Igazság – A CBS-botrány (2015)

Truth
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
 • zene: Brian Tyler
 • vezényel: Brian Tyler, Christopher Gordon
 • kiadás éve: 2015
 • kiadó: Varése Sarabande
 • játékidő: 56:34
Megosztás:
"Three Hours", "Culmination", "FEA", "Humble Beginnings", "Pursuing the Truth", "Uncovering Lies", "60 Minutes", "Let's Start from the Beginning": csupán néhány példa az Igazság – A CBS-botrány című dráma score-jából, melyek újfent alátámasztják azt a tényt, miszerint Brian Tyler nem felejtette el régi önmagát, csak épp olyan projekteknél van lehetősége maradéktalanul alkalmazni saját stílusát, melyek elkerülik a rivaldafényt. Az már a fenti pontszámból is kiderül, hogy jelen kíséretet korántsem tekintem hibátlannak, ám az Thor: Sötét világ óta ez az első olyan munkája, amelyet többször is örömmel hallgattam végig, ellentétben például a Tini nindzsa teknőcök és a Bosszúállók: Ultron kora zenéjével, ahol meglátásom szerint a blockbusterek követelményeinek történő megfelelés árnyékolja be teljesítményét, a Halálos iramban 7. és a The Expendables – A feláldozhatók 3. párosnál pedig témán belüli kifulladást tapasztalni.

c tyler truth 01
A politikai vonalon mozgó alkotást James Vanderbilt vitte vászonra, aki forgatókönyvíróként eddig többek között A csodálatos Pókembernél, A Zodiákusnál, illetve Az elnök végveszélybennél működött közre, rendezőként viszont ezzel a kritikusok és a nézők által egyaránt átlagosnak ítélt munkával debütált. A történet az amerikai újságíró és tévés producer, Mary Mapes Truth and Duty: The Press, the President, and the Privilege of Power című kötetén alapul, és az író azon, 2004 szeptemberében kirobbant botrányát dolgozza fel, amikor röviddel George W. Bush újraválasztása előtt a CBS 60 Minutes című műsorában ő, valamint műsorvezető kollégája, Dan Rather a birtokukba jutott dokumentumokra hivatkozva azt állították, hogy Bush a kapcsolatrendszerét kihasználva úszta meg a vietnami háborúban való részvételt. Az eset nem kis port kavart, s bár Mapes kiállt a rendelkezésére bocsájtott anyag valódisága mellett, a bírósági döntés alapján a CBS kénytelen volt bocsánatot kérni a megkérdőjelezhető hitelességgel bíró dokumentumok miatt, Mapes pedig elkerült a társaságtól. Ezen érdekes eset mellett olyan színészek tették ígéretessé az Igazság – A CBS-botrányát, mint a Rathert megformáló Robert Redford (aki Az elnök emberei és A hírek szerelmesei révén korábban már belekóstolhatott az újságírók világába), a Mapest alakító Cate Blanchett (Benjamin Button különös élete), továbbá Dennis Quaid (Frequency), Elisabeth Moss (Mad Men – Reklámőrültek) és Topher Grace (Pókember 3.), a végeredmény azonban mégsem szólt akkorát, mint a hasonló műfajú Frost/Nixon vagy a JFK – A nyitott dosszié.

c tyler truth 02
"Az Igazság – A CBS-botrány azt a többnyire törékeny és feszült viszonyt mutatja be, amely az újságírók, a politikusok és az igazságra szomjazó emberek között van. A zene arra törekszik, hogy bemutassa a szerkesztőségben uralkodó hangulatot, a politikai hatalmat és csatározásokat, valamint az ezekben részt vevő személyeket" – nyilatkozta Tyler, akinek nem volt nehéz megtalálni a közös hangot Vanderbilttel, mivel ismeretségük több mint egy évtizedre, a 2003-as A sötétség lepléig nyúlik vissza. A történethez leginkább idomuló hangulat létrehozásán azonban a szerző, elmondása szerint, sokat dolgozott, a kiindulási pontot pedig az a jelenet szolgáltatta, amikor Mapes kézhez kapja a Bushról szóló dokumentumokat. "Ez a rész konspiratív, és egy olyan fordulópont, amely meghatározza a cselekményszál irányát. Amikor megmutatták nekem a filmet, ettől fogva bilincselt le" – mesélte a szerző, akinek a rendező először temp zene nélkül mutatta meg az alkotást, úgy, hogy ő és a vágó, Richard Francis-Bruce elhagyták a vetítőtermet annak érdekében, hogy Tyler minél inkább beleélje magát a látottakba. A várt hatás pedig olyannyira nem maradt el, hogy a komponista ezt követően teljesen másban kezdett el gondolkodni, mint addig a forgatókönyv és Mapes kötetének hatására. A zenei felvételekre Ausztráliában került sor (ennek oka, hogy Blanchett kérésére a film is ott forgott), ahol karmesterként Christopher Gordon segítette Tylert, kinek nevét olyan mozik komponistájaként ismerhetjük, mint a Kapitány és katona: A világ túlsó oldalán vagy a Daybreakers – A vámpírok kora.

A Mapes és az őt támadók oldaláról egyaránt értelmezhető és védhető eset egy döntően bensőségesnek nevezhető muzsikát kapott. Tyler a főbb alkotóelemeket igyekezett hangszerekre osztani: míg az újságírókat zongora- és hárfajátékokkal szimbolizálta, addig a háborúban részt vevő katonákat dob-, illetve trombitaszólamokkal, az affér szereplőinek érzelmeit pedig vonósokkal szimbolizálta. A történet három pillére azonban nemcsak hangszereléssel, hanem témákkal is elkülönül, amit többek között a "Truth (Main Title)"-ben, a "Three Hours"-ban, illetőleg a drámai vonalat képviselő "Culmination"-ben, a "FEA"-ben, valamint a "Humble Beginnings"-ben figyelhetünk meg. S ha már érzelmek: a zárótételként szolgáló "End of an Era" mellett a legtöbb emocionális töltettel a "Transcendence" bír, melynek esetében a zenekar játékát Tori Letzer vokálja teszi mélyebbé – a New Yorkban felnőtt énekesnő ezt megelőzően a Thor: Sötét világnál működött közre Tyler oldalán.

c tyler truth 03
Az Igazság – A CBS-botrány score-ja nem vonultat fel etnikus hangszereket, virtuóz megoldásokat vagy egyéb szembetűnő dolgokat, éppen ezért ha nem lenne benne jó pár kiemelkedő tétel, akkor nem volna több egy szokványos konspirációsdráma-muzsikánál. De szerencsére több remek tracket is magában foglal (kezdve az írásom bevezetőjében felsoroltakkal), a film mérsékelt fogadtatása révén azonban vélhetőleg e mű is olyan sorsra jut majd, mint a Sose bízz a szomszédodban!, A Lazarus-terv vagy éppen a Pánik szintén Tyler jegyezte kísérete, melyek hiába sikerültek jól, a hozzájuk tartozó alkotások ismeretlensége miatt csak a rajongók figyeltek fel rájuk.

 
Kulics László
2015. 12. 19. 

Tracklista:
 1. Asking Questions (2:42)
 2. Truth (Main Title) (2:32)
 3. Documents (2:37)
 4. Three Hours (2:59)
 5. Culmination (2:46)
 6. FEA (3:43)
 7. Transcendence (2:15)
 8. Duty and Honor (1:23)
 9. Needle in a Hay Stack (3:22)
 10. Humble Beginnings (2:09)
 11. Mistakes and Misunderstanding (2:10)
 12. Pursuing the Truth (1:38)
 13. Uncovering Lies (4:16)
 14. Hodges Confirm (3:10)
 15. 60 Minutes (1:54)
 16. Indiscretion (1:22)
 17. Let's Start from the Beginning (2:57)
 18. OETR (2:59)
 19. I Am What I Am (1:15)
 20. Public Apology (3:49)
 21. End of an Era (4:36)
Az album a Spotify-on:

Megosztás:

További értékelések

Bíró Zsolt
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Gregus Péter
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Tihanyi Attila
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató