Az Intrada Records története


Az Intrada (ami eredetileg egy olasz zenei szakszót takar, jelentése: indulójellegű nyitány) cégére jelenleg kétféle üzletágat takar: az egyik a postai úton a világ számos pontjára szállító online kiskereskedés, melynek kínálatában a piacon lévő kiadók filmzenealbumainak többsége megtalálható, a másik pedig saját lemezvállalatuk, amellyel túlnyomórészt a régi muzsikák megjelentetésére (legyen az akár újbóli, akár első kiadás), valamint a különleges kiadványokra fókuszálnak.

A kereskedelmi ágazat történelme egészen 1980-ig nyúlik vissza, amikor is Cinemonde névvel egy kicsinyke üzlet nyitotta meg kapuit a hepehupás utcáiról is elhíresült San Franciscóban, ahol a rajongók bakeliteket és filmes relikviákat vásárolhattak. 1984-ben aztán a vállalkozást Intrada névre keresztelték át, ami egyúttal profilváltással is párosult: innentől kezdve kizárólag a filmzenealbumok forgalmazásával foglalkoztak, egy évvel később pedig a lemezkiadók sorába is beléptek. A társaság 1996-ban nyitotta meg online üzletét, jelenlegi, oaklandi székhelyére pedig 1999-ben költözött át.

Az Intrada Records a hagyományos kereskedelmi forgalomba szánt kiadványok mellett három kiemelkedő sorozatot indított útjára, melyek természetesen limitált példányszámban látnak napvilágot, és kizárólag a világhálón keresztül rendelhetők meg. Az egyik ilyen a jelenleg még kevés albumot magában foglaló Excalibur Collection, melynek keretében a mára már klasszikusnak számító szerzemények újra feljátszott változatai (mint például Jerry Goldsmith Szigetek az áramlatban vagy Rózsa Miklós Ivanhoeja, amit Bruce Broughton vezényletével, és a Sinfonia of London közreműködésével rögzítettek) találhatóak. A másik, eddig ki nem adott zenéket felsorakoztató sorozata a Special Collection, amin belül ezidáig ötvenöt score-t jelentettek meg (többek között Bill Conti A bosszú börtönébenjét, Alan Silvestri Az ítélet éjszakáját, és Michael Small Fekete özvegyét). Az utóbbi két változatot a Signature Editions koronázza meg, melynek köszönhetően az egyes albumok (például Christopher Young A nagy trükkje vagy éppen Richard Band Trollja ) szerzőjük által dedikálva válnak elérhetővé a filmzenebarátok számára. 

Ahhoz, hogy az Intrada kínálatában számos, az eddigi megjelenést különféle okok miatt elkerülő szerzemény szerepelhet (a Varése Sarabande Soundtrack Clubjához hasonlóan), nagyban hozzájárul, hogy ügyvezetője, Douglass Fake (aki a tulajdonos, és a kiadványok többségének producere is egyben) remek együttműködést tudhat magáénak a filmstúdiók nagy részével, illetve az American Federation of Musiciansszel.

Az Intrada Recordsról bővebben a kiadó hivatalos honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők. 

 
Kulics László
2008.01.15.

 
Címkék: #intrada
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató