Cockneys vs Zombies (2012)

violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
 • zene: Jody Jenkins
 • kiadás éve: 2012
 • kiadó: Screamworks Records
 • játékidő: 50:22
Megosztás:
Rossz filmek igenis léteznek – a Filmzene.net csapata pedig tökéletesen tisztában van azzal, hogy nem veszt semmit ezek mellőzése esetén, a poén kedvéért azonban időnként olyan alkotások megtekintésébe vágjuk a fejszénket, mint például a The Asylum cég ZS-kategóriába is csak az illendőség okán sorolható produkciói, vagy a német üstökös, Uwe Boll rendezései, netán a Kis Vuk, amely szintén a celluloidkatasztrófák egyik ékköve. Nemrég a Cockneys vs. Zombies című brit műremek volt terítéken, amely az első képkockáival ugyan ígéretesen indul, ám az elnyújtott felvezetés, valamint az "itt van egy-két ötlet, építsünk fel rá egy egész estés filmet"-utánérzet okán végül erőtlen megvalósításba torkollik. Persze joggal merül fel a kérdés, hogy egy százhuszonháromezredik zombifilmtől mit várjon az ember, de pont az angolok mutatták meg néhány évvel ezelőtt a Haláli hullák hajnalával azt, hogy lehet még emlékezetes produkciót forgatni ebben a témában.
 
c jenkins cockneys zombies 01
Az ezt megelőzően mindössze egyetlen, videotékában landolt alkotást jegyző direktor, Matthias Hoene filmjének története szerint két testvér bankrablásra adja fejét azért, hogy a nagyapjuknak is szállást biztosító öregek otthonát megmentsék a felszámolástól. A többedmagukkal véghezvitt rablás alatt azonban Londont zombik kezdik ellepni, így legfőbb bajuk nem a zsákmánnyal való meglógás lesz, hanem az öregek kiszabadítása, és az élőholtak előli menekülés. Ezen alapból a néhány vicces jelenet (melyek egy része a nyugdíjasokhoz, másik része pedig – az előírásnak megfelelően – a színesbőrű rablótárshoz kötődik) ellenére is csupán egy említésre sem méltó, unalmas zombi akcióvígjáték kerekedett, amelyben az ismert arcok jelenléte sem biztosít fogódzót, hacsak nem emlékszik valaki Alan Fordra, vagy Honor Blackman kisasszonyra, aki egykoron szebb időket is megélt a Goldfinger Bond-lányaként.

Az aláfestésről a brit származású Jody Jenkins gondoskodott, kinek neve komponistaként nem igazán ismert – az elmúlt pár évben mindössze néhány sorozatepizódhoz, dokumentum-, illetve rövidfilmhez írt zenéket –, programfelelősként azonban már jó pár nagyobb hollywoodi produkcióból kivette a részét, s Patrick Doyle-lal éppúgy dolgozott már együtt, mint Harry Gregson-Williamsszel, Javier Navarretével vagy Dario Marianellivel. Jenkins tavaly szeptemberben szerződött le ehhez az alkotáshoz, a zenei felvételekre pedig januárban kerítettek sort, ezáltal a tervezett filmfesztiválos debütálásokhoz képest majd' fél évvel korábban szállította le a score-t.
 
c jenkins cockneys zombies 02
A Cockneys vs. Zombies-hoz készült muzsika elsősorban elektromos, illetve akusztikus gitárra, valamint dobokra építkezik, s így remekül illeszkedik a rockzenei világ palettájáról beválogatott betétdalokhoz. Ugyanakkor jó néhány olyan jelenet is található a filmben, amelyek esetében az ilyen jellegű rockmuzsika kevésbé helytálló – lévén nem egy Robert Rodriguez-féle hentelésnek lehetünk a tanúi a zombikkal folytatott küzdelmek során. Ezen esetekben a keményebb hangzást egy kisebb szimfonikus zenekarral, vokállal és szintetizátoros kiegészítéssel ötvözte, néhol pedig szájharmonikát, valamint füttyszólókat is beépített az öregek és a zombik szemtől szemben zajló küzdelmének hősiesebbé tétele érdekében. Műve összességében véve remekül hozza az ilyen jellegű produkcióktól elvártakat: pontosan annyit ad a képsorokhoz, amennyire azoknak szüksége van, s bár kétségtelen, hogy a film egyik említésre érdemes momentuma Jenkins műve, összességében véve azonban a főtémán, illetve a westernes hatású momentumokon kívül nem tükröz többet egy jól megoldott házi feladatnál.

 
Kulics László
2012. 12. 30. 

Tracklista:
 1. Heroes (4:17)
 2. Main Theme (1:49)
 3. Aaah... A Baby Zombie (5:00)
 4. Bank Heist (3:50)
 5. Zombies Take London (5:54)
 6. Introducing the Gang (3:52)
 7. The Zombie Infestation (3:20)
 8. The Empty Streets of London (3:25)
 9. Mental Mickey (3:28)
 10. Zimmerframe Chase (3:50)
 11. The Rescue Mission (2:35)
 12. Death of a Hero (2:04)
 13. Finale (3:30)
 14. Main Theme (extended version) (3:28)
Az album a Spotify-on:

Megosztás:
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató