FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Once Upon a Time in the West  The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - 2016 júliusának hírei

  2016 júliusának hírei
  2016. július 28.


       49. alkalommal rendezték meg hétvégén a Comic-Con fesztivált, melynek célkeresztjében évről évre a képregények, valamint hőseik állnak. Megannyi készülő tévésorozatról és mozifilmről kaptak új információkat, illetve előzeteseket a műfaj rajongói, a Marvel Studios azonban ezúttal nemcsak kilátásban lévő projektjeiről adott hírt, hanem bemutatta legújabb logóját is, melyhez Michael Giacchino szolgáltatott kíséretet. A londoni Abbey Road Studiosban hetekkel korábban felvett kompozíció a stúdió második fanfárja, amely a Brian Tyler által jegyzett, 2013-ban vászonra vitt Thor: Sötét világ óta alkalmazottat váltja majd.  2016. július 23.


       A tengerentúli mozikban, illetve IMAX-termekben tavaly áprilisban debütált a National Geographic égisze alatt készült Living in the Age of Airplanes című dokumentumfilm, mely ősztől DVD-n és Blu-Ray formátumban is elérhetővé válik majd. A hét kontinens tizennyolc országában forgatott alkotás azt mutatja be, milyen hatást gyakorol mindennapjainkra a repülés lehetősége. A kommentátor szerepét Harrison Ford töltötte be, s mellette a zenei kíséret elkészítését is olyan emberre bízták a filmesek, aki szakmája mellett a pilótáskodást is hivatásának érezte: James Hornerre. Az alkotással kapcsolatban egy interjú is készült a komponistával, amelyet a lent található videó tartalmaz. A művész utolsó munkáinak egyikét azonban hamarosan a képsoroktól függetlenül is megismerhetjük az októberben megjelenő filmzenealbumnak köszönhetően, melyből ide kattintva némi ízelítőt is kapunk.  2016. július 20.


       Tizenkét évnyi szünetet követően, szeptember derekán visszatér a mozikba Helen Fielding közismert karaktere, Bridget, aki immáron harmadik alkalommal lép majd vászonra. A Bridget Jones babát vár című alkotásban Renée Zellweger éppúgy látható lesz, mint a Mark Darcyt alakító Colin Firth, a szerelmi háromszög utolsó csúcsát azonban ezúttal nem Hugh Grant formálja meg, hanem a Jack Qwant bőrébe bújó Patrick Dempsey. A direktori széket az első részt is jegyző Sharon Maguire foglalhatta el, a zenei kíséretről pedig Craig Armstrong gondoskodik, aki ezzel Patrick Doyle, illetve Harry Gregson-Williams után a trilógia harmadik komponistája lett. Ezen kívül a szerző idén a hazánkban nemrég bemutatott Mielőtt megismertelek című romantikus dráma, valamint a Snowdenre keresztelt életrajzi alkotás kísérete révén hallat magáról.  2016. július 16.


       Közlemény - A Filmzene.net bő egy évtizedes fennállása alatt mindig annyit törődtünk az oldallal, amennyi időt csak tudtunk szakítani rá. Az utóbbi időben tapasztalható, heti egy-két írást jelentő frissülési tempóval azonban egyáltalán nem voltunk elégedettek, ezért annak érdekében, hogy mostantól a megszokottnál gyakrabban jelentkezhessünk olvasnivalóval, kitaláltunk egy kisebb újítást.
       A különféle új vagy akár korábban kiadott albumokat főoldalunkon, egy külön szekció részeként, esetenként röviden (vagy röviden is) értékeljük majd. Azt kifejezetten hangsúlyozzuk, hogy a kevésbé hosszú írásokkal nem a Filmzene.net lassú vergődése fog elkezdődni, épp ellenkezőleg. Nem az eddig megszokott terjedelmű, az adott filmet és zenéjét alaposan körüljáró anyagaink rovására készülnek majd el, hanem azok mellé, pluszként tervezzük őket publikálni. E cikkeknél nem lesznek megtalálhatók a szokásos albumismertetők alatti további pontszámok, csakis az adott szerkesztő véleményét és pontszámát fogják tükrözni a leírtak. Ugyanakkor később, főleg a kiemelt fontosságú filmek és zenék esetében, nemegyszer fel fog kerülni ugyanarról a soundtrackről egy "hagyományos" írás is (akár ugyanattól a szerkesztőtől, vagy épp egy másiktól, a korábbi rövid értékelésnek esetleg teljesen ellentmondva), ekkor már természetesen a többi szerkesztő pontozásával, ahogy eddig is történt.
       Reméljük, hogy mostantól az eddigieknél aktuálisabbak tudunk lenni, és olvasóink továbbra is szívesen látogatják majd honlapunkat.  2016. július 14.


       A 2013-as Farkast jegyző direktor, James Mangold irányítása alatt forog az emített X-Men-karakter jövőre érkező, harmadik önálló kalandja. A jelenleg még cím nélküli produkcióban Hugh Jackman visszatér Farkasként, a zeneszerző azonban ezúttal is új lesz: Harry Gregson-Williamst és Marco Beltramit követően Cliff Martinez szolgáltathat dallamokat a Marvel-hős számára, ami azért érdekes, mert az ő nevéhez nem igazán köthetőek blockbusterek, s zenei világa is merőben más a két korábbi komponistáéhoz képest. A 2017 márciusában érkező alkotásig olyan produkciók alatt hallhatjuk a művész dallamait, mint a nemrég mozikba került Neon démon, a Haverok fegyverben, illetve a The Foreigner, melyen Martin Campbell rendezővel dolgozik együtt.  2016. július 12.


       Július 10-én, életének 79. évében elhunyt Pethő Zsolt, Balázs Béla-díjas zeneszerző, aki 34 éven át töltött be a Pannónia Filmstúdióban zenei referens pozíciót. A művész pályája során nemegyszer dolgozott Dargay Attilával (Az erdő kapitánya, Vili, a veréb), valamint olyan rajzfilmsorozatokban hallhattuk muzsikáit, mint például a Frakk, a macskák réme, a Pom Pom meséi, a Vízipók-csodapók, A nagy ho-ho-horgász, a Misi mókus kalandjai, a Gusztáv vagy éppen a Mirr-Murr, a kandúr.

       Nyugodjon békében!  2016. július 08.


       A tengerentúlon már debütált, a hazai bemutatója azonban még nem ismert a John Cusack és Samuel. L. Jackson főszereplésével forgatott Cellnek, amely Stephen King azonos című, magyarul Mobilként ismert kötete alapján készült. A score-t Marcelo Zarvos jegyzi, kinek nevéhez olyan alkotások kísérete köthető, mint a Brooklyn mélyén, a Lopott szavak, A hódkóros vagy az Emlékezz rám!. A brazil származású szerző 2014-ben ugyan szállított néhány percnyi muzsikát a hasonló műfajú Az ördög ivadékához, ám a Cell számít az első olyan horror/thrillerjének, amelyből teljes egészében kivehette a részét. Arról, hogy e stílusban miként állt helyt, a BFG Records gondozásában megjelenő album révén kaphatunk képet.  2016. július 06.


       Renny Harlin 1995-ös rendezése, A kincses sziget kalózai számtalan negatívummal bír: többek között ez volt az utolsó lökés ahhoz, hogy a Carolco Pictures vezetői csődöt jelentsenek, sőt, a legnagyobb veszteséget megélt alkotásként még a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült. A bukás és a negatív visszhang mellett ugyanakkor a score-t készítő John Debney előtt mindenki megemelte a kalapját, hangulatos kalandzenéjét pedig a mai napig a legkedveltebb darabjai között szokás említeni. A Silva Screen Records annak idején megjelentetett belőle egy albumot, majd a Prometheus is jelentkezett egy bővített kiadással, s most a La-La Land Records rukkolt elő a teljes zenei anyaggal. Emellett július 25-éig egy olyan akciót is hirdet, melynek keretén belül Debneytől a Jobs, a Lair című számítógépes játék, A passió és A bestia filmzenealbumai is kedvezőbb áron érhetőek el.  2016. július 03.


       A MovieScore Media és Elia Cmiral a napokban egy igen érdekes albummal jelentkeztek, melyről a szerző így mesélt: "Két évvel ezelőtt az egyik projektem mégsem valósult meg, így néhány hónap hirtelen szabaddá vált számomra. Az egyik barátom - látván nyughatatlanságomat - azt javasolta, hogy egyes műveimet dolgozzam át kamarazenekarra. Még sosem készítettem zenét ilyen formációra, ezért jó ötletnek és érdekes kihívásnak tartottam a dolgot. Négy, stílusukat tekintve merőben eltérő score-t választottam ki, és nagyon élveztem a munkát". Az Elia Cmiral - The Chamber Suitesre keresztelt korongon a komponista olyan filmjei zenéjének adaptációi kaptak helyet, mint a Ronin, A nulladik lakosztály, a Habermann, valamint az Atlas Shrugged, s e lemeznek nemcsak az a különlegessége, hogy a dallamok három zongorára, hegedűre és csellóra lettek átfordítva, hanem az is, hogy ezáltal néhány részlete hivatalosan is megjelenhetett a Habermann című háborús mozi ihlette művének.  2016. július 01.


       "A Grut, illetve a Gru 2.-t (mely a 2013-as év legnagyobb eredményét produkáló animációs alkotása volt) elkészítő csapat gondoskodik ismét Gru, Lucy, az imádnivaló kislányok és a minyonok visszatértéről" - jelentette be korábban az Illumination Entertainment, melynek vezetői a jövő nyáron érkező Despicable Me 3 rendezését a Minyonokat jegyző Kyle Bladára, valamint az első két Gru-mozinál közreműködő Chris Renaudra bízták. Nemrég az is kiderült, hogy a zenei kíséretről a karakterek világában szintén jártas Heitor Pereira gondoskodhat, aki legutóbb az Angry Birds - A film révén hallatott magáról, a közeljövőben pedig olyan produkcióknál tűnik majd fel a neve, mint a The Jesuit című krimi vagy a DreamWorks égisze alatt készülő Larrikins.


  Vissza az aktuális hírekhez                                         Vissza a lap tetejére


  További kritikáink
 • Bad Boys for Life
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam