FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Once Upon a Time in the West  The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - 2016 januárjának hírei

  2016 januárjának hírei
  2016. január 17.


       A Klasszik Rádióban ma 17 órakor kezdődő Cinemusicban 18:30-tól folytatódik a hamarosan honlapunkra felkerülő, Ez volt 2015-re keresztelt évértékelésünkhöz kapcsolódó összeállításunk. Míg a műsor múlt heti adásában a képregény-adaptációk, valamint a kaland- és a gyermekfilmek score-jai kerültek terítékre, addig most a sci-fik, az akciómozik, valamint a drámák kíséretein lesz a sor. Olyan mozikból csendülnek majd fel dallamok, mint a Star Wars: Az ébredő erő (John Williams), a Jupiter felemelkedése (Michael Giacchino), a Mentőexpedíció (Harry Gregson-Williams), a Mission: Impossible - Titkos nemzet (Joe Kraemer), Az U.N.C.L.E. embere (Daniel Pemberton), a Mélyütés (James Horner), A dán lány (Alexandre Desplat), valamint a Kötéltánc (Alan Silvestri).  2016. január 14.


       A londoni Royal Opera House február 14-én ad otthont az immáron hatvannyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő BAFTA díjátadó ünnepségnek. A Cannes-i Filmfesztivál, valamint a Berlinálé mellett a Brit Filmakadémia ceremóniája tekinthető a legnagyobb, nem az Egyesült Államok területén megtartott rendezvénynek, aminek okán bizonyos értelemben az Oscar-díjátadó előfutárának is szokás tekinteni. Az angolok a betétdalokat ugyan nem díjazzák (ehelyett a tévéfilmek aláfestéseire fókuszálnak a pár hónappal későbbi BAFTA TV Awardon), a score-okról azonban sosem feledkeznek el. Idén a Legjobb eredeti filmzene kategórián belül olyan komponisták szállnak ringbe az aranymaszkért, mint a vérbeli veteránoknak számító John Williams és a napokban Golden Globe-elismerésben részesített Ennio Morricone, valamint Thomas Newman, Jóhann Jóhannsson, illetve a Ryuichi Sakamoto-Alva Noto páros. A jelöltek listája az alábbiak szerint alakult:       Kémek hídja - Thomas Newman
       Aljas nyolcas - Ennio Morricone
       A visszatérő - Ryuichi Sakamoto, Alva Noto
       Sicario - A bérgyilkos - Jóhann Jóhannsson
       Star Wars: Az ébredő erő - John Williams  2016. január 12.


       Itthoni idő szerint hétfő hajnalban átadták a 2016-os Golden Globe-díjakat. A legjobb filmzenéért járó szobrot Ennio Morricone nyerte el. Az olasz maestrót eddig kilencszer jelölték az elismerésre, ezek közül három alkalommal nem távozott üres kézzel. A misszió (1986) és Az óceánjáró zongorista legendája (1998) aláfestését követően idén Quentin Tarantino Aljas nyolcas című alkotásához komponált művével győzött. A legjobb betétdal kategóriában pedig Sam Smith és James Napier diadalmaskodott a "Writing's on the Wall" című szerzeménnyel, mely a 007 Spectre - A Fantom visszatér főcímdala. A teljesség kedvéért íme a jelöltek listája:  Legjobb eredeti filmzene:

       Aljas nyolcas - Ennio Morricone
       Carol - Carter Burwell
       A dán lány - Alexandre Desplat
       A visszatérő - Ryuichi Sakamoto, Carsten Nicolai
       Steve Jobs - Daniel Pemberton


  Legjobb betétdal:

       "Writing's on the Wall" (007 Spectre - A Fantom visszatér) - Sam Smith, James Napier
       "Love Me Like You Do" (A szürke ötven árnyalata) - Max Martin, Savan Kotecha, Ali Payami,
       Ilya Salmanzadeh
       "See You Again" (Halálos iramban 7.) - Justin Franks, Andrew Cedar, Charlie Puth, Wiz Khalifa
       "One Kind of Love" (Love & Mercy) - Brian Wilson, Scott Montgomery Bennett
       "Simple Song #3" (Ifjúság) - David Lang  2016. január 10.


       Szerkesztőségünk tagjai honlapunk fennállása óta, minden esztendő elején összegzik a filmzene műfajának előző évét, ami ezúttal sem lesz másként: rövidesen felkerül az oldalra Ez volt 2015-re keresztelt évértékelésünk. Addig is a Klasszik Rádió Cinemusic című, vasárnap 17 órakor kezdődő műsorában 18:30-tól, egyfajta beharangozóként a Filmzene.net szerkesztőinek kedvenc tavalyi score-jaiból lesz hallható egy összeállítás - jövő vasárnap pedig ugyanebben az időpontban folytatjuk összegzésünket. A mai adásban a képregény-adaptációk, valamint a kaland- és a gyermekfilmek kerülnek terítékre. E kategóriákon belül olyan alkotásokból csendülnek fel részletek, mint A Hangya (Christophe Beck), a Bosszúállók: Ultron kora (Brian Tyler, Danny Elfman), A Fantasztikus Négyes (Marco Beltrami, Philip Glass), a Jurassic World (Michael Giacchino), a Törésvonal (Andrew Lockington), az Everest (Dario Marianelli), valamint a Hamupipőke (Patrick Doyle).  2016. január 07.


       A rendkívül sikeres rebootnak köszönhetően július 22-én ismét feltűnik a vásznon a USS Enterprise és legénysége. A főbb szerepeket ezúttal is Chris Pine (Kirk), Zachary Quinto (Spock), Zoé Saldana (Uhura), Anton Yelchin (Chekov), valamint Simon Pegg (aki Scotty megformálása mellett Roberto Orci és Doug Jung oldalán a forgatókönyvért is felelős) alakítják, a rendezői széket azonban az újabb Star Wars-felvonás szárnyai alá vétele okán nem J.J. Abrams foglalta el, hanem Justin Lin, kinek neve leginkább négy Halálos iramban-epizód révén csenghet ismerősen. A változás ellenére a zeneszerző személye ugyanaz maradt, így Michael Giacchino a Star Trek: Mindenen túllal triplázhat. Az ezen űrkalandhoz kapcsolódó kíséretét a Varése Sarabande jelenteti meg a premierrel azonos időben, s amennyiben a cég követi az előző két résszel kapcsolatos gyakorlatát, akkor minden bizonnyal a muzsika először egylemezes kiadványon lát majd napvilágot, később azonban a teljes score elérhetővé válik The Deluxe Edition alcímen.


  2016. január 05.


       A régi sikerek feltámasztására irányuló hollywoodi törekvést a hat évadot megélt CHiPs-folyam sem kerülhette el. A színészként, direktorként és forgatókönyvíróként egyaránt tevékenykedő Dax Shepard közreműködésével idén érkezik a mozifilm, melyben John Bakert ő, Frank "Ponch" Poncherellót pedig Michael Pena (Harag) alakítja majd. Az országúti motoros rendőrökről szóló alkotásban az akció és a humor egyaránt jelen lesz, s a hírek szerint mindezt úgy csomagolják be az alkotók, hogy R-rated besorolásban részesüljön, ami bizakodásra ad okot. Zeneszerzőnek Fil Eislert választották, aki olyan tévésorozatokat jegyez, mint a hazánkban is futó Bosszú, illetve az Empire.  2016. január 03.


       Január végén kerül bemutatásra a Marlon Wayans főszereplésével készült A fekete ötven árnyalata, mely vígjáték alapjául a 2015 legsikeresebb alkotásai közé tartozó A szürke ötven árnyalata szolgál. A forgatókönyvet Wayans mellett Rick Alvarez jegyzi, akivel korábban olyan mozikat hoztak tető alá, mint a Feketék fehéren vagy a szintén népszerű filmek paródiájaként napvilágot látott Horrorra akadva 2. - A Haunted House páros. A score elkészítésével a Remote Control Production kötelékébe tartozó Jim Dooley lett megbízva, aki emellett folyamatosan szállítja a zenét a The Last Ship című sorozathoz, továbbá az ő dallamai csendülnek majd fel a Jeffrey G. Hunt (Gotham, Helyszínelők) rendezésében hamarosan elkészülő horror, a Satanic alatt is.


  2016. január 01.


       Filmzenei szempontból egy kellően összetett és vegyes évet tudhatunk magunk után, nem mellesleg pedig egy rendkívül ígéretes esztendő előtt állunk, melyet olyan 2016-os alkotásoknak köszönhetünk, mint például a Deadpool, a Viharlovagok, a Batman Superman ellen - Az igazság hajnala, A dzsungel könyve, a Warcraft: Kezdetek, az Amerika kapitány - Polgárháború, az X-Men: Apokalipszis, a Szemfényvesztők 2., a Star Trek 3.: Mindenen túl, A függetlenség napja 2. vagy éppen a Star Wars: Rouge One - amennyiben csak a blockbusteri cím várományosait vesszük alapul. Januárban ismerhetjük meg többek között Az 5. hullám című thriller kíséretét Henry Jackmantől, a Kung Fu Panda 3. aláfestését, melynek hangjegyeit Hans Zimmer ezúttal John Powell nélkül szállítja, a Spotlightét Howard Shore-tól, valamint a Hannibal harmadik évadjának tételeit Brian Reitzelltől. Az év első hónapjának megjelenései várhatóan az alábbiak szerint alakulnak majd:  január 04.:

       American Hero - Lorne Balfe (Lakeshore Records)
       Katie Morag - Donald Shaw (Vertical Records)


  január 08.:

       The Forest - Bear McCreary (Sparks & Shadows)
       Hannibal: Season 3 vol 1 & vol 2 - Brian Reitzell (Lakeshore Records)
       Anomalisa - Carter Burwell (Lakeshore Records)


  január 12.:

       Krampus (LP) - Douglas Pipes (Waxwork Records)
       Black Christmas (LP) - Carl Zittrer (Waxwork Records)


  január 15.:

       Remember - Mychael Danna (Varése Sarabande)
       Wayward Pines (LP) - Charlie Clouser (Phineas Atwood)
       Flesh and Bone - Dave Porter (Varése Sarabande)
       Deutschland 83 - Reinhold Heil (Milan Music)
       Don Verdean - Ilan Eshkeri (Lakeshore Records)
       Downton Abbey - John Lunn (Decca)


  január 18.:

       Goosebumps (LP) - Danny Elfman (Music on Vinyl)


  január 22.:

       The 5th Wave - Henry Jackman (Sony Masterworks)
       The Boy - Bear McCreary (Lakeshore Records)
       Dirty Grandpa - Michael Andrews (Varése Sarabande)
       Bakemono No Ko - Masakatsu Takagi (Milan Music)
       La Fille Du Patron - Fixi Bossard (Wagram Music)
       Spotlight - Howard Shore (Howe Records)
       Classic Kutz - Rueben Wood (SOM Music / Sony)


  január 29.:

       Kung Fu Panda 3 - Hans Zimmer (Sony Classical)
       The Lady in the Van (LP) - George Fenton (Music on Vinyl)
       Travelator (300 db-os kiadás) - Aleksandar Randjelovic (Kronos Records)
       The Black Spider (300 db-os kiadás) - Stelvio Cipriani (Kronos Records)
       The Transparent Woman (300 db-os kiadás) - Susan DiBona, Salvatore Sangiovanni (Kronos)
       Childhood's End - Charlie Clouser (Lakeshore Records)

  Vissza az aktuális hírekhez                                         Vissza a lap tetejére


  További kritikáink
 • Bad Boys for Life
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam