Tudorok – 1. évad (2007)

The Tudors – Season 1
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
 • zene: Trevor Morris
 • vezényel: Petr Pololanik
 • kiadás éve: 2007
 • kiadó: Varése Sarabande
 • játékidő: 46:32
Megosztás:
Minden bizonnyal napjaink egyik legnépszerűbb tévés műsora a Tudorok című történelmi eposz. A VIII. Henrik életét bemutató sorozat 2007-ben indult el, mondhatni világhódító útjára, sikere pedig azóta is töretlen, hiszen idén immáron a negyedik évad került bemutatásra, nézettsége pedig nem lankad továbbra sem. A feleségeit gyakran váltó Henrik uralkodása igazi aranybánya a történészeknek, hiszen a szinte gyermekként trónra lépő király alaposan átrendezte Anglia társadalmát és térképét. Mozgalmas életét több film is feldolgozta, azonban olyan széles történelmi arcképcsarnokkal, mint amivel a Tudorok szolgál, egyetlen más film vagy sorozat se igen dicsekedhetett eddig. A produkció Henrik és feleségei mellett megjelenít szinte minden fontosabb személyt, aki a király udvarában élt, vagy valamilyen fontosabb hatása volt Anglia uralkodójának életére. Azonban nem pusztán a történelem szó szerinti felmondásáról van szó, mivel a készítők pár kitalált, vagy átértelmezett karakterrel színesítették a sztorit. Ráadásul a király élete, és az akkori Anglia történelme is számtalan izgalmas eseménnyel szolgál, olyannal, amit csak az élet tudott írni, mindezek pedig rendkívül mozgalmassá teszik a sorozatot.

c morris tudors 01
Az első évad a fiatalon megkoronázott VIII. Henrik uralkodásának korai éveibe vezeti a nézőt. Az eleinte a hatalomtól megszeppent Henrik különösebb mérlegelés nélkül teljesíti az udvar befolyásos embereinek útmutatásait, így kénytelen elvenni elhunyt testvére feleségét, a nála idősebb Aragóniai Katalint. Azonban házasságuk nem sokáig lesz boldog, hiszen a nagy kor- és szemléletbeli különbség miatt Henrik hamarosan új társra lel a fiatal és gyönyörű Boleyn Annában. Azt azonban nem sejti, hogy a háttérben a lány családja keveri a kártyákat, hogy ezáltal minél nagyobb befolyásra tegyenek szert. Ráadásul az udvarban is komoly nehézséggel találja szemben magát, hiszen legfőbb bizalmasa, Wolsey bíboros, a birodalom ügyeinek legfőbb intézője óriási hatalmát arra használja, hogy magából pápát csináljon. A király azonban olyan kéréssel áll elő, amely meghaladja Wolsey erejét, hiszen egy királyi frigy érvénytelenítését a katolikus egyház nem hagyhatja jóvá. Így Henrik elfordul a katolikusoktól, a reformáció éltetőire kezd hallgatni, akik megadhatják neki, amire a legjobban vágyik, vagyis azt, hogy elváljon Katalintól, és feleségül vegye Boleyn Annát.

A sorozat zenéjének megírását Trevor Morrisra bízták, noha nem ő volt elsőnek kiszemelve. Morris már gyermekként komponált, első darabját zongorára és kórusra tizenhárom évesen írta, II. János Pál pápa kanadai látogatására. Később Hans Zimmer és James Newton Howard zenei asszisztenseként dolgozott, rajtuk keresztül jutott be a filmes vérkeringésbe. Pár kisebb felkérés után a Remote Control csoport tagjaként folytatta pályafutását, a teljesség igénye nélkül olyan alkotásokban segédkezett kiegészítő zeneszerzőként, mint a Bad Boys II., Az utolsó szamuráj, az Arthur király, A sziget vagy a Transformers. 2005-től televíziós munkákat is kapott, az E-Ring, majd a Holdfény című sorozatokhoz komponált. Azonban az igazi áttörést számára a Tudorok hozta meg. Az immáron negyedik évadát is letudó széria egy Emmy-díjjal is gazdagította a szerzőt, hiszen 2008-ban a sorozat főtémájáért vihette haza a szobrot. Ennek megalkotása nem volt egyszerű, mivel a zeneszerző olyat akart írni, ami egyrészt megfelelt Henrik korának, de emellett modern is. Mivel a főcím még nem volt kész, így a nászútja alatt "vakon" dolgozva, több alternatív tervet is írt, amiből a producerek választották ki a végső verziót.

c morris tudors 02
A modernitás rendkívül fontos volt, hiszen a sorozat egy teljesen újszerű megközelítésben nyúl hozzá a kosztümös filmek világához, ugyanis a szereplők és a cselekmény teljesen mainak hat, ugyanakkor a sorozat minden pillanatáról süt a félezer éves történelmi távolság is. De nemcsak a főcím zenéje lett egyszerre modern és klasszikus, hanem a teljes score-ra is ez a jellemző. Morris számára a régmúlt zenéinek megidézése viszonylag könnyű volt, hiszen katolikus neveltetésben részesült, emiatt gyermekkorától kezdve rengeteg egyházi muzsikával ismerkedett meg. A score pezseg a különféle hangszerektől, de nemcsak ezek között volt ekkora eltérés, hanem a stílusok és a dallamok terén is sok mindent, néha egymáshoz látszólag nem is illő megoldást felvonultat a szerző. Azonban mindezek ellenére a Tudorok zenéjének egyik legnagyobb szépsége az, hogy teljesen egységes, pláne annak fényében, hogy összesen tizennégy zenei téma született az első évadhoz.

Morris azt vallja magáról, hogy ő egy olyan zeneszerző, aki főként dallamokban szeret gondolkodni. Először egy dallamot talál ki, majd ezt bővítgeti egy konkrét tétellé. Jobban belegondolva, valahol ebben lehet a megoldása annak, hogy miért is olyan népszerűek és jók a zenéi. Manapság nagyon ritka a filmzenében a valódi dallam, pláne az, hogy valaki szinte mindent erre építsen. Morris pedig ilyen. Nem feltétlenül nagy és örökké emlékezetes témákat használ, de kétségkívül ügyesen ír és variál olyan dallamokat, amik megragadják az embert. Erre rengeteg példát találunk az albumon (például: "Pleasured Distractions", "A Historic Love", "Fun and Games", "Jousting", "Mixed Messages from Anne", "Pathetic Fallacy").

c morris tudors 03
A score részben vagy talán teljes egészében számítógéppel készült. Ugyan szimfonikus zenekari hangzás is előfordul benne, de mégsem ettől lett ennyire különleges. Sokkal inkább a szintetizátor, az elektronikus és egzotikus hangszerek, valamint a komolyzenében nem használt instrumentumok, pontosabban ezek szoftverekkel előállított hangjainak használatától. Számtalan pengetős, korhű hangszer hangja is helyet kapott a score-ban, például különböző lantok, gitárok, illetve beazonosíthatatlan fafúvósok mellett különféle dél-amerikai sípok hangjai is. Talán néhány hegedűszóló lehet valódi hangszerrel felvéve, de erre való utalást sehol sem találtam. Annak fényében pedig, hogy ez a mű tulajdonképpen számítógépes kütyüknek köszönhető, még nagyobb dicséret illeti a szerzőt. Azt kell mondanom, hogy azon elektronikus zenék közül, amelyek élő hangszerek hangzásának utánzására épülnek, magasan a legkiemelkedőbb a Tudorok aláfestése. Bizonyítják ezt az olyan tételek, mint a "Cardinal Woolsey's Secrets", az "A Historic Love", a "The Passion of King Henry", vagy a különösen zseniális "Woolsey Commits Suicide / Finale". Ezekben nyoma sincs annak, hogy bármiféle elektronikus megoldás lenne a háttérben. A szerző számítógéppel előállított kórust is használt a zenében, ami általában nem szokott jól hangzani, itt azonban még ez is teljesen rendben van.

Rengeteg szereplő, helyszín és esemény tarkítja a sorozatot, legtöbbjük külön témát is kapott (például: "Henry Meets Anne Boelyn, "A Queens Loneliness"). Ezek, mint korábban is említettem, nem lesznek örökzöld dallamok, de a score-t tökéletesen színesítik. Több tétel kissé kevésbé tematizált, inkább a cselekményt követik szorosan, de ezek is igen magas szintűek ("Murder in Urbino", "The War Room", "Buckinham Plots for Murder").

c morris tudors 04
Morris a következő évadokhoz az első szezon muzsikáját szinte felülmúló score-okkal jelentkezett, olyanokkal, amik közül egy-kettő kissé el is halványította az első évad remek zenéjét. A komponista ez idáig nem tudott kilépni a televíziós felkérések köréből, A sziklák szeme második részét leszámítva nincs mozis munkája. Viszont a Tudorokkal, illetve a nemrég elkészült A katedrális című sorozat zenéjével bizonyítja, hogy a Remote Control berkeiben dolgozó komponisták közül mindenképpen őt kell az egyik legizgalmasabbnak, legígéretesebbnek tekinteni. Jövőre pedig egy újabb nagyszabású történelmi szériának lát neki, mivel ő lett a Tudorokhoz hasonlóan hírhedt család, a Borgiák életét feldolgozó sorozat komponistája is.

 
Gregus Péter
2011. 01. 17. 

Tracklista:
 1. The Tudors - Main Title Theme (1:35)
 2. Murder in Urbino (2:07)
 3. Pleasured Distractions (1:39)
 4. Pathetic Fallacy (2:33)
 5. Henry Meets Anne Boelyn (2:06)
 6. Cardinal Woolsey's Secrets (0:56)
 7. A Historic Love (3:01)
 8. Moore's Love of a King (0:48)
 9. Visions of a Great Ruler (1:02)
 10. Fun and Games (1:03)
 11. Jousting (2:09)
 12. Mixed Messages from Anne (1:10)
 13. Whispers & Confessions (2:00)
 14. The Passion of King Henry (1:55)
 15. Buckinham Plots for Murder (1:21)
 16. The War Room (2:40)
 17. A Queens Loneliness (0:57)
 18. To Love a Country (1:22)
 19. The Sweating Sickness Arrives (2:02)
 20. Hallucinations (1:25)
 21. A Country at Death's Door (2:09)
 22. England Reborn (1:33)
 23. Behold the King of England (2:50)
 24. Woolsey Arrested for Treason (1:47)
 25. Woolsey Commits Suicide / Finale (4:22)
Az album a Spotify-on:

Megosztás:

További értékelések

Bíró Zsolt
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Kulics László
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Tihanyi Attila
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató