FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Once Upon a Time in the West  The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - 2015 júniusának hírei

  2015 júniusának hírei
  2015. június 27.


       A Klasszik Rádió Cinemusic című műsora a nyár folyamán is minden hétvégén jelentkezik, az ilyenkor megszokott szünetekből adódóan azonban programjai döntően az elmúlt esztendő adásainak ismétléseiből tevődnek majd össze, új műsorok sugárzására pedig július 12-én és 26-án kerül sor. Szeptember 6-ától azonban minden visszatér a megszokott kerékvágásba, s folytatódik a Klasszik Rádió és a Filmzene.net együttműködése.  2015. június 24.


       Érdekes és ígéretes vállalkozás eredményét teszi elérhetővé július közepétől a Varése Sarabande: a kétszeres Oscar-jelölt Patrick Doyle úgy foglalta össze eddigi munkásságát, hogy zongora elé ülve előadta legismertebb, legkedveltebb műveinek egyes tételeit. A The Music of Patrick Doyle: Solo Pianóra keresztelt korongon tizenkét track kapott helyet, melyek többek között az V. Henrikből, A kis hercegnőből, a Gosford Parkból, a Harry Potter és a Tűz Serlegéből, a Nanny McPhee - A varázsdadából, illetőleg legutóbbi mozijából, a Hamupipőkéből származnak. A közel egyórányi játékidővel bíró anyag mellett a komponistáról legközelebb az Anthony Leondis (akivel a szerző korábban az Igor kapcsán dolgozott együtt) rendezésében készülő B.O.O.: Bureau of Otherworldly Operations révén hallhatunk majd, mely animációs produkcióhoz olyan színészek kölcsönzik hangjukat, mint Bill Murray, Melissa McCarthy vagy Seth Rogen.  2015. június 22.


       "Ez a legnagyobb szabású Terminátor-film, ami valaha készült. A Genisysben minden eddiginél látványosabb akciójelenetek találhatók" - vélekedett David Ellison producer az Alan Taylor (Thor: Sötét világ) által rendezett, július 2-án mozikba kerülő Terminator: Genisys című mozival kapcsolatban. A gépek és az emberek háborújának ötödik felvonásában nemcsak az Arnold Schwarzenegger által alakított halálosztó tér vissza, hanem olyan karakterek is, mint John (Jason Clarke) és Sarah Connor (Emilia Clarke), Kyle Reese (Jai Courtney), valamint a T-1000-es (Byung-hun Lee). Tavaly decemberben a Paramount Pictures illetékesei azt a bejelentést tették, miszerint a kíséretet Christophe Beckre bízták, március végén azonban már mindenhol arról lehetett olvasni, hogy helyét a Remote Control Productions kötelékébe tartozó Lorne Balfe (Isten Fia, A Madagaszkár pingvinjei) vette át - Andrew Kawczynskivel, illetve Mel Wessonnal az oldalán -, aki egy hónappal később már a londoni Air Studios falai között rögzítette művét. "A score éppúgy mindent tartalmaz, akár egy mosogató. Ez egy hibrid muzsika lett, s bár megannyi akciórész van benne, pokoli sok érzelmet közvetít. Szükség volt arra, hogy személyesebb, bensőségesebb legyen, hiszen meg kellett felelnünk a karakterek fejlődésének, továbbá Sarah Connor és a Terminátor kapcsolatát is közvetíteni kellett" - nyilatkozta Balfe, aki mellett zenei executive producerként Hans Zimmer is kivette a részét a produkcióból.


  2015. június 20.


       Július 23-án kerül a hazai mozikba Peyton Reed (Az igenember, Pokolba a szerelemmel) legújabb rendezése, a Marvel itthon kevésbé ismert karakterére épülő Hangya, melyben Paul Rudd alakítja a címszereplőt, s olyanok is feltűnnek majd a vásznon, mint Evangeline Lilly, Corey Stoll, Michael Pena, valamint Michael Douglas. Az alkotáshoz Christophe Beck szállította a kíséretet, aki a tizenöt évvel ezelőtti Hajrá csajok! című vígjáték kapcsán dolgozott Reeddel először, a 2005-ös Elektra révén pedig a Marvel világából is kivehette már a részét. "A Hangya esetében egy olyan zenében gondolkodtam, amely a hagyományos, nagy ívű, szimfonikus szuperhősfilm-zenék nyomdokain halad, s egy lendületes, fülbemászó főtémával bír. Az teszi ugyanakkor eltérővé a többi Marvel-muzsikától, hogy némi humorral is felvérteztem, elvégre ez egy komikus elemekkel átszőtt hősmozi" - nyilatkozta Beck, akiről emellett idén a Snoopy és Charlie Brown - A Peanuts Film révén hallhatunk majd.


  2015. június 18.


       A kilencvenes évek nagy sikerű folyama, az X-akták 2016 januárjának végétől visszatér a tévéképernyőkre, igaz, mindössze egy hatrészes minisorozat keretén belül: "Olyan, mintha most lenne vége egy 13 évig tartó reklámszünetnek. A jó hír, hogy a világ még furcsább lett azóta, így legfőbb ideje, hogy elmeséljük ezt a hat történetet" - mesélte a folyam atyja és producere, Chris Carter. A paranormális tevékenységekkel és különleges ügyekkel foglalkozó Mulder (David Duchovny) és Scully (Gillian Anderson) mellett újból láthatjuk majd felettesüket, Skinnert (Mitch Pileggi), Kryceket (Nicholas Lea) és persze a titokzatos cigarettás férfit (William B. Davis) is. Az aláfestő muzsikáról ezúttal is Mark Snow gondoskodik majd, akitől a La-La Land Records néhány héttel ezelőtt adta ki a másik Carter-széria, a Millennium aláfestő muzsikáját, ám ezúttal a 2008-ban már egyszer megjelent album mellett egy Volume Two alcímű, szintén duplakorongos gyűjtemény is elérhetővé vált.  2015. június 16.


       A Büszkeség és balítéletet, valamint a Vágy és vezeklést is jegyző direktor, Joe Wright idén Pán Péter kalandjaival igyekszik meghódítani a közönséget. A Pán című alkotásban olyan színészek tűnnek fel, mint Hugh Jackman (az X-Men-mozik Farkasa), Rooney Mara (A tetovált lány), Amanda Seyfried (A nyomorultak), Garret Hedlund (Tron: Örökség), valamint Levi Miller, akinek ez lesz élete első nagyobb produkciója, s egyúttal címszerepe. Eleinte úgy volt, hogy a dallamokról Dario Marianelli gondoskodik, aki Wrighttal olyan mozikon dolgozott - a már említett kettő mellett -, mint az Anna Karenina vagy A szólista, így tehát kézenfekvőnek tűnt, hogy e páros újfent együtt készítsen filmet. Az első posztereken is Marianelli neve szerepel, és a szerző neki is látott a score elkészítésének, egyes információk szerint azonban a direktor az addig hallottakkal egyáltalán nem volt elégedett, ezért menesztette őt, helyét pedig John Powell foglalhatta el, aki az elmúlt öt évben csak animációs alkotásokhoz szállított kíséretet. A film premierjére nyáron került volna sor, az utómunkálatok csúszása miatt azonban végül októberre kellett áttenniük. Az idei év cseppet sem szűkölködik zeneszerzőcserékben, hiszen eddig olyan moziknál folyamodtak e húzáshoz az alkotók, mint például a Chappie (Ryan Amon / Hans Zimmer), a Terminator: Genisys (Christophe Beck / Lorne Balfe), valamint az Éjszakai hajsza (Alan Silvestri / Junkie XL).


  2015. június 09.


       Június első hetében a hazai mozikba is eljutott Paul Fieg legújabb vígjátéka, A kém, melyben olyan színészeket láthatunk, mint Jason Statham, Jude Law, Rose Byrne, valamint a címszereplőt alakító Melissa McCarthy, akivel a direktor korábban a Női szervek és a Koszorúslányok kapcsán dolgozott együtt. A többek között Magyarországon is forgatott produkció kíséretéről Theodore Shapiro gondoskodott, s a közel hetvenhat percnyi muzsikából közel egyórányit a Milan Records közreműködésével meg is ismerhetünk - emellett egy betétdalokat tartalmazó album is napvilágot látott olyan előadók számaival, mint például 50 Cent, Ivy Levan vagy Iggy Azalea. "Egy sötét tónusú, kémes hangulatú, energikus zenét képzelt el. Azt akarta, hogy a score végig ilyen legyen, s a film stílusa ellenére se épüljön szatirikus, komikus elemekre. Ezzel egyértelműen körvonalazta, mit szeretne hallani a film alatt, s ez a fajta megközelítés számomra is szimpatikus volt" - mesélt Shapiro Fieg elképzeléséről, aki a komponistát a zenei rendezőn, Erica Weisen keresztül invitálta erre a munkára.


  2015. június 04.


       A Disney stúdió nemrég szerződött le Howard Shore-ral a jövő augusztusra tervezett családi mozija, a Pete's Dragon apropójából. Az 1977-es, azonos című produkció (melyet hazánkban Peti sárkánya címmel mutattak be) remake-jeként szolgáló alkotás a független filmes körből származó David Lowery (St. Nick, Feltörő színek) rendezésében valósul meg, a főbb szerepekben pedig Robert Redford, Bryce Dallas Howard, Oakes Fegley és Karl Urban (aki Michael C. Hallt váltotta a stábban) látható majd. Az eleinte leginkább David Cronenberg házi zeneszerzőjeként, majd A Gyűrűk Ura-folyam komponistájaként emlegetett szerzőről idén a Thomas McCarthy (A látogató, A cipőbűvölő) irányításával megvalósuló thriller, a Spothlight révén hallhatunk majd, jövőre pedig a Pete's Dragon mellett Martin Scorsese történelmi drámájához, a Silence-hez szállít kíséretet.  2015. június 01.


       A hónap legjobban várt produkciója Steven Spielberg klasszikusának negyedik felvonása, a Jurassic World, melynek kíséretét Michael Giacchino szerezte, akiről emellett a Pixar aktuális meséje, az Agymanók révén is hallhatunk majd. Ezek mellett a hazai aktuális mozipremierek sorában találhatjuk még a harmadik Insidious-felvonást, az Insidious - Gonosz léleket (zene: Joseph Bishara), valamint a Jude Law és Jason Statham főszereplésével készült A kémet, melyhez kapcsolódóan a Theodore Shapiro (aki emellett júniusban még az Infinitely Polar Bearrel is jelentkezik) művét tartalmazó korong éppúgy napvilágot lát, mint a betétdalos album. Különböző CD-k köthetőek majd a Burying the Ex című horrorkomédiához is (Joseph LoDuca), az HBO sikersorozata által ihletett Entourage-korongon azonban csupán a dalok kaptak helyet, a Törtetők instrumentális kíséretéért felelős Jeff Cardoni, Elliott Goldkind és Tim Phillips művei pedig ezáltal háttérbe szorultak. A női komponisták munkái közül Debbie Wiseman Wolf Hall című minifolyamhoz készült kompozícióját, valamint Rachel Portman Bessie-hez írt score-ját ismerhetjük meg. Az eddig ismert júniusi albummegjelenések az alábbiak szerint alakulnak majd:  június 01.:

       L' Autre Bonaparte - Maximilien Mathevon (Plaza Mayor)
       Woman In Gold - Martin Phipps, Hans Zimmer (Sony Classical)
       Shaun the Sheep Movie - Ilan Eshkeri (Silva Screen Records)


  június 02.:

       Marco Polo - Eric V. Hachikian, Peter Nashel (Sony Classical)
       Bessie - Rachel Portman (Sony Classical / Legacy)
       The Golden Apple - Jerome Moross, John Latouche (P.S. Classics)


  június 05.:

       Beyond the Mask - Jurgen Beck (Tiny Room Music)
       Dawn Patrol - Joe Kraemer (Lakeshore Records)
       Entourage - Various Artists (WaterTower Music)
       Hungry Hearts - Nicola Piovani (Emergency Music Italy)
       Insidious: Chapter 3 - Joseph Bishara (Void Recordings)
       Spy - Theodore Shapiro (Milan Records)
       Spy - Various Artists (Milan Records)
       Testament of Youth - Max Richter (Milan Records)


  június 09.:

       Bronson - Johnny Jewel (Milan Records)
       Wolf Hall - Debbie Wiseman (VIA Records)
       White Witch Doctor - Bernard Herrmann (Kritzerland)
       Lost River - Johnny Jewel (Italians Do It Better)
       Puppet Master / Puppet Master II - Richard Band (Full Moon Pictures)
       Where Hope Grows - Kyle Newmaster (Sona Blast! Records)


  június 12.:

       Jurassic World - Michael Giacchino (Back Lot Music)
       Victoria - Nils Frahm (Erased Tapes Records)


  június 15.:

       Obsession (2 CD) - Bernard Herrmann (Tadlow Music)
       Ripper Street - Dominik Scherrer (Silva Screen Records)


  június 19.:

       Burying the Ex - Joseph Lo Duca (Lakeshore Records)
       Burying the Ex - Various Artists (Lakeshore Records)
       Infinitely Polar Bear - Theodore Shapiro (Lakeshore Records)
       Inside Out - Michael Giacchino (Walt Disney Records)
       Channel West (2 CD) - Various Artists (El Records)


  június 23.:

       Bali High - Michael Sena (Anthology Records)
       Shogun Assassin - W. Michael Lewis, Mark Lindsay, Hideakira Sakurai, Robert Houston (Cinewax)
       Teen Beach Movie 2 - Various Artists (Walt Disney Records)
       Slow West - Jed Kurzel (Lakeshore Records)
       American Bad Boy - Joe Archie (Thump Records)
       St. Elmo's Fire - David Foster (Friday Music)
       Funny Girl - Jule Styne (Capitol)


  június 26.:

       A Little Chaos - Peter Gregson (Milan Records)
       Max - Trevor Rabin (Sony Classical)


  június 28.:

       Il Gigante Di Metropolis (500 db-os kiadás) - Armando Trovaioli (Kronos Records)
       La Araucana - Carlo Savina (Kronos Records)
       Canterbury No 2 - Nuove Storie D'amore Del '300 - Guido & Maurizio De Angelis (Ash International)

  Vissza az aktuális hírekhez                                         Vissza a lap tetejére


  További kritikáink
 • Bad Boys for Life
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam