FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Once Upon a Time in the West  The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - Maurice Jarre (biográfia, filmográfia)
         MAURICE JARRE  "A régi iskola képviselői, akik között én a magam bő nyolcvan évével korelnöknek számítok, szinte kivétel nélkül mind klasszikus zenei pályafutást terveztek. Elcsábultunk úgymond a filmnek, de meghagytuk magunknak a szabad komponálás örömét. Szviteket, nagyzenekari és kamaraműveket komponálok és vezényelek, balettekhez is írtam zenét. De lassan már én is fáradok."  született: 1924. szeptember 23., Lyon (Franciaország)
  elhunyt: 2009. március 29., Malibu (USA)
  iskolája: Conservatoire de Paris       Maurice Jarre, az egyik legmeghatározóbb európai filmzeneszerző 1924-ben született Lyonban. Eredetileg mérnöknek tanult a Sorbonne-on, de ezen tanulmányait félbehagyva úgy döntött, a művészetek, ezen belül is a zene sokkal jobban érdekli, így beiratkozott a Conservatoire de Paris-ra, ahol többek között Arthur Honegger is tanította. Zenei elhivatottságára akkor ébredt rá, amikor meghallgatta Liszt Ferenc II. Magyar Rapszódiáját Leopold Stokowski vezényletével. Ugyanakkor egy interjúban azt is elárulta, hogy családi hagyományok is vezették a zenei pályára: "A nagyapámé elsődleges hatás, hogy erre a pályára léptem, ő a Lyoni Opera karmestere volt. Igazán az ő nyomdokaiba akartam lépni. A zenei igazgatói ténykedéshez apámtól kaptam kedvet". Fő szakja az ütőhangszerek lettek, ezen ismeretei pedig későbbi műveiben is megjelentek. Tanulmányai végeztével eleinte főként színházi produkciókhoz komponált, Jean-Louis Barrault társulatával foglalkozott, méghozzá a vele együtt odaszerződő Pierre Boulezzel. Majd az alig harmincéves szerzőt a Théatre National Populaire zenei igazgatójává nevezték ki, ahol harmincnál is több előadás zenéjén dolgozott. Itt a kor legnagyobb művészeivel működhetett együtt, úgymint: Jean Cocteau, Pablo Picasso, Luchino Visconti, Jean Marais, Jeanne Moreau vagy Philippe Noiret. Később balettzenéket is szerzett a párizsi opera számára, köztük "A párizsi Notre-Dame"-ot. Az ötvenes években csupán kisebb dokumentumfilmek aláfestése fűződik a nevéhez, ebbéli képességeit Georges Franju rendező fedezte fel, amikor megbízta az 1952-es, félórás "Hotel des Invalides" dokumentumfilm zenéjével. Az évtized végén beindult filmzeneszerzői karrierje is, erre így emlékezett vissza: "Georges Franju rendező megkeresett egy Napóleonról szóló film ötletével. Aztán Jacques Demy és Alain Resnais rövidfilmjeinél akadt dolgom, s az lett belőle, hogy ’ott rekedtem’, vagy ötven francia televíziós és nagyjátékfilmhez írtam kísérőzenét. Igen ám, de igazi lehetőségeket, fantáziát mégis Hollywoodban találtam!"

       Eleinte Franju mozijaihoz komponált, legelőször az 1959-es "Fejjel a falnak - La tete contre les murs"-hoz, majd a rákövetkező évben a "Szemek arc nélkül - Les yeux sans visage" című horrorhoz, ezt 1965-ig pedig további három film követte még. 1959 és 1961 között húsz mozi score-ját komponálta meg, főként európai megbízásai akadtak ekkoriban. A nemzetközi hírnevet meghozó első alkotása az 1962-es, a korszak nagy férfisztárjait felvonultató, partraszállásos "A leghosszabb nap - The Longest Day" volt, melyet rögtön abban az évben követett David Lean eposza, az "Arábiai Lawrence - Lawrence of Arabia", mellyel kezdetét vette a mozi történelmének egyik leghíresebb rendező-zeneszerző kollaborációja. Lean ugyan nem volt egy termékeny rendező, de az "Arábiai Lawrence" után csak Jarre-ral dolgozott, s e kapcsolat során jöhettek létre olyan jelentős filmzenék, mint a "Doktor Zsivágó - Doctor Zhivago", a "Ryan lánya - Ryan's Daughter" és az "Út Indiába - A Passage to India" aláfestése. Együttműködésük a komponista számára igen gyümölcsözőnek bizonyult, hiszen mindhárom Oscar-díját Lean-filmekkel érdemelte ki. Az "Arábiai Lawrence", a "Doktor Zsivágó" és az "Út Indiába" zenéje hozott neki Oscart, utóbbi kettő Golden Globe-ot is, és a hat Grammy-jelöléséből magát a díjat is egy Lean-filmmel érdemelte ki, konkrétan a "Doktor Zsivágó"-val, mely azon ritka esetek egyike, ahol művészileg, szakmailag és kereskedelmileg egyaránt szerencsés szituáció állt elő. 1962-ben még egy jelentősebb mozihoz komponált, ez volt a zenéért szintén Oscar-jelölt "Vasárnapok Ville d'Avray-ban - Les dimanches de Ville d'Avray".

       A hatvanas években a fiatal John Frankenheimer is felfedezte magának Jarre-t, és több filmjéhez is őt hívta komponálni, például az 1964-es "A vonat - The Train"-hez és az 1966-os "A nagy verseny - Grand Prix"-hez. E korszakból érdemes még kiemelni a szintén 1966-os "Párizs ég? - Paris brule-t-il?", továbbá a "Gyalogáldozat - Gambit" című mozikat. A komponista ekkoriban döntött úgy, hogy Franciaországból Hollywoodba teszi át lakhelyét, amiben válása és az új kihívások keresése is közrejátszott, s szülőföldje később sem okozott hiányérzetet neki, amire egy, a kétezres években készült interjúban így világított rá: "Malibuban élek immár a harmadik családommal, úgyhogy minden oda köt: a munkám, a sikereim, a családom. Svájcban is van lakásom, de Párizsba csak akkor utazom, ha koncertekre, lemezfelvételekre hívnak. A franciák egyre rosszkedvűbbek, unottabbak, idegesebbek. Nem hiányoznak".
       A hatvanas évek kiemelkedő rendezői közül szinte mind igyekezett ekkor vele dolgozni, így például William Wyler ("A lepkegyűjtő - The Collector"), Alfred Hitchcock ("Topáz - Topaz"), Arthur Hiller ("Hotel Pláza - Plaza Suite") vagy George Stevens ("The Only Game in Town"). A hatvanas és a hetvenes évekre Jarre a legnépszerűbb, legkeresettebb francia filmzeneszerző lett, s immáron nemcsak európai filmekhez, hanem hollywoodi produkciókhoz is hívták, ám ő mindeközben igyekezett megtartani európai gyökereit, s ezt zenéiben is megjeleníteni. Ez idő tájt komponált több westernhez is, mint a "Szerencsevadászok - The Professionals" vagy "A pókerkirály - 5 Card Stud". A hetvenes években már több könnyedebb mozi, így kalandfilmek stáblistáján is feltűnt a neve, ám az "Arábiai Lawrence" sikere miatt a felkérések között gyakori volt a történelmi mozi. Kalandfilmek területéről kiemelhető az 1974-es "Sziget a világ végén - The Island at the Top of the World" vagy az 1976-os "Kiáltás az ördögre - Shout at the Devil". A történelmi drámák között pedig megemlíthető az 1972-es "Johanna nőpápa - Pope Joan", illetve az 1977-es "Koldus és királyfi - Crossed Swords".

       A hetvenes években szintén több neves rendező alkalmazta Jarre-t, mint például Elia Kazan, aki az 1976-os "Az utolsó filmcézár - The Last Tycoon" aláfestését íratta vele, és megemlítendő még Volker Schlöndorff neve is, aki híres mozijának, a "Bádogdob - Die Blechtrommel"-nek zenéjét íratta vele. John Hustonnal pedig szintén egy jelentősebb kollaborációja alakult ki, mely olyan filmek muzsikáiban mutatkozott meg, mint az 1972-es "Roy Bean bíró élete és kora - The Life and Times of Judge Roy Bean", az 1973-ban bemutatott "Mackintosh embere - The MacKintosh Man" vagy az 1975-ös "Aki király akart lenni - The Man Who Would Be King". 1977-ben előbb "Az üzenet - The Message" kapcsán nyílt lehetősége ismét egy nagyszabású filmeposzhoz komponálni, és az Oscar-jelölés itt sem maradt el, majd a közel ötórás hosszúságú, Franco Zeffirelli rendezte "A Názáreti Jézus - Jesus of Nazareth" című tévéfilm muzsikáját alkotta meg. Az évtized végéről még egy fontosabb alkotás emelhető ki, a "The Magician of Lublin", melynek zenéjét később koncertmuzsikává is átírta - egyébként pályafutása során több nem filmzenei jellegű, komolyzenei munkája is volt, ám ezek kevésbé maradtak fenn.

       A nyolcvanas évektől kezdődően egyre több könnyedebb felkérést vállalt el, akciófilmek és vígjátékok váltották egymást. Ezek közül fontos megemlíteni az 1980-as "Sógun - Shogun" című sorozatot és tévéfilmet, illetve a Clint Eastwood rendezte, 1982-es "Tűzróka - Firefox"-ot, valamint a "Top Secret" című komédiát. 1981-ben harmadszorra dolgozott "Az üzenet"-et is rendező Moustapha Akkaddal, "A sivatag oroszlánja - Lion of the Desert" pedig a korábbi munkáikhoz hasonló sikert ért el. A sci-fi műfajában is kipróbálta magát, és a nyolcvanas évek közepén három alkalommal komponált a zsánerhez. "Az álomküzdők - Dreamscape" és a "Kedves ellenségem - Enemy Mine" után 1985-ben George Miller rendező kérte fel, hogy írjon zenét a "Mad Max 3. - Az Igazság csarnokán innen és túl - Mad Max Beyond Thunderdome"-hoz. Szintén ebből az évből származik a Sting és Jennifer Beals főszereplésével készült, kevésbé ismert, ám remek muzsikával rendelkező "Frankenstein menyasszonya - The Bride" is.
       A nyolcvanas években kezdett a szerző stílusán eluralkodni a szintetizátor, mely ugyanakkor nem volt számára újdonság, hiszen már az "Arábiai Lawrence"-nél is bevetett kezdetleges elektronikus megoldásokat. A nyolcvanas években azonban már olyan score-okat is alkotott, ahol kizárólag szintetizátorokat használt fel, és bár logikus lenne, hogy ebben közrejátszott, hogy fia, Jean Michael Jarre a hangszer egyik legnagyobb mestere, ám sokáig nagyon rossz kapcsolatot ápoltak egymással, s a zenéjével sem igazán volt kibékülve az idősebbik Jarre. Erről egyszer így nyilatkozott: "Nem tagadom, miért is tenném, soha nem éreztem azonosságot az ő zenei világával, mindenesetre örülök a sikereinek". Akkoriban azonban a komponista úgy nyilatkozott, hogy szintetizátoros score-jainak többségét sokkal nehezebb megírni, mint egy nagyzenekari muzsikát. Bár napjainkra e munkáinak zöme idejétmúlt hangzású, ám akkoriban kifejezetten népszerűek voltak ezen alkotásai is. Az évtized közepére visszatértek megbízásai közé a drámák is, főleg Peter Weir rendezőnek köszönhetően, akivel olyan filmeken dolgozott együtt, mint az 1982-es "A veszélyes élet éve - The Year of Living Dangerously", az 1985-ös, zenéjéért is Oscar-jelölt "A kis szemtanú - Witness", az 1986-ban bemutatott "A Moszkító-part - The Mosquito Coast", vagy az 1989-es "Holt költők társasága - Dead Poets Society". Ekkoriban Adrian Lyne rendező is több alkalommal dolgozott a zeneszerzővel, olyan ismert mozik esetében, mint az 1987-es "Végzetes vonzerő - Fatal Attraction", majd 1990-ben a "Jákob lajtorjája - Jacob's Ladder". Ebből az időszakból származik a "Gorillák a ködben - Gorillas in the Mist: The Story of Dian Fossey" zenéje is, mely egy újabb Oscar-jelölést hozott, illetve a szerző harmadik Golden Globe-díját jelentette.

       A kilencvenes évek első felében még számos felkérést vállalt el az idősödő mester, írt zenét többek között az 1990-es „Ghost”-hoz (melyért utolsó Oscar-jelölését érdemelte ki), a "Sötétség után, kedvesem - After Dark, My Sweet" alá, valamint olyan komédiákhoz, mint a "Mama pici fia - Only the Lonely" vagy a "Botcsinálta angyal - Almost an Angel". Újból dolgozott Peter Weirrel is az 1993-as „Félelem nélkül - Fearless" esetében, szintén Golden Globe-díjas zenét komponált az 1994-ben mozikba került "Pár lépés a mennyország - A Walk in the Clouds"-hoz. Ugyanakkor az évtized közepén elég sok munkáját visszautasították, többek között "Az első lovag"-hoz, a "Jennifer 8"-hoz, a "Veszélyes vizeken"-hez és a "Tomboló szél"-hez írt score-jai lettek elvetve, és ez valószínűleg közrejátszott abban, hogy felkérései egyre inkább megcsappantak. Utolsó műveiben fokozatosan visszatért a szimfonikus stílushoz, s ennek egyik tetőzése, egyben pályafutása koronája az utolsó előtti filmzenéje, "A napfény íze". Kijelenthető, hogy Szabó István nagyszabású történelmi mozijához életműve egyik legszebb zenéjét írta meg. Ezt követően már csak két film aláfestését vállalta el: 2000-ben az "Álom Afrikáról - I Dreamed of Africa", majd utoljára Jon Avnet 2001-es "Lázadás - Uprising" című tévéfilmjének muzsikáján dolgozott. Jarre kifejezetten díjazott, a szakma részéről a figyelem középpontjában álló komponistának számított, jól jelzi ezt kilenc Oscar-jelölése, tizenegy Golden Globe-nominációja, BAFTA-t pedig kétszer nyert, Grammyt viszont öt jelölés mellett csupán egyszer. Számos életműdíj mellett azon kevés zeneszerző közé tartozik, akinek csillaga van a Hollywood Boulevardon.

       Jarre négyszer házasodott, az első három házassága válással végződött. Első feleségétől született fia, Jean Michel Jarre az elektronikus zene egyik nagy úttörője. 1965-ben feleségül vette Dany Saval francia színésznőt, akitől egy lánya, Stephanie született. E házasság sem tartott sokáig, nem úgy a következő kettő. 1967-ben vette el Laura Devon színésznőt. Közös gyermekük Kevin Jarre forgatókönyvíró, aki többek között a "Tombstone - A halott város"-t is jegyzi. 1984-ben házasodott negyedszerre, Fong F. Khongot vette el, aki élete hátralévő részében végig a párja maradt. Maurice Jarre a rákkal vívott hosszú harc után 2009 márciusában, Los Angelesben, 85 évesen hunyt el.

  Gregus Péter • In memoriam Maurice Jarre
 • Rendező-zeneszerző párosok: David Lean és Maurice Jarre
 • Alfred Hitchcock filmjeinek zenéje IV. rész
 • A Mad Max-filmek zenéi
 • A filmzene legendái: Maurice Jarre
  Filmográfia:

  2001 Uprising (TV-film)
  2000: I Dreamed of Africa
  1999: A napfény íze
  1997: Le jour et la nuit
  1996: The Sunchaser
  1995: A Walk in the Clouds
  1993: Fearless
           Mr. Jones
  1992: Shadow of the Wolf
           School Ties
           Rakuyo
  1991: Fires Within
           Only the Lonely
  1990: Almost an Angel
           Jacob's Ladder
           After Dark, My Sweet
           Solar Crisis
           Ghost
  1989: Enemies: A Love Story
           Pancer
           Dead Poets Society
           Chances Are
  1988: Distant Thunder
           Gorillas in the Mist: The Story of Dian Fossey
           Moon Over Parador
           Wildfire
           The Murder of Mary Phagan (minisorozat)
  1987: Le palanquin des larmes
           Gaby: A True Story
           Fatal Attraction
           Giulia e Giulia
           No Way Out
           Shuto shoshitsu
  1986 Solarbabies
           The Mosquito Coast
           Tai Pan
           Apology (TV-film)
  1985: Enemy Mine
           The Bride
           Mad Max Beyond Thunderdome
           Witness
           Au nom de tous les miens (minisorozat)
  1984 A Passage to India
           Dreamscape
           Top Secret
           Samson and Delilah (TV-film)
           The Sky's No Limit (TV-film)
  1983: Au nom de tous les miens
  1982: The Year of Living Dangerously
           Don't Cry, It's Only Thunder
           Young Doctors in Love
           Firefox
           Coming Out of the Ice (TV-film)
  1981: Vendredi ou la vie sauvage (TV-film)
           Taps
           Die Fälschung
           Chu Chu and the Philly Flash
           Lion of the Desert
  1980: Enola Gay (TV-film)
           Shogun (TV-film)
           Shogun (minisorozat)
           Resurrection
           The Last Flight of Noah's Ark
           The American Success Company
           The Black Marble
  1979: The Magician of Lublin
           Winter Kills
           Die Blechtrommel
  1978: Ishi: The Last of His Tribe
           Mourning Becomes Electra (minisorozat)
           The Users
           Two Solitudes
           La tortue sur le dos
  1977 March or Die
           Crossed Swords
           Jesus of Nazareth (minisorozat)
           The Message
  1976: Al-risalah
           The Last Tycoon
           Shout at the Devil
  1975: The Man Who Would Be King
           Mr. Sycamore
           The Silence
           Posse
           Mandingo
  1974: The Island at the Top of the World
           Great Expectations
           Grandeur nature
  1973: Ash Wednesday
           The MacKintosh Man
  1972: Jean Vilar, une belle vie
           The Effect of Gamma Rays on Man-in-the-Moon Marigolds
           The Life and Times of Judge Roy Bean
           Pope Joan
  1971 Soleil rouge
           Plaza Suite
  1970: Una stagione all'inferno
           Ryan's Daughter
           El Condor
           The Only Game in Town
  1969: Topaz
           La caduta degli dei
           The Survivors (TV-sorozat)
           The Extraordinary Seaman
  1968: Isadora
           The Fixer
           5 Card Stud
           Villa Rides
  1967:The Night of the Generals
  1966: Grand Prix
           Gambit
           The Professionals
           Paris brule-t-il?
  1965: Le dernier matin de Guy de Maupassant (rövidfilm)
           Le dernier matin d'Arthur Rimbaud (rövidfilm)
           Doctor Zhivago
           The Collector
           Les animaux (dokumentumfilm)
  1964: Week-end a Zuydcoote
           The Train
           Behold a Pale Horse
  1963: Pour l'Espagne (dokumentumfilm)
           Judex
           Un roi sans divertissement
           Les rustres (TV-film)
           Ton ombre est la mienne
           L'oiseau de paradis
           Mourir a Madrid (dokumentumfilm)
  1962: Les travestis du diable (dokumentumfilm)
           Othello (TV-film)
           Lawrence of Arabia
           Les dimanches de Ville d'Avray
           The Longest Day
           Thérese Desqueyroux
           Le soleil dans l'oeil
           Les oliviers de la justice
  1961: Les mysteres de Paris (TV-film)
           Le temps du ghetto (dokumentumfilm)
           Amours célebres
           Le puits aux trois vérités
           The Big Gamble
           Pleins feux sur l'assassin
           Le président
  1960: De fil en aiguille (TV-film)
           Recours en grâce
           Crack in the Mirror
           La corde raide
           La main chaude
           Les yeux sans visage
  1959 Vel' d'Hiv (dokumentumfilm)
           Vous n'avez rien a déclarer?
           Les étoiles de midi
           La bete a l'affut
           Les dragueurs
           La tete contre les murs
  1957: Le bel indifférent (dokumentumfilm)
  1956: Toute la mémoire du monde (dokumentumfilm)
           Le théatre national populaire (dokumentumfilm)
           Sur le pont d'Avignon (dokumentumfilm)
  1952: Hotel des Invalides (dokumentumfilm)
 • További kritikáink
 • Bad Boys for Life
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam