Jurassic World (2015)

violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
 • zene: Michael Giacchino
 • vezényel: Tim Simonec
 • kiadás éve: 2015
 • kiadó: Back Lot Music
 • játékidő: 76:50
Megosztás:
Mission: Impossible III, Mission: Impossible – Fantom protokoll, Star Trek, Sötétségben – Star Trek, A majmok bolygója: Forradalom: öt olyan példa Michael Giacchino pályafutásából, melyek során a szerzőnek egy-egy hosszú múlttal rendelkező, kultikus alkotás aktuális felvonásánál kellett helytállnia. Ezen impozáns lista következő állomása a 2015-ös Jurassic World, mely esetében azonban egyfajta visszatérésről is beszélhetünk, hiszen Giacchino komponistaként történő színre lépését a Michael Crichton regényéből életre kelt folyamhoz köthető számítógépes játéknak köszönheti. Az őslényekkel kapcsolatos gyökereket azonban egy interjú alkalmával még ennél is messzebbre vezette vissza: "A gyerekkoromban készített stop motion filmjeim többsége olyan dinoszauruszokról és emberekről szólt, akik egy elveszett szigeten vagy éppen idegen bolygón éltek. Zeneszerzőként pedig a Steven Spielberg által producerelt Az elveszett világ – Jurassic Park 2. alapján készült videojáték volt az első munkám, mely azóta a nagyzenekari kísérettel rendelkező programok úttörőjeként van számon tartva. Így azzal, hogy a Colin Trevorrow által rendezett új filmnél közreműködhettem, egy olyan körforgást zárok le a dinoszauruszok és a filmek vonatkozásában, amely harminc éve vette kezdetét". Giacchino az általa említett, 1997-es The Lost World: Jurassic Park című Sega-játék mellett a PlayStationre készült Warpath: Jurassic Parkot is jegyzi, továbbá az ő nevéhez fűződik a Universal kalandparkban felállított Jurassic Park the Ride: The Showra keresztelt látványosság kísérete is.
 
c giacchino jurassic world 01
Az eddigi Jurassic Park-mozik szereposztás szempontjából mindig szolgáltak új karakterekkel, velük párhuzamosan azonban hosszabb-rövidebb időre az első felvonásból megismertek közül is mindig felbukkant néhány. Míg Jeff Goldblum és Richard Attenborough Az elveszett világ – Jurassic Park 2.-ben tértek vissza, addig Laura Dern, valamint Sam Neill a hanyagolható élményt biztosító Jurassic Park 3.-ban álltak újfent kamera elé. A Jurassic World kapcsán azonban az alkotók majdnem mindent új alapokra helyeztek: mindössze a park helyszíne, valamint az azt benépesítő őshüllők egy része maradt változatlan. A majmok bolygója: Lázadás, illetve A majmok bolygója: Forradalom forgatókönyveit is jegyző Rick Jaffa-Amanda Silver páros (kiknek munkájába Trevorrow is besegített) történetvezetésének köszönhetően e franchise olyan főbb karakterekkel gazdagodott, mint a velociraptorokkal foglalkozó Owen (Chris Pratt), a park ügyvezetője, Claire (Bryce Dallas Howard), illetve annak unokaöccsei, Zach (Nick Robinson) és az őslényekért rajongó Gary (Ty Simpkins).

Bár az alkotók törekedtek arra, hogy minden eddiginél látványosabb őslényparkkal kápráztassák el a moziközönséget, arra is ügyeltek, hogy megidézzék az első felvonás hangulatát, dramaturgiai arányosságát. Éppen ezért jó néhány hasonlóság/párhuzam megfigyelhető a spielbergi és trevorrow-i létesítmények, az azt benépesítő fontosabb karakterek, na meg persze az eseményeket kísérő score struktúrája között, a recept pedig bevált, az alkotás ugyanis messzemenően túlszárnyalta a várakozást: a nyitó hétvégén világviszonylatban valamivel több mint ötszázmillió dollárt hozott a konyhára, ezen felbátorodva pedig a Universal 2018 nyarára már prognosztizálta is az újabb kalandot.
 
c giacchino jurassic world 03
Arról, hogy a zeneszerzői posztot ki tölti be, 2014 májusában határoztak a stúdió illetékesei, döntésüknek pedig a rajongók és a kritikusok egyaránt örültek. Giacchinónak azonban erről kezdetben más volt a véleménye: "Eleinte rémült voltam és megkérdőjeleztem magamat, illetve képességeimet. Ám mindvégig remekül össze tudtunk dolgozni Colinnal, a kezdeti félelmemet pedig előnyömre fordítottam". A score rögzítésére 2015 áprilisában került sor a Sony Streisand Scoring Stage-én, ahova nem sokkal a Holnapoliszhoz kapcsolódó felvételeit követően tért vissza a szerző. A dallamok életre keltéséből a százkét fős Hollywood Studio Symphony mellett egy hetventagú kórus is kivette a részét, mely párosítás gyakran igen csodálatos momentumokat eredményezett, sajnálatos módon azonban ezek egy része a filmben többször is háttérbe szorul, így a score a mozi alatt némileg gyengébb teljesítményről árulkodik, mint önállóan hallgatva.

"Michael Giacchino heves, ugyanakkor rendkívül kreatív elme, nem mellesleg pedig vérbeli Jurassic Park-rajongó. Noha az új score tiszteletben tartja John Williams örökérvényű munkáit, feladata ugyanaz, mint magának a filmnek: valami újat, merészet hozzon azok számára, akik kedvelik a dinoszauruszokat" – mesélte a rendező. Mindketten tisztában voltak azzal, hogy nem lenne film a film Williams dallamai nélkül, ezért a megbeszélések során először a Jurassic World azon pontjaiban állapodtak meg, ahol elengedhetetlennek tartották a népszerű motívumok felcsendülését. Emellett természetesen Giacchino is elkészítette saját parktémáját, mely szintén beszédesre sikerült: remekül tükrözi a sziget miliőjét, illetve a megtekinthető lények varázslatosságát. E két motívum az "As the Jurassic World Turns"-ben találkozik először, s hasonlóan zseniális összeeresztés eredményezte a "The Park Is Closed"-ot is, mely páros az év legszebb tételei közé tartozik.
 
c giacchino jurassic world 04
A szerző a tőle megszokott módon ezúttal is témagazdag művel állt elő: az imént említett parkmotívum mellett fenyegető, sejtelmes hangvételről ("Bury the Hatchling") éppúgy gondoskodott, mint könnyed pillanatok érzékeltetéséről ("The Family That Strays Together"), illetőleg kalandos megközelítésről ("Fits and Jumpstarts"), s ezekre fűzte fel az akciót is, melyeket Williams különböző altémáinak hangjegyeivel spékelt meg. Utóbbival kapcsolatban a "The Dimorphodon Shuffle"-t éppúgy felhozhatnám példaként, mint a "Love in the Time of Pterosauriá"-t, a "Costa Rican Standoff"-ot, valamint az "Our Rex Is Bigger Than Yours", mely utóbbi hatásosságához nagyban hozzájárul a kórus előretolása.

Bár Michael Giacchino remek munkát végzett, a Jurassic World kísérete rendelkezik néhány üresjárattal, melyek azért szembetűnőek, mert a score gerincét képező darabok hangzás és struktúra tekintetében egyaránt el lettek találva - a korong hallgatása közben ismét éreztem a dinoszauruszok közelségét. Az úgynevezett töltelékrészeket sajnálatos módon a Back Lot Music gondozásában megjelent korongon is érezni, ami elkerülhető lett volna, s ezáltal sokkal nagyobbat tudna ütni, ha a "The Park Is Closed"-dal zárulna. Az eddigi hírek szerint Trevorrow nem tér vissza a franchise-hoz, Pratt és Simpkins azonban már aláírták a szerződést, az viszont még jó ideig nyitott kérdés marad, hogy az ötödik dínós kaland kíséretét új emberre bízzák-e, vagy a Universal döntéshozói továbbra is Giacchinónak biztosítanak majd teret.

 
Kulics László
2015. 08. 01. 

Tracklista:
 1. Bury the Hatchling (1:56)
 2. The Family That Strays Together (1:00)
 3. Welcome to Jurassic World (2:08)
 4. As the Jurassic World Turns (5:31)
 5. Clearly His First Rodeo (3:28)
 6. Owen You Nothing (1:19)
 7. Indominus Wrecks (6:11)
 8. Gyrosphere of Influence (3:14)
 9. Pavane for a Dead Apatosaurus (4:44)
 10. Fits and Jumpstarts (1:31)
 11. The Dimorphodon Shuffle (2:13)
 12. Love in the Time of Pterosauria (4:31)
 13. Chasing the Dragons (2:54)
 14. Raptor Your Heart Out (3:50)
 15. Costa Rican Standoff (4:37)
 16. Our Rex Is Bigger Than Yours (2:41)
 17. Growl and Make Up (1:16)
 18. Nine-To-Survival Job (2:33)
 19. The Park Is Closed (1:38)
 20. Jurassic World Suite (12:53)
 21. It's a Small Jurassic World (1:43)
 22. The Hammond Lab Overture (1:07)
 23. The Brockway Monorail (1:46)
 24. Sunrise O'er Jurassic World (2:06)
Az album a Spotify-on:

Megosztás:

További értékelések

Bíró Zsolt
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Gregus Péter
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Pavlics Tamás
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Selley Csaba
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Tihanyi Attila
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató