Carly Paradis

  • születési név: Carly Paradis
  • született: 1980. május 30. Hamilton, Kanada
  • iskola: University of Ottawa
Megosztás:

Carly Paradis

„Ha valaki a lehető legjobban közelíti meg és támasztja alá muzsikájával az adott alkotást, akkor az már másodlagos, hogy a szóban forgó aláfestést nő vagy férfi készítette-e.”


A kanadai származású komponista amellett, hogy a feltörekvő művészek sorába tartozik, a gyengébbik nem filmzeneiparban való létjogosultságáról is tanúbizonysággal szolgál. Paradis jelenleg Londonban él, ahol az elmúlt évek során több BBC-s alkotásból vehette már ki a részét, melyek mellett különféle rádióműsorok számára is készít zenei kíséreteket. Hazánkban az Igazságosztók című széria kapcsán vált a neve szélesebb körben ismertté, remélhetőleg azonban hamarosan hollywoodi projektek révén is visszaköszön majd a stáblistáról, az angliai megbízatásaival párhuzamosan ugyanis lassan a Los Angeles-i véráramába is bekerül. 

Paradis gyermekkorától kezdve komoly érdeklődést mutatott a zenék iránt, s miután megkapta élete első szintetizátorát, szabadidejét annak szentelte, hogy hallás után játsza vissza a rádióban leadott számokat. Ezt követően egy zongoratanár vette a szárnyai alá, s a kötelező ujjgyakorlatokon kívül az improvizációkra, illetve az önálló zongoradarabok készítésére egyaránt összpontosított. Zenei tanulmányait a McMaster University padjaiban folytatta, majd elvégzett egy hároméves multimédiás képzést a McGill Universityn is, diplomáját pedig a University of Ottawán szerezte meg. Az iskolaéveket követően a kanadai Oceanship nevű pop/rock csapat tagja lett, s az itt eltöltött hat év során nemcsak a zeneírás terén szerzett rendkívül sok tapasztalatot, hanem az iparág üzleti vonatkozásában is. Kiválását követően önálló lábra állt, és a mozgóképek világában igyekezett munkát találni, mely vonalat az egyetemi éveiben vállalt kisebb volumenű filmes projektjeinek hatására választotta. Ekkor ismerkedett meg Clint Mansell-lel is, akinek fellépésein zongoristaként és billentyűsként vett részt, de ugyanezen szerepkörben segítette a komponistát a Hold című filmnél is. Paradis Mansell mellett szerzett ismereteinek, valamint a Hold score-jának elkészítésében való közreműködésének eredményeként még inkább eltökéltté vált azzal kapcsolatban, hogy pályafutását a filmipar rögös útján egyengesse tovább.

A komponista néhány rövidfilmes megbízást követően a tévéfilmek, illetve sorozatok világában találta magát: az ő nevéhez fűződik többek között a Paradise or Oblivion című dokumentumalkotás, a Line of Duty sorozat, valamint a hazánkba is eljutott Steven Seagal-széria, az Igazságosztók zenei kísérete is. De Paradis szerzeményével találkozhattunk annak idején Martin Scorsese Hugo-jának előzetese, valamint Angelina Jolie hazánkban forgatott mozijának, A vér és méz földjén trailere alatt is, s a mozgóképekhez köthető munkái mellett 2011-ben They Have Been Watching címmel egy önálló kislemezzel is jelentkezett az iTunes-on keresztül. 

Paradis tisztában van azzal, hogy a zene ezen válfaján belül a férfiak vannak többségben, s hogy ők könnyebben tudnak érvényesülni, illetve bekerülni a köztudatba, ám nem tartja lehetetlennek azt, hogy ugyanolyan sikert könyvelhessen el, mint női pályatársai, akikre többek között Lisa Gerrard, Deborah Lurie, Shirley Walker és Rachel Portman révén is van példa. „A legnagyobb kihívás az, hogy kitűnj a versenyből. Rengeteg neves zeneszerző van, s szinte mindig őket hívják a nagyobb költségvetésű filmekhez. A kitöréshez elengedhetetlen egy olyan rendezőre való rátalálás, akinek fontos az állandóság, és akivel együttesen lehet karriert építeni” – vélekedik a sikerhez vezető út receptjéről. Amellett, hogy önállóan igyekszik egyengetni pályafutását, folyamatosan együttműködik Mansellel is, akivel számtalan közös fellépésen van már túl. 
 

Kulics László
2013.10.28.

 

 

Teljes filmográfia: 
 

  Kapcsolódó anyagok


Az Igazságosztók zenéje
Moziszériák, tévésorozatok

 
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató