Michael Kamen

  • születési név: Michael Arnold Kamen
  • született: 1948. április 15. New York, Egyesült Államok
  • elhunyt: 2003. november 18.
    London, Anglia
  • iskola: Julliard School of Music
Megosztás:

Michael Kamen

„Szeretem a filmet, szeretek együtt dolgozni másokkal. Azt vallom, zenémnek olyan erővel kell rendelkeznie, hogy önálló karakterként jelenjen meg, és csak aztán adható ténylegesen a filmhez."


A New York-i születésű Michael Kamen számos népszerű mozihoz készített kíséretet, személye azonban nemcsak filmzenéi révén vált ismertté, hiszen a neves zenekarokkal és előadókkal történő együttműködései is legendássá tették, melyeken túl számos egyéb felkérésnek is örömmel tett eleget – balettintézetek számára éppúgy írt zenét, mint az 1996-os atlantai olimpiai játékokra. Filmes munkásságának kevésbé ismert oldala, hogy olyan stúdiók számára szállított logózenéket, mint a New Line Cinema, a Silver Pictures és a Morgan Creek.

A művész kétéves korában már zongorázott, majd gitáron és oboán is megtanult játszani, iskolaéveit pedig a manhattani High School of Music and Artban, valamint a híres Julliardban töltötte. Tanulmányai során Mark Snow-val, Dorian Rudnytskyvel, Brian Corrigannel és Cliff Nivisonnel megalapította a The New York Rock and Roll Ensemble együttest, mely név alatt 1972-ig zenéltek. Ezen időszak során fellépéseik mellett öt albumot tudtak megjelentetni, a klasszikus és a modern zenei elemeket ötvöző muzsikájukra pedig a szakma is hamar felfigyelt. A zenekar ismertségének köszönhetően Kamen olyan formációkkal dolgozhatott hangszerelőként, karmesterként, illetve zenei rendezőként, mint a Pink Floyd (egyebek mellett a The Wall című kultikus korongjukon is dolgozott) és Eric Clapton, később pedig Sting, Bob Dylan, Bryan Adams, Kate Bush, a Eurythmics, az Aerosmith, a Bon Jovi, Rod Stewart és David Bowie oldalán is tevékenykedett. Bár az imént említett zenészek és bandák mellett is vitathatatlan érdemeket könyvelhetett el, nevét a legtöbben mégis a Queen „Who Wants to Live Forever” című dala, valamint a Metallica S&M albumán történő közreműködése révén jegyezték meg. Kamen a filmjeihez kapcsolódó dalokból is gyakran vette ki a részét, és két Oscar-jelölését is ezen oldalának köszönhette. 1992-ben a Robin Hood, a tolvajok fejedelme, négy évvel később pedig a Don Juan DeMarco ihlette daláért szállt ringbe a díjért – e két sláger érdekessége, hogy egyaránt Bryan Adamsszel készítette őket, és mindkét alkalommal Disney-dallal szemben maradt alul. 

A közel száz alkotást jegyző Kamen első filmes megbízatására az 1976-os The Next Man apropójából került sor, melyet számos kisebb volumenű mozi követett. A másodvonalból és a művészfilmek világából történő kitörést a David Cronenberg rendezte Stephen King-adaptáció, A holtsáv biztosította számára, melyet olyanok követtek, mint a Brazil, a Hegylakó, a Mona Lisa, illetve A sötétség pereme című minisorozat. A nyolcvanas évek második felében az akciófilmek világába is belekóstolhatott a szerző, s mind a Halálos fegyver (ahol két barátjával, Eric Claptonnal és David Sanbornnal működött együtt), mind a Drágán add az életed! lendítettek ismertségén, melyeket követően megszaporodtak a felkérései. Ridley Scott Testőrbőrbenjéhez éppúgy komponálhatott, mint Chris Columbus Egy bébiszitter kalandjai című akciókomédiájához, Peter Yates A gyanúsítottjához, Caleb Deschanel alkotásához, a Robinson Crusoe-hoz, Mickey Rourke bokszolós mozijához, A hallgatag bunyóshoz, a Terry Gilliam-féle Münchausen báró kalandjaihoz és az Országúti diszkóhoz. Kamen számos műfajban mutathatta meg tehetségét, a Halálos fegyver- és a Die Hard-szériák sikerének köszönhetően azonban akciófilm-zeneszerzővé is előlépett, amit a 007 – A magányos ügynök éppúgy példáz, mint a Jackson, a vadállat, a Hudson Hawk – Egy mestertolvaj aranyat ér, Az utolsó cserkész, Az utolsó akcióhős, az X-Men – A kívülállók vagy a Kék jég, ahol egy cameo erejéig fel is bukkan. Ezekhez írt műveire azonban döntően az érvényes, hogy könnyen megfogható vezérmotívum híján, illetőleg a komponista sajátos zenei világa miatt sokkal inkább a filmmel együtt váltak közkedveltté, mintsem önállóan.

Filmzeneszerzői pályafutásának legnagyobb sikerét a Robin Hood, a tolvajok fejedelmével érte el, és bár a nem sokkal később bemutatott, hasonló stílusú A három testőr filmként már nem teljesített jól, „All For Love” című betétdala legalább akkora sláger lett, mint az „(Everything I Do) I Do It for You”. Kamen legtermékenyebb időszakának a kilencvenes évek számított, amikor is a sikerfilmek és a már-már B mozik folyamatosan váltották egymást pályáján. A hullámszerűen váltakozó minőségű megbízatásoknak azonban pozitív hozadéka is volt, hiszen rengeteg műfajban próbálhatta ki magát: írt zenét vígjátékhoz (Eszelős szívatás, Lökött örökösök), thrillerhez (A cég érdekében), romantikus drámához (Felhők közül a nap), drámához (Téli vendég, Csodás álmok jönnek), sci-fihez (Halálhajó), családi mozihoz (101 kiskutya, Szuper haver) és horrorhoz (Mesék a kriptából-széria) is. A Robin Hood-feldolgozás mellett a szerző másik legjobbnak tartott munkája ebből az időszakból a kevésbé ismert Csendszimfóniához fűződik. E projekt különlegessége, hogy a film és a hozzá született muzsika révén Kamen és a rendező, Stephen Herek létrehozták a Mr. Holland's Opus Foundationt, mely hátrányos helyzetben lévő iskolákba juttat hangszereket olyan gyerekek részére, akik önerőből nem tudnák azokat beszerezni. Kamen élete végéig aktívan kampányolt a szervezetért, koncertezett és adományt gyűjtött.
 
A kilencvenes évek vége felé szklerózis multiplexet diagnosztizáltak nála, ami lelkileg megviselte, ám rendíthetetlenül folytatta tovább a munkát, s a kétezres évek elején olyan népszerű projektekből vette ki a részét, mint a Frekvencia, az X-Men – A kívülállók vagy Az elit alakulat. Utolsó jelentős zenéje a Kevin Costner rendezte Fegyvertársakhoz íródott, a 2004-ben bemutatott Az elveszett kristály nyomában című animációs filmet azonban váratlanul bekövetkezett halála miatt már nem tudta befejezni, így ezt zenésztársai tették meg vázlatainak, szellemiségének figyelembe vétele mellett. Tragikus kimenetelű szívinfarktusa előtt nem sokkal vett részt Bryan Adams Room Service című albumának felvételein (az „I Was Only Dreamin”-ben oboán is játszott), illetve fejezte be Kate Bush Aerialra keresztelt albumának két dalát. 
 

Kulics László
2020.06.07.

 

 

Teljes filmográfia: 
 

  Kapcsolódó anyagok


A Die Hard-filmek zenéje
Moziszériák, tévésorozatok

A Halálos fegyver-filmek zenéje
Moziszériák, tévésorozatok

A három testőr
Zenék egy témára

Az X-Men-filmek zenéje
Moziszériák, tévésorozatok

Michael Kamen
A filmzene legendái

Richard Donner filmjeinek zenéje
Kollaborációk, életutak

Ridley Scott filmjeinek zenéje
Kollaborációk, életutak

Robin Hood
Zenék egy témára

Stephen King-adaptációk zenéi
Kollaborációk, életutak
 
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató