M3GAN (2023)

violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
 • zene: Anthony Willis
 • vezényel: Illényi Péter, Pad Zoltán, Sapszon Bálint
 • kiadás éve: 2023
 • kiadó: Back Lot Music
 • játékidő: 62:29
Megosztás:

A M3GAN az aprópénzből forgatott, ennek következtében még apró bukásra is szinte képtelen horrorok stúdiója, a Blumhouse első 2023-as sikerfilmje Allison Williams és Violet McGraw főszereplésével. Az igazi főszereplő persze a mesterséges intelligenciával felszerelt, címbeli játékbaba, akit/amit egy árvává vált kislány kap ajándékba játékgyártó cégnél dolgozó, a gyámjává lett nagynénjétől. A Chuckytól Annabelle-en át Brahmsig (A fiú) sorolható gyilkos babákkal hódító produkciók legutóbbi darabja marketingjével részben a TikTok-generáció figyelmét próbálta megragadni. Hogy számukra is ideális legyen a korhatár-besorolás, Gerard Johnstone rendező (Házi őrizet) igyekezett inkább sejtetni a vérengzéseket, mintsem élesben mutatni. Azon nézők, akiket nem riasztott el  egy szinte vérmentes horrorfilm eshetősége, egy sok meglepetéssel nem szolgáló, ám vasárnap délutáni időtöltésre tökéletesen alkalmas produkcióval találkozhattak – aznap estére pedig akár kereshettek egy vérbeli horrort is.

c willis m3gan 01
Egy efféle filmnél általában két út nyílik a komponisták előtt. Vagy a csörömpölős irányba mennek el, amelyik mellett például Joseph Bishara, két Annabelle-rész zajfelelőse köteleződött el, vagy pedig az intelligensebbet választják, amikor nem az lesz az első gondolatunk, hogy a vonósok közelharcba bocsátkoztak egymással. Alapvetően nem a zeneszerzők kénye-kedve, hanem az adott film megközelítése a döntő tényező a score stílusának kialakításában, mindazonáltal Anthony Willis, a M3GAN komponistája az értékes horrorzenéket gyarapította művével, mely a Tűnj el!, az Idő és a Nyerd meg az életed aláfestésének feljátszásában egyaránt közreműködő The Budapest Scoring Symphony Orchestra előadásában kelt életre. A szakma fortélyait John Powell mellett tanult feltörekvő szerző az Ígéretes fiatal nő aláfestésével hívta fel magára Johnstone figyelmét. A direktor egyik kérése az volt, hogy a művész írjon egy olyan Disney-stílusú dalt, mint amilyet James Horner is megalkotott az Egérmeséhez „Somewhere Out There” címmel, csak épp Willisnek úgy kellett megálmodnia, mintha egy mesterséges intelligencia műve lenne: a „Tell Me Your Dreams”-t M3GAN dalolja el védencének. Született egy másik dal is, mégpedig Sia és David Guetta népszerű „Titanium”-jának feldolgozása – mindkét, Jenna Davis által elénekelt szerzemény csupán egyperces, mégis hatásos.

c willis m3gan 02
A score  elegánsan fokozza a feszültséget, emellett nyitányként – egyben kakukktojásként – felbukkan benne a babát gyártó vállalat ellazulós szimfonikus motívuma is. A nagyzenekar kezdetben andalító, melankolikus motívumokat játszik, melyekben Willis elgondolásának megfelelően találunk egy kis kortárs Alice Csodaországban-hangulatot (ez alatt magát az eredeti történetet, nem pedig az Alice-filmeket értve), ugyanakkor mélyen bennük ott lapul egy leheletnyi fenyegetés is, felkészítés az erőszakosabb mozzanatokra. A vonósok, vibrafon, szintetizátor, hárfa és zongora mellett fontos szerep jutott Holly Sedillos vokáljának is, jóvoltából misztikus és baljós színezetet kapott a muzsika.

Amikor az emberi álarcát fokozatosan levedlő M3GAN erőszakossá válik, Willis a szimfonikus zenébe ugyanolyan erőszakosan hozza be az elektronikát, s bár a szándék teljesen érthető, a megvalósítás módja már problémásabb. Az idegőrlő vonósjáték mellett megjelenik egy jellegzetes fémes, ipari zenés zajkeltés, amelyhez hasonlót Benjamin Wallfisch (Annabelle: Teremtés) is előszeretettel alkalmaz, mint tette például A láthatatlan embernél. Horrorzenéket a filmtől elkülönítve elemezni mindig problémás, ha az ember igazságos szeretne lenni, ettől függetlenül Willis az ilyen szegmensekhez a szokásos kakofonikus, ijesztgetős megoldásokat vetette be. Ezeket sokszor nem nagyon van értelme különválasztani a filmtől, így most sincs, mert e téren emlékezetes megoldással nem találkozunk, igaz, a jelenetekben megvan a maguk szerepe. A nyugodtabb pillanatokhoz született kompozíciók ellenben kifejezetten emlékezetesek, és ezekből szerencsére akad annyi, hogy össze tudjunk állítani magunknak egy hatásos, sötét melankóliájú albumot, valamint a továbbiakban odafigyeljünk Anthony Willis munkáira.


Kiemelkedő trackek: Funki Headquarters, A Message from Oregon, Those Aren’t Toys, Reluctant Guardian / Meeting Bruce, The Perfect Algorithm, Tell Me Your Dreams, Titanium, True Guardian, Life & Death (Suite from M3GAN), Bruce’s Dream (Bonus Track)
 

Bíró Zsolt
2023. 06. 17. 

Tracklista:
 1. Funki Headquarters (1:09)
 2. A Message From Oregon (1:50)
 3. Those Aren’t Toys (2:43)
 4. Reluctant Guardian/Meeting Bruce (3:40)
 5. Prototype (1:09)
 6. The Perfect Algorithm (2:27)
 7. On the Subject of Death (2:16)
 8. A Hole in the Fence (1:14)
 9. Calibrated Response (3:19)
 10. Corporate Misdeeds (0:48)
 11. Tell Me Your Dreams* (1:11)
 12. Attachment Theory (2:49)
 13. Bully in the Forest (1:50)
 14. Bad Boys Equal Bad M
 15. n (2:21)
 16. Angel of Death (2:07)
 17. Titanium* (0:59)
 18. Approximately 5 Feet Deep (2:12)
 19. Detectives & Missing Data Reports (4:06)
 20. True Guardian (2:05)
 21. She’s Still Plugged In (2:56)
 22. Departing Funki (1:25)
 23. Megan’s Fantasy (2:44)
 24. Workshop Duel (1:45)
 25. Two Titans (2:36
 26. Model 3 Generative AN-droid (1:41)
 27. A Message From Elsie (1:05)
 28. Funki Redux (0:53)Life & Death (Suite from M3GAN) (5:16)
 29. Bruce’s Dream (Bonus Track) (1:53)

* előadja: Jenna Davis

Az album a Spotify-on:

Megosztás:

További értékelések

Kulics László
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Selley Csaba
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Tihanyi Attila
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató