Terminátor – A halálosztó (1984)

The Terminator
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
 • zene: Brad Fiedel
 • kiadás éve: 1994
 • kiadó: Cinerama / Edel
 • játékidő: 72:13
Megosztás:
"Visszatérek!", "Hasta la vista, baby!", "Jöjjön velem, ha élni akar!" – három kulcsmondat James Cameron ikonikussá vált karakterétől, a halálosztótól (Arnold Schwarzenegger), aki 1984-ben lépett vászonra először a Terminátor – A halálosztóban, annak érdekében, hogy megölje Sarah Connort (Linda Hamilton), jövőbeli lázadók vezérének anyját. A Skynet elszabadulása után bekövetkező, gépek és emberek közötti háború története az elmúlt harminc év során a számos folytatásnak, képregénynek, könyvnek, illetve a két évadot megélt tévésorozatnak köszönhetően egyre szerteágazóbbá vált. A keménykezű direktor sikerének alapja egy éjszakai rémálmából nőtte ki magát, mely eleinte vegyes fogadtatásban részesült: bár a projekt iránt olyan stúdiók érdeklődtek, mint a Universal, a Warner Bros. vagy a Paramount, mivel azonban Cameron maga szerette volna rendezni a filmet, tovább kellett kilincselnie, mert addigi egyetlen rendezése, a Piranha 2.: Repülő gyilkosok kudarca nem számított jó ajánlólevélnek ezen mamutcégek szemében. A Hemdale Film és az Orion Pictures illetékesei azonban a nem sokkal korábban alakult Pacific Westerns Productions döntéshozóival karöltve hat és fél millió dollárt szavaztak meg számára ahhoz, hogy vízióját megvalósítsa. A várva várt zöld jelzést viszont kilenc hónapnyi kényszerszünet követte, mivel Schwarzenegger (akinek szerepét eredetileg a Vukovich őrmestert alakító Lance Henriksen játszotta volna, ám a forgatókönyv elolvasása után Schwarzenegger meggyőzte Cameront arról, hogy rá a rosszfiú szerepét kell osztani) a Conan, a pusztító forgatási munkálataival volt elfoglalva. Természetesen a direktor addig sem maradt tétlen: az így nyert időt további forgatókönyvek írására fordította, amivel párhuzamosan a Terminátor – A halálosztó jövőben játszódó jeleneteinek felvételeivel bíbelődött.
 
c fiedel terminator 01
A sötét jövő megakadályozásáról szóló produkció aláfestéséről az ekkor már közel egy évtizede pályán lévő Brad Fiedel gondoskodott, akit ügynöke ajánlott Cameron figyelmébe. Kettejük találkozását Fiedel eképpen összegezte: "Az ügynököm küldött neki egy kazettát a zenéimmel, amit a kocsijában hallgatott meg. Ezt követően megbeszéltünk egy találkozót, ahol felvázolta nekem a filmtervét. Másnap reggel megírtam a főtémát, amire egyszerűen csak azt mondta: Ez az!" Az elvárás egy olyan szintetizátoros zene volt, amely hangzásvilágával még jobban aláhúzza az eljövendő apokalipszist és a gépek általi fenyegetettséget. A közel száztíz perces filmhez különféle dalokat is felhasználtak, melyek az Enigma kiadó gondozásában megjelent filmzenealbumon is helyet kaptak – közülük a Tahnee Cain & Tryanglz által előadott "Burnin' in the Third Degree" számít a legemblematikusabbnak, ez szól ugyanis a Tech Noir szórakozóhelyen zajló események alatt. A kíséretet igénylő játékidő nagy részét azonban az instrumentális darabok tették ki, melyek teljes anyaga később a Cinerama / Edel égisze alatt vált elérhetővé The Definite Edition alcímmel – ez azonban csak a rajongóknak ajánlott.
 
c fiedel terminator 04
Mivel Fiedelnek nem volt megfelelő apparátusa, a szükségesnél több munkaidőt fordított az aláfestésre: "A Terminátor zenéjének elkészítése azért volt nehéz, mert különböző szintetizátorokat, illetve szekvencereket használtam, s mivel nem állt rendelkezésemre elegendő MIDI, sok mindent magam csináltam" – mesélte. A muzsika legnépszerűbb részlete kétségkívül a főtéma, melyet a The Definite Edition esetében háromféle verzióban hallgathatunk meg: míg az albumnyitó "Theme from The Terminator" az úgynevezett koncertverzió, a "The Terminator Main Title" a film főcímzenéje, a "Theme from The Terminator (August 29th, 1997, Judgement Day Remix)" pedig a zárójelenethez, illetve a stáblistához tartozó változat. A népszerű motívum mellett a másik, annyira nem emlékezetes, ám ettől függetlenül jellegzetes és folyamatosan visszaköszönő dallamsor a Schwarzenegger által alakított T-800-as halálosztó gépet hivatott szimbolizálni: "A terminátor érkezését és jelenlétét egy szívverést imitáló hangzással támasztottam alá. Az emberi szív po-pom-po-pom ritmusban ver, s ebből kiindulva találtam ki a halálosztó számára a po-po-po-pom-szerű ritmust" – kommentálta a szerző. Erre épül többek között a "The Terminator's Arrival", az "Arm & Eye Surgery", valamint a "Police Station / Escape from Police Station" és a "Death by Fire / Terminator Gets Up" páros, mely utóbbiaknál Fiedel ügyesen ötvözte ezt a fenyegető dallamsort a főcímzene motívumával.

Akár olyan akciórészekről beszélünk, mint a "Reese Chased", a "Tunnel Chase", a "Factory Chase" (melynél elektronikus hegedűn Ross Levinson is közreműködött), illetőleg a "Reese's Death / Terminator Sits Up / You're Terminated!", akár olyan thrilleres megoldásokra hajazó darabokról, mint a "The Terminator's Arrival" vagy a "Garage Chase" első fele, nem témagazdagságra vagy logikai felépítésre tudunk kitérni, hanem inkább egyfajta szabad asszociációs zeneszerzésre. Emiatt a hallottak nehezen emészthetőek, s csupán olyan trackek jelentenek köztük oázist, mint a játékos "Sarah on Her Motorbike", a "Sarah in the Bar", a baljós, gépek által uralt jövőképet tükröző "Future Flashback / Terminator Infiltration", valamint a Sarah és Kyle (Michael Biehn) szerelmi témáját bemutató "Conversation by the Window / Love Scene" – "Sarah's Destiny / The Coming Storm" duó. Éppen ezért jeleztem előre feljebb, hogy ez az album csupán az elvakult rajongókat képes lekötni, aki viszont csak a főbb témákat, illetve a dalokat szeretné hallgatni, azoknak az Enigma kiadó változata az ideális.
 
c fiedel terminator 05
Ahogy James Cameron, úgy Brad Fiedel számára is vitathatatlan mérföldkőnek számít a Terminátor – A halálosztó, hiszen mai napig ez a komponista legismertebb műve. Igaz, a mű alatt ez esetben nem a teljes score-t kell érteni, hanem mindössze a nyitányt, illetőleg a szerelmi témát, e kettőn kívül ugyanis meglehetősen erőt próbáló a több mint egyórányi hanganyag. Akárhogy is viszonyulnak a filmzenebarátok ehhez a munkához, abban azért megegyeznek az álláspontok, hogy a zene hangulata remekül el lett találva és kellően idomul a látottakhoz.
 
Írásunk a The Definite Edition változatról készült, a Spotify-on azonban annak újrakevert, 2016-os változata érhető el.

 
Kulics László
2015. 07. 09. 

Tracklista:
 1. Theme From The Terminator (4:16)
 2. The Terminator Main Title (2:17)
 3. The Terminator's Arrival (4:57)
 4. Reese Chased (3:51)
 5. Sarah On Her Motorbike (0:39)
 6. Gun Shop / Reese In Alley (1:31)
 7. Sarah In the Bar (1:52)
 8. Tech Noir / Alley Chase (7:39)
 9. Garage Chase (6:52)
 10. Arm & Eye Surgery (3:19)
 11. Police Station / Escape From Police Station (4:50)
 12. Future Flashback / Terminator Infiltration (4:18)
 13. Conversation by the Window / Love Scene (3:45)
 14. Tunnel Chase (3:39)
 15. Death By Fire / Terminator Gets Up (3:13)
 16. Factory Chase (3:58)
 17. Reese's Death / Terminator Sits Up / "You're Terminated!" (3:28)
 18. Sarah's Destiny / The Coming Storm (3:05)
 19. Theme From The Terminator (August 29th, 1997, Judgement Day Remix) (4:44)
Az album a Spotify-on:

Megosztás:

További értékelések

Bíró Zsolt
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Dobrosi Tamás
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Emesz Csaba
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Gregus Péter
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Pavlics Tamás
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Selley Csaba
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Szabó Csaba
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató