Detektív két tűz között (1974)

McQ
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Megosztás:
John Sturges rendező és John Wayne – életükben először és utoljára közös filmet forgattak, egy korrupció ellen harcoló seattle-i zsaruról. Clint Eastwood Piszkos Harry-filmjei valóságos hullámot indítottak el, Hollywood összes csatasorba állítható színésze Al Pacinótól Joe Don Bakerig legalább egyszer eljátszotta az öntörvényű zsaru szerepét. Sturges és Wayne munkája is egyértelműen a Piszkos Harry-mánia hullámait lovagolta meg, és kétségtelenül a sikeresebb darabok közé tartozik.

c bernstein mcq 01
A műfajnak természetesen vannak zenei előzményei, ami elég széles skálán mozog, kezdve az olcsó blaxploitation (az afroamerikai szereplőket komolyabb szerepben is bevető filmek) ritmusoktól a Lalo Schifrin nevével fémjelezett igényes, jazzes muzsikáig. Az argentin komponista a '70-es években gyakorlatilag a műfaj egyeduralkodójának számított, és az éppen aktuális Piszkos Harry-filmek mellett mindig maradt ideje pár hasonló film, esetleg tévésorozat zenéjének megírásához. A Detektív két tűz között esetében Sturges szintén szerette volna a lehető legprofibb jazzes hangzást felhasználni a filmjéhez, ehhez pedig a John Wayne-westernek komponista-legendáját, Elmer Bernsteint szerezte meg.

Bernstein leszerződtetése először kisebb meglepetést váltott ki, a közönség fülében még mindig a western-, és kalandzenék emléke csengett, pedig a választás teljesen logikus volt – az ötvenes-hatvanas évek jazzes zenéi (Az aranykarú férfi, Ne bántsátok a feketerigót!) kiváló ajánlólevélnek bizonyultak, ráadásul ő írta John Wayne szinte összes késői filmjének zenéjét is. Lássuk csak mit is komponált Elmer mester Lon McQ kalandjaihoz.

Bernstein nem először dolgozott John Wayne-filmen, hiszen számos westernjéhez is ő szerzett zenét, és pontosan tudta, hogy a legendás színész személyiségéhez mindig megfelelő témákat kell írni. Nincs mód finomkodásra, olyan motívumokkal kell dolgozni, amik illenek Wayne személyiségéhez. Így a score is nagyrészt két részre bontható: a hős köré csoportosuló témákra, és a csendesebb darabokra, melyek első számú célja az éjszakai Seattle megfelelő zenei aláfestése.

c bernstein mcq 02
Az "In Seattle" tétel már a nyitójelenetben felvonultatja a legalapvetőbb motívumokat, amik a filmben különféle átdolgozásokban hallhatóak. Itt van mindjárt az elején a főhős külön témája, melyben Bernstein remekül ráérez John Wayne erősségére. Az idősödő színész már csak egészségi állapota és fizikuma miatt sem utánozhatta a Clint Eastwood (és követői) által megformált öntörvényű zsarut, aki drótkerítésen átmászva követi a drogdílereket, vagy Ford Mustanggal üldöz gyerekrablókat. McQ sokkal visszafogottabb, igazi erőssége a terepmunka, a szimatolás és a kérdezősködés, valamint mutatványai is sokkal kevésbé látványosabbak. Az erőteljes jazzmuzsika gyengébb színészből is akciósztárt faragott volna, Wayne esetében pedig valóságos csodát művel. Az "In Seattle" további részében Bernstein láncra fűzi a többi témát (gonosztéma és akciómotívum), amiket kis dobszolókkal választ el, ahol egyenként bemutatkoznak a különféle dobok.

McQ témája az egész filmen végigvonul, általában rengeteg jazzes improvizatív elemmel megtűzdelve. A "Narco / Funny Laundry"-ban szinte szabadon lóg a McQ-téma, miközben az akcióhoz illeszkedő ütések színesítik az alapot. Az urbánus seattle-i légkört a jazzen kívül még olyan apró megoldások színesítik, mint az apró szintetizátor-motívumok, például a "Badge" és az "Anger" elején található apró ereszkedő motívumok, melyek McQ egy-egy akciója elején adnak jelet, hogy itt bizony akció lesz.

Valójában a zene igazi meglepetése azonban a tény, hogy Elmer Bernstein ilyen korán barátságot kötött az elektronikus elemekkel és megfelelően tudja őket alkalmazni (lásd például a blaxploitation hatásokról árulkodó "Rosey"-t). A stílusváltást, vagy nevezzük inkább finomításnak, nagyon kevés zeneszerző tudta ilyen zökkenőmentesen megoldani – Jerry Goldsmith néha túlságosan is megörült az új játékszer adta lehetőségeknek, míg Henry Mancini csak a halála előtt, egy Tom és Jerry-film kapcsán barátkozott meg a szintialapokkal, valamikor a kilencvenes évek elején. Bernstein gyorsan alkalmazkodott, csak az a kár, hogy további munkásságában ritkán használja ezeket a megoldásokat, a Szellemirtókig nem kapunk tőle hasonló csemegét.

c bernstein mcq 03
A Detektív két tűz között zenéje mindenkinek ajánlott, aki szereti a '70-es évek laza ritmusait, az albumot pedig nyugodtan berakhatjuk két Lalo Schifrin-lemez közé. A zene igényes jazz és akció keveréke, néha súlyos, néha könnyed, legpihentetőbb pillanataiban pedig egyenesen "cool". Az album mellett ajánlatos meghallgatni és/vagy megszerezni Wayne másik rendőrös filmjét, a Brannigant, melynek zeneszerzője Dominic Frontiere.

 
Hubai Gergely
2006. 11. 19. 

Tracklista:
 1. A Day in the Life (3:41)
 2. Hooked on Multiphonics (1:48)
 3. Blonde Behind the Wheel (2:08)
 4. JC Theme (3:35)
 5. Starting T1 (1:51)
 6. Hearse Rent a Car (1:49)
 7. TX's Hot Tail (3:40)
 8. Graveyard Shootout (1:32)
 9. More Deep Thoughts (0:59)
 10. Dual Terminator (0:51)
 11. Kicked in the Can (2:03)
 12. Magnetic Personality (4:36)
 13. Termina-Tricks (2:13)
 14. Flying Lessons (0:57)
 15. What Do You Want on Your Tombstone? (1:20)
 16. Terminator Tangle (3:21)
 17. Radio (2:21)
 18. T3 (3:15)
 19. The Terminator (2:17) *
 20. Open to Me - Dillon Dixon (3:48)
 21. I Told You - Mia Julia (3:12)
Megosztás:

További értékelések

Bíró Zsolt
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Kulics László
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Tihanyi Attila
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató