikerművekig bezárólag) tartogat több hallgatnivalót, a jazz- és a komolyzenei munkáiba is betekintést enged. E gyűjtemény érdekessége még, hogy olyan, eddig kiadatlan zenékből is tartalmaz tételeket, mint például a Coogan blöffje, a Joe Kidd vagy A tizedes háreme aláfestése. Véleményem szerint minden nagyobb pályatársának kijárna egy ilyen párosítás...

Mark Mancina: Féktelenül
Kedvenc akciózenéim egyike a kilencvenes évek derekáról, melynek a Fox Records által anno megjelentetett albumával kapcsolatosan két apróbb gondom volt: a tracklisták kusza sorrendje, valamint az olyan tételek hiánya, mint például a "Move!", a "Jack Jumps Onto Bus" vagy a "Runaway Train", melyek a film alatt éppúgy felkeltették figyelmemet, mint a korábban már kiadott akciótételek. Februárban aztán a La-La Land – amely korábban a második rész addig kiadatlan score-ját is megjelentette – elérhetővé tette a teljes zenei anyagot, hiányérzetem pedig tovaszállt, és bár ezzel a hosszú játékidővel párhuzamosan ugyan egy-két, a képsoroktól elkülönülve nem annyira kiemelkedő darabot is kapunk, mindent egybevetve e soundtrack jobb összképet, illetve hangulatot tud biztosítani a majd' fél órával rövidebb elődjéhez képest. 

Various Artists: Star Trek: The Original Series (15 CD)
Nem kis feladat elé állította magát a La-La Land Records – GNP Crescendo – CBS Consumer Products trió akkor, amikor azt tűzték ki célul maguknak, hogy a három évadból álló klasszikus Star Trek-széria teljes zenei anyagát egy gyűjtemény keretén belül jelentetik meg. A megavállalkozás eredménye egy tizenöt lemezes, hatezer példányszámban limitált doboz lett, amelynek köszönhetően a rajongók az eredeti felvételeket kapják kézhez egy meglehetősen informatív füzettel a szériáról, annak aláfestéséről, valamint a közreműködő komponistákról. Mindenképpen dicséretre méltó tehát ezen kezdeményezés, bár véleményem szerint elsősorban a sorozat iránt elkötelezetteket hozza lázba mindez – gondolom, a producerek is velük számoltak a magas példányszám megállapításakor. 

James Horner, Various Artists: Titanic – Collector's Anniversary Edition (4 CD)
A Titanic zenéjéből legalább annyi különböző kiadvány készült már, mint a Star Wars-széria muzsikáiból, s minthogy ez is a közkedvelt filmzenei példák egyikének számít, Celine Dion dalát pedig unalomig játszották a rádióban, elkoptatottnak tekinthetnénk mindent, ami ezzel kapcsolatos. James Cameron a katasztrófa századik évfordulója alkalmából ismét vízre bocsájtotta tizenegy Oscar-díjjal jutalmazott alkotását, ezzel párhuzamosan pedig annak filmzenéje is újból felkerült a boltok polcaira. A Titanic: Collector's Anniversary Edition album két korongjának tartalma megegyezik a Titanic-éval és a Back to Titanic-éval (a különbség köztük csupán a remasterelés), a másik két korong pedig korabeli populáris dalokat, illetve az I Salonisti előadásában hallható számokat foglalja magában. Ha valaki eddig csak tervezte a score megvásárlását, annak mindenképpen ezt a verziót ajánlom.


 

Az év kiadói:


Intrada
Az out of print kiadványok iránti komoly érdeklődést kihasználni szándékozók ellen hivatalos formában elsőként hadat üzenő társaság ugyan nem büszkélkedhet tömérdek 2012-es megjelenéssel, viszont ezek egy része szintén olyan űrt tölt be, amivel az érdekességre, kuriózumra vágyóknak tettek eleget. A leporolt, illetve elérhetővé tett zenék között például ott találjuk a következő mozik elvetett aláfestését: Két nap a völgyben (Jerry Goldsmith), A farkas (Craig Safan), Renegátok (Michael Kamen), Conan, a barbár (Basil Poledouris), A vörös ház (Rózsa Miklós), King Kong visszatér (John Scott). A Varéséhez hasonlóan az elmúlt években kicsit ingadozó teljesítményt nyújtottak, ám úgy vélem, 2012 decemberének végén egy gyümölcsöző évadot zárhattak le.

La-La Land Records
Az elmúlt évek során gyakorlatilag minden esetben a La-La Land kapta meg részemről ezt a címet, s idén is kellőképpen kitett magáért ez a kis cég, amely ismét számos érdekességhez adta nevét. 2012-ben közel ötven limitált kiadást köszönhettünk neki, melyek közül a legnagyobb dobásnak a Friday the 13th: Parts I-VI, a Batman: The Animated Series, valamint a Star Trek: The Original Series gyűjtemények számítanak – utóbbi tizenöt lemezt foglal magában. Míg az elmúlt időszakban az volt elmondható róluk, hogy egy dinamikusan fejlődő cég, addig napjainkra már a "biztos élmezőnybe tartozó" jelzővel lehet illetni őket, ami – remélem – a jövőben sem fog változni, mert ezáltal egy biztos pontnak számítanak függetlenül attól, hogy az adott időszak újdonságai milyenek lesznek.

Varése Sarabande
A legpatinásabb filmzenei kiadónak a Varése Sarabande számít, amelynél mostanában úgy tűnt számomra, mintha kicsit háttérbe szorulna azáltal, hogy inkább az újdonságokra figyel, mintsem a CD Clubon belüli megjelenések kuriózumaira, amiben anno ütős volt. Az Intradát követően azonban idén Robert Townsonék is hadat üzentek az out of print kiadványokon megtollasodni kívánó üzéreknek, és az ebből a célból létrejött Varése Encore-széria elindításával párhuzamosan a korábbi CD Club, illetve Limited Edition Seriesen belül is összeszedték magukat. Legérdekesebb dobásuknak többek között a méltán sikeres Baraka score-jának The Deluxe Edition alcímmel történő újbóli megjelentetését tartom, továbbá a A Barlangi Medve népét, az Alien – The Biomechanical Symphony-t, a Mimic – A júdás faj – The Deluxe Editiont, a Bernard Herrmann at 20th Century Fox-ot, valamint A vörös pónit.


 

Legötletesebb "hangszerek":


MRI készülék – Csatahajó
Steve Jablonsky kompozícióját nem nevezném túlságosan kiemelkedőnek (nem véletlen, hogy kicsit lejjebb egy másik, nem feltétlenül bizalomra okot adó címszóval rendelkező kategóriában is említést teszek róla), van azonban egy érdekes momentuma, mégpedig az MRI hangjának használata. A nem éppen olcsó kórházi eszköz hangjára a direktor hívta fel a figyelmét, és kérte, hogy szője bele szerzeményébe. Jablonsky a javaslatnak megfelelően felvette a gép monoton és jellegzetes hangját, majd elkezdett vele kísérletezgetni, s az idegenek témájának egyik elemeként használta fel azt, aminek egyetlen hátránya, hogy hosszú távon kellően idegesítő tud lenni. Persze ezen megoldást lehet ötlettelenségnek nevezni, vagy mondható, hogy "zenét nem tud írni, ezért kitalál mindent", én azonban egy szimpla érdekességként tekintek rá.

Sportkocsi – Gyötrelmes csapda
Brian Tyler egy másik eszközzel, a sportkocsival próbálkozott idén a Gyötrelmes csapda című film kapcsán, melynek története gyakorlatilag egyetlen kocsiban játszódik, s a szerző ehhez kívánt stílszerűen idomulni. A film minimalista közegének megőrzése érdekében nem zenekari mű, hanem egy elektroakusztikus score készült, s minden hangszert a komponista szólaltatott meg, illetve ő rögzítette a különféle autóhangokat is (úgymint a kazettás rádió gombjainak vagy az irányjelzőnek a kattogása, a hűtő ventillátorának moraja, az ajtózár kattanása stb.), amivel nemcsak a produkció helyszínét, hanem az aláfestés szerves részét is az autó biztosította. Ambient elemek, zongora, autóhangok, dobok, gitár, szintetizátor és samplingek együttese alkotja a muzsikát, amely némileg eltér az eddig ismert klausztrofób mozik aláfestésétől. Mindehhez pedig végül egy kedvcsináló klip is készült a nyitányból.


 

Több is lehetett volna...


Steve Jablonsky: Csatahajó
Jablonsky a Gőzfiú muzsikájával anno igencsak magára vonta a figyelmet, azóta viszont belépett a sablonok világába, ahonnan nem képes kilábalni, s bár a Transformers-muzsikák esetében ezzel megnyerte a közönséget, sokadjára azonban már meglehetősen unalmas. A katonák ismét elsősorban az osztinátós témára vonulnak az idegenek ellen, amit számos egyéb újrahasznosított dallamsor, illetve elem tarkít. Mindehhez pedig egy olyan marketingszöveg párosult, mely szerint Jablonsky egy erőteljes nagyzenekari score-t készített ehhez az eposzhoz. Igen, ez már kell a csapdaállításhoz, illetve ahhoz, hogy a vevő inspirálva legyen az album megvásárlására. Az egyetlen említésre méltó momentuma a feljebb már említett MRI-hangos ügyeskedés.

James Newton Howard: A Bourne hagyaték
A szememben sajnos James Newton Howardnak ez az év nem úgy sikerült, ahogyan sikerülhetett volna. Az éhezők viadala, valamint a Hófehér és a vadász aláfestései sem sikerültek túl kimagaslóra – bár utóbbiban még volt egy-két bizakodásra okot adó tétel –, a Bourne-folytatásé pedig pláne nem. A szerző azon az úton jár, amit legutóbb a Salt ügynök esetében hallottam tőle: erőteljes elektronikus elemekkel kombinált szimfonikus muzsika, amelyből a saját megoldásai mellett az előző három Bourne-mozi aláfestésének népszerű témáját sem hagyta ki. Túlzott mértékben alkalmazta az elektronikus elemeket, az így kapott végeredmény pedig bármelyik harmadvonalbeli Zimmer-tanítványé is lehetne.

Marc Streitenfeld: Fehér pokol
A filmet már nem egyszer láttam, és nagyon tetszett, ugyanakkor valamiért végig idegennek tartottam a hozzá tartozó aláfestést, amelynek egyetlen tétele, a drámai motívum ragadt meg bennem, s amire azt mondtam, hogy nem rossz. Próbáltam úgy is megközelíteni a score-t, hogy egy elektronikus elemekben bővelkedő minimalista darab, amely tökéletesen illeszkedő elgondolás egy kietlen területen játszódó alkotáshoz, de nem ment. Elismerem, hogy ügyesen bánik a technikai elemekkel Streitenfeld, ugyanakkor első két zenéjén kívül eddig mindig azt éreztem, hogy nem tudott eléggé felnőni az adott feladathoz. A Robin Hood, a Prometheus és a Fehér pokol aláfestése is tartalmaz egy-egy jó részt, ám összességében mégis gyengék, holott mind a történetük, mind pedig a képi világuk kellő teret biztosított az erőteljesebb score-hoz. 

Marc Streitenfeld: Prometheus
Amikor kiderült, hogy Ridley Scott egy Alien-előzményfilmet készít, megörültem, mondván, az egész saga alapjait ő fektette le, ki más támaszthatná fel azt, és emelhetné vissza az elmúlt évek bőrlehúzásai okán megcsorbult szériát az igényes sci-fi-horrorok világába. Az idő múlásával egyre több dolog derült ki, és annyi ötlet merült fel, hogy végül egy olyan produkció született, ami az Alien-univerzumból indult ki. Mindehhez pedig a direktor korábbi projektjeinél is közreműködő Streitenfeld járult hozzá muzsikával, kinek műve sem önállóan, sem pedig a film alatt nem nyerte el a tetszésemet. Akárcsak a Robin Hood esetében, itt is azt érzem, hogy vannak ötletei, ugyanakkor valamiért mégis képtelen megküzdeni az ilyen nagyobb ívű alkotásokkal, melynek eredménye vontatottság és erőlködés, pedig itt aztán lett volna tere kibontakozni.

Harry Gregson-Williams: Az emlékmás
Gregson-Williams valahányszor akciózenébe vágta fejszéjét az elmúlt időszakban, valahogy mindig alulmaradt, pedig rendkívül tehetséges abban, hogyan lehet igényesen vegyíteni a zenekart a különféle hangmintákkal és elektronikus effektekkel. A választott hangulat megfelelő, de mégis hiányzik belőle az, ami miatt pályafutása elején olyan könnyen megkedveltem, s sajnos ezúttal sem oszlott el az a távolságtartó megközelítés, amit új akciózenéivel szemben alkalmazok. Ugyanakkor persze nem kis feladat hárult rá, hiszen egy olyan remake-hez szerződött le, melynek eredetijéhez Jerry Goldsmith egy mára már klasszikusnak számító muzsikát készített, azonban Gregson-Williams kellően gyakorlott és rutinos ahhoz, hogy egy ilyennel képes legyen megbirkózni.


 

Slágerek, melyek nem hoztak lázba:


James Horner: A csodálatos Pókember
Ez volt az a zene, amelyet teljes közömbösséggel vártam, lévén eddig sem voltam igazán oda a Pókember-zenékért (kivétel ez alól Danny Elfman főtémája, illetve Christopher Young a harmadik részhez szerzett darabja). Így nem voltak találgatásaim, hogy vajon milyen művel rukkol elő Horner, aki aztán egy percig sem tudott megfogni ezen munkájával. Jóllehet a film megtekintését követően ez a véleményem még változhat, de akármennyire is dicsérték sok helyen A csodálatos Pókember zenéjét, jelen állás szerint nekem egyetlen végighallgatás elég volt belőle, és nem érzek késztetést arra, hogy a közeljövőben tovább próbálkozzak vele.

Hans Zimmer: A sötét lovag: Felemelkedés
Többször is meghallgattam az albumot, és a filmet is megnéztem, de mindkét esetben ugyanaz volt a véleményem: ez a trilógia kifulladt. A harmadik részben ismét elsütötték a szenvedős Bruce Wayne-dolgot, amely a Batman: Kezdődik!-ben még remekül állt neki a hős megszületésének idején, de a mostaniban már inkább erőltetettnek éreztem a dolgot – oké, persze, minden hős esendő, de ez már nekem kissé túlzás volt. És bár Zimmer vitt bele új dallamot is, az az erő, sötétség és eredetiség, ami annak idején létrejött, harmadjára nem tudott markáns maradni (így történt ez 2011-ben Jack Sparrow negyedik, valamint Sherlock Holmes második kalandjánál is), és továbbra is az első rész muzsikáját tartom elejétől a végéig tökéletesnek.

Howard Shore: A hobbit: Váratlan utazás
Szó sincs arról, hogy ez rossz zene lenne, egész egyszerűen csak nem tudok olyan áhítattal tekinteni rá, mint a legtöbben. Remekül összeállított muzsika ez, melyben Shore (akit elsősorban elborultabb thriller és horror munkái okán tisztelek mélységesen) tökéletesen viszi tovább A Gyűrűk Ura-trilógiához komponált világát, ám sajnos utóbbi is csak idővel ért be nálam. Bár az is igaz, hogy onnantól kezdve (különösen az annak alapján készült koncertanyag megismerését követően) – mesterműként tekintettem rá. Ez minden bizonnyal itt is csak idő kérdése lesz... és a cél érdekében még meghallgatom majd párszor A hobbit: Váratlan utazás score-ját.

 
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató