Yann Tiersen

  • születési név: Yann Pierre Tiersen
  • feltűnik még: Yann Tierson
  • született: 1970. június 23. Brest, Franciaország
  • iskola: Bologna School of Music
Megosztás:

Yann Tiersen

„A klasszikus és a populáris zene között nincsenek határok, kedvedre alkothatsz szabadon. Számomra természetes, hogy különböző hangszereket, textúrákat, hangzásokat és zajokat alkalmazok, hiszen az élet is ilyen.”


Elsősorban a minimalizmus és az avantgárd jellemző Tiersen műveire, önálló lemezei mellett pedig a Jean-Pierre Jeunet rendezte Amélie csodálatos élete kísérete számít a legismertebbnek tőle. A hazánkban is több alkalommal színpadra lépő, rendkívül sokoldalú művész négyévesen kezdett zongorázni, amit két évvel később hegedűórák követtek. Iskolaéveit Rennes-ben, Nantes-ban, valamint Boulogne-ban folytatta, tizenhárom éves korában azonban szakított a komolyzenei vonallal: megérintette őt a punk irányzat, és az olyan rockzenekarok hatására, mint például a The Stooges vagy a Joy Division, elektromos gitárra cserélte hegedűjét, majd zenekart alapított. Néhány évvel később a csapat feloszlott, Tiersen pedig önálló karrierépítésbe kezdett. 

Mielőtt a világhírnevet hozó Amélie csodálatos élete bemutatásra került volna, a szerző számos rövidfilmet vállalt el, emellett három szólóalbumot is megjelentetett. 1993 nyarán elektromos gitárt, hegedűt és tangóharmonikát használva közel negyven számot készített, melyek többsége első két albuma, a La valse des monstres és a Rue des cascades alapjait képezte – egyéb, a kiadványra felkerült számok erejéig pedig olyan instrumentumokat is bevetett még, mint például a csembaló, a mandolin vagy a zongora kisebb, gyerekeknek készült változata. Ezek, illetve az 1998-ban napvilágot látott Le Phare című korong járultak hozzá filmzeneszerzői karrierjének beindulásához is: először az Erick Zonca által rendezett Élet, amiről az angyalok álmodnak című drámához szerződtették, melyet az Amélie csodálatos élete követett, e projektek közös pontjának pedig az számított, hogy Tiersen korábbi dallamai is visszaköszönnek bennük. Utóbbi munkájáért César-díjat és BAFTA-jelölést vívott ki magának, a sikert követően azonban nem ragadt le a filmek világában: 2003-ban mindössze a Good Bye Lenin!-nel hallatott magáról, 2015-ben pedig a Malá z rybárnyra keresztelt animációs mozira mondott csak igent. Ezeken túl csupán rövidfilmeket vállalt, illetve egy dokumentumfilmet, a francia vitorlázóról, Éric Tabarlyról szóló Tabarlyt. Amellett tehát, hogy az ilyen jellegű projektek hozták meg számára a hírnevet, a mozgóképek kíséretei csupán egy kis szeletét képezik munkásságának, s amikor filmzeneszerzőként aposztrofálják, ezt szokta mondani magáról: „Nem vagyok zeneszerző, nem rendelkezem klasszikus képzettséggel”.

Yann Tiersen figyelme elsősorban stúdióalbumaira és koncertkörútjaira összpontosul, s amellett, hogy kézjegyét hamar felismerni, stílusa nehezen kategorizálható: a kritikusok legtöbbször Philip Glass-szel és Michael Nymannel szokták egy lapon említeni – gyakorta emlegetik úgy, mint a gall Michael Nyman. Sokoldalúságát jelzi, hogy nemcsak zeneírással foglalkozik, hanem zenei rendezőként is jegyzi albumait, hangszeralkalmazása pedig a mellotrontól kezdve a cimbalmon, a buzukin, a marimbán és egyéb különleges hangú instrumentumokon át a megannyi elektronikus eszközig bezárólag rendkívül színes skálán mozog, ugyanakkor zenélt már írógépen, edényeken, biciklin, autón és székeken is.
 

Kulics László
2019.02.22.

 

 

Teljes filmográfia: 
 
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató