Anya (2023)

The Mother
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
  • zene: Germaine Franco
  • vezényel: Allan Wilson, Gavin Greenaway
  • kiadás éve: 2023
  • kiadó: Netflix Music
  • játékidő: 54:00
Megosztás:
Az erős női karakterek nem túl terjedelmes listáját Jennifer Lopez egy bérgyilkost alakítva bővítette. A név nélküli címszereplő alkut kötne az FBI-jal, mely alapján feladja két, fegyverkereskedelemmel foglalkozó egykori barátját (Gael Garcia Bernal, Joseph Fiennes) az ügynökségnek, amennyiben az garantálja, hogy a tanúvédelmi program keretén belül megvédik őt és születendő gyerekét. Azonban az egyik bűnöző csapatával rajtaüt az egyezség helyszínéül szolgáló védett házon, nyomukban pedig több halott ügynök marad. A szervezet az anyának így már csak egy köztes megoldást ajánl fel: örökbe kell adnia lányát, s annak biztonsága érdekében többet nem találkozhat vele. Hosszú évek elteltével a világtól elvonult nő tudomására jut, hogy kamasszá cseperedett utóda élete veszélybe került, így visszatér, hogy megóvja.

c franco the mother 01
J-Lo szerencsére képes arra, hogy filmszerepeiben elfeledtesse a nézőkkel azt a nem túl rokonszenves dívaképet, amely a médiában átszűrődik róla, és jól állnak neki az olyan karakterek, mint amilyeneket a Most már elég!-ben, A sejtben vagy a Mint a kámforban hozott. Az Anya nem miatta lett feledhető, és még csak teljesen hiteltelennek sem mondanám akcióhősként. Többnyire nem puszta kézzel esik neki ellenségeinek: szögesdróttal áttekert ököllel vallat, és bukósisakkal üti ki a kellemetlenkedő civilt – utóbbi jelenet kifejezetten bevállalós lett. Ugyanakkor kevés a pozitívum, Niki Caro (A bálnalovas, Mulan) egy ígéretesnek tűnő, ám az átlagosság skatulyájából végül ki nem emelkedő akciómozit rendezett, melynek – Apa címmel – főszereplője lehetne akár Liam Neeson vagy Jason Momoa is (a sztori eleve olyan, mintha utóbbi Édes kislányom és Braven című félresikerült opuszai lennének összegyúrva), akkor is ugyanilyen átlagos volna.

c franco the mother 02
Két fontos betétdal van jelen, közös bennük, hogy egyik sem illik ide. Az éjszakai rajtaütés alatt a Massive Attack „Angel”-je, míg a kislány felkészítése alatt a Portishead „Roads”-a szól, ám mindkét esetben túl átlátszó az erőlködés, hogy e remek klasszikusok majd lenyűgözővé változtatják a jeleneteket; az ilyesmi Michael Mann-nek sokkal természetesebben megy. Gond van az instrumentális trackekkel is, melyek kreátora, Germaine Franco legismertebb mozija a számára Grammy-díjat és Oscar-jelölést hozó Encanto, továbbá – John Debney társaságában – ő írta a Dóra és az elveszett Aranyváros, valamint a Jeremy Renner-féle Haverok harca aláfestését is. Kifejezetten támogatom, hogy Hollywood a női zeneszerzőknek ne mindig csak drámákat és vígjátékokat biztosítson, de az Anya esetében az a helyzet, hogy Franco meglehetősen felemásan teljesített. A zongorára írt főtémával és különféle változataival kimondottan hatásosan követi az anya és lánya problémás kapcsolatának alakulását, az érzelmes oldal vonatkozásában tehát jól működik a Royal Scottish National Orchestra közreműködésével feljátszott mű, a pörgősebb jelenetek elektronikával bőségesen megszórt kísérete viszont teljesen érdektelen lett. Nem véletlen, hogy az alább felsorolt kiemelkedő trackek közt mindössze egyetlen akciódarab árválkodik: a havannai üldözés alatt szóló, mindössze egyperces „El Malecón Chase Pt.1” flamencóba oltott Jason Bourne-muzsikaként jellemezhető. A komponista lendületes szerzeményei kuszák, a koncepció fésületlen, e tételek nem bírnak kicsit sem érdekessé válni. Azt ugyanakkor érdemes figyelembe venni, hogy ez a szerző első akciófilmje, és e szegmens legelismertebb mai komponistái sem feltétlenül szállítottak elsőre telitalálat score-t, azaz Franco a következő alkalommal talán már nem csak az érzelmes vonalon tűnik majd magabiztosnak.


Kiemelkedő trackek: Mother Daughter Theme (Solo Piano Version), A Life Apart, Who's Your Birth Mother?, Zoe's Snow Globes, El Malecón Chase Pt.1, Mother to Mother, Mother Daughter Theme (Orchestral Version)

 
Bíró Zsolt
2023. 09. 02.



 

Tracklista:
  1. Mother Daughter Theme (Solo Piano Version) (2:40)
  2. Agent Down (4:54)
  3. A Life Apart (1:54)
  4. Who's Your Birth Mother? (1:08)
  5. Zoe's Snow Globes (1:21)
  6. El Malecón Chase Pt.1 (1:04)
  7. El Malecón Chase Pt.2 (1:30)
  8. El Malecón Chase Pt.3 (1:15)
  9. Weather's Coming In (1:47)
  10. Havana Flashback (3:18)
  11. Ancient Pickup Truck (2:12)
  12. Separation Anxiety (1:35)
  13. Into the Headlights (2:14)
  14. The Mother's Motorcycle Rescue (1:14)
  15. Skittles (1:29)
  16. Mothers and Cubs (0:58)
  17. Whatever the Question (1:18)
  18. Mother to Mother (1:42)
  19. Evolution (3:08)
  20. I Can't Risk It (1:31)
  21. Dear Zoe (2:18)
  22. Adrian's Zone (1:39)
  23. Fire and Ice (2:47)
  24. To the Tower (0:59)
  25. She's Mine (1:48)
  26. Wolf Watcher (1:24)
  27. Her Racing Heartbeat (2:05)
  28. Mother Daughter Theme (Orchestral Version) (2:48)
Az album a Spotify-on:

Megosztás:

További értékelések

Kulics László
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Selley Csaba
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Tihanyi Attila
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató