FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Once Upon a Time in the West  The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - 2015 szeptemberének hírei

  2015 szeptemberének hírei
  2015. szeptember 27.


       A mai Cinemusicban színre lépő szuperhősök bár nem számítanak a Marvel-univerzum legnépszerűbb alakjainak, mégis a cég életének meghatározó pontját képezik, ők voltak ugyanis az első hőscsapat, és életre keltésükkel párhuzamosan kezdett el emelkedni a cég nimbusza: kis kiadóból világhírűvé nőtték magukat. Ők a Stan Lee és Jack Kirby által megálmodott Fantasztikus Négyes, mely tagjainak képességei egy balul sikerült, űrbéli tudományos kísérletnek köszönhetőek. A Klasszik Rádió 17:00-kor kezdődő műsorának 18:30-tól induló blokkjában a John Ottman által jegyzett két A Fantasztikus Négyes-mozi, valamint a nemrégiben bemutatott reboot Marco Beltrami és Philip Glass készítette aláfestése egyaránt terítékre kerül majd. Ezzel kapcsolatos írásunk pedig hamarosan olvasható lesz honlapunkon.  2015. szeptember 25.


       A Laura Karpman vezetésével megalapult The Alliance for Women Film Composers névre keresztelt szervezet célja, hogy megmutassa, nem csupán néhány élvonalbeli női komponista van jelen a játékfilmek, videojátékok és animációs alkotások világában, hanem lényegesen több. A társaság a napokban indította el hivatalos weboldalát, aminek apropójából Karpman az alábbiakat nyilatkozta: "Büszkék vagyunk arra, hogy ezen szövetségen belül egy ilyen impozáns listát tudhatunk magunkénak, melynek tagjai folyamatosan gyűlnek és gyűlnek. Létezünk, sokszínűek vagyunk és számos nagyobb volumenű alkotásból vettük már ki a részünket". A The AWFC közel ötven nő pályafutását igyekszik ezen kezdeményezés révén gördülékenyebbé tenni, akik között olyan ismertebb művészeket is találni, mint Lisa Coleman (Hősök), Starr Parodi (Álomgyári feleség) vagy éppen Lolita Ritmanis (Batman: A bátor és vakmerő). A társaság hivatalos weboldala ide kattintva érhető el.  2015. szeptember 23.


       A harmincegy évvel ezelőtt útjára indított horrorszéria, a Rémálom az Elm utcában előtt tiszteleg a Varése Sarabande egy olyan gyűjteménnyel, melyben a hét Freddy-film, valamint a Freddy vs. Jason kíséretei találhatóak meg - a Samuel Bayer által 2010-ben rendezett mozi Steve Jablonsky-féle score-ját nem tartalmazza. A kétezres példányszámban készült A Nightmare on Elm Street - 8 CD Box Set az eddig ismert hanganyagok mellett fel nem használt darabokat éppúgy tartalmaz, mint vázlatokat, valamint tételalternatívákat. Freddy Krueger rémisztgetéseit az évek során olyan szerzők követték nyomon, mint Charles Bernstein, Christopher Young, Angelo Badalamenti, Craig Safan, Jay Ferguson, Brian May, J. Peter Robinson és Graeme Revell, kiknek művei ezúttal egy rendkívül átfogó, kellően impozáns összeállításban láttak napvilágot. A gyűjteményről bővebben a kiadó hivatalos weboldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.  2015. szeptember 20.


       A mai Cinemusicban újfent egy legendás filmzeneszerzővel foglalkozunk. Erich Wolfgang Korngold, a komolyzenében és a mozis világban is kiemelkedőt alkotó komponista életművéből szemezgetünk, az ehhez kapcsoló írásunk pedig hamarosan olvasható lesz honlapunkon. A Klasszik Rádió műsorának 18:30-tól kezdődő blokkjában az Oscar-díjjal jutalmazott művész olyan alkotásaiból következnek részletek, mint a Robin Hood kalandjai, a Blood kapitány, a Királyok sora, a Koldus és királyfi vagy a Hét tenger ördöge zenéje.

  2015. szeptember 16.


       Az utóbbi időkben Mark Isham számít az egyik legtermékenyebb zeneszerzőnek, aki az Egyszer volt, hol nem volt című sorozat mellett évente úgy öt-hét filmet is elvállal. 2015-ben egy másik széria, a tavasszal indult American Crime stáblistáján is megtalálható volt, melynek jövőre érkező második évadjánál is fel fog bukkanni. A mozikat illetően az iráni iszlám forradalom elől menekülő házaspárról (Salma Hayek és Adrien Brody alakításában) szóló, a hasonló című bestsellerből forgatott Septembers of Shiraz tűnik ígéretesnek, az Eddie Murphy címszereplésével készült dráma, a Henry Joseph Church, valamint az azonos műfajú Fallen pedig inkább a rendezők, Bruce Beresford (Miss Daisy sofőrje), illetve Scott Hicks (Ragyogj!, Hó hull a cédrusra) miatt. Idén Isham Katherine Paterson, a Híd Terabithia földjére alapjául szolgáló regény írójának egy másik műve megfilmesítéséhez, a The Great Gilly Hopkinshoz is írhat muzsikát, amelyben Julia Stiles, Kathy Bates és Glenn Close lesz látható Stephen Herek (Csendszimfónia) irányításával, valamint bemutatásra kerül még a Papa is, mely Ernest Hemingway életének egyik problémásabb szakaszára koncentrál, a legismertebb szereplője pedig Giovanni Ribisi. Utóbbi alkotás az eddig producerként ismert Bob Yari első rendezése, aki az azonos című moziból eredeztetett Ütközések tévésorozat kapcsán dolgozott legutóbb a komponistával. 2016-ra előretekintve eddig két produkció vált ismertté Ishamtől: a The Accountant című akciómozi Ben Affleckkel (a direktori székben a Warrior rendezőjével, Gavin O'Connorral), valamint a csak mérsékelt sikert arató, Jason Statham-féle A mestergyilkos folytatása, a Mechanic: Resurrection, amellyel A hullám című drámával elismerést szerző német Dennis Gansel bizonyíthat amerikai terepen.  2015. szeptember 14.


       Bár a kritikákat tekintve nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket a 2014-ben mozikba került Tini nindzsa teknőcök, a kétségtelen anyagi siker okán Michael Bayék belevágtak a folytatásba, mely 2016 nyarán érkezik majd Teenage Mutant Ninja Turtles 2 címen az első részből ismert főszereplőkkel. A nyitány score-ját jegyző Brian Tyler májusban még azt nyilatkozta, hogy minden bizonnyal visszatér gyerekkori kedvenceinek legújabb kalandjához, júniusban azonban már arról beszélt, hogy a rendező nem Jonathan Liebesman lesz, így minden bizonnyal ő sem viszi majd tovább a szériát. Utóbbi sejtése be is igazolódott: az új mozi felvételeinek irányításával az eddig döntően rövidfilmeket jegyző Dave Green lett megbízva, a kíséret elkészítésére pedig a 2005-ös A sziget óta Bay házi zeneszerzőjének tekinthető Steve Jablonskyt kérték fel. A komponista idén a Vin Diesel főszereplésével készült Az utolsó boszorkányvadász révén hallat majd magáról, jövőre pedig a teknősös projekten kívül ő szállíthatja a szintén Bay által fémjelzett 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi, Peter Berg Deepwater Horizonjának, valamint a Battlefield 5: Armageddon kíséretét is.  2015. szeptember 12.


       December 18-án kerül bemutatásra itthon az év legjobban várt alkotása, a Star Wars: Az ébredő Erő, melyben Harrison Ford, Carrie Fisher és Mark Hamill is visszatérnek, a direktori széket pedig a Star Trek-folyamot sikeresen újraélesztő J.J. Abrams foglalhatta el. Mint ismert, a score-t ezúttal is John Williams szolgáltatja majd, aki júniusban és augusztusban jó néhány tételt fel is vett már William Ross közreműködésével, a Walt Disney Records pedig a napokban tette közzé, hogy a filmzenealbum megjelenése szintén 18-ára esik majd - egyes portálokon már előrendelhetővé is vált a korong. Érdekesség, hogy nemrég egy állítólagosan kiszivárogtatott tracklistától, valamint a filmbeli, vélt zenerészletektől volt hangos a világháló, a rajongók ugyanis találgatni kezdték, hogy ezek valós információk, illetve ízelítők, vagy valaki csupán szórakozásból készítette őket.  2015. szeptember 10.


       A brit származású Benjamin Wallfisch Ron Scalpello legújabb rendezése, a Pressure című thriller révén hallat legközelebb magáról. A szerző a 2004-ben bemutatott Kedves Wendy!-hez készült művével debütált, s míg olyan pályatársai mellett dolgozott hangszerelőként, karmesterként vagy éppen kiegészítő zeneszerzőként, mint Alex Heffes (A ritus, A lány és a farkas), Dario Marianelli (A szólista, V mint vérbosszú), valamint Marc Streitenfeld (Robin Hood), önálló karrierjét olyan alkotásokkal építette, mint a Nyár februárban, az Istenek kalapácsa, a Menekülők című krimi és a Paul Walker főszereplésével készült Órák. A Pressure zenekarral előadott és elektronikus elemeket egyaránt magába foglaló aláfestéséből a MovieScore Media által összeállított korong révén kaphatunk ízelítőt. A cég ezzel párhuzamosan jelentette meg A gépész és az Automata révén ismert Zacarías M. de la Riva Un gallo con muchos huevos című mexikói animációs filmjének kíséretét is, melyről bővebb információt szintén az MSM hivatalos weboldalán találhatunk.  2015. szeptember 08.


       Ahogy arról minden fontosabb filmes honlap hírt adott, augusztus végén, hosszú betegeskedés után elhunyt Wes Craven, aki rendezőként éppúgy ismert volt, mint producerként vagy íróként, s olyan kultikus karaktereket hívott életre, mint Freddy Krueger vagy a Sikoly-szériából ismert maszkos figura, aki Ghostface néven vonult be a köztudatba. A 76 éves korában eltávozott direktor több mint négy évtizedes pályafutása során olyan komponistákkal valósította meg elképzeléseit, mint például James Horner, Harry Manfredini, Charles Bernstein, J. Peter Robinson, Brad Fiedel vagy Don Peake. Legismertebb kollaborátora azonban Marco Beltrami lett, akivel az 1996-ban debütált Sikolyt követően kilenc alkalommal működött együtt - a négy Sikoly-mozi mellett többek között a Drakula 2000, a Vérfarkas, valamint az Éjszakai járat kapcsán. "Nagyon elszomorodtam a tragikus hír hallatán. Ő adta nekem az első megbízást a Sikoly című filmjével, ugyanakkor mentorom is volt karrierem hajnalán. Nyugodt volt, csendes, és hihetetlen módon inspirált engem; minden bizonnyal másképp alakult volna az életem, ha ő nem tanít meg a zene pszichológiai szerepére és arra, miként lehet vele manipulálni a közönséget. Wes mestere volt annak, hogy átlássa a nézők érzelmi állapotát: előre tudta, milyen szinten hat majd rájuk a humor vagy a hátborzongató dolgok. Minden filmjével hatással volt munkásságomra" - foglalta össze a vele töltött éveket Beltrami.  2015. szeptember 06.


       A Cinemusic műsorban ma, a nemes egyszerűséggel a filmzenék atyja névvel illetett Max Steiner munkásságába tekintünk be. A Klasszik Rádió műsorának 18:30-tól kezdődő blokkjában a három Oscar-díjjal jutalmazott művész zenei világából olyan projektek révén nyújtunk ízelítót, mint a King Kong, az Elfújta a szél, a Casablanca, A Sierra Madre kincse, Az akasztófa, a Don Juan kalandjai, valamint a Tűz és íj. Az ehhez kapcsoló írásunk pedig hamarosan olvasható lesz a honlapon.


  2015. szeptember 02.


       A nem hétköznapi szállítóként dolgozó Frank Martin szeptember elején tér vissza a mozikba, A szállító: Örökségben azonban már nem Jason Statham alakítja a nem éppen zökkenőmentes fuvarokat bevállaló férfit, hanem Ed Skrein, a score-t viszont ezúttal is Alexandre Azaria szállítja majd, kinek munkáját a képsoroktól elkülönülve az EuropaCorp lemeze révén is megismerhetjük. Az aktualitások között találjuk még például James Horner egyik utolsó munkájának zenéjét (Wolf Totem), Az útvesztő: Tűzpróbát (ahol John Paesano tér vissza a folyamhoz), a Mr. Holmest (Carter Burwell), az Everestet (Dario Marianelli), a World Trade Center tornyai között sétát tevő kötéltáncos, Philippe Petit történetét bemutató Kötéltáncot (Alan Silvestri), a Jenny's Weddinget (Brian Byrne), a Sicario című akciókrimit (Jóhann Jóhannsson), valamint a Nicolas Cage főszereplésével készült Pay the Ghostot (Joseph LoDuca). A bakeliten történő zenekiadás is komoly teret foglal el a szeptemberi megjelenések listáján, melyek közül aktualitásként Michael Giacchino Jurassic Worldjét lehet említeni, érdekességként pedig a Superman: The Animated Seriesre keresztelt kiadványt, mely alig négypercnyi játékidővel bír majd.  szeptember 02.:

       A Walk in the Woods - Nathan Larson (Varése Sarabande)
       The Third Man - Anton Karas (Universal Music)


  szeptember 04.:

       The Devil's Carnival - Saar Hendelman, Terrance Zdunich (Cleopatra Music & Film)
       Superman: The Animated Series (LP) - Various Artists (Mondo)
       Z for Zachariah - Heather McIntosh (Varése Sarabande)
       Rembrandt 7 Antwortet Nicht... - Aldo Piga (Beat Records)
       Die Letzen Drei Der Albatros - Francesco De Masi (Beat Records)
       Le Transporteur: Héritage - Alexandre Azaria (EuropaCorp)


  szeptember 09.:

       #iKllr - Jerome Leroy (Jerome Leroy)
       Hangover Square / 5 Fingers (1000 db-os kiadás) - Bernard Herrmann (Kritzerland)


  szeptember 11.:

       Wolf Totem - James Horner (Milan Records)
       The Creep Behind the Camera - John Schuermann (MovieScore Media)
       Legend - Carter Burwell (Universal Music)
       Theme from 'Z' and Other Film Music - Various Artists (Dutton Vocalion)
       The Genius of Film Music: Hollywood Blockbusters 1960's - 1980's - Various Artists (Naxos)


  szeptember 15.:

       8 1/2 (LP) - Nino Rota (Music on Vinyl)
       I Sell The Dead - Jeff Grace (Deep Focus Records)
       La Poliziotta (LP) - Gianni Ferrio (Four Flies Records)
       Laure (LP) - Franco Micalizzi (Four Flies Records)


  szeptember 18.:

       Everest - Dario Marianelli (Varése Sarabande)
       The Maze Runner: The Scorch Trials - John Paesano (Sony Classical)
       Pawn Sacrifice - James Newton Howard (Lakeshore Records)
       Sicario - Jóhann Jóhannsson (Varése Sarabande)
       Cooties - Pepijn Caudron (Milan Records)
       Pay the Ghost - Joseph LoDuca (Lakeshore Records)
       Wednesday - Various Artists (Lakeshore Records)
       Wednesday - Daniel Davies, Geno Lenardo, John Bergin (Lakeshore Records)
       Love & Mercy - Atticus Ross (Capitol)
       Outcast - Guillaume Roussel (MovieScore Media)


  szeptember 25.:

       Mississippi Grind - Scott Bomar (Lakeshore Records)
       The Walk - Alan Silvestri (Sony Classical)
       The Godfather: Part II (LP) - Carmine Coppola, Nino Rota (Music on Vinyl)
       Jenny's Wedding - Brian Byrne (Varése Sarabande)
       Aliens (2 LP) - James Horner (Mondo)
       Outlander: Volume 2 - Bear McCreary (Madison Gate Records)
       Outlander: Volume 1 & 2 (2 CD) - Bear McCreary (Madison Gate Records)


  szeptember 28.:

       Jurassic World (2 LP) - Michael Giacchino (Mondo)
       La Ragazza Con La Pistola (LP) - Peppino De Luca (Dagored)
       I Pugni In Tasca (LP) - Ennio Morricone (Dagored)
       Harry Potter And The Deathly Hallows: Part 2 (LP) - Alexandre Desplat (Music on Vinyl)  Vissza az aktuális hírekhez                                         Vissza a lap tetejére


  További kritikáink
 • Bad Boys for Life
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam