Hugo Friedhofer

  • születési név: Hugo Wilhelm Friedhofer
  • feltűnik még: Hugo W. Friedhofer
  • született: 1901. május 03. San Francisco, Egyesült Államok
  • elhunyt: 1981. május 17.
    Los Angeles, Egyesült Államok
  • iskola: University of California
Megosztás:

Hugo Friedhofer

„Az egyetlen vágyam – ha volt valaha ilyen – hogy mindig egy kicsit legyek elégedetlen a munkámmal. Ha meghalok, szeretném úgy érezni, hogy alig karcoltam meg a felszínt.”


Hugo Wilhelm Friedhofer 1901. május 3-án született egy San Franciscó-i zenészcsaládba – apja csellón, anyja zongorán játszott. A gyermek ennek ellenére nem kapott különösebben ilyen irányú nevelést, csellózni is csak tizenhárom éves korától kezdett. Zenei karrierje akkor kezdődött, amikor minden más út lezárult előtte, politechnikumi tanulmányait ugyanis megszakította, amikor tiltakozásból elhagyta az iskolát, mivel kedvenc tanárját kirúgták háborúellenes felszólalásai miatt. Friedhofer továbbfejlesztette csellótudását Dominico Bresciánál, aki állást is szerzett neki a Nemzeti Szimfonikus Zenekarban. 1920-as házassága után sürgősen pénzre volt szüksége, ezért a Granada Filmszínházban vállalt munkát, ahol némafilmek alá improvizált zenét.

Első filmje, a Sunny Side Up a Fox stúdiónak készült. Ekkor még szabadúszóként dolgozott, hamarosan azonban belátta a szerződések előnyeit, ezért a Warnerhez szerződött le, ahol Max Steiner és Erich Wolfgang Korngold zenéit hangszerelte. Tehetségét Alfred Newman vette észre először, aki egy Marco Polóról szóló jelentéktelenebb filmet átadott a fiatal tehetségnek. Mikor Newman átment a Foxhoz, zenei igazgatóként első körben Friedhofert is a stúdióhoz hívta. 1946-ban az Életünk legszebb évei aláfestéséért rögtön Oscar-díjat kapott, melyet az elkövetkező években még hét jelölés követett, de egyiket sem sikerült díjra váltania. Friedhofer 1958-ban kapott egy Golden Globe-díjat egész életművéért, amire azonban csak ennyit reagált: „Semmiség!”

A Newman alatt szolgáló Fox-csapatból Friedhofer volt a legjobban képzett zeneelméletben, ezért is maradt kevesebb ideje tényleges komponálásra, mivel elsősorban hangszerelési és karmesteri feladatokat kapott - bár valamilyen szinten idegesítette a moziipar körüli hercehurca, és sokszor hangsúlyozta, hogy elsősorban anyagi okokból vág bele mindig egy újabb filmbe, még a hatvanon túl is. Önálló kompozíciói mellett munkásságának részeként tekinthetünk még arra a több száz B-kategóriás mozira is, amelyekhez a Fox számára komponált katalóguszenéit használták fel. A régi Foxos kollégák lemorzsolódása után Friedhofer is visszavonult, élete hátralevő részében elsősorban zeneelméleti publikációkat írt. 1981. május 17-én hunyt el Los Angeles-i otthonában. 
 

Hubai Gergely
2009.04.13.

 

 

Teljes filmográfia: 
 

  Kapcsolódó anyagok


Alfred Hitchcock filmjeinek zenéje I. - A kezdeti évek, a brit sikerfilmek és az első hollywoodi mozik
Kollaborációk, életutak


Robin Hood
Zenék egy témára

Sherlock Holmes
Zenék egy témára
 
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató