Pinar Toprak

  • születési név: Pinar Ozlem Toprak
  • született: 1980. október 18. Isztambul, Törökország
  • iskola: California State University, Northridge
Megosztás:

Pinar Toprak

A legszebb dolog a munkámban a változatosság. Nagyszerű, amikor egy adott történet részesévé válhatok, függetlenül a műfajtól vagy a projekt méretétől.”


A török származású komponista a kétezres évek elejétől van jelen a szakmában, neve pedig 2019-ben vált igazán ismertté, miután csatlakozhatott a Marvel Kapitány stábjához. A McMilliók muzsikájáért Emmy-díjra jelölt művész eddigi pályafutása rendkívül színes: mozi- és tévéfilmeknél éppúgy közreműködött már, mint sorozatoknál, számítógépes játékoknál, valamint rövid- és dokumentumfilmeknél.

Toprak Isztambulban született és nőtt fel. A dallamok világa gyerekkorától fogva meghatározó szerepet tölt be életében: ötéves korában kezdett elmélyülni a komolyzenében, majd beiratkozott a helyi konzervatóriumba, ahol hegedülni éppúgy megtanult, mint zongorázni, diplomáját pedig klasszikus zenei szakon szerezte meg. A jövőképével kapcsolatos elképzelése időközben megváltozott, szeretett volna filmzeneszerzőként dolgozni, s ezért mindent megtett, amit csak lehetett: „Nagyon kedveltem a grandiózus hollywoodi filmeket. Tisztában voltam azzal, hogy ha én is részt szeretnék venni bennük, akkor jobb, ha odaköltözök. Iskoláimat is ennek megfelelően választottam ki” – mesélte a komponista, aki először Chicagóba költözött jazzt tanulni, a score-okkal kapcsolatos ismereteit pedig első körben a Berklee College of Music, majd a California State University, Northridge képzésein sajátította el. Gyakorlati éveit a Paramount Picturesnél töltötte, utána csatlakozott a Hans Zimmer-féle Remote Control Productions csapatához.

Első önálló munkája a Controlled Chaos volt, melyet számos rövidfilm, illetve olyan kisebb kaliberű alkotások követtek, mint például az Ellenséges terület 2: Az ördög tengelye, a mások mellett Udo Kier főszereplésével készült Picasso gyilkos, A Loch Ness-i szörny visszatér, az Ogre – Az elátkozott város titka, A vihar haragja vagy A sárkány ébredése. Bár ezek nem váltak közönségsikerré, ahhoz tökéletesek voltak, hogy Toprak kialakítsa saját hangvételét, kipróbálhassa magát a filmes világban. A szakma figyelmét a Joseph C. Lincoln kötetén alapuló A világítótorony őrei ihlette művével vonta magára először: a Richard Dreyfuss-szal készült alkotás zenéje a 2010-es Oscar-gála legjobb filmzene kategóriájának tizenötös listájába is bekerült. A nagy kiugrás azonban továbbra is váratott magára, s addig olyanokhoz szerződött, mint A végakarat, a Gyilkos folyó vagy a The Challenger című bokszfilm, melyek mellett egyre többször keresték meg őt a dokumentumfilmesek (Pregnant in America, The Wind Gods, The Tides of Fate, McMilliók).

Pinar Toprak számára a hírnevet a Marvel égisze alatt vászonra vitt Marvel Kapitány hozta meg, s ezzel ő lett az, akinek filmje a legnagyobb bevételt érte el a női zeneszerzők közt. A siker akkor érte, amikor Hollywoodban egyre nagyobb figyelmet kezdtek szentelni az egyenjogúságnak: „Vegyes érzéseim vannak ezzel kapcsolatban” – kommentálta a körülötte ez okból kialakult helyzetet, majd hozzátette: „Én személy szerint nem szeretem, ha zeneszerzőnőnek hívnak, már csak azért sem, mert a férfiakat sem nevezzük férfi zeneszerzőnek. Véleményem szerint ez teljességgel lényegtelen információ”. Ezt követően olyan képregényszériákhoz szerződtették, mint a Krypton és a Stargirl, de írhatott zenét a Disney Epcot és Captain Marvel témaparkjaihoz, illetve Christina Aguilera Las Vegas-i The Xperience show-jához is. Amellett, hogy olyan direktorokkal dolgozik, mint Francis Lawrence (Slumberland), Simon West (Skyfire) és Aaron Nee (Az elveszett város), filmes felkérései mellett a számítógépes játékok világában is képviselteti magát, melyek közül a 2017-ben piacra dobott Fortnite vált a legismertebbé.
 

Kulics László
2022.04.03.

 

 

Teljes filmográfia: 
 

  Kapcsolódó anyagok


A Bosszúállók zenéi
Moziszériák, tévésorozato
k  
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató