A Film Score Monthly története


A Lukas Kendall által alapított Film Score Monthly azon cégek közé tartozik, melyek két lábon állnak, tagjai ugyanis a filmzenei lemezek megjelentetésén túl egy, a nyomtatott folyóiratból online-ná vált magazint is üzemeltetnek – nevük ez utóbbi révén vált világszerte ismertté. Kiadványaikkal a piac egy speciális szegmensét adják, katalógusukban ugyanis nem az aktuális felhozatal, hanem két, mára egyre inkább feledésbe merülő korszak, a Silver, valamint Golden Age szerzeményei között válogathatunk.

Bár a Film Score Monthly 1990 nyarán alapult, lemezkiadói debütálására azonban csak nyolc évvel később, 1998-ban került sor (bár ezt megelőzően Retrograde Recordsként két lemezt már producereltek), addig mint vezető filmzenei folyóirat volt ismert. Míg lapként az irányzat teljes egészével foglalkozik, addig kiadóként kizárólag a filmzenei hajnal, illetve az azt követő korszak kompozícióira fókuszál, amivel egy korábbi űrt igyekszik betölteni, hiszen a kezdetekre mások nem igazán fordítanak figyelmet – a nagyok közül a Varése Sarabande szokott előállni ezen korokból származó művekkel, ám arra is kizárólag a Soundtrack Club keretén belül van példa. Elmondható tehát, hogy nem nagyon van még egy olyan társaság, amely annyi gondot fordít Franz Waxman, Alfred Newman, Leonard Rosenthal, Neal Hefti, Hugo Friedhofer, Ernst Gold vagy Victor Young munkásságára, mint ők. 

Kendallék Jerry Goldsmith Stagecoach / The Lonerjével mutatkoztak be kiadóként, s azóta több mint százötven lemez fűződik hozzájuk, melyek között olyan népszerű alkotások score-jai találhatók, mint például A Poszeidon kaland (John Williams), az 1976-os King Kong (John Barry) vagy a klasszikus Tom és Jerry rajzfilmsorozat (Scott Bradley). Ám minthogy a régebbi idők muzsikáira még a rajongók körében sincs olyan széles körű érdeklődés (ami általában hangzásviláguknak köszönhető), mint a jelen kor szerzeményeire, az FSM kiadványai egy-két kivétellel 1200-3000 darabra korlátozódnak. Nevükhöz két igencsak nagyszabású megjelenés is fűződik, amit érdemes külön megemlíteni: az egyik az Elmer Bernstein's Film Music Collection, a másik pedig az MGM Soundtrack Treasury, melyek mindegyike tizenkét lemezes gyűjteményként igyekszik magában foglalni a legjobb műveket, továbbá érdemes még kiemelni a nyolclemezes Superman-dobozt (Superman: The Music) is, mint legkiemelkedőbb vállalkozásukat.

A kiadó az elmúlt tíz év során széles körű ismertségre tett szert – még ha nevének említésekor online magazinja több embernek is ugrik be elsőre –, és lett kedves azok számára, akik nemcsak az elmúlt egy-két évtized zenéiért rajonganak, hanem szívesen nyúlnak vissza a gyökerekig. Az FSM eddig sem tört nagy babérokra (és vélhetőleg eztán sem akar), így nem jelent konkurenciát nagyobb társai számára, ám élenjáró, s szinte egyedüli képviselője annak, hogy a régi idők nagy sikerei az utókor számára is fennmaradjanak.

A Film Score Monthlyról bővebben a kiadó hivatalos honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők. 

 
Kulics László
2009.06.12.
 
Címkék: #film score monthly
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató