A titkok kulcsa (2005)

The Skeleton Key
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Megosztás:
Amerika fülledt déli részén a mai napig léteznek misztikus jelenségek az egyszerű kunyhók árnyékában, ahol a zárt afroamerikai közösség főként a fehér emberek kegyetlenségei révén került erős kötelékbe, a bosszú gondolata pedig bárkit képessé tehet emberfeletti dolgokra. Iain Softley rendező jelen esetben a hudu mágia köré építette történetét, amely az ismert vudu praktikák kifejezetten New Orleans-i alfajának tekinthető. Két, rettenetes körülmények között meggyilkolt fekete hudu gyógyító szelleme kísérti a mocsárvidéki udvarház későbbi lakóit, a lebénult öregembert és szerető feleségét (John Hurt, az egykori Elefántember, illetve Gena Rowlands, aki a mai napig képes egyetlen pillantásával bizonytalanná tenni az ember rokonszenvét). Hozzájuk érkezik ápolónőnek a fiatal és céltudatos Caroline (Kate Hudson), akit először a tükrök hiánya nem hagy nyugodni, később pedig egy rejtélyes szoba elhanyagoltsága, s ahogy egyre jobban belemélyed a titokzatos ház körüli nyomozásba, varázsbábuk, konzervált szervek, máguskönyvek és ördögi rajzok között találja magát. A meglepően kellemes (bár lehetőségeit korántsem teljes mértékig kihasználó) film legalább annyira ijesztget a szokott eszközökkel, mint ahogy adagolja a csavaros történet újabb részleteit, s ezáltal az utóbbi idők maradandóbb filmes élményei közé sorolható.
 
c shearmur skeleton key 01
Softley legutóbbi két filmjéhez is (K-Pax – A belső bolygó, A galamb szárnyai) Edward Shearmurt kérte fel aláfestés komponálására, és tulajdonképpen a dallamfelelős eddigi pályafutásának két legjobban sikerült művét jelentette ez a kollaboráció. Így joggal várhattam ismét kiemelkedő produkciót tőle, pláne, hogy tehetsége ellenére az utóbbi időben érthetetlen módon belesilányult a filmszakmába (Beépített szépség, Charlie angyalai). Amit A titkok kulcsa score-ja hozott, az egy ízléses keveredése a forró Mississippi környéki jazznek és countryzenének, illetve a horror alapvető nagyzenekari kifejezőelemeinek. Érdekes módon a dalok és a score tételek remekül segítik egymást, amire igen ritkán van példa az ehhez hasonló, vegyesen összeállított albumok esetében. George S. Clinton Vad vágyak és James Newton Howard Egy igaz ügy ihlette zenéinek hangulata keveredik a szerző K-Pax-aláfestésének elektronikus alapjaival, a magányos gitárjátékot pedig olykor csodásan segítik a jól megkomponált vonósharmóniák. A mozit maradéktalanul kiszolgálta a kellően hátborzongató zene, bár igazi, emlékezetes témával nem találkoztam, így a rendező és a zeneszerző közös munkáiból még mindig a K-Pax áll az élen – igaz, az az album nyugodtan összemérhető számos nagy nevű komponista klasszikusaival is.

A titkok kulcsa zenéje egy misztikus világba kalauzol el, ahol a folyóparti szomorúfűz áthatolhatatlan lombja mögött rozoga házak rejtőznek, s azok mélyén olyan ördögi erőkkel találhatjuk szembe magunkat, amelyekre nem is gondolnánk. Shearmur pedig továbbra is óriási kérdőjel marad a szakmában: a sok értékelhetetlen produkció közt meglapul egy-egy ehhez hasonló, remek hangulatú darab, s vajon mikor lesz ebből végre tökéletes egész? Még mindig úgy érzem, hogy rajta nem múlna.

 
Tihanyi Attila
2005. 12. 12. 

Tracklista:
 1. Death Letter - Johnny Farmer / Organized Noise (3:39)
 2. Opening Titles (3:00)
 3. Come on In My Kitchen - Robert Johnson (2:49)
 4. Barefoot Dancing - Blackbud (3:42)
 5. Ben Escapes (3:12)
 6. Do Watcha Wanna - Rebirth Brass Band (3:24)
 7. 61 Highway Blues - Mississippi Fred McDowell (3:11)
 8. Violet's Story (2:28)
 9. Hoodoo Woman (2:45)
 10. God Moves on the Water - Blind Willie Johnson (2:59)
 11. The Goldrush - Joe Washbourn (4:18)
 12. Saving Ben (4:41)
 13. Iko Iko - The Dixie Cups (2:04)
 14. The Conjure Room (5:53)
 15. Conjure of Sacrifice - Walter Breaux, Bruce "Sunpie" Barnes, Fawn Lohnee Harris (2:40)
 16. Thank You Child (2:04)
Az album a Spotify-on:

Megosztás:
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató