Anthony Lledo

  • születési név: Anthony Lledo
  • született: 1972. január 11. Koppenhága, Dánia
Megosztás:

Anthony Lledo

„Mint zeneszerző, mindig is a témagazdag, dallamos művekért rajongtam.”


Dániából Hollywoodba: röviden így is össze lehetne foglalni a feltörekvő komponisták körébe tartozó szerző, Anthony Lledo eddigi útját. A hazai közönség számára neve még inkább a Zúzmarás című vámpírmozi és a Lego-karaktereken alapuló rajzfilmsorozat, a Chima legendái révén csenghet ismerősen, aminek oka, hogy bár már több éve foglalkozik filmes kíséretekkel, önálló szerzőként nemrég csöppent bele az Álomgyár forgatagába.

A dán fővárosban született művész döntően önerőből sajátította el a zeneszerzés tudományát: különféle stílusú muzsikákat hallgatott, melyeket leképezve megannyi hangszeren megtanult játszani. Fiatalkorától kezdve szeretett volna komponista lenni, mely álma tinédzser korszakában vált valóra, amikor különféle iskolai kisfilmekhez kezdték felkérni. Ezeket követték a dokumentumfilmek (ilyen volt például a négyrészes Med ret til at drabe, valamint a Peter Jackson által feldolgozott J. R. R. Tolkien-történetek illusztrátoráról, John Howe-ról szóló John Howe: There and Back Again), mígnem megkapta első nagy projektjét, a Zúzmarást, melynek direktorával, Anders Bankéval később az Élő közvetítés című krimit is készítette. Pályafutásának hollywoodi vonalához nagyban hozzájárult az, hogy 2008-tól Harry Gregson-Williams vette szárnyai alá, s olyan nagy költségvetésű projektek munkálataiba vonta be kiegészítő zeneszerzőként, gitárosként vagy éppen asszisztensként, mint az X-Men kezdetek: Farkas, a Hajsza a föld alatt, a Tolvajok városa, a Shrek a vége, fuss el véle, a Száguldó bomba, illetve a Cowboyok és űrlények. „Óriási szerencse, hogy olyan ember mellett dolgozhattam, mint Harry, aki nem csupán tapasztalt és elfoglalt zeneszerző, de mindemellett a tudását és tapasztalatát is megosztotta velem. Beavatott a teljes alkotói folyamatba, bemutatott embereknek, sőt még a saját karrierem alakításában is segített. Szerintem ez igen ritka dolog manapság” – nyilatkozta Lledo, aki időnként egy szintén a Remote Control Productions kötelékébe tartozó pályatársát, David Buckleyt (Parker) is segítette, s az itt eltöltött időszaknak köszönhetően bízták rá aztán a History Channel Gettysburgjének zeneszerzői posztját. Banke mellett eddigi pályafutásának másik fix pontja Peder Pederson direktor, akivel több, a Lego által rendelt rövidfilmnél (Indiana Jones and the Raiders of the Lost BrickStar Wars: The Quest for R2-D2, Lego Star Wars: Bombad Bounty) működött együtt, 2013-tól pedig belevágtak első közös sorozatukba, a Chima legendáiba, mely három évadot élt meg.

„Mivel egymagam szereztem, hangszereltem és hoztam létre a score-t, száz százalékosan felügyeltem a teljes folyamatot, úgyhogy igen fontos volt számomra, hogy a lehető legjobb formában jelenjen meg az albumon” – nyilatkozta Anthony Lledo, akinek eddig három soundtrackje vált elérhetővé. Bármerre is folytatódjon a szerző útja, eddigi művei azt sugallják, hogy inkább a klasszikus megközelítésű, témacentrikus művek felé húz, mintsem az egyszerű harmóniákból vagy elektronikus szőnyegekből építkezőkhöz, ami a jövő generációját illetően mindenképpen bizakodásra ad okot. 
 

Kulics László
2015.05.30.

 

 

Teljes filmográfia: 
 

  Kapcsolódó anyagok


Egy komponista Dániából - Interjú Anthony Lledóval
Interjú
 
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató