Whiplash (2014)

violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
 • zene: Tim Simonec, Justin Hurwitz
 • kiadás éve: 2014
 • kiadó: Varése Sarabande
 • játékidő: 54:50
Megosztás:
A zenészekről szóló produkciók alapvetően két fő ágra bonthatók: az egyikben az életrajzi jellegű, valós események ihlette mozik csoportosulnak, a másik a fiktív karaktereké, esetleg bandáké. Míg az elsőre az Elvis, a Bird – Charlie Parker élete, az I'm Not There – Bob Dylan életei, illetve a Johnny Cash karrierjének korai állomásaira koncentráló A nyughatatlan a példa, a másikra a Nyomul a banda, a Majdnem híres, a Kopaszkutya, vagy épp a közelmúltból a Frank és a Llewyn Davis világa. A még nem musicali értelemben véve zenés mozi hálás műfaj, hiszen legyen szó akár ismerősként üdvözölhető dalokról, akár kifejezetten az adott alkotáshoz készítettekről, amennyiben ezekben komolyabb hiba nincs, a néző végül csak a szépre emlékezik, az esetleges gyengébb forgatókönyvre már nem. A Whiplash esetében utóbbiról szó sincs, hiszen a rendezőként második filmjével jelentkező Damien Chazelle olyan színészközpontú szkriptet rakott össze, mely két főszereplője számára igazi brillírozásra biztosít teret.

c hurwitz simonec whiplash 01
Andrew, az első számú zeneiskolában tanuló fiatal dobos (Miles Teller) lehetőséget kap a bizonyításra, amikor felfigyel rá a tehetségekre vadászó tanár (J.K. Simmons), és beveszi csapatába. A rettegett Fletcher zenekarában azonban kőkeményen kell teljesíteni, mert elég a legapróbb hiba, és a vétkes abban a pillanatban csukhatja is be maga után az ajtót. A fiú ráébred, hogy amit eddig gyakorlás címén művelt, messze nem elegendő, s ahhoz, hogy a világ legjobb dobosai közé kerülhessen, komoly áldozatokat kell hoznia, ennek során pedig fel kell, hogy vegye a harcot tanárával – ütői segítségével.

A cél vajon szentesíti az eszközt? Talán megválaszolhatatlan a kérdés, hogy egy tanár/edző és tanítványa mikor teremt kirobbanóbb eredményt: ha bensőséges szülő-gyermek viszony, vagy ha retorziótól és megalázástól való félelem hozza elő a teljesítményt. Valószínűleg személyiségfüggő, és kire ez, kire az a módszer hat ösztönzőbben. A Whiplasht íróként is jegyző Chazelle önéletrajzi elemekre épülő mozijában a tanár a diktatórikus módszerekre esküszik, egyáltalán nem érdekli növendékei lelki világa, pátyolgatás helyett csakis a cél tökéletes elérése lebeg a szemei előtt, mindegy, milyen áron. A tekintélyes megjelenésű Simmons élete szerepét kapta, egy eltorzult arccal üvöltő vadállatként tornyosul a többiek fölé, ezzel a fickóval aztán tényleg senki sem mer szembeszállni. Tellert dicséri, hogy sikeresen tart lépést vele, és elhisszük neki, hogy ez a mama kedvence arcú jófiú végül tényleg képes ütközetbe vonulni tanára ellen. A felkészülésben egyébként nem nulláról indult, hiszen 15 éves korában sajátította el a dobolás alapjait, ami azért ide már kevés volt, így trénere Nate Lang lett, aki a moziban is szerepel a zenekar tagjaként – ő a másik dobos, akire Fletcher folyamatosan cserélgeti Andrew-t. A két főszereplő szó- és zenei csatáját (mely a zárójelenetben feledhetetlenül teljesedik ki) igazi élmény nézni, ez esetben tehát tényleg nem véletlen az egységes kritikai siker, mely kíséri a filmet útján, ahogy a díjak és jelölések sem, melyek okkal árasztották el, különös tekintettel Simmonsra, aki a Golden Globe-szobor után egy Oscart is begyűjtött.

c hurwitz simonec whiplash 02
Megjelentek olyan – egyébként nem kapásból elutasítandó – vélemények is, melyek a hitelességet kérik számon. Ezek szerint a dobolás nem lóverseny, a tehetség a valóságban nem egyenesen arányos a gyorsasággal és az ütőtől kisebesedett kézből kifröccsenő vér mennyiségével. Ám mivel a Whiplash alkotói nem azzal turnéztak a médiában, hogy száz százalékosan az élet írta a sztorit, talán ez esetben is az a megoldás, ha nem felejtjük el, hogy nem egy zenészekről szóló dokumentumfilmet nézünk, ahogy a Helyszínelők esetében sem kérjük számon, hogy a DNS-elemzés rögtön elkészül, nem pedig a hosszú várólista végére kerül, ahogy az a valóságban történik.

Feljebb ugyan kettőről írtam, de valójában van egy harmadik főszereplő is, ez pedig maga a jazz. Hogy mennyire rétegműfajról van szó, talán bizonyítja az is, hogy a méltatások ellenére a produkció anyagi értelemben csak a maga kategóriájában nézve, illetve alacsony gyártási költségeire tekintettel mondható sikeresnek (kiadás: 3 millió, bevétel: 13 millió dollár). Persze a minőséget sosem az elkönyvelhető bankjegyek mennyisége határozza meg, de ebből is kiderült, hogy egy jazzdobos története nem feltétlenül az, amire az átlagember felkapja a fejét és rohan a moziba. Nem egy hazai és külföldi recenzió állítja, hogy majd e mozi hatására sokan megkedvelik a jazzt, de lássuk be, ez kevéssé valószínűsíthető, mert valójában inkább egy hosszú folyamat eredménye. Amikor az ember ráun a rádióból ömlő sablonos muzsikákra, figyelme előbb-utóbb akár az olyan, a mainstream rádiózásban egyáltalán nem képviselt műfajok felé fordulhat, mint például a jazz – vagy akár a filmzene. Chazelle-nek nem első alkalommal volt köze zenére a megszokottnál erősebben épülő alkotással, hiszen a mindvégig egy zongorakoncerten játszódó, Hibátlan előadás című thriller forgatókönyvét is ő jegyzi. Míg ott a komolyzene dominált, a Whiplashben már értelemszerűen a jazz, ami a soundtrack anyagát tekintve egy kevert formában öltött testet.

c hurwitz simonec whiplash 03
A score-t ugyanúgy Justin Hurwitz írta, mint a direktor első, Guy and Madeline on a Park Bench című, 2009-es mozijánál (ismeretségük a Harvardon kezdődött), s neki is ez a második filmje komponistaként, azonban meglepő érdekesség, hogy A liga című focis szériát, valamint egy epizód erejéig A Simpson családot íróként jegyzi. Legnagyobb dilemmája az volt, hogy milyen zene szülessen egy olyan alkotáshoz, melynek központi eleme már eleve a zene. A végleges megoldásra rálelni rengeteg ideje volt, hiszen már a forgatás előtt egy évvel elkezdhetett dolgozni a feladaton. Az egyik lépése az lett, hogy bevonta Tim Simonecet, aki Graeme Revell és Michael Giacchino állandó munkatársának számít karmesterként és hangszerelőként, míg néhány kisebb filmet komponistaként jegyez. Simonecet a CD-n három big bandes, természetesen rézfúvósok uralta szerzemény képviseli. Az egyik a kiadvány végén hallható egyveleg ("Rehearsal Medley"), melynek másfél percébe négy mű lett sűrítve, míg egy másik a lüktető "Too Hip to Retire". A harmadik darab ("Upswingin'") különlegessége, hogy a Whiplash történetébe konkrétan be lett építve, hiszen a zenekar egy fellépésen adja elő, ahol Fletcher konferálja fel a szerző megemlítésével. Simonec véleménye ez volt minderről: "Igazán izgalmasnak találtam, hogy elhangzik benne a nevem. Összefutottam J.K. Simmonsszal a forgatás végeztével, és ő mesélte, hogy megemlíti az egyik jelenetben. Mindketten úgy kalkuláltunk, hogy ez a rész végül majd a vágószoba padlóján végzi. Nem is fontos számomra, hogy pontosan hol kerültem megemlítésre, a lényeg, hogy ez egy igazán cool dolog." Ehhez a kikacsintó gesztushoz hasonlóra egyébként nem tudnék hirtelen példát írni a filmzene-történelemből.

A produkcióban hosszabb-rövidebb formában elhangzó, már korábban is létező jazzdarabok közül szintén hármat találunk meg a lemezen. Stan Getz "Intoit"-ja az ötvenes évekbe visz bennünket, de inkább Hank Levy darabját, a címadó "Whiplash"-t kell hangsúlyosabban megemlíteni, melynek erejét mutatja, hogy noha többször is hallhatjuk, mégsem ununk rá. De mindez igaz Duke Ellington nagy klasszikusára, a "Caravan"-ra is, mellyel valószínűleg még a műfajban járatlanok sem e mozi révén ismerkedtek meg, elvégre az egyik legnevesebb jazzdarabról van szó. Az 1937-es, eredetileg alig háromperces, keletkezése óta számtalan feldolgozást megélt vérbeli jazzmelódia a Whiplashben is szereplő felgyorsított, dobszólóval és Juan Tizol trombitással megtoldott verzióban került a kiadványra. Levyé mellett ez az a mű, amelyet a legtöbben bizonyára a film megnézését követően egyből újra meghallgattak, hiszen a csúcsponton szól, és szinte beleég a néző hallójárataiba.

c hurwitz simonec whiplash 04
A hármas szám jegyében a Varése Sarabande albuma is három részre lett felosztva, és bár nem kronológia jellemzi, ez a fajta szerkesztettség most teljesen jól sült el. Big bandes, a hétköznapi aláfestés szerepén túllépő darabokkal a komponista is jelentkezett: az ösztönzően harsány "Overture" méltó társa Ellington és Levy művének; az egyaránt andalító "No Two Words" és a "Casey's Song", valamint a pizzériás randi hátterében szóló "When I Wake" keletkezését pedig a huszadik század első felére tennénk, annyira a jazz hőskorába illők. A cím alapján nem kell magyarázni, hogy a "Fletcher's Song in Club" mégis miféle ponton bukkan fel: a szerzemény megalkotásával Hurwitz a tétel címszereplőjének ellentmondásosságát szerette volna hangsúlyozni azzal, hogy a látszólag érzelmektől mentes, brutális tanár egy ennyire lágy, zongorás balladát ad elő.

Az összes eddig említett kompozícióról csakis szuperlatívuszokban lehet nyilatkozni, azonban nem került még szóba a tényleges score, ezzel pedig elérkeztünk a felemás részhez. A maradék bő negyed óra főleg olyan szokatlan, ám nem túl emlékezetes, thrilleres és film noiros jellegű trackekből áll, mint a "Practicing", a jéghideg "Carnegie", vagy az ötperces "Accident", amelyben a szordínós rézfúvósok szinte kamiontülkölést idéznek a kavargó dobütem társaságában. Azonban a soundtrack többi része ellensúlyozza a feledhető perceket, és nem lehet elmenni amellett, hogy a jelenetekben nagyjából azért visszaadják Andrew zaklatottságát.

c hurwitz simonec whiplash 05
Mindent egybevetve, Justin Hurwitz és Tim Simonec egyaránt remek munkát végzett. No és persze Duke Ellington, illetve Hank Levy is sok-sok évvel ezelőtt, hiszen igen emlékezetes új és régi jazzművek jellemzik a CD-t, a nem túlzottan érdekes score-t övezve. Amennyiben utóbbi valahogy lemaradt volna, valószínűleg senkinek sem lenne hiányérzete. Ha e darabokat nem venném figyelembe, járna még egy plusz pont, hiszen a lemez egy igen jó indítás lehet a Whiplash azon rajongóinak, akik e film révén fedezték fel a jazz meglehetősen összetett műfaját.

 
Bíró Zsolt
2015. 03. 21. 

Tracklista:
 1. Snare Liftoff (0:43)
 2. Overture (3:19)
 3. Too Hip to Retire (3:03)
 4. Whiplash - Hank Levy (1:55)
 5. Fletcher's Song in Club (1:28)
 6. Caravan - Duke Ellington, Juan Tizol (9:14)
 7. "What's Your Name" (1:30)
 8. Practicing (1:43)
 9. Invited (0:54)
 10. Call from Dad (0:40)
 11. Accident (5:21)
 12. Hug from Dad (1:14)
 13. Drum & Drone (1:34)
 14. Carnegie (0:36)
 15. Ryan / Breakup (0:31)
 16. Drum Battle (2:10)
 17. Dismissed (2:46)
 18. "Good Job" (1:28)
 19. Intoit - Stan Getz (3:19)
 20. No Two Words (1:41)
 21. When I Wake (3:50)
 22. Casey's Song (1:57)
 23. Upswingin' (2:12)
 24. Rehearsal Medley: First Nassau Band Rehearsal / Second Nassau Band Rehearsal / Studio Band Eavesdrop / Studio Band Rehearsal After Breakup (1:34)
Az album a Spotify-on:

Megosztás:

További értékelések

Gregus Péter
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Pavlics Tamás
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató