November Man (2014)

The November Man
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Megosztás:
Pierce Brosnant a 2002-es James Bond-film, a Halj meg máskor! óta nem láthattuk akcióhős szerepben. A színész a 007-es kalandjaitól történő elválását követően többnyire vígjátékokban, romantikus alkotásokban, illetve thrillerekben tűnt fel, s csak Az utolsó gyémántrablásra keresztelt Brett Ratner-mozi mestertolvajának megformálásakor lépett ki az imént említett műfajok világából, igazi visszatérésnek azonban nem ez, hanem az itthon tavaly októberben bemutatott November Man számít. A többek között a Koktélt, A lényt, A leggyorsabb Indiant, valamint a szintén Brosnan főszereplésével leforgatott Dante poklát is jegyző direktor, Roger Donaldson ezúttal egy olyan, ex- és aktív CIA-ügynökök egymás elleni hadjáratára épülő történetet vitt vászonra, melyet Karl Gajdusek (Feledés) és Michael Finch (Ragadozók) adaptáltak Bill Granger 1987-es, There Are No Spies című kémkötetéből. Brosnan mellett a főbb szereplők megformálása érdekében többek között Luke Bracey (G.I. Joe: Megtorlás), Olga Kurylenko (A Quantum csendje) és a többnyire tévésorozatok révén ismertté vált Bill Smitrovich (A Vasember) is kamera elé lépett. Grangernek nem ez az egyetlen thrillerkönyve, sőt, a There Are No Spies az író tizenhárom részes, November Mannek nevezett folyamának hetedik könyve, így bőven akad alap a majdani folytatáshoz, melyet a mozit forgalmazó Relativity Media már a premierrel párhuzamosan kilátásba is helyezett.

c beltrami november man 01
Utolsó három alkotása, A leggyorsabb Indian, a Banki meló és A bosszú jogán esetében Donaldson J. Peter Robinsonnal dolgozott együtt, kollaborációjuk azonban ezúttal megszakadt, amiben Brosnannek is szerepe volt. "Pierce Brosnannel barátok vagyunk, és egyik találkozásunkkor mesélt nekem erről a filmről, amelyen éppen dolgozott, és kérte, nézzem meg, illetve mondjam el, vállalnám-e a zenéjének elkészítését" – nyilatkozta Marco Beltrami, majd hozzátette: "Elmentem vele a stúdióba, ahol épp a vágással foglalkoztak. Találkoztam Donaldsonnal, megmutatták a temp zenével alátámasztott anyagot, majd elmeséltem nekik, én miként közelíteném meg a produkciót és milyen sajátos jegyekkel látnám el a score-t". A komponista nem ismerte az eredeti kötetet, és a szerződéskötés után sem olvasta el, hanem mindössze a vágószobában látottak, illetve beszéltek alapján kezdett neki vázlatainak. Miután elkészült velük, megmutatta az alkotóknak, s csak a további egyeztetéseket követően dolgozta ki a score egészét, amely elektronikus elemeket éppúgy foglal magában, mint szimfonikus megoldásokat. "Ez az első együttműködésünk, és minden ilyen esetben eltart egy ideig, míg megtaláljuk a közös hangot. Összességében véve azonban simán mentek a dolgok, és elég sok muzsika került a film alá" – foglalta össze Donaldsonnal való kollaborációját Beltrami.

A November Man kíséretének két jellegzetes, ugyanakkor nem folyamatosan jelen lévő hangszere lett: az akusztikus gitár, valamint a cimbalom, melyek elsősorban a történet közép- és kelet-európai színtereit hivatottak érzékeltetni – ugyanezen okból alkalmazta a komponista annak idején a cimbalmot a Die Hard – Drágább, mint az életed esetében is. "Szerettem volna egy olyan feszült hangvételű művet szállítani a filmhez, amelyben a gitárjáték kelet-európai és westernszimbólumként egyaránt funkcionál" – kommentálta a szerző, aki olyan kiegészítő komponistákkal dolgozott együtt, mint Dennis Smith, Wlad Marhulets, Xiantian Shi és régi alkotótársa, Marcus Trumpp.

c beltrami november man 02
A Brosnan által alakított egykori CIA-ügynök, Devereaux kalandjai egy olyan nagyzenekari művel párosulnak, melyet szerzője nemcsak könnyed ritmikus elemekkel, illetőleg a tájegységekre jellemző instrumentumokkal tarkított, hanem tradicionális kémzenei megoldásokkal is, amiket ügyesen elegyített saját stílusjegyeivel. Mindezt már a Devereaux motívumát bemutató "Take Orders" is kitűnően demonstrálja, a legjobban sikerült karaktertéma-variációnak azonban nem ezt, hanem a feszültséget sugalló "It Was Devereaux"-t, illetőleg az albumzáró "End Credits"-et tartom. A korong első hallgatását követően azonban főként az olyan akciódarabok maradtak emlékezetesek számomra, mint a "Code 42", a "Run for Mason", a "Confession", a "Mason Jarred", a "November Man", a "Mason Saves Lucy", valamint a "Reunited". Ezek remekül támasztják alá Devereaux és Mason (Bracey) macska-egér játékát, mely során a bármit bármi áron szabály érvényes, a cél ugyanis az, hogy az egykori titkos összeesküvést továbbra is titok övezze. A dinamikusabb megoldásokra ezúttal is érvényes Beltrami korábbi, hasonló jellegű műveinél megfigyelhető sajátos megközelítése, vagyis nem idomul a kortársaitól megszokott csinnadratta-megoldásokhoz, heroikus harmóniákkal történő operáláshoz, hanem saját eszköztárából igyekszik meríteni, melyben ott lapul múltja, a horrorok világa – emiatt stílusa éppoly egyedi, mint Christopher Youngé.

E kompozíciót azonban nem a dinamizmus uralja, hanem a lassabb tételek, illetőleg thrillermegoldások – utóbbiakból a "Leg Cut" vált a kedvencemmé: hallgatása során a képsorok nélkül is könnyen vizualizálhatjuk a hozzá kapcsolódó eseményt. A Varése Sarabande egyórányi játékidővel bíró korongja tartalmának összegzésekor ezen részek okán könnyedén kialakulhat a "középszerűséget sugalló album" vélemény, az underscore jellegű megközelítések ugyanis nem sikerültek karakteresre, de még így is érdemes kiemelni közülük a "Natalia Dies"-t, a "Who Done It"-et és a maratoni hosszúságú, az utolsó másfél percével azonban az első nyolcat megkoronázó "Mira Mira on the Wall"-t. Az instrumentális darabok mellett az alkotók olyan előadók dalait is beemelték a képsorok alá, mint Storm Large ("Die This Way"), Makao ("Keep It Up"), valamint a rapper Aloe Blacc ("Ticking Bomb").

c beltrami november man 03
Marco Beltrami tavaly jó néhány muzsika révén hallatott magáról, melyek közül Az emlékek őre, valamint a November Man kíséretét tartom a legjobbnak. Noha utóbbi nem annyira markáns és emlékezetes, mint Az emlékek őre score-ja, mégis valami olyan pluszt tud nyújtani számomra többszöri hallgatás után is, ami miatt fenti értékelésem mellett sem tudtam elhagyni a 2014-es best of-listámról. Ugyan Beltrami még nem nyilatkozott arról, hogy a folytatáshoz is ő szolgáltatja-e majd a dallamokat, ám ha igen, akkor úgy vélem, hogy az itt megteremtett alapokat követően olyan mértékben tud majd előrébb lépni, ahogyan anno a két Die Hard-mozi kapcsán tette. Emellett pedig Brosnant is szívesen látnám akciófilmekben, ugyanis kora ellenére ilyen típusú produkciókban párszor még hasonlóan hiteles tudna lenni, mint Liam Neeson.

 
Kulics László
2015. 04. 26. 

Tracklista:
 1. Take Orders (5:23)
 2. She Asked for You (2:30)
 3. Natalia (3:51)
 4. Code 42 (3:58)
 5. Natalia Dies (0:57)
 6. It Was Devereaux (1:56)
 7. Run from Mason (6:52)
 8. Who Done It (1:33)
 9. Mason Scores (1:27)
 10. Leg Cut (4:15)
 11. Mason Finds Lucy (1:53)
 12. Mira Mira on the Wall (9:26)
 13. Confession (4:57)
 14. Mason Jarred (0:59)
 15. November Man (2:27)
 16. Mason Saves Lucy (2:12)
 17. Reunited (4:51)
 18. End Credits (2:04)
Az album a Spotify-on:

Megosztás:

További értékelések

Bíró Zsolt
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Szabó Csaba
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató