Szabad egy táncra? (2005)

Marilyn Hotchkiss' Ballroom Dancing & Charm School
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
 • zene: különféle előadók, Mark Adler
 • vezényel: Mark Adler
 • kiadás éve: 2006
 • kiadó: Milan Records
 • játékidő: 58:31
Megosztás:
A nagy népszerűségnek örvendő zenés-táncos filmek az elmúlt évtizedek kínálatából olyannyira kikoptak, hogy ha az átlag mozinézők körében közvélemény-kutatást végeznénk arról, ki milyen ide vonatkozó alkotást tudna mondani a Dirty Dancing – Piszkos tánc és a Flashdance mellett, akkor a nemrég nagy sikert aratott Kötelező táncokon, és Chicagon kívül a megkérdezettek talán nem is igen tudnának hirtelen mit említeni. Mindezek mellett további hátrányt jelenthet, miszerint hazánkban az ilyen alkotások jobbára rögvest DVD formájában landolnak a videotékák és az üzletek polcain – vagy még úgy sem. Jelenleg úgy tűnik, erre a sorsra jut Randall Miller Szabad egy táncra? című alkotása is, ami a külföldi filmszínházakban idén márciusban debütált, itthon azonban még semmi hír róla.

c adler marilyn hotchkiss 01
Az élethez való ragaszkodásról, az örökké tartó szerelemről és végzetről szóló mű a rendező 1990-ben készült, azonos című rövidfilmjének egészestés változata, melyben a főszerepeket játszó Robert Carlyle (aki a családi tragédia miatt depresszióba esett Frank Keane-t alakítja) és Marisa Tomei mellett John Goodman és Danny DeVito is feltűnik.

Olyan filmek esetében, ahol az alkotók a zenei anyag túlnyomó részét a betétdalokra építik (ide tartozik a vígjátékok többsége is), válaszút elé kerül a komponista: vagy megpróbál létrehozni egy rendkívül hatásos, az egyes slágerekkel versengő szimfonikus művet (ami egy jobb dalcsokor mellett eléggé nehéz, összetett feladat, de például Gabriel Yared a Hölgyválasz esetében sikerrel vette az akadályt), vagy olyan tételekkel áll elő, melyek kellemesen idomulnak az összképhez – többnyire ez utóbbit szokták választani. Döntésüket követően olyan további kihívásokat kell megoldaniuk, mint az átlagosnál rövidebb instrumentális játékidő (ahol nem sok esély van egy gyönyörű téma pedzegetésére, majd kibontására), illetve a gyakran betétdalba torkolló, kizárólag a felvezetés céljára készülő aláfestések megírására vonatkozó kérelmek.

c adler marilyn hotchkiss 02
Az Emmy-díjas komponista, Mark Adler (Virágot Algernonnak, Főbérlő: a halál) amellett döntött, hogy művét némileg beleolvasztja az összképbe, ugyanis rá (illetve zenéjére) az alkotóknak túlnyomórészt a drámai, illetve melankolikusabb részeknél volt szükségük, a többit a megfelelő betétdalok felhasználásával oldották meg. Randall Miller az adott jelenetek meghatározásán kívül azt kérte Adlertől, hogy a főszereplő karakterének ír származása a zenében is legyen jelen. Ennek a kérésnek – mely egyben inspiráció is volt a szerző számára – eleget téve látott neki a művész a score megírásának: elsőként állandó munkatársával, Sid Page-dzsel (aki egyébként több tételnél is közreműködik, mint zongorista) azon dolgoztak, hogyan vegyítsék ideális arányban a hegedű, illetve a tradicionális ír duda, az uillean pipe hangzásvilágát (ennek egyik eredménye a "Frank Cries" lett). Ezt követően Robert Carlyle és John Goodman karaktereinek közös jeleneteit vették górcső alá, melynek következményeként a hegedűs témát zongorajátékkal, illetve ambientes zenei elemekkel egészítették ki. Mindezek mellett a produkció megkívánta azt is, hogy néhány, a klasszikus ("Ciribiribin", "Getting Sentimental Over You"), valamint a táncolhatóbb big band zenék ("Begin the Beguine") kategóriájába sorolható művet is felhasználjanak, melyeket a tisztább hangzás érdekében Adler és a zenekar újra felvett. Természetesen a legnagyobb figyelmet a szerelmespár jeleneteinek melodikus aláfestésére, és a produkció drámaibb pillanataira fordította, melyek közül a "Steve's Story"-t emelném ki: ez a hatperces mű tökéletesen magába foglalja mindazt a hangulatot és zenei képet, amit a készítők elvártak Adlertől. Hasonlóan gyönyörű tétel a "Rita's Clothes", ahol a vonósok játéka, a skót duda, és Page zongorajátéka tökéletes egységet képez.

A film jellegéből adódóan különféle műfajú betétdalok is helyet kaptak az albumon, melyek Adler score-jával vegyesen helyezkednek el. A géppuskalábakat igénylő big bandes felvételek (mint amilyen a "Zin Gun Bop", vagy a "Dr. Bones") számára éppúgy jutott hely, mint a lassabb muzsikáknak ("Moonbeams"). A cha-cha-cha kedvelői számára a "Cha-Cha-Charlie", és a "Pedro Goes to Town" tartogat kellemes perceket, a kiadványt pedig a világhírű zenész, Louis Armstrong zárja az "On the Sunny Side of the Street" című dalával.

c adler marilyn hotchkiss 03
Sajnos a Milan Records által kiadott filmzenealbum (ami egyébként egy átlagosnak mondható kiadvány, egy egyszerű, ám annál informatívabb borítóval, melyen belül a rendező és a forgatókönyvíró közösen mond köszönetet azoknak, akik közreműködtek a tizenöt évvel ezelőtti rövidfilm újraforgatásában) egyórányi játékidejéből csupán töredék jutott Mark Adler számára. Ám ezen egyáltalán nem kell csodálkozni, hiszen az ilyen jellegű filmek aláfestéseinek potenciális vevőrétege számára nem a score-ok jelentik a fő vonzerőt – de talán a komponista ide válogatott szerzeményei nem okoznak számukra majd akkora csalódást, hogy átléptessék őket.

 
Kulics László
2006. 11. 08. 

Tracklista:
 1. Frank Cries (1:27)
 2. Somewhere Over the Rainbow - Kaulana Kanekoa & Vince Esquire (4:20)
 3. Zip Gun Bop - Royal Crown Revue (3:30)
 4. Bella Luna - Robert J. Walsh (2:47)
 5. Cha Cha Charlie - Mel Young (2:08)
 6. Ciribiribin (1:48)
 7. Joyous Shades of Brilliant Magenta / Hey Bread Man (3:40)
 8. Begin the Beguine (3:16)
 9. Steve's Story (5:51)
 10. Pedro Goes to Town - Mel Young (2:54)
 11. Dr. Bones - Cherry Poppin' Daddies (3:35)
 12. Rita's Clothes (1:51)
 13. Getting Sentimental Over You (3:37)
 14. Scattering the Ashes (2:34)
 15. Moonbeams - Bill Le Blanc & Robert J. Walsh (3:13)
 16. Swing Tango - Moody Rivers (2:03)
 17. Baile Fresco - Nickoley & Ronald Dunlap (2:52)
 18. Frank & Meredith (3:44)
 19. On the Sunny Side of the Street - Louis Armstrong & His Orchestra (3:21)
Az album a Spotify-on:

Megosztás:

További értékelések

Bíró Zsolt
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató