Alias (2001)

violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
 • zene: Michael Giacchino
 • vezényel: Tim Simonec
 • kiadás éve: 2003
 • kiadó: Varése Sarabande
 • játékidő: 65:54
Megosztás:
Az Alias J.J. Abrams és Michael Giacchino, korunk legfiatalabb és egyik legígéretesebb rendező-zeneszerző párosának legelső televíziós munkája, mely alapján nagy remények fűződtek mindkettejükhöz egy esetleges mozifilmes karrier kapcsán is. A sorozat hőse Sydney Bristow ügynöknő (Jennifer Garner), aki egyik küldetése során ráébred, hogy munkaadója, az SD-6 szervezet valójában nem is a kormánynak dolgozik, hanem saját használatra, illetve kereskedelmi célokból szerez be fegyvereket, titkos technológiákat és dokumentumokat. Syd ezért csatlakozik a CIA-hez, hogy ezentúl kettős ügynökként bontsa belülről az áruló szervezetet. A történet természetesen nem ennyire egyszerű, de ennek részletezésére itt nincs lehetőség, csupán annyit érdemes megjegyezni, hogy az Alias az öt évadja során eljutott a tűsarok / kung-fu kombinációtól az igazán mély emberi drámák ábrázolásáig, ezáltal az átlagos kémtörténeteken túlnőve igazi mozifilmes élményt varázsolt a tévé képernyőjére.


A sorozat sikerében nagy szerepe volt a zenének is, mely talán minden idők egyik legkomplexebb és legegységesebb sorozatzenéje – az öt évad alatt vándormotívumok sora bukkan fel, majd tűnik el a karakterekkel együtt, valamint az összes akciójelenethez (melyekből epizódonként egy-kettő mindig akad) új, szórakoztató és ütős zene íródott. Szinte hihetetlen, hogy az addig csak videojátékokhoz zenét szerző Michael Giacchino egy-egy hét alatt képes volt megírni nagyjából félórányi, ilyen minőségű aláfestést. Az első szezon legjobb pillanataiból a Varése Sarabande adott ki egy igen tekintélyes hosszúságú albumot, mely sajnos nem olyan jó, mint amilyen lehetne, de mindenképp örvendetes kezdeményezés a televíziós zenék ilyen színvonalú kiadása. Lássuk, mi is került az albumra.

A kiadvány a sorozat főcímzenéjével nyit – ez az egyetlen track, melyet nem Giacchino komponált: a szűk félperces darab szerzője J.J. Abrams, a széria producere és alkotója. A lemez erős kezdetet vesz, a korai epizódok pár emlékezetes jelenetének aláfestése kerül tálalásra. A szerzemények mind tempósak, és a technoalapokhoz remekül idomulnak az élő hangszeres kiegészítések is. A lemez producerei ekkor még tudják, mely pillanatokra várnak a leginkább a (zene)rajongók a korai részek esetében – Sydney Bristow-nak epizódonként legalább egyszer nagyestélyikben kell menekülnie és elintéznie pár rosszfiút. A tételek erőssége, hogy a világutazó sorozat mindig alkalmazkodik a helyszínekhez, Tunéziát például helyi pengetősök képviselik ("Tunisia"), míg Németországban erősen dübörög a techno ("Badenweiler"). Az ígéretes kezdet (az első hat tétel) ellenére az album sajnos megtörik, a maradék anyag pedig messze van a tökéletestől. Az alábbi két megjegyzést azonban nem megrovásnak szánom, inkább támpontokat adnék a jövő producereinek, mellyel még élvezhetőbbé tehetnék kiadványaikat.


Televíziós sorozatok zenéjét nehéz kiadni, elsősorban a hatalmas választék miatt. Ebben az esetben ez nyolc-kilenc órányi score-t jelent, amiből igen nehéz összeválogatni az anyag legjavát – és a Varése Sarabandénak nem volt mindig biztos keze a választásban, de erről nem (csak) ők tehetnek. Giacchinót eddig mint videojátékok zeneszerzőjét ismerte a közönség, ezért nem csoda, hogy első filmes lemezén szeretett volna kiszabadulni az akciószerző skatulyából, ezzel viszont saját lemezének ártott. Ilyen szerencsétlen választás például a romániai epizód zenéinek túlreprezentálása ("In the Garden", "Looking for a Man"). Ebben a történetben Syd egy román elmegyógyintézetbe költözik, hogy információkat szedjen ki egy önkéntes bentlakóból, de végül maga is csapdába esik. Ez a rész a sorozat sötétebb és nyomasztóbb epizódjai közé tartozik, a zenére pedig ugyanez vonatkozik: teljes reménytelenség. Az önmagukban szívszorító tételek öt egymást követő akciószám után azonban teljesen kizökkentik a hallgatót – a sorozat szórakoztató és nyomasztó elemeinek egymás mellé rakása nem szerencsés, még akkor sem, ha a következő tétel máris visszavisz minket az akcióvilágba. Egy másik szerencsétlen választás a romantikus tételek sora, melyek néha kevesebb mint egy percre ugyan, de szintén megszakítják a hangulatot ("Home Movie"). Giacchino romantikus tételeit sosem tartottam túl erősnek, de ennél több nem is várható el tőle, ha a sorozatban olyan röhejes magánéleti konfliktusok rabolják a drága műsoridőt, mint például "a vőlegényem megcsal, de aztán kiderül, hogy csak karaokézni jár el esténként".

További zavaró apróságnak a trackcímek számítanak, melyek jobb esetben zseniálisak ("Red Hair is Better") vagy minimum átlagosak ("Spanish Heist") – ezek segítenek felidézni, mi történt, illetve vásárláskor belehallgatás nélkül is sejthetjük, mire számíthatunk az albumon. De ugyanakkor rengeteg olyan cím van, melyeknek nincs értelmük ("Bristow & Bristow"), vagy semmi közük sincs ahhoz a jelenethez, amihez íródtak: "Anna Shows Up" – nem, Anna nem tűnik fel! A "legjobbak" azonban azok a szétvágott akciódarabok, melyek a sorozatban együtt hangzottak el, itt azonban másképp keverve és szétvágva tálalták őket – ebben az esetben a Varése Sarabande producerei valószínűleg a "véletlen név generátor" nevű ötletes gép segítségével címkézték fel a szerzeményeket ("Blow'd Up" és "Oh My God!!!"). Az albumot egy bónusz dancemix zárja: az "SD-6 Dance Party" című kompozícióban ugyan kevesebb a technoritmus és a fantázia mint bármelyik, véletlenszerűen kiválasztott akciótrackben, de azért aranyos ráadás.


Amikor először a kezembe került az album, rögtön felmerült bennem a kérdés, hogy mire lesz képes J.J. Abrams és Michael Giacchino egy igazi mozifilm esetében. A kérdésre azóta megszületett a válasz a Mission: Impossible III. képében, mely sajnos nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. J.J. Abrams a mozifilmből tévéprodukciót csinált, Giacchino pedig nem hozta azt a színvonalat, amit éveken át folyamatosan produkált az Alias sorozattal, a műfajból tehát még mindig inkább ezt a CD-t ajánlom ismerkedős lemeznek. A Varése azóta kiadott egy válogatást a második szezon zenéiből is, és menetrend szerint tavaly kellett volna érkeznie a harmadik lemeznek, de ez nem történt meg, a sorozat megszűnésével pedig erre valószínűleg már nem is kerül sor.

 
Hubai Gergely
2006.11.14. 

Tracklista:
 1. Main Title (0:27) *
 2. Dissolved (2:07)
 3. Red Hair is Better (2:31)
 4. Spanish Heist (4:30)
 5. Double Life (1:53)
 6. Tunisia (4:12)
 7. In the Garden (2:29)
 8. Looking for a Man (3:53)
 9. Anna Shows Up (3:30)
 10. Home Movies (0:40)
 11. On to Paris (1:49)
 12. Page 47 (1:54)
 13. The Prophecy (2:10)
 14. Badenweiler (5:11)
 15. Arvin at the Poles (1:36)
 16. Sleeping Beauty (3:08)
 17. Blow'd Up (2:26)
 18. It's Not the C.I.A. (1:38)
 19. Oh My God!!! (3:18)
 20. The Tooth Doctor (2:00)
 21. It Was Anna (1:54)
 22. Wet Suits (2:39)
 23. Ball Buster (1:39)
 24. The End? (0:57)
 25. Bristow & Bristow (3:26)
 26. Sd-6 Dance Party (3:18)

  *írta: J.J. Abrams
Az album a Spotify-on:

Megosztás:

További értékelések

Bíró Zsolt
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Kulics László
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Tihanyi Attila
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs

Kapcsolódó írások

A tolmács
A mentalista 1-2. évad
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató