FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Once Upon a Time in the West  The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - 2015 májusának hírei

  2015 júliusának hírei
  2015. július 24.


       Nem tudni, hogy Carter Burwell a Thor: Sötét világ zeneszerzői posztján történt csere (amikor is Brian Tylerrel helyettesítették) következtében tudatosan vonult-e a háttérbe, az azonban biztos, hogy abban az évben, 2013-ban mindössze a The Fifth Estate apropóján volt látható a neve a stáblistákon, és 2014-ben is csupán egy minisorozatnál (Olive Kitteridge) bukkant fel. Azonban rajongóinak nem kell tovább várakozniuk, hiszen több komolyabb lehetőséget kapott, valamint - ahogy mindig is tették - a Coen testvérek is számítanak rá a 2016-os Hail Caesar!-nál. Rövidesen bemutatják az idős Sherlockról szóló Mr. Holmest, Ian McKellennel a címszerepben, illetve Bill Condon rendezésében, akit két évtizedes munkakapcsolat köt össze Burwell-lel, ez lesz a hatodik közös munkájuk. Nagy várakozás övezi Brian Helgeland Legend című, az ötvenes évek Londonjában játszódó gengszterfilmjét is, melyben Tom Hardy egymaga alakít egy rettegett bűnöző ikerpárt, az év végén pedig szélesebb körű bemutatót kap az azonos korba, csak épp New Yorkba helyezett, Carol című romantikus dráma Cate Blanchett-tel és Rooney Marával, mely a Cannes-i Filmfesztiválról két díjjal is távozhatott (Mara mellett Todd Haynes direktor kapott elismerést). 2016 januárjában Burwell tőle szokatlan terepre merészkedik, a The Finest Hours ugyanis egy igaz történeten alapuló katasztrófafilm, mely egy szerencsétlenül járt tankhajón tartózkodók kimentését meséli el Craig Gillespie irányításával. A fentieken kívül még két alkotáshoz biztosan íródhat Burwell-muzsika: a Jason Bateman rendezte The Family Fang című dráma egyelőre nem tűnik kihagyhatatlannak, annál inkább érdekesnek ígérkezik egy animációs alkotás, az Anomalisa, melynek az a Charlie Kaufman a társrendezője, akivel a komponista a John Malkovich-meneten, illetve az Adaptáción munkálkodott együtt. Az említett címek kapcsán természetesen még korai lenne a soundtrackek megjelenéséről beszélni, de a Mr. Holmes korongjáról már tudni, hogy augusztusban lát majd napvilágot.  2015. július 22.


       A Rob Cohen rendezte Sárkányszív ugyan nem rengette meg 1996-ban a mozik pénztárait, de a gyártási költségeit visszatermelte, és trükktechnikai szempontból is különlegességnek számított azzal a ténnyel, hogy az egyik főszereplőnek megtett sárkány arcvonásait Sean Conneryéről mintázták. Négy évvel később Egy új történet alcímmel folytatódott a fantasy, ám az ismeretlen színészekkel teli mű csak videón jelent meg, és sikerről ekkor már egyáltalán nem beszélhettünk. Tizenöt évvel később megszületett egy újabb folytatás, a Sárkányszív 3.: A varázsló átka, mely ugyan a mozivásznakig hasonlóképp nem jutott el, de ezúttal már ismert nevet is találhatunk a stáblistán, ugyanis Ben Kingsley szolgáltatja az aktuális, ezúttal Drago névre hallgató teremtmény hangját. Az első rész score-ját Cohen gyakori komponistája, Randy Edelman jegyezte, akit a folytatásban (ahol a sárkány ismét egy lovag oldalán küzd meg egy gonosz mágussal) Mark McKenzie váltott, munkájába beleszőve elődje dallamait is. Mivel a stúdió választása ismét McKenzie-re esett a zeneszerzői posztra, a művésznek lehetősége nyílt arra, hogy továbbvigye mindkettejük motívumait, remélhetőleg további értékes zenei pillanatokkal gazdagítva a sorozatot, azonban némileg visszalépést jelent, hogy a korábbi szimfonikus zenekari hangzást - minden bizonnyal anyagi okok miatt - ezúttal főleg szintetizátorokkal kellett elérni. Hogy ez miként sikerült, arról a Varése Sarabande jóvoltából győződhetünk meg, kiadványuk érdekessége pedig, hogy 300 darab erejéig a vásárlók a szerző által dedikált példánnyal gazdagodhatnak.  2015. július 18.


       Véget ért játékunk a 2015. július 23-i Vive La France! - Piaf 100 koncertre szóló két darab belépőjegyért. A helyes megfejtők közül Urbán Anna lesz az, aki a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon megrendezésre kerülő eseményen másodmagával részt vehet. Minden kedves olvasónknak köszönjük a résztvételt, a nyertest pedig e-mailben értesítjük a részletekről.
  2015. július 14.


       A Harald Zwart (Érzéki csalódás, A végzet ereklyéi - Csontváros) által 2003-ban vászonra vitt ÖcsiKém című akcióvígjátékhoz eddig mindössze a Hip-O Records által kiadott háromnegyed órás soundtrack tartozott, melyen annak idején hatpercnyi score-nak szorítottak helyet. A Frankie Muniz és Hilary Duff főszereplésével készült mozihoz John Powell szállított kíséretet, melynek teljes anyaga az Intrada közbenjárásának köszönhetően vált elérhetővé idén júliustól. "Egy olyan film, mint az ÖcsiKém, mindig egy kicsit a gyerekkoromra emlékeztet. Nagyon szeretem a Bond-zenéket, és mindig is imádtam John Barry muzsikáját, úgyhogy ez egyfajta tisztelgés előtte, ugyanakkor azonban a producerek jóval modernebb filmnek képzelték el, úgyhogy a score jelentős részét átvariáltuk modernebb hangzásúvá" - nyilatkozta a komponista, akiről idén a Joe Wright irányításával készülő Pán révén hallhatunk majd, ahol nemrégen váltották le vele Dario Marianellit. Az ÖcsiKém soundtrackjéről bővebben az Intrada hivatalos weboldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.  2015. július 12.


       A Filmzene.net szerkesztősége egy félórás blokkal állít emléket James Hornernek a ma esti Cinemusicban. A Klasszik Rádió műsorának 18:30-tól kezdődő blokkjában a komponista életének rövid összegzését olyan mozik kíséreteiből összeállított egyveleg követi majd, mint A rettenthetetlen, A bolygó neve: Halál, a Baseball álmok, a Szenvedélyek viharában, a Willow, a Gorkij Park, a Zorro álarca, a Viharzóna és természetesen a két zenei Oscar-díjat bezsebelt Titanic. Emellett - mint azt már jeleztük - a művésznek a szakmára gyakorolt jelentőségére tekintettel, weboldalunkon rövidesen egy többrészes összeállítást is útjára indítunk, melyben sorra vesszük munkásságának legfontosabb, legérdekesebb állomásait.  2015. július 10.


       A La-La Land Records néhány napja vonzó akciót hirdetett: harmincöt dollárnál nagyobb értékű rendelés esetén a cég a világ minden pontjára saját költségén juttatja el a csomagot. E lehetőséggel július 13-ig lehet élni, a következő nap pedig olyan trióval jelentkeznek, melyben James Horner 1983-as kalandzenéjének, a Támadás a Krull bolygó ellen score-jának kétlemezes változata éppúgy megtalálható majd, mint a szintén ugyanezen évből származó The House of Sorority Row című horror kísérete Richard Bandtől, valamint Reinhold Heil Helixhez íródott sorozatzenéje. Aktualitásokkal pedig július 28-án hallat majd magáról a La-La Land csapata, részint a Frederik Wiedmann jegyezte Justice League: Gods and Monsters apropóján, részint pedig a nyári blockbusterek sorába tartozó Mission: Impossible - Titkos nemzet (Joe Kraemer) okán, mely mozi révén immáron ötödik alkalommal kísérhetjük el Ethan Hunt ügynököt és csapatát egy újabb veszélyes bevetésre.  2015. július 05.


       Néhány forgatókönyvírói, valamint premierdátum-változtatást követően megérkezett az MTV égisze alatt készülő Scream sorozat, amely a Wes Craven által forgatott Sikoly-folyamból nőtte ki magát. A produkció - melynek első nyolc percét néhány nappal ezelőtt kedvcsinálóként közzétették az alkotók - főbb karaktereit többek között Willa Fitzgerald (Luxusdoki), Bex Taylor-Klaus (A zöld íjász), Carlson Young (Király páros), Connor Weil (Sharknado - Cápavihar), valamint Bobby Campo (Végső állomás) alakítják, kiknek tízrészes kalandjához Jeremy Zuckerman szállított zenei kíséretet. A szerző olyan tévés projektekből vette ki eddig a részét, mint például a Kung Fu Panda: A rendkívüliség legendája, az Avatar - Az utolsó léghajlító vagy a Korra legendája. A Scream hazai premierjéről éppúgy nincs még információ, mint ahogyan arról sem, hogy Zuckerman score-ja megjelenik-e majd album formájában vagy sem.


  2015. július 03.


       Tavaly októberben debütált a londoni Eventim Apollóban a Hans Zimmer Revealed and Friendsre keresztelt koncertsorozat, melynek novemberi állomása Lengyelországban lesz. A Wroclawban megrendezésre kerülő eseményen a hetvenöt fős zenekar mellett Hans Zimmer is színpadra áll az olyan klasszikusok előadása során, mint a Miss Daisy sofőrje, Az oroszlánkirály, a Gladiátor vagy Az utolsó esély témái, de olyan mozikból is felcsendülnek majd dallamok, mint A Karib-tenger kalózai-folyam, A Da Vinci-kód, A sötét lovag és Az acélember. "Mindig is szerettem volna egy koncertsorozatot csinálni, és örülök annak, hogy végre eljött az ideje. Izgatottan várjuk tehetséges zenésztársaimmal, hogy közönségünknek egy semmihez sem hasonlítható koncertélményt nyújthassunk" - nyilatkozta a londoni bemutatót megelőzően a szerző, aki koncerten 2000-ben állt első ízben közönség elé műveivel. A november 18-án megtartandó eseménynek a UNESCO világörökségi listájára is felkerült Hala Stulecia ad majd otthont.


  2015. július 01.


       Júliusban nemcsak olyan blockbustereknek szánt produkciók aláfestéseit ismerhetjük meg, mint a Terminator: Genisys (Lorne Balfe), az Önkívület (Antonio Pinto), a Hangya (Christophe Beck) vagy a Mission: Impossible - Titkos nemzet (Joe Kramer), hanem olyanokét is, mint a Southpaw-ra keresztelt dráma (melyhez soundtrack éppúgy kapcsolódik, mint a nemrég elhunyt James Horner egyik utolsó munkáját összefoglaló score), valamint a Pixels című vígjáték (Henry Jackman), illetve a Minyonok (Heitor Pereira). S ezúttal nem lehet említés nélkül hagyni az egyre nagyobb teret hódító bakelitek vonalát sem (nem mellesleg egyre több ilyen formátumú score-ral lehet találkozni itthon is), melyen újból elérhetővé válik többek között a Nosferatu, az éjszaka fantomja, a Menekülés New Yorkból, a Robotzsaru kísérete, vagy Leonard Rosenman 1978-as munkája, mely A Gyűrűk Ura rajzfilmhez kapcsolódik. Az eddig ismert albummegjelenések várhatóan az alábbiak szerint alakulnak majd:  július 01.:

       Cartel Land - H. Scott Salinas, Jackson Greenberg (Lakeshore Records)
       Magic Mike XXL - Various Artists (WaterTower Music)
       Terminator: Genisys - Lorne Balfe (Paramount Pictures)
       The Culling - Andrew Morgan Smith (Metropolis Movie Music)


  július 03.:

       I Play Dead - Kaveh Akaber (Makaber Arts)
       Apocalypse Domani (LP) - Alexander Blonksteiner (Death Waltz Recording)


  július 07.:

       Slime City - Robert Tomaro (Strange)
       Ex Machina - Geoff Barrow, Ben Salisbury (Invada Records)
       Rough Magic - Craig Safan (Perseverance)
       Trishna - Shigeru Umebayashi (Caldera Records)


  július 10.:

       Minions - Heitor Pereira (Back Lot Music)
       Self/Less - Antonio Pinto (Varése Sarabande)
       Strangerland - Keefus Ciancia (Iris Records / Mister Green Music)
       The Lord of the Rings (LP) - Leonard Rosenman (Fantasy Records)
       Stand By Me - Jack Nitzsche (Friday Music)
       I Due Volti Della Paura (LP) - Franco Micalizzi (Sonor Music Editions)
       Vivere A: Tokio Citta' Del Paradiso (LP) - Giovanni Tommaso (Sonor Music)
       Moby Dick - Philip Sainton (Naxos)
       Modern Times - Alfred Newman, Charlie Chaplin (Naxos of America)
       Toy Story (The Legacy Collection) - Randy Newman (Walt Disney Records)
       Dekalog (LP) - Zbigniew Preisner (Because Music)
       Paper Towns - Ryan Lott (Atlantic Records)


  július 14.:

       The Aftermath - John Morgan (Dragon's Domain Records)
       The Boogey Man (LP) - Tim Krog (One Way Static Records)
       Surf Nazis Must Die (LP) - Jon McCallum (Strange Disc Records)
       Awake: The Life of Yogananda - Vivek Maddala, Michael Mollura (Self-Realization Fellowship)
       Nosferatu: Phantom Der Nacht (LP) - Popol Vuh (Wah Wah Records)


  július 15.:

       RoboCop (LP) - Basil Poledouris (Milan Records)
       Wayward Pines - Charlie Clouser (Lakeshore Records)
       The Prisoner (LP) - Ron Grainer, Wilfred Josephs, Albert Elms (Network)
       Gideon's Way (LP) - Edwin T. Astley (Network)


  július 17.:

       Ant-Man - Christophe Beck (Hollywood Records)


  július 24.:

       Paper Towns - Various Artists (Atlantic Records)
       Pixels - Henry Jackman (Varése Sarabande)
       Southpaw - James Horner (Sony Classical)
       Southpaw - Various Artists (Shady Records / Interscope Records)
       The Vatican Tapes - Joseph Bishara (Lakeshore Records)


  július 31.:

       Mission: Impossible - Rogue Nation - Joe Kraemer (La-La Land Records)
       Escape from New York (LP) - John Carpenter, Alan Howarth (Silva Screen Records)
       I Am Big Bird: The Caroll Spinney Story - Joshua Johnson (Varése Sarabande)
       Descendants - Various Artist (Walt Disney Records)

  Vissza az aktuális hírekhez                                         Vissza a lap tetejére


  További kritikáink
 • Bad Boys for Life
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam