Jégvarázs (2013)

Frozen
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
 • zene: Christophe Beck
 • vezényel: Tim Davies, Stephen Oremus
 • kiadás éve: 2013
 • kiadó: Walt Disney Records
 • játékidő: 69:40
Megosztás:
A 2013 novemberében bemutatott Jégvarázs a Disney stúdió 53. egész estés rajzfilmje. Hans Christian Andersen meséjét, A Hókirálynőt a stúdió már több évtizede tervezte, hogy feldolgozza, így különös figyelem irányult a produkcióra. A direktori feladatokat a cég egyik régi alkotója, a többek közt a Tarzant rendező Chris Buck, valamint a filmet íróként is jegyző Jennifer Lee látta el. A stúdió a jól bevált receptjéhez nyúlt, és Disney-hercegnős vonal mentén alakította át a sztorit, úgy formálta, hogy szinte minden korosztályhoz szóljon. Sem a humort, sem az érzelgősséget, sem a gyerekességet nem vitték túlzásba, pont jó érzékkel találták el azt az arányt, mely ahhoz kellett, hogy egy időtálló alkotás születhessen. Andersen művének laza adaptációja óriási siker lett, népszerűsége a mai napig töretlen, bizonyítja ezt a hozzá köthető rengeteg gyermekjáték, valamint a szereplők képeivel díszített termékek sokasága a boltok polcain. 

A készítők szándéka az volt, hogy a klasszikus meséhez egy klasszikus animációt társítsanak, valami olyasmit, amilyet az ötvenes években alkalmaztak a Disney-nél. Ennek elérése érdekében kézzel rajzolt, festett képeket kevertek össze számítógépes animációval, a karakterek megtervezésénél azonban már inkább a mai kor elvárásainak kívántak megfelelni. A téli világ megalkotása érdekében a látványtervezők Skandináviába is ellátogattak, s megpróbáltak minél inkább közelíteni Lappföld és a lappok világához. Mivel azonban egy képzeletbeli országban, Arendelle királyságában játszódik a történet, így tökéletes egyezésre nem volt szükség. 


Az alaposan átformált sztoriban Arendelle királyának két kislánya, Elza és Anna remek testvérek. Elza olyan varázsképességgel rendelkezik, melynek köszönhetően uralni tudja a jeget és a havat, ám ha ez kitudódna, az alattvalók boszorkánynak tartanák őt. Szülei, hogy megóvják Annát és az országot Elza varázstudományától, elzárják őt a világ elől a palotában. Azonban eljön az idő, amikor már nem lehet tovább titkolni a hercegnőt, a koronázásán ugyanis ott kell, hogy legyen. Elza különös képességének azonban nincs teljesen a birtokában, így egy fatális véletlen során lelepleződik népe előtt, ami miatt kénytelen elmenekülni a palotából a hófödte hegyek felé, Arendelle-t pedig belepi az örök fagy. Anna hercegnő mindezt nem hagyja annyiban, elindul, hogy megkeresse a nővérét, és ezzel megmentse országát a pusztulástól. Ebben a kalandban pedig segítségére lesz a jégbányász Kristoff és az életre kelt hóember, Olaf. Anna és Elza filmes története számos díjat megnyert, a Golden Globe- és a BAFTA-díj mellett a legjobb animációs filmnek járó Oscart is megkapta. Több mint egymilliárd dolláros bevételével pedig Az oroszlánkirályt követő legjövedelmezőbb Disney-rajzfilm lett.

A nagy siker annak is a számlájára írható, hogy évek óta először nyúlt vissza a Disney a kilencvenes évekbeli nagy filmjei stílusához, így A kis hableányhoz vagy A szépség és a szörnyeteghez hasonlóan a Jégvarázs is egy musicalbetétekkel tarkított animációs mozi lett. A dalok megszületéséért az életben is egy párt alkotó Robert Lopez és Kristen Anderson-Lopez duó felelt, akik tapasztalt Broadway-komponistának számítanak. Három Tony-díjat birtokolnak, s olyan musicalek fűződnek a nevükhöz, mint az Avenue Q vagy A Mormon könyve, továbbá a Némó nyomában színpadi, zenés változatának is ők voltak a dalszerzői. Ráadásul a Disney-vel is dolgoztak már, hiszen a 2011-es Micimackó esetében ők feleltek a dalokért. 2012-ben csatlakoztak a stábhoz, majd a premierig a produkció mellett maradtak, igaz, leginkább ez csak távmunka volt, mert a két kisgyereket nevelő pár nem akarta elhagyni New York-i otthonát, így videókonferenciákon tálalták az elképzeléseiket a rendezőknek. Az egyes dalokat saját otthoni stúdiójukban rögzítették, így ezeket a véglegesekhez nagyban hasonlító változatokban rögtön prezentálhatták is. Kristen Anderson-Lopez a történet alakításába is belefolyhatott az énekes részek révén. Kilenc daluk került be végül a moziba, ám az alkotási folyamat során összesen huszonöt nótát komponáltak, egy esetében pedig a dallam annyira tetszett a rendezőknek, hogy átalakítva más környezetben és szöveggel került a filmbe.


A dalok közül a "Let It Go" (a magyar változatban: "Legyen hó") futotta be a legnagyobb karriert, ami érthető is, hiszen rendelkezik mindazzal, amitől egy dal sláger lesz, Lopezék meg is kapták érte az Oscar-díjat. Az eredeti változatban az Elza hangját adó Idina Menzel előadásában hangzik el, majd a stáblista alatt Demi Lovato popos verziójában is hallható. Az énekes betétek közül kiemelkedik még a "Do You Want to Build a Snowman?" és a "For the First Time in Forever" is – slágeres, fülbemászó dallamával abszolút telitalálat mindkettő. A dalokkal kapcsolatban meg kell említeni, hogy instrumentális betéteket is tartalmaznak, melyek több helyen score-ként funkcionálnak. Erre az egyik legjobb példa a "Do You Want to Build a Snowman?", melynek három és fél percéből kettő aláfestő zene. Kiemelhető dal még az "In Summer" és a "Fixer Upper", melyek a régi, Alan Menken jegyezte musicales Disney-rajzfilmek zenei világát idézik. 

A score-t Christophe Beck írta, aki évek óta egyre kiemelkedőbb teljesítményt nyújtva a Jégvarázs muzsikájával pályafutása eddigi legfontosabb művét alkotta meg. Beckre az Oscar-díjas animációs rövidfilm, a Paperman aláfestése révén figyeltek fel a Disney-nél. A komponista feladata a jelenetek zenei aláfestése volt, így az ő munkája lényegesen más tónusú, ugyanakkor bizonyos pontokon a dalok témáit is beépítette a score-ba. Mivel az énekes betétekre nem volt ráhatása, így témákat tekintve egy kissé elütött az aláfestés és a musicales rész, de a hangszerelők és a karmesterek végül igyekeztek megteremteni az összhangot. 

Beck leginkább szimfonikusokra támaszkodó score-t képzelt el, jelentős arányban használt olyan hangszereket, melyekkel a téli látványt tudta erősíteni, így a különböző harangok, a xilofon és a marimba mellett fafúvósok is erősítik ezt a hatást. Felhasznált továbbá különlegesebb hangszereket is, melyeket az északi történethez vélt illőnek. Így alkalmazta a bukkehorn nevű, kosszarvból készült ősi norvég instrumentumot, illetve ezen vidékre jellemző énektechnikákat is bevetett, így a kulning nevű mágikus hatású stílust is. A score nyitánya, a "Vuelie" esetében a norvég zeneszerző, Frode Fjellheim is besegített neki, az ő jóvoltából jött létre ez az érdekes hangzású, népzenei tónusú kompozíció. Bármennyire is jók azonban a score nagyzenekari részei, a komponistának sajnos felróható, hogy nem nyúlt többet a különlegesebb hangszerek, megoldások felé. 


A score rengeteg különböző filmzenei stílust mutat meg, a mozgalmas jelenetek okán pedig egy idő után inkább egy fantasy muzsikájára hasonlít, sem mint animációs filmére, de ez egyáltalán nem hátrány. A legjobb részek a mágikus, kalandzenés momentumok és a drámai, nagy ívű trackek. Előbbire példa az "Elsa and Anna", a "Sorcery", a "Royal Pursuit", a "Return to Arendelle" vagy a két legmozgalmasabb tétel, a "Summit Siege" és a "Wolves". Ezen részek betetőzése pedig a film végi "Whiteout", ahol mind a szimfonikusok, mind a kórus, mind a kulning a csúcsra járatódik. A drámai részek kiemelkedőbb pontjai a "The North Mountain", a "We Were So Close" és az "Only an Act of True Love", valamint különösen szép a megkapó pillanatokat hordozó, kórusos "Heimr Àrnadalr". A rajzfilmzenés megoldások is fantáziadúsak, mozgalmasak, gazdag hangszerelés jellemző rájuk ("Coronation Day", "Marshmallow Attack!"). A dalok és a score a film alatt ugyan több ponton összekapcsolódnak, de az albumon ennek csak minimális nyomát tapasztaljuk, egyedül az "Epilogue" lóg ki, mely esetében a dalok témái jelennek meg a szimfonikus aláfestő zenében.

A zene két CD-s deluxe változatban is megjelent, ebben a második lemezre, a dalok demóverziója mellett, további score-részek is felkerültek, de az ezekkel való ismerkedés csak a legnagyobb rajongóknak ajánlott. A Lopez házaspár hangulatos, fülbemászó dalai és Beck erős, energikus score-ja kifejezetten üde színfolt lett a Disney-musicalek világában. A belebegtetett folytatás esetében remélhetőleg mindhárom alkotó visszatér majd, hogy zeneileg továbbgörgessék Elza és Anna történetét.
 
Írásunk a Walt Disney Records normál albumáról készült, a Spotify-on azonban annak Deluxe Edition változata érhető el.

 
Gregus Péter
2016.12.05. 

Tracklista:
 1. Frozen Heart - Cast (1:45)
 2. Do You Want to Build a Snowman? - Kristen Bell (3:26)
 3. For the First Time in Forever - Kristen Bell (3:45)
 4. Love Is an Open Door - Kristen Bell (2:04)
 5. Let It Go - Idina Menzel (3:43)
 6. Reindeer(s) Are Better Than People - Jonathan Groff (0:51)
 7. In Summer - Josh Gad (1:51)
 8. For the First Time in Forever (Reprise) - Kristen Bell (2:29)
 9. Fixer Upper - Maia Wilson, Cast (3:02)
 10. Let It Go - Demi Lovato (3:44)
 11. Vuelie - Frode Fjellheim, Christophe Beck feat. Cantus (1:36)
 12. Elsa and Anna (2:43)
 13. The Trolls (1:48)
 14. Coronation Day (1:14)
 15. Heimr Àrnadalr (1:25)
 16. Winter's Waltz (0:58)
 17. Sorcery (3:16)
 18. Royal Pursuit (1:02)
 19. Onward and Upward (1:54)
 20. Wolves (1:44)
 21. The North Mountain (1:33)
 22. We Were So Close (1:53)
 23. Marshmallow Attack! (1:42)
 24. Conceal, Don't Feel (1:07)
 25. Only an Act of True Love (1:05)
 26. Summit Siege (2:32)
 27. Return to Arendelle (1:36)
 28. Treason (1:35)
 29. Some People Are Worth Melting For (2:06)
 30. Whiteout (4:15)
 31. The Great Thaw (Vuelie Reprise) (2:28)
 32. Epilogue (3:06)
Az album a Spotify-on:

Megosztás:

További értékelések

Bíró Zsolt
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Kulics László
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs

Kapcsolódó írások

Aladdin
Némó nyomában
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató