FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Once Upon a Time in the West  The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - Ennio Morricone (biográfia, filmográfia)
         ENNIO MORRICONE


  "A zeneszerző számára a filmzene egészen sajátos kihívást jelent, mivel ez minden más műfajtól különbözik. A zenei ötleteket itt maga a film, annak története, illetve a történet mélyebb értelme kell, hogy előhívja."  feltűnik még: Leo Nichols, Dan Savio
  született: 1928. november 10., Róma, Olaszország
  elhunyt: 2020. július 06., Róma, Olaszország
  iskolája: Santa Cecilia Conservatory       Ennio Morricone több mint 30 westernfilmhez írt zenét, s természetesen főleg ezen produkcióknak köszönheti hírnevét, továbbá hogy a többi műfajban is megmutathatta tehetségét.
       6 évesen kezdett el zenét komponálni. Apjától - aki trombitán játszott - tanult meg kottát írni. Akkoriban ismert zenéket bontott szét és azokat saját szisztémája szerint összekapcsolva kisebb darabok születtek. Egyszerű családból származik. Apja esténként klubokban lépett fel. Konzervatóriumi tanulmányai során Morricone kilógott a sorból, mivel trombita szakos hallgatóként zeneszerzőnek készült. Ezt nem igazán nézték jó szemmel tanárai. Nappal tanult, esténként pedig apját helyettesítette a klubokban. Mindezeken túl pedig könnyűzenei hangszereléshez kérték fel. Eleinte titkolta, hogy ilyen felkéréseket vállalt, ám mikor számos sláger került ki kezei alól kiderült a dolog, és a hangszerelő Morricone híresebb lett a zeneszerző Morriconénál.
       Eleinte a tv és színházak számára komponált aláfestő zenéket, majd felfigyelt rá a filmes szakma is. Sergio Leonénak felhívták a figyelmét arra, hogy az "Egy maréknyi dollárért" című film zeneszerzőjének kiválasztása során vegye számításba Morriconét is. Meghallgatott pár zenét tőle, majd tiltakozni kezdett ellene. Viszont mikor Morricone megmutatott egy számot, amit Peter Tevisszel rögzített (az "Un Pugno Di...West" című albumról) és ő hangszerelt, Leone rögtön meggondolta magát és megszületett az "Egy maréknyi dollárért" fütyülős nyitánya.
       1964 és 65 között felkérték, hogy vegyen részt az "Új hangzások" elnevezésű improvizációs csoport munkájában. Itt más oldaláról is megmutathatta tehetségét Morricone. A csoport - amely egyébiránt John Cage hatása alatt állt - célja az volt, hogy kitapasztalják milyen hangokat lehet kelteni a nem hangszernek készült eszközökkel, s ezeket beleillesszék a zenébe.
       A következő westernfilm elkészülése során - "Pár dollárral többért" - "For a Few Dollars More" - Leone ragaszkodott ahhoz, hogy a képet igazítsa filmjéhez, ezért Morriconénak előbb meg kellett írnia a zenét, és csak azután kezdek neki a forgatásnak, ahol a jelenetek felvétele során lemezről játszották a zenét. Ugyanezen technikát alkalmazták később a "Volt egyszer egy Amerika" ("Once Upon a Time in America") című filmnél, hogy a színészekre hasson a drámai zene, így javítva játékukon. Leone több teret engedett filmjei során a zenének, mint más rendező.
       Gillo Pontecorro "Algériai csata" ("La Battaglia di Algeri ") című filmjéhez Morriconét kérte fel, azonban szerződésük tartalmazott egy egyezséget, miszerint a rendező és a zeneszerző közösen készíti el a film hangulatának megfelelő zenét. Eleinte nem értették meg egymást, és sorozatos viták alakultak ki, közelgett a filmfesztivál ideje is, és még sehol sem volt a zene. Egyik este Pontecorro előállt egy négy hangból álló taktussal, mely később a zene alapja lett.
       Morricone munka közben nem használja a zongorát. Nem a zongorajátékot osztja szét hangszerekre, mint a legtöbb zeneszerző, hanem rögtön partitúrát ír. Módszerei közé tartozik még, hogy zenéinek magvát a film első nézése során, annak hatására még a vetítőteremben felvázolja és e köré írja meg a többi zenei részletet. Így tett pl. "Az óceánjáró zongorista legendája" ("Legend of 1900") című film zenéjének megírása során. Bár elismert és neves zeneszerző, mégis sokszor bírálják zenéit a kritikusok. Ezt Morricone így látja: "Az a legjobb filmzene, amire felfigyel a néző. Amit nem lehet meghallani, legyen bármilyen jó zene, az nem megfelelő filmzene. Az én filmzenéimet gyakran alulértékelik, mert nem hagytak megfelelő teret neki." A 60-as és a 70-es évek során Olaszországban nemigen készült film nélküle. Akik eddig vele dolgoztak, azt állítják, hogy precizitása már szinte matematikai pontosságú, öntudatos, lelkiismeretes művész, és a keverőszobában ugyanúgy otthon van, mint a karmesteri porondon.
       Brian DePalma csaknem sokkot kapott, mikor meghallotta "A háború áldozatai" ("Casualties of War") zenéjét. Az ok az volt, hogy hallani sem akart a pánsípok használatáról, nem hogy arról, hogy az egész téma azon alapuljon. Viszont a film alatt mindez rendkívül hatásos volt, ezért a rendező csakhamar megbékélt a gondolattal.
       Mindvégig dolgozott hangversenytermek számára is, ám ezek homályba merültek és kevés felvétel készült ezen előadásokról sikeres filmzenéi miatt. Legsikeresebb "Az út" című műve, melyet trombitára, vonósokra és ütőshangszerekre írt. Ez tartja a legtöbbször előadott hangversenymű rekordját zenéi közül, mivel közel ötvenszer adták elő. Ezen művei is magas művészi és esztétikai szintet képviselnek.
       1980 után számos filmes felkérést elutasított. Egyik oka az volt, hogy filmzenéi miatt a többi oldala elhomályosult. Az amerikai felkéréseket viszont nem ezért utasította el, hanem mert általában annyit kapott volna, mint a leggyengébb ottani zeneszerző, és ezt méltóságon alulinak tartotta. A "Misszió" ("Mission") zenéjének megírása után gázsija azonban az egekbe ugrott, és ő is visszatérhetett a külföldi piacra. Ennek a filmnek a zenéjét először elutasította, aminek oka az volt, hogy túl erősnek találta a képsorokat ahhoz, hogy vele egyenrangú zene születhessen. Végül azonban annyira magával ragadta a film, hogy elvállalta, és hatalmas sikert aratott vele. Oscar-díjra is jelölték, de sajnálatos módon nem ítélték neki.
       Családcentrikus ember és egyszerű ember, aki máig szülőhazájában él, annak ellenére, hogy felajánlottak neki egy Beverly Hills-i otthont. Feleségét minden fellépésre magával viszit. Fia, Andrea Morricone apját követve szintén zeneszerző lett. Ezt eleinte Morricone nem akarta, mert nem szerette volna, ha fia nem tudna kitörni apja árnyékából.

  Kulics László


 • Ennio Morricone: Arena Concerto (DVD)
 • Rendező-zeneszerző párosok: Sergio Leone és Ennio Morricone
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Yo-Yo Ma Plays Ennio Morricone
 • In Memorian Ennio Morricone
  Filmográfia:

  2015: The Correspondence
           Aline & Wolfe
  2014: The Canterville Ghost
           L'enfant du Sahara
  2013: Vengeance Rides A Horse
           Come un delfino - La serie (tévésorozat)
           Ultimo 4 - L'occhio del falco
           The Best Offer
  2012: Der Fall der vier Fliegen
           Paolo Borsellino - I 57 giorni
           Sabato, domenica e lunedi
  2011: April Fools' Day
           Questi fantasmi
           Labyrinth
           Unexpected Hero
           Come un delfino
  2010: Filumena Marturano
           The Greatness (rövidfilm)
  2009: Memories of Anne Frank
           Baaria - La porta del vento
  2008: Résolution 819
           I Demoni di San Pietroburgo
  2007: Tutte le donne della mia vita
           L' Ultimo dei Corleonesi
  2006: La Sconosciuta
           Giovanni Falcone, l'uomo che sfidó Cosa Nostra
           Libertas
           La Provinciale
           Karol, un Papa rimasto uomo
           Gino Bartali - L'intramontabile
  2005: Cefalonia (tv film)
           Cuore nel pozzo, Il (tv-film)
           Karol, un uomo diventato Papa (tv-film)
           Sorstalanság
           Lucia (tv-film)
           E ridendo l'uccise
  2004: Kill Bill: Vol. 2
           72 meter
           Guardiani delle nuvole
  2003: Al cuore si comanda
           Charlie Chaplin: The Forgotten Years (tv-film)
           Maria Goretti (tv-film)
           Musashi (minisorozat)
           La Luz prodigiosa
           Il Papa buono (tv-film)
  2002: Guardiani delle nuvole
           L' Ultimo pistolero
           Il Diario di Matilde Manzoni
           Ripley's Game
           Un Difetto di famiglia (tv-film)
           Senso '45
           Threnody
           Perlasca, un eroe italiano (tv-film)
  2001: Aida degli alberi
           Un Altro mondo e possibile
           La Ragion pura
  2000: Padre Pio - Tra cielo e terra (tv-film)
           Malena
           Vatel
           Mission to Mars
           Canone inverso - making love
  1999: Nana (tv-film)
           La Piovra 10 (minisorozat)
           Ultimo 2 - La sfida (tv-film)
           Esther (tv-film)
           Lucignolo (kiegészítő zene)
  1998: I Guardiani del cielo (tv-film)
           Ultimo (tv-film)
           Il Fantasma dell'opera
           The Legend of 1900
           Casa bruciata, La (tv-film)
           Bulworth
  1997: Il Quarto re (tv-film)
           Cartoni animati
           Con rabbia e con amore
           In fondo al cuore (tv-film)
           Naissance des stéréoscopages
           Solomon (tv-film)
           Lolita
           U Turn
           Marianna Ucria
  1996: I Magi randagi
           Ninfa plebea
           Nostromo (minisorozat)
           Samson and Delilah (tv-film)
           La Lupa
           Il Barone (minisorozat)
           Moses (főtéma)
           Sostiene Pereira
           Vite strozzate
           La Sindrome di Stendhal
           Tashunga
  1995: L' Uomo proiettile
           L' Uomo delle stelle
           Pasolini, un delitto italiano
           The Night and the Moment
           Joseph (tv-film)
  1994: Genesi: La creazione e il diluvio (tv-film)
           La Piovra 7 (minisorozat)
           Disclosure
           Jacob (tv-film)
           Love Affair
           Wolf
           Jona che visse nella balena
           Una Pura formalita
           Abraham (tv-film)
  1993: Missus (tv-film)
           Piazza di Spagna (minisorozat)
           Roma imago urbis
           La Scorta
           Il Lungo silenzio
           In the Line of Fire
  1992: Beyond Justice
           A csalás gyönyöre
           L' Envers du décor: Portrait de Pierre Guffroy
           La Piovra 6 - L' ultimo segreto (minisorozat)
           Una Storia italiana (tv-film)
           La Villa del venerdi
           City of Joy
  1991: Deutsches Mann geil! Die Geschichte von Ilona und Kurti
           Mio caro dottor Gräsler
           Bugsy
           La Domenica specialmente
           Money
  1990: La Piovra 5 - Il cuore del problema (minisorozat)
           Tempo di uccidere
           Tre colonne in cronaca
           Hamlet
           Only One Survived (tv-film)
           State of Grace
           Traces of an Amorous Life
           The Big Man
           Stanno tutti bene
           Voyage of Terror: The Achille Lauro Affair (tv-film)
           Dimenticare Palermo
           The Endless Game (tv-film)
           !Átame!
  1989: La Piovra 4 (minisorozat)
           Il Principe del deserto (minisorozat)
           Fat Man and Little Boy
           Nuovo cinema Paradiso
           Casualties of War
  1988: Gli Angeli del potere (tv-film)
           Camillo Castiglioni oder die Moral der Haifische (tv-film)
           Il Cuore di mamma
           Gli Indifferenti (minisorozat)
           I Promessi sposi (minisorozat)
           Rampage
           The Secret of the Sahara (minisorozat)
           C.A.T. Squad: Python Wolf (tv-film)
           A Time of Destiny
           Frantic
  1987: Farewell Moscow
           Occhiali d'oro, Gli
           La Piovra 3 (minisorozat)
           Quartiere
           The Untouchables
           Il Giorno prima
  1986: La Venexiana
           The Mission
           C.A.T. Squad (tv-film)
           La Gabbia
  1985: Kommando Leopard
           La Piovra 2 (minisorozat)
           Via Mala (minisorozat)
           La Cage aux folles 3 - 'Elles' se marient
           Il Pentito
           Red Sonja
  1984: Pelota
           Wer war Edgar Allan? (tv-film)
           Die Försterbuben (tv-film)
           Code Name: Wild Geese
           The Octopus (tv-sorozat)
           Les Voleurs de la nuit
           Once Upon a Time in America
  1983: La Chiave
           Hundra
           Sahara
           Le Marginal
           Copkiller
           The Scarlet and the Black (tv-film)
           El Tesoro de las cuatro coronas
           Le Ruffian
           Il Bandito dagli occhi azzurri
  1982: Nana
           Porca vacca
           Maja Plisetskaja
           Blood Link
           White Dog
           The Thing
           Marco Polo (minisorozat)
           A Time to Die
           Espion, leve-toi
  1981: Il Pianeta azzurro
           La Tragedia di un uomo ridicolo
           Le Professionnel
           So Fine
           La Disubbidienza
           Occhio alla penna
           The Life and Times of David Lloyd George (tv-sorozat, főtéma)
           Bianco, rosso e Verdone
  1980: Bugie bianche
           La Dame aux camélias
           The Fantastic World of M.C. Escher
           Professione figlio
           Si salvi chi vuole
           Uomini e no
           Windows
           La Cage aux folles II
           The Woman Banker
           L' Oeil
           The Island
           Nouvelles rencontres
           Stark System
           Un Sacco bello
  1979: Le Buone notizie
           Dedicato al mare Egeo
           The Good Thief
           Ogro
           Il Prato
           Ten to Survive
           I... comme Icare
           Orient-Express (minisorozat)
           La Luna
           Bloodline
           L' Umanoide
           Viaggio con Anita
           Il Giocattolo
  1978: Cosi come sei
           Forza Italia!
           L' Immoralita
           Invito allo sport (tv-sorozat)
           Le Mani sporche (tv-film)
           Noi lazzaroni (minisorozat)
           La Cage aux folles
           Days of Heaven
           Pedro Páramo
           One, Two, Two: 122, rue de Provence
           Il Gatto
  1977: Corleone
           Il Mostro
           The Iron Prefect
           Stato interessante
           Autostop rosso sangue
           Holocaust 2000
           Orca
           Exorcist II: The Heretic
           Le Ricain
  1976: L' Agnese va a morire
           Ariel Limon
           The Thruster
           Eye of the Cat
           Il Deserto dei Tartari
           La Donna della domenica
           Drammi gotichi (tv-film)
           Film
           Per amore
           René la canne
           San Babila ore 20 un delitto inutile
           Todo modo
           Una Vita venduta
           L' Eredita Ferramonti
           1900
           Divina creatura
           Weak Spot
  1975: Gente di rispetto
           The Human Factor
           Labbra di lurido blu
           Per le antiche scale
           Il Sorriso del grande tentatore
           Storie di vita e malavita
           Un Genio, due compari, un pollo
           Salo o le 120 giornate di Sodoma
           Der Richter und sein Henker
           Leonor
           Moses the Lawgiver (tv-film)
           Peur sur la ville
           L' Ultimo treno della notte
  1974: L' Anticristo
           La Cugina
           Fatti di gente per bene
           Il Giro del mondo degli innamorati di Peynet
           Mussolini: Ultimo atto
           Le Secret
           Milano odia: la polizia non puo sparare
           Le Trio infernal
           Il Fiore delle mille e una notte
           Sesso in confessionale
  1973: Spasmo
           Macchie solari
           Allonsanfan
           Che c'entriamo noi con la rivoluzione?
           Libera, amore mio...
           Quando l'amore e sensualita
           Revolver
           Sepolta viva
           Vaarwel
           My Name Is Nobody
           Giordano Bruno
           Ci risiamo, vero Provvidenza?
           Massacre in Rome
           La Proprieta non e piu un furto
           Le Moine
           Le Serpent
  1972: Anche se volessi lavorare, che faccio?
           L' Automobile
           Bianchi bandinelli e la Colonna Traiana
           Chi l'ha vista morire
           La Cosa buffa
           Crescete e moltiplicatevi
           D'amore si muore
           Les Deux saisons de la vie
           Il Diavolo nel cervello
           Fiorina la vacca
           Guttoso e il 'Marat morto' di David
           Imputazione di omicidio per uno studente
           J. and S. - storia criminale del far west
           Lui per lei
           Il Maestro e Margherita
           Perché?
           Quando la preda e l'uomo
           Questa specie d'amore
           Il Ritorno di Clint il solitario
           Sarah's Last Man
           L' Uomo e la magia (tv-film)
           La Violenza: Quinto potere
           Meng long guojiang
           La Vita, a volte, e molto dura, vero Provvidenza?
           Un Uomo da rispettare
           Slap the Monster on Page One
           L' Attentat
           Bluebeard
           I Racconti di Canterbury
           La Tarantola dal ventre nero
           Cosa avete fatto a Solange?
           Killer
           Mio caro assassino
  1971: Le Casse
           La Classe operaia va in paradiso
           Correva l'anno di grazia 1870
           Forza 'G'
           Incontro
           Malastrana
           Gli Occhi freddi della paura
           Oceano
           Quando le donne persero la coda
           Tre nel mille
           Veruschka
           !Viva la muerte... tua!
           4 mosche di velluto grigio
           Maddalena
           Giu la testa
           L' Istruttoria e chiusa: dimentichi
           Sacco e Vanzetti
           Addio, fratello crudele
           Sans mobile apparent
           Il Giorno del giudizio
           Giornata nera per l'ariete
           Il Decameron
           Krasnaya palatka
           Una Lucertola con la pelle di donna
  1970: Il Gatto a nove code
           La Califfa
           I Cannibali
           Giochi particolari
           Metello
           Quando le donne avevano la coda
           La Sciantosa
           Uccidete il vitello grasso e arrostitelo
           Le Foto proibite di una signora per bene
           Citta violenta
           Hornet's Nest
           Investigation of a Citizen Above Suspicion
           !Vamos a matar, companeros!
           The Most Beautiful Wife
           L' Uccello dalle piume di cristallo
           Two Mules for Sister Sara
  1969: 1943: un incontro
           L' Alibi
           L' Assoluto naturale
           Una Breve stagione
           Dio e con noi
           La Donna invisibile
           Giotto
           La Monaca di Monza
           Queimada
           Senza sapere niente di lei
           Vergogna schifosi
           Zenabel
           Le Clan des Siciliens
           La Stagione dei sensi
           Un Esercito di cinque uomini
           H2S
           I Marziani hanno dodici mani
           Un Tranquillo posto di campagna
           Ruba al prossimo tuo
           Metti una sera a cena
           Gentleman Jo... uccidi
           Galileo
           Cuore di mamma
           Fräulein Doktor
  1968: Un Bellissimo novembre
           Ecce Homo
           Il Grande silenzio
           Grazie, zia
           Italia vista dal cielo
           Mangiala
           IL Mercenario
           Partner
           Roma come Chicago
           Sai cosa faceva Stalin alle donne?
           Tepepa... Viva la revolución
           Once Upon a Time in the West
           Gli Intoccabili
           Teorema
           Comandamenti per un gangster
           La Bataille de San Sebastian
           Da uomo a uomo
           Escalation
           Diabolik
  1967: Arabella
           L' Avventuriero
           Dalle Ardenne all'inferno
           Il Giardino delle delizie
           Pedro Páramo
           Scusi, facciamo l'amore?
           Sette donne per i MacGregor
           Faccia a faccia
           La Ragazza e il generale
           L' Harem
           La Cina e vicina
           Per pochi dollari ancora
           I Crudeli
           OK Connery
           Le Streghe
  1966: Un Fiume di dollari
           I Lunghi giorni della vendetta
           Matchless
           Mi vedrai tornare
           Navajo Joe
           Per Firenze
           La Ragazza del bersagliere
           Svegliati e uccidi
           The Good, the Bad and the Ugly
           La Resa dei conti
           Das Gewisse Etwas der Frauen
           El Greco
           Uccellacci e uccellini
           Agent 505 - Todesfalle Beirut
           Sette pistole per i MacGregor
  1965: Altissima pressione
           La Battaglia di Algeri
           Centomila dollari per Ringo
           Idoli controluce
           Menage all'italiana
           Non son degno di te
           Slalom
           Thrilling
           Un Uomo a meta
           Per qualche dollaro in piu
           Il Ritorno di Ringo
           I Pugni in tasca
           Amanti d'oltretomba
           Una Pistola per Ringo
  1964: La Scoperta dell'America
           I Malamondo
           Le Pistole non discutono
           Per un pugno di dollari
           I Due evasi di Sing Sing
           Prima della rivoluzione
           I Maniaci
           I Motorizzati
  1963: I Basilischi
           Le Monachine
           Il Successo
           Duello nel Texas
  1962: La Cuccagna
           Diciottenni al sole
           La Voglia matta
  1961: Il Federale
  1912: III Richard (zenéjét készítette: 1997-ben)
 • További kritikáink
 • Bad Boys for Life
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam