Edmund Choi

  • születési név: Edmund Choi
  • született: 1970. július 27. New York, Egyesült Államok
  • iskola: New York University
Megosztás:

Edmund Choi

„Számomra az a legfontosabb, hogy olyan projekt részese legyek, amely inspirál annyira, hogy valami spirituális értékkel tudjam megajándékozni a közönséget.”


A zenei világba zongoristaként, illetve hegedűsként belekóstoló, majd a The Berklee School of Music kurzusán, illetve a New York Universityn folytatott tanulmányokat követően Edmund Choi a kilencvenes évek elején Carter Burwell oldalán kötött ki, s asszisztensként olyan produkciók kíséretének megszületésénél volt jelen, mint például a Hollywoodi lidércnyomás, A nagy ugrás vagy a Fargo. Ezzel párhuzamosan azonban igyekezett egyengetni önálló pályafutását is, mely váltásra így emlékezett vissza: „Az asszisztensi munkám nem hirtelen ért véget, inkább csak úgy szép apránként abbamaradt, lévén én is elkezdtem írni a saját filmzenéimet, és kerestem a különféle egyéb zeneszerzői lehetőségeket. Örökké hálás leszek Carternek a türelméért és az őszinteségéért, ahogyan megválaszolta a kérdéseimet a zeneszerzésről és Hollywoodról”.

Első munkái között találjuk a később népszerűvé vált indiai direktor, M. Night Shyamalan korai filmjeit, a Praying with Angert, valamint a Nyitott szemmelt, melyeket követően pályájuk külön utakon folytatódott tovább: „Ahogy haladok előre az életemben, úgy realizálódik bennem egyre jobban, hogy semmi kontrollunk nincs a múltunkkal kapcsolatban, a jövőt illetően pedig semmire nincs garancia. Szerencsés vagyok, hogy Nighttal együtt dolgozhattam az első két filmjén. Kezdők voltunk, fiatalok, és nagyon sokat tanultunk egymástól. Nincs annál jobb dolog, mint amikor az első filmedet készíted”. Munkásságának legsikeresebb időszaka a századforduló környékére tehető, ekkoriban szállíthatott ugyanis dallamokat két népszerű ausztrál mozgóképhez, Az én házam, az én váramhoz, illetve a Műholdvevő a birkák közthöz, amelyhez komponált művét az Australian Film Institute ítészei jelölték a legjobb eredeti filmzene kategóriájában, a Film Critics Circle of Australia Awards illetékesei pedig nemcsak nominálták, hanem díjazták is érte.

2000-ben születtek meg dallamai a Rád vagyok kattanva című romantikus vígjátékhoz, amelyben Freddie Prinze Jr., Ashton Kutcher, Julia Stiles és Selma Blair látható. Később az Alan Rhuska által rendezett Nola révén került a szerelem és a komédia egyvelegének közelébe, amit aztán a The Hollowmen című sorozat, illetve az Altered Minds című dráma követett. Mindezek mellett reklámfilmeknél működött közre (többek között a Sony háza táján is tevékenykedett ilyen minősítésben), majd tanítani kezdett a The Apple Store Fifth Avenue-n. „Eljött az a pont az életemben, amikor el kellett döntenem, hogy valóban arra szeretnék-e várni évről évre, hogy jöjjön valami. Mindig is vonzott a tanári pálya, és egyébként elkötelezett híve vagyok minden Apple-terméknek, így néhány éven belül egy teljesen más közegben találtam magam” – foglalta össze röviden váltását a szerző, aki visszavonulása ellenére nem zárkózott el teljesen a filmes és a zenei világtól.  
 

Kulics László
2016.04.14.

 

 

Teljes filmográfia: 
 

  Kapcsolódó anyagok


A kezdetektől az Apolló 11-ig - Interjú Edmund Choival
Interjú
 
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató