FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Once Upon a Time in the West  The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - 2015 májusának hírei

  2015 májusának hírei
  2015. május 30.


       Február közepén jelentették be a Max című, drámai szálakkal erősen átszőtt alkotás készítői, hogy a zeneszerzői posztra Trevor Rabint szerződtették. A filmet Boaz Yakin rendezte, aki tizenöt évvel ezelőtt, az Emlékezz a titánokra! révén dolgozhatott együtt első ízben a komponistával. A Josh Wiggins, Thomas Haden Church, Lauren Graham és Robbie Amell főszereplésével készült moziban egy család drámáját követhetjük nyomon a Max névre hallgató és a hadsereg kötelékébe tartozó kutyán keresztül, aki egy balul sikerült bevetésig Afganisztánban teljesít szolgálatot. A Warner Bros. Pictures és a Metro Goldwyn Mayer égisze alatt futó Max bemutatóját augusztusról júniusra hozták, kísérete pedig június 23-tól válik elérhetővé a Sony Classical gondozásában. Rabin ezen kívül idén a Syfyon futó, hazánkban eddig még nem vetített, 12 Monkeys című folyam (melyet Terry Gilliam azonos című klasszikusa, azaz a 12 majom ihletett), illetőleg az ABC-féle Oil-széria révén hallat magáról.


  2015. május 28.


       A nyolcvanhat éves olasz komponista, Ennio Morricone munkásságáról, életútjáról készül egy dokumentumfilm, melynek munkálataiból a neves direktor, Giuseppe Tornatore is kiveszi majd a részét. A Mandragora Group és a Piano B Produzioni együttműködésével megszülető alkotás a tervek szerint számtalan, a széles publikum előtt nem ismert háttérinformációt, Morricone-anekdotát és kulcsmomentumot tartalmaz majd, melyekkel még közelebb hozzák majd rajongóihoz a veterán szerzőt. Morricone eddig több mint ötszáz alkotáshoz adta tehetségét, melyek között olyan Tornatore-projektek találhatóak, mint például a Cinema Paradiso, Az óceánjáró zongorista legendája, a Maléna, a Senki többet vagy a 2015-ben mozikba kerülő La corrispondenza, melynek főszerepeit Olga Kurylenko és Jeremy Irons alakítják. A dokumentumfilm forgatási munkálatai várhatóan idén augusztusban veszik kezdetüket.  2015. május 26.


       Tom Holkenborg május 26-tól Studio Time with Junkie XL címmel sorozatot indít YouTube-csatornáján, amivel célja, hogy minden érdeklődő számára betekintést nyújtson a filmzenekészítés világába. "Mindig is szenvedélyem volt a tanítás és az együttműködés. A Studio Time ezek egyfajta kiterjesztése. Azért hoztam létre ezt a szériát, hogy megoszthassam filmzeneszerzői ismereteimet azon feltörekvő muzsikusokkal, akiknek technikai ismeretekre vagy esetlegesen inspirációra van szükségük" - mesélte Holkenborg, aki az elektronikus zenei világból került Hollywoodba, s olyan alkotásokhoz készített kíséretet, mint a 300: A birodalom hajnala, A beavatott vagy a most mozikba került Mad Max - A harag útja. A folyamot az alábbi linkre kattintva lehet majd figyelemmel kísérni.


  2015. május 25.


       A Varése Sarabande a napokban egy speciális szériával, az "LP to CD"-vel rukkolt elő, mely mögött egy olyan törekvés húzódik, miszerint a cég által eddig csupán bakeliten kiadott albumok CD-n is elérhetőek legyenek. A cél különlegessége, hogy az újabb formátum ellenére a külcsín megegyezik majd a bakelitével, s ehhez egy gyűjtődoboz is készült a tizenkét lemezből álló széria tárolása érdekében. Az első anyag Charles Bernstein 1986-os April Fool's Dayhez kapcsolódó muzsikája, melyben (a Rémálom az Elm utcában - A Nightmare on Elm Street aláfestéséhez hasonlóan) az értelmetlen elektronikus borzalmak helyett ötletes feszültségnövelő megoldásokkal találkozhatunk, sokkal inkább a zeneiségre helyezve a hangsúlyt, mintsem az effektparádéra, miközben minden, a nyolcvanas évekre jellemző sajátosság elénk tárul. A Varése bejelentése szerint ehhez hasonló kiadványok havonta jelennek majd meg a következő egy év során.


  2015. május 18.


       A Sivatagi cápák - Three Kings, a Harmadik műszak - Third Watch című sorozat és a 12 év rabszolgaság - 12 Years a Slave forgatókönyvét is jegyző John Ridley American Crime című szériájának első évadja a végéhez ért. A tizenegy részből álló első felvonást akár egy elnyújtott mozifilmként is jellemezhetnénk, melynek kiindulópontja egy gyilkosság és egy nemi erőszak, ám itt nemcsak a nyomozati szakaszt követhetjük figyelemmel, hanem azt is, hogy a hátramaradt családtagok, ismerősök miként élik meg, illetve reagálnak az eseményekre. A második felvonáshoz már zöld utat kapott produkció dallamait Mark Isham szolgáltatta, aki ezt megelőzően a 2006-os, Emilio Estevez által rendezett Bobby Kennedy - A végzetes nap című dráma kapcsán dolgozott együtt Ridleyvel. A komponista kétféle megközelítést alkalmazott az itthon még nem futó American Crime esetében: az egyik előadásához zongorára, valamint vonósokból álló kamarazenekarra támaszkodott, a másiknál pedig kortárs elektronikus megoldásokhoz nyúlt. Az így kapott végeredmény jelenleg csak a szériával együtt ismerhető meg, önálló score megjelenéséről még nincs információ.


  2015. május 12.


       A nyolcvanas évek ikonikus akciómozijai közé tartozó Kommandó - Commando nemcsak Arnold Schwarzenegger miatt vált emlékezetessé, hanem James Horner kísérete okán is, utóbbit azonban 2003-ig kizárólag a filmmel együtt volt lehetőség hallgatni. A kiadatlanságon első ízben a Varése Sarabande változtatott úgy, hogy egy háromnegyed órás játékidővel bíró korongot jelentetett meg a CD Club-széria keretén belül, a háromezer példány azonban meglehetősen gyorsan elkelt, az ár pedig az egekbe szökött a különféle aukciós oldalakon. Nyolc évvel később a La-La Land Records állt elő újból ezzel az anyaggal, ezúttal azonban már a teljes score helyet kapott a CD-n. A szintén hamar out of printté vált verzió a mozi premierjének harmincadik évfordulója alkalmából május 19-től újfent elérhető lesz, s ezzel párhuzamosan a La-La Land Dave Grusin A cég - The Firmhez íródott művét is megjelenteti, ezúttal duplalemezes albumként.  2015. május 07.


       2013 áprilisában a Netflixen indult útjára a Hemlock Grove című horrorsorozat, melyet eddig egyetlen hazai csatorna sem vett meg, külföldön azonban sikeresnek nevezhető, alkotógárdája pedig már a harmadik - s egyben utolsó - évadon dolgozik. A Landon Liboiron, Famke Janssen, Bill Skarsgard, Joel de la Fuente, valamint Madeleine Martin főszereplésével futó széria többek között a Motel-filmeket és a Kabinlázat is jegyző Eli Roth producerkedése mellett valósult meg, s erre vezethető vissza az is, hogy az aláfestő muzsikáról Nathan Barr gondoskodik, aki hosszú ideje állandó munkatársa Rothnak. A Brian McGreevy azonos című kötetén alapuló vámpíros-farkasemberes sztorihoz készült tételekből a Varése Sarabande korábban már összeállított egy korongra valót, e héttől kezdve azonban már a második szezonhoz köthető trackekből létrejött album, a Hamlock Grove - Season Two is elérhetővé vált - igaz, a korábbi kiadvánnyal ellentétben ezúttal kizárólag digitális változatban. "A horror a többi műfajjal ellentétben lényegesen több teret biztosít a zenei kísérletezéshez. Miközben a muzsika feszültséget sugall, a határ a csillagos ég arra vonatkozóan, hogy mindezt harmóniákkal, textúrákkal, tonalitással vagy dallamokkal oldod meg" - nyilatkozta a szerző, kinek legújabb korongjába az Amazon weboldalán nyílik lehetőség belehallgatni.  2015. május 04.


       2013-ban Roland Emmerich és Antoine Fuqua is olyan akciófilmmel rukkolt elő, amelyben a Fehér Ház volt a célpont. Utóbbihoz a Támadás a Fehér Ház ellen - Olympus Has Fallen köthető, melynek várhatóan októberben érkezik a folytatása, a London Has Fallen. Az első rész szereplői közül Gerard Butler, Morgan Freeman, Aaron Eckhart, Radha Mitchell és Angela Bassett is visszatér, a direktor azonban már nem Fuqua, hanem az iráni származású Babak Najafi lesz. A történet Londonban játszódik majd, ahová a világ vezető országainak elnökei gyűlnek össze a brit miniszter temetésére, mely esemény kapóra jön a terroristáknak, kiknek tervét Banning (Butler) igyekszik keresztülhúzni. A kíséretről a Támadás a Fehér Ház ellent is jegyző Trevor Morris fog gondoskodni, aki ezáltal továbbgondolhatja, illetve variálhatja korábbi ötleteit.  2015. május 01.


       A lemezkiadók gondoskodtak arról, hogy májusban se szűkölködjünk albummegjelenésekben. Az aktualitások közül éppúgy válogathatunk, mint a régi muzsikák új köntösbe burkolásai között, a Silva Screen révén például egy olyan gyűjtemény is felkerülhet a polcunkra, amely az összes eddigi A Gyűrűk Ura-témához kapcsolódó Howard Shore-muzsikák legjobb tételeit vonultatja fel (The Complete Hobbit & Lord of the Rings Film Music Collection). A hazai mozipremierekkel párhuzamosan megjelenő kiadványok között találjuk Tom Holkenborg, azaz Junkie XL Mad Max - A harag útja - Mad Max: Fury Roadhoz íródott kíséretét, a Tökéletes hang 2. - Pitch Perfect 2 című zenés vígjátékhoz köthető betétdalos albumot, a klasszikus alkotás, a Poltergeist - Kopogó szellem remake-jének score-ját Marc Streitenfeldtől, illetőleg az idei év egyik legjobban várt szuperhősprojektjéhez, a Bosszúállók: Ultron kora - Avengers: Age of Ultronhoz köthető lemezt, melyen Brian Tyler és Danny Elfman dallamai sorakoznak. A tévészériákat az Orphan Blackre keresztelt akciófolyam, az Orange Is the New Black, továbbá a Ki vagy, doki? - Doctor Who kalandsorozat tételeiből összeállított kiadványok képviselik majd, a régi idők alkotásai közül pedig az 1938-as Robin Hood kalandjai - The Adventures of Robin Hoodot (zene: Erich Wolfgang Korngold) lehet kiemelni.  május 01.:

       Avengers: Age of Ultron - Brian Tyler, Danny Elfman (Hollywood Records)
       Far from Men - Nick Cave, Warren Ellis (Goliath Entertainment)
       Far from the Madding Crowd - Craig Armstrong (Sony Classical)
       The Dovekeepers (2 CD) - Jeff Beal (Varése Sarabande)
       Monsters: Dark Continent - Neil Davidge (7Hz Productions)
       We'll Never Have Paris - Samuel Jones, Alexis Marsh (Alexis & Sam Music Productions)


  május 04.:

       The Complete Hobbit & Lord of the Rings Film Music Collection (2 CD) - Howard Shore (Silva)
       Bride of Re-Animator (500 db-os kiadás) - Richard Band (Dragon's Domain Records)


  május 05.:

       The Song - Vince Emmett (Lakeshore Records)
       The Rewrite - Clyde Lawrence (Lakeshore Records)
       Journey to Space - Cody Westheimer (Lakeshore Records)
       Demonic Toys - Richard Band (Full Moon Pictures)
       Broken Horses - John Debney (Lakeshore Records)
       The Adventures of Robin Hood - Erich Wolfgang Korngold (Naxos)
       L' Ascenseur Pour L'échafaud - Miles Davis (Wax Time Records)


  május 08.:

       The D Train - Andrew Dost (Lakeshore Records)
       W Pustyni I W Puszczy - Andrzej Korzynski (GAD Records)


  május 15.:

       Good Kill - Christophe Beck (Lakeshore Records)
       Mad Max: Fury Road - Tom Holkenborg (WaterTower Music)
       Pitch Perfect 2 - Various Artists (Universal Music)
       Poldark - Anne Dudley (Sony Classical)
       Jerusalem - Michael Brook (Lakeshore Records)
       Orange Is the New Black - Scott Doherty, Brandon Jay, Gwendolyn Sanford (Varése Sarabande)
       Spooks: The Greater Good - Dominic Lewis (Silva Screen)


  május 18.:

       Blackwood - Lorne Balfe (Lakeshore Records)
       Doctor Who - Series 8 (3 CD) - Murray Gold (Silva Screen)
       The Gettysburg Address - Luke Richards (Milan)
       While We're Young - James Murphy (Milan)
       Midnight Express - Giorgio Moroder (The Control Group)


  május 19.:

       Orphan Black - Trevor Yuile (Varése Sarabande)
       Orphan Black - Various Artists (Varése Sarabande)


  május 21.:

       The Age of Adaline - Rob Simonsen (Lakeshore Records)


  május 22.:

       Poltergeist - Marc Streitenfeld (Sony Classical)
       Tomorrowland - Michael Giacchino (Walt Disney Records)


  május 25.:

       Martin - Donald Rubinstein (Ship to Shore)


  május 29.:

       Aloha - Jonsi & Alex (Sony Legacy)

  Vissza az aktuális hírekhez                                         Vissza a lap tetejére


  További kritikáink
 • Bad Boys for Life
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam