A hercegnő és a sárkány (2024)

Damsel
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
  • zene: David Fleming
  • vezényel: Gavin Greenaway
  • kiadás éve: 2024
  • kiadó: Netflix Music
  • játékidő: 82:19
Megosztás:

Juan Carlos Fresnadillo (28 héttel később) filmje, A hercegnő és a sárkány főszereplője, egyben a fiatalokat megszólító húzóneve Millie Bobby Brown, míg a szereplőgárdában megtaláljuk Robin Wrightot, Ray Winstone-t és Angela Bassettet. Brown Elodie-t játssza, akinek hűbérúr apja belemegy, hogy hozzáadja lányát Aurea hatalmas királyságának trónörököséhez. A lány húzódozva ugyan, de teljesíti atyja óhaját, a menyegzőn azonban kiderül, hogy az egész egy csapda. A nagy napon ugyanis a herceg egy hegy barlangjának mélyébe veti újdonsült aráját, áldozatként felkínálva az ott élő sárkánynak. Elodie-t azonban nem olyan fából faragták, aki tétlenül hagyja, hogy ugyanarra a sorsra jusson, mint korábban sok más lány, és szembeszáll a fenevaddal.

c fleming damsel 01
Az alkotás megelégedett a klasszikus népmesei elemek alkalmazásával, komoly újdonságot így nem tapasztalhatunk a régmúlt idők ifjúsági filmjeihez képest (leszámítva persze a költségvetést), bár az kétségtelenül meglepő, hogy itt a komoly bűn milyen könnyen megbocsátható, elkövetőjét egyfajta félreértés áldozatának tekintik. Azt nem lehet elvitatni A hercegnő és a sárkánytól, hogy a fiatalabb generáció kalandfilmjeként tökéletesen funkcionáló film, az idősebbek egy része a megtekintés után viszont bizonyára örülhetett annak, hogy nem a moziba kellett elzarándokolni a családdal, elég volt leülni a Netflix elé.

A zenei producer Hans Zimmer, ő gondoskodott a komponistáról is. David Fleming már sok Zimmer-mű megalkotásában részt vett segédzeneszerzőként, míg egyenrangú félként például a Vidéki ballada az amerikai álomról, illetve a Megbocsáthatatlan stáblistáján szerepelt mentorával. A tavalyi év sikersorozata, a The Last of Us aláfestésénél is közreműködött Gustavo Santaolalla mellett, idei szériája pedig a Mr. & Mrs. Smith, azaz már összegyűjtött annyi tapasztalatot, hogy elkészíthesse első önálló filmzenéjét.

c fleming damsel 02
A hercegnő és a sárkányhoz egy szimfonikus megközelítésű, nagyszabású motívumokat tartalmazó aláfestés született, melynek már a nyitótémája is rendkívül fülbemászó. A kezdeti nyugalmat, a romantikát, a palotai életre felkészülést még lágyabb dallamok jellemzik (ugyanakkor már a kezdetektől felbukkan egy jól eltalált, kéthangos, fenyegető vonósmegoldás is), amit fokozatosan felvált a sötétség – a hegyi ceremónia alatt hallható szerzeményt például az 1977-es Sóhajok Goblin jegyezte muzsikája is inspirálta. Amikor Elodie a sárkány elől menekül, végül szembeszáll vele, a zene még komorabbá és zaklatottabbá válik, s ezzel képes a jelenetek hatását fokozni. A score-ban énekesnőként Fleming felesége is közreműködött a Phantom Princess Choirra keresztelt alkalmi kórus tagjaként, mely egy hagyományos vegyeskar társaságában hol éteri, hol pedig – mint az új kalandok felé elhajózó zárójelenetben is – epikus színezetet ad a kompozícióknak. A hagyományos dallamkeltők mellett megtaláljuk a barokk korszakra jellemző, gamba nevű vonóshangszert, a hasonló jellegű arpeggionét, a citerát, az okarinát, míg Elodie öntudatra ébredését elektromos gitár és elektromos cselló alkalmazása szemlélteti. A legkülönlegesebb elem egy ősi kelta fúvóshangszer, mely a szörny jelenlétét jelzi. A megnyújtott törzsű S-re emlékeztető, vaddisznófejet imitáló tölcsérben végződő carnyxot annak idején főként a hadviselésben alkalmazták. Akár másfél méteres formában is elkészítették, így magasan a csatába vonulók feje fölé emelkedett, öblös hangja pedig a katonák buzdítását éppúgy szolgálta, mint az ellenfél megfélemlítését.

c fleming damsel 03
A film stáblistadala Johnny Cash „Ring of Fire” című 1963-as countryklasszikusának feldolgozása lett, Lykke Le előadásában. A svéd énekesnő–dalszerző úgy fogalmazott, hogy ebben a formában akár egy altatódal is lehetne, ami olyan értelemben is igaz, hogy ásításra késztető, ugyanis ismert slágerek lelassított átirataira már rég nem tekinthetünk újdonságként. David Fleming közel másfél órát kitevő szerzeményeit viszont nem érheti sok panasz. A harciasabb, kavargó, de a jelenetekben jól működő trackeket bizonyára kevesen sorolják majd kedvenc pillanataik közé a soundtrackről, ám a lágy és himnikus, illetve a heroikus részek kifejezetten nagyszerűek, a kiadvány így jól szemlélteti, hogy a művész mennyire megtalálta helyét a kalandfilmes terepen.


Kiemelkedő trackek: Elodie’s Maze, Kingdom of Aurea, A Proposal, Horizon, Ever After, Three Eggs, Hunting Party, No Shelter, Accept Your Fate, End of Your Story, Homeward

 

Bíró Zsolt
2024. 04. 07.



 

Tracklista:
  1. Elodie’s Maze (4:42)
  2. Kingdom of Aurea (2:56)
  3. Once Upon a Time (2:54)
  4. A Proposal (4:14)
  5. Horizon (3:27)
  6. See The World (1:41)
  7. The Dress (2:02)
  8. Ever After (2:57)
  9. Roses and Ritual (5:07)
  10. Run! (3:11)
  11. Glowworm Cave (4:33)
  12. Phantom Princesses (1:28)
  13. Pointing the Way (2:07)
  14. Flower Cave (3:43)
  15. Dead End (1:33)
  16. Three Eggs (2:46)
  17. Duty and Deceit (2:14)
  18. Hunting Party (2:09)
  19. Flight and Fire (3:23)
  20. No Shelter (4:30)
  21. War Paint (1:43)
  22. Facing the Dragon (3:16)
  23. Accept Your Fate (4:44)
  24. Royal Blood (2:39)
  25. End of Your Story (3:40)
  26. Homeward (1:27)
  27. Ring of Fire* (3:13)

* előadja: Lykke Le

Az album a Spotify-on:

Megosztás:

További értékelések

Kulics László
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Selley Csaba
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Tihanyi Attila
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató