Saját úton járva – Interjú Michael V. Gerharddal


A független kiadók közé tartozó La-La Land Records az elmúlt egy-két évben az aktualitások mellett sorra állt elő azokkal a filmzenékkel, melyek megjelenését a rajongók már régóta várták, ennek egyenes következményeként pedig mára a legkedveltebb kiadók közé tartoznak. 2002-es megalapításuk óta közel százötven albumot jelentettek meg, melyek között számítógépes játékok aláfestései éppúgy megtalálhatók, mint a mozi- vagy tévéfilmek, illetve sorozatok score-jai. A főként speciális, limitált kiadásokkal foglalkozó cég tulajdonosai közül Michael V. Gerhard engedett betekintést a kulisszák mögé.
Mikor és hogyan alakult a La-La Land Records?

A cég 2002-ben jött létre. Matt Verboys és jómagam úgy döntöttünk, miután korábbi munkáltatónktól, a Numenorean Recordstól kreatív nézeteltérések miatt kiléptünk, hogy elindítjuk saját kiadónkat.


Hányan dolgoznak a kiadóban?

Jelenleg mintegy kéttucatnyian dolgozunk a cégnél.


Hogyan készül a filmzenealbum? Milyen út vezet addig, amíg a boltok polcaira kerül?

Minden a kiadástól függ. Először jön az ötlet, majd az adott album kiadásáról szóló szerződéssel kapcsolatos egyeztetések. Ezt követően fel kell kutatni a master anyagot, ami nem mindig elérhető. Miután megvan, transzferelésen esik át, s ha a hanganyag rendben van, a csapat szövegírói elkészítik a borítón lévő ismertetőt. Amennyiben mindez megvan, akkor Matt elvégzi a szerkesztési munkákat, amellyel nagyjából össze is áll a kész album – ezen fázisokat többnyire Matt és Dave Fein követik nyomon. Mikor mindennel elkészültünk, jóváhagyatjuk a stúdióval és a zeneszerzővel (utóbbival nem mindig szokás), és ha nekik van korrigálásra vonatkozó észrevételük, akkor azt végrehajtjuk. Ezt követően kerülhet csak gyártásba a lemez.


Ki dönt egy-egy kiadás mellett? Mennyi szabadságot adnak a zeneszerzők vagy a producerek egy-egy folyamat során?

Carte Blanche és mi. Csak egy szabályunk van: hogy jól csináljuk. (nevet)


Némely album hónapokkal, vagy esetenként évekkel a film bemutatója után jelenik meg. Mi az oka ennek a késésnek?

Ez több dologtól is függ. Akadnak filmek, melyek score-ját sosem adták ki a költségekre vagy az érdektelenségre hivatkozva. Van, amikor a komponista nem szeretné, ha műve kiadásra kerülne. Előfordul, hogy a betétdalos album jelenti a score kiadásának akadályát, vagy járul hozzá a késleltetett megjelenéshez. Valóban sok mindentől függhet.


A limitált kiadások igazi kincsek a filmzenerajongók számára. Hogyan dől el, hogy mi és hány példányszámban kerül megjelenésre ezen formában?

A döntéseinket azok befolyásolják, hogy mi az, ami elérhető számunkra és milyen körülményeket biztosítanak a számunkra. Természetesen vannak saját elképzeléseink is (melyeket vagy mi vagy mások már kiadtak), de elsősorban azt vesszük figyelembe, amit a rajongók már régóta várnak.


Mennyire erős a küzdelem a kiadók között a zenei jogokért? Mi a feltétele annak, hogy a La-La Land jelentesse meg az adott zenét?

Van, amikor a pénzen múlik, és akad, amikor azon, hogy mely kiadó jelzi először a kiadási szándékát. Ez nem igazán gyilkos üzletág. A résztvevők többsége úgy van vele, hogy bőven van miből válogatni.


Melyik albumukra a legbüszkébb? Melyik megjelenésért kellett a leginkább megküzdeni?

Egyértelműen a Batman: The Animated Series a válasz mindkét kérdésre. (nevet) Reméljük, hogy hamarosan a többi epizód zenéje is kiadásra kerülhet. Csupán idő kérdése.


Mi a véleménye a filmzenealbum piacának jelenéről, illetve jövőjéről?

Ez egy haldokló üzletág. A digitális korszak megöli a CD-piacot, melynek következményeként évről évre csökken a lemezeladások száma. Azonban a limitált, gyűjtői kiadások még napjainkban is sikeresnek mondhatók, tehát van még ideje az öreglánynak.


A La-La Land Recordsról bővebben a kiadó hivatalos honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.


 

2011. május 01.
 
Címkék: #interjú, #lalaland records
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató