FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Once Upon a Time in the West  The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - 2015 januárjának hírei

  2015 januárjának hírei
  2015. január 27.


       A Walt Disney Records a tavaly nyáron útjára indított The Legacy Collection keretén belül januárban a Fantáziához köthető muzsikákat jelentette meg négy lemezen, ám a cég emellett azt is bejelentette, hogy ezen széria égisze alatt idén további hat kiadvány várható majd tőlük. Ebből egy a megnyitásának hatvanadik évfordulóját ünneplő Disneylandhez kötődik, a többi album pedig olyan közkedvelt rajzfilmekhez, mint a Susi és Tekergő - Lady and the Tramp (a korong májusban várható), a Pocahontas (júniusban), a Hamupipőke - Cinderella, a Macskarisztokraták - The Aristocats (utóbbi kettő egyaránt augusztustól kerül a boltok polcaira), illetőleg a Toy Stoy: Játékháború - Toy Story (március közepén jelenik meg). A kiadványok a már megszokottakhoz hasonlóan a jelenleg is elérhető albumok bővített változatai lesznek majd új borítóval és nemcsak az összes dallal, illetve score-ral, hanem esetenként demókkal és alternatív tételváltozatokkal is.  2015. január 25.


       Honlapunkra rövidesen felkerül "Ez volt 2014" névre keresztelt évértékelésünk. Ám addig is, afféle beharangozóként, a Klasszik Rádió Cinemusic című, vasárnap 17 órakor kezdődő műsorában 18:30-tól, a Filmzene.net szerkesztőinek kedvenc tavalyi score-jaiból készített összeállítás lesz hallható - illetve jövő vasárnap, ugyanebben az időpontban műsorra kerül a második rész is. A műsoridő kötött kereteiből adódóan ismét csak felületesen tudunk átfutni a rengeteg 2014-es aláfestésen. A mai műsorban a fantasy, a vígjáték, továbbá a vallási témájú 2014-es mozik legjobb dallamaiból csendülnek fel részletek, míg a jövő heti összeállításunkban a sci-fik, a drámák és a könyvadaptációk muzsikái közül szemezgetünk. Aki velünk tart a mai napon a Cinemusicban, az többek között hallhat részletet James Newton Howard Demónájából, A hobbit befejező részéhez írt score-ból (Howard Shore), az Így neveld a sárkányodat második epizódjához született muzsikából (John Powell), Clint Mansell Noéhoz írt aláfestéséből vagy A Grand Budapest Hotel egyedi dallamaiból (Alexandre Desplat).  2015. január 24.


       Február 12-én debütál hazánkban a Kingsman: A titkos szolgálat - Kingsman: The Secret Service című kémfilm, amely az Icon Comics égisze alatt futó és Mark Miller tollából származó The Secret Service képregény adaptációja. A főbb szerepekben Colin Firth, Taron Egerton és Samuel L. Jackson látható, akik mellett olyan színészek tűnnek majd fel a vásznon, mint Michael Caine, Mark Strong vagy Mark Hamill - utóbbitól a Star Wars: Az ébredő Erő - Star Wars: The Force Awakens kapcsán idén számíthatunk igazi visszatérésre. Az aláfestő muzsikáról Henry Jackman és Matthew Margeson gondoskodtak, akik olyan produkciókon dolgoztak már együtt az ezt direktorként és forgatókönyvíróként egyaránt jegyző Matthew Vaughnnel, mint az X-Men: Az elsők - X-Men: First Class vagy a Kick-Ass 2. A párosnak elég idő állt rendelkezésére ahhoz, hogy felépítsék a mozi zenei világát, ugyanis már tavaly május óta ismert, hogy ők állhatnak erre a posztra. Arról, hogy milyen score született, a La-La Land Records gondozásában február 17-től elérhető album révén kaphatunk képet.


  2015. január 21.


       Az Intrada Records egy érdekes kiadvánnyal rukkolt elő nemrég: az 1994-es, Meryl Streep és Kevin Bacon főszereplésével készült Veszélyes vizeken - The River Wild című alkotásnak jelentette meg a teljes zenei anyagát úgy, hogy az egyik korongra Jerry Goldsmith műve került, a másikra pedig az elvetett score Maurice Jarre-tól. Hasonlóan cselekedett néhány évvel korábban a La-La Land is a Jennifer 8 kapcsán, ahol a szintén Jarre szerezte elutasított zenét és a végleges, Christopher Young-féle változatot kínálta együtt. Jarre a teljes score-t megírta és fel is vette 1994 nyarán úgy, hogy némely tételeken még változtatásokat is eszközölt, az utómunkálatok során azonban Curtis Henson direktor (Szigorúan bizalmas - L.A. Confidential) új komponista után nézett. Az eredeti score így dobozba került, Goldsmith pedig három és fél hét alatt leszállította az új aláfestést. Mindkét változat esetében az összes, annak idején rögzített tétel felkerült a korongokra, így valóban teljes képet kaphatunk a művészek elképzeléséről - néhány tétel ízelítőként meghallgatható a kiadó hivatalos weboldalán.  2015. január 19.


       Frederik Wiedmann a 2013-ban útjára indított Beware the Batman című rajzfilmsorozat révén vehette ki részét először a DC Comics egyik legnépszerűbb hősének történeteiből. A feladat nehéz volt, hiszen mind a mozi-, mind pedig a rajzfilmek esetében emlékezetes muzsikák születtek, melyekkel kapcsolatban annak idején így nyilatkozott: "Mielőtt nekikezdtem volna a zeneszerzésnek, több régi Batman-alkotást is megnéztem azért, hogy tudjam: mit ne csináljak. Félreértés ne essék, nagyon is kedvelem ezeket a darabokat, de én valami mást, az addigiaktól eltérőt szerettem volna kipróbálni. Ezért utánanéztem még jó pár elektronikus score-nak is a nyolcvanas-kilencvenes évekből, valamint napjainkból. Bevallom, nem volt könnyű megtalálni azt a világot, amely a mai kornak és a hősnek egyaránt megfelel." Munkáját azonban siker koronázta, mert azóta több DC-karakter számára is szállíthatott zenei kíséretet, emellett pedig a sötét lovag olyan színrelépéseihez is visszahívták, mint a Son of Batman, illetve az idén elkészülő Batman vs. Robin.


  2015. január 16.


       Napvilágot látott az idei Oscar-jelöltek névsora, akik közül a nyertesek személye a február 22-én, 87. alkalommal megrendezésre kerülő gálán fog kiderülni. A filmzenei kategóriát tekintve a legfeltűnőbb, hogy Alexandre Desplat - most már szinte hagyomány jelleggel - ismét jelölt lett, ám ezúttal két film, a Kódjátszma és A Grand Budapest Hotel alá született score-jáért is, eddigi nominációinak száma így hétre emelkedett. Vetélytársai közül Hans Zimmer a legismertebb, aki eddigi kilenc jelöléséből még csak egy alkalommal távozott szoborral. Hogy ez megváltozik-e a Csillagok között révén, bő egy hónap múlva kiderül, ahogy az is, hogy Jóhann Jóhannsson a Golden Globe-átadón elért sikerét meg tudja-e ismételni ezen az eseményen is. Ám még az is megtörténhet, hogy a nevető negyedik a mindössze harmadik mozifilmjénél tartó, kevesek által ismert Gary Yershon lesz, aki a Mr. Turner kapcsán lett esélyes. Az alábbiakban a legjobb filmzene díjára jelöltek mellett a betétdal kategória nomináltjait is közöljük.


  Legjobb eredeti filmzene:

       Kódjátszma - The Imitiation Game - Alexandre Desplat
       A Grand Budapest Hotel (The Grand Budapest Hotel) - Alexandre Desplat
       Csillagok között - Interstellar - Hans Zimmer
       A mindenség elmélete - The Theory of Everything - Johann Johannsson
       Mr. Turner - Gary Yershon


  Legjobb betétdal:

       "Glory" (Selma) - John Legend, Common
       "Lost Stars" (Szerelemre hangszerelve - Begin Again) - Gregg Alexander, Danielle Brisebois
       "Everything is Awesome" (A Lego kaland - The Lego Movie) - Shawn Patterson
       "Grateful" (Beyond the Lights) - Diane Warren
       "I'm Not Gonna Miss You" (Glen Campbell: I'll Be Me) - Glen Campbell, Julian Raymond  2015. január 14.


       Aki akarta, az sem tudta elkerülni a hírt, miszerint rövidesen - hazánkban egészen pontosan február 12-én - bemutatásra kerül az E. L. James azonos című, több mint százmillió példányban eladott regényéből készült, sokakat megosztó A szürke ötven árnyalata. Mint ismert, a szado-mazo világ iránt felkorbácsolt érdeklődést tanúsító hősnőt Don Johnson és Melanie Griffith lánya, Dakota Johnson alakítja, míg az őt lebilincselő milliárdost Jamie Dornan. A zeneszerző, nagy meglepetésre, Danny Elfman lett, aki kifejezetten mozgalmas időszakot mondhat magáénak mostanában, hiszen a tengerentúlon nemrég mutatták be aktuális kooperációját Tim Burtonnel, a hozzánk szintén februárban érkező Nagy szemeket, amelyet a The End of the Tour és a Tulip Fever drámák követnek majd, míg a komponista a sötétség birodalmába a Somnia című természetfeletti thrillerrel látogat el ismét. Hogy első erotikus mozijához, A szürke ötven árnyalatához milyen score született, azt lemezen csak részben ismerhetjük meg, mert a filmhez kapcsolódóan egyelőre csupán a Republic Records válogatásalbuma jelenik meg, amelyen Elfman mindössze két szerzeménnyel képviselteti magát többek közt Beyoncé, a The Rolling Stones vagy Annie Lennox felvételei társaságában.  2015. január 12.


       Január 11-én, immáron 72. alkalommal kerültek kiosztásra a Golden Globe-díjak, melyek várományosainak listáját december elején tette közzé a Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók szervezete (HFPA). A különféle filmes kategóriák között - ahogyan azt már megszokhattuk - ezúttal is két filmzenei vonatkozású csoporton belül mutatták be a nomináltakat, melyek közül a legjobb filmzenéért járó szobrot Jóhann Jóhannsson vihette haza A mindenség elmélete című mozi score-jáért - ugyanezen produkció még egy díjjal gazdagodott az egyik főszereplő, Eddie Redmayne alakításának eredményeként. A betétdalok közül pedig egy másik életrajzi alkotásban, a Selmában felcsendülő "Glory" című szám került ki győztesen. A jelöltek listája - immár a győztesek kiemelésével - az alábbiak szerint alakult:


  Legjobb eredeti filmzene:

       A mindenség elmélete - The Theory of Everything - Johann Johannsson
       Kódjátszma - The Imitiation Game - Alexandre Desplat
       Holtodiglan - Gone Girl - Trent Reznor, Atticus Ross
       Birdman, avagy (A mellőzés meglepő ereje) - Birdman - Antonio Sanchez
       Csillagok között - Interstellar - Hans Zimmer


  Legjobb betétdal:

       "Glory" - John Legend, Common (Selma)
       "Big Eyes" - Lana Del Rey (Big Eyes)
       "Mercy Is" - Patti Smith, Lenny Kaye (Noé - Noah)
       "Opportunity" - Greg Kurstin, Sia Furler, Will Gluck (Annie)
       "Yellow Flicker Beat" - Lorde (Az éhezők viadala: A kiválasztott - 1. rész - The Hunger Games:
       Mockingjay - Part 1)  2015. január 09.


       Nino Rota és Francis Ford Coppola együttműködésének egyik legismertebb darabja A Keresztapa - The Godfather című klasszikus. Rota e maffiafilmhez szerzett műve azon, életművének kisebb hányadát kitevő kompozíciói közé tartozik, melyből hiányzik a készítőjére oly jellemző humor, helyette itt a tragédia szemléltetése került középpontba, amit némi olaszos hangzásvilággal fűszerezett. Az ikonikus score január 24-én csendül majd fel Los Angelesben egy olyan esemény keretén belül, ahol a klasszikus mozit élő zenei kísérettel mutatják be. A The Godfather Live-ra keresztelt rendezvényen a Hollywood Studio Symphony közreműködésével és Justin Freer vezényletével csendülnek fel a dallamok. "Nagyon izgatottak vagyunk, és alig várjuk, hogy bemutathassuk ezt a mesteri darabot a Nokia Theater L.A.-ben. Az, hogy előadjuk a filmzene-történelem egyik leginkább becsben tartott darabját, egyszerre felemelő és feszültségteli. Kevés alkotás zenéje ismerhető fel olyan gyorsan, mint Nino Rota nyitánya, és mindössze maroknyi olyan mozi van, amely A Keresztapához hasonlóan mesteri" - nyilatkozta Freer. Míg a trilógia első felvonásához köthető kíséretéért Rota csupán az Oscar-jelölésig jutott, addig a második részéhez szerzett művét már szoborral jutalmazták, s mivel a befejező darab már csak a szerző halálát követően készült el, így ahhoz Carmine Coppola saját szerzeményei mellett adaptálta az előzőekhez íródott tételek egy részét.  2015. január 06.


       Alig kezdődött el az év, néhány kiadó már előre is vetítette, hogy a filmzenerajongók záros határidőn belül újfent számíthatnak rájuk. Míg e hónapban az Intrada Az utolsó csillagharcos - The Last Starfighter (Craig Safan) és a Repül a haverom - The Boy Who Could Fly (Bruce Broughton) című alkotások kíséreteivel száll ringbe, addig a La-La Land Records ennél több kiadvánnyal rukkol elő. Január 13-tól 2 CD-s változatban lesz elérhető Lalo Schifrinnek az 1974-es A majmok bolygója - Planet of the Apes tévésorozathoz íródott muzsikája (ezt korábban az Intrada háromezer példányban piacra dobta, mára azonban out-of-printté vált), míg egy héttel később egy aktualitással, a Johnny Depp, Ewan McGregor és Gwyneth Paltrow főszereplésével készült Mortdecai című vígjáték kíséretével hallat magáról a társaság: ezt Mark Ronson, valamint Geoff Zanelli jegyzi. A hó végén pedig két tévés alkotás, a Justice League: Throne of Atlantis című szuperhősös produkció (melyet a Field of Lost Shoesszal kellemes meglepetést okozó Frederik Wiedmann szerzett), illetve a legújabb Skorpiókirály-kaland, a The Scorpion King 4: Quest for Power (Geoff Zanelli) aláfestése ismerhető majd meg a La-La Land jóvoltából.  2015. január 04.


       Február 3-ától válik elérhetővé John Carpenter legújabb korongja (bakeliten és CD-n egyaránt), a Lost Themes, melyet a Sacred Bones Records jelentet meg. A kilenc tételt tartalmazó kiadvány az első szólólemeze a horrormágusnak, aki így nyilatkozott ezen munkájával kapcsolatban: "A Lost Themes esetében minden a szórakozásról szólt. Itt nem volt rajtam nyomás, nem kérdezték tőlem a színészek, hogy mit csináljanak, nem várt rám a stáb, nem kellett vágószobába vonulni, és nem szorított határidő. A cél az volt, hogy zenéim kiteljesedettek legyenek, amihez korlátlan tér állt rendelkezésemre". A rendezéseinek legtöbbjéhez (mint például a Menekülés New Yorkból, A 13-as rendőrőrs ostroma, a Halloween vagy A köd) zenét is készítő Carpenter a felvételeket házi stúdiójában oldotta meg fiával, Codyval, valamint Daniel Daviesszel, aki többek között az Én, Frankenstein című mozi számára szállított dalokat. Ízelítőül álljon itt az albumnyitó "Vortex" című tétel.


  2015. január 02.


       Újfent magunk mögött tudhatunk egy évet - melynek filmzenei vonatkozású értékelését szerkesztőségünk tagjai ezúttal sem hagyják majd ki -, s reményteljesen állhatunk egy újabb esztendő, 2015 előtt, melyben többek között olyan mozik kerülnek terítékre, mint a Bosszúállók: Ultron kora - Avengers: Age of Ultron, a Star Wars VII.: Az ébredő erő - Star Wars: Episode VII - The Force Awakens, a Spectre, a Halálos iramban 7. - Furious 7, a Mad Max: A harag útja - Mad Max: Fury Road, a Terminator: Genisys, a Jurassic World és még hosszasan sorolhatnánk. Januárban olyan folytatások aláfestését ismerhetjük meg, mint az Éjszaka a múzeumban - A fáraó titka (Alan Silvestri), a The Woman in Black 2: Angel of Death (melyen Marco Beltrami két társával, Marcus Trumpp-pal és Brandon Robertsszel dolgozott együtt) vagy az Elrabolva 3. (Nathaniel Mechaly). A Disney folytatja a The Legacy Collectionre keresztelt szériáját, melyen belül az egyik legnagyobb korai sikeréhez, a Fantáziához köthető muzsikákat jelenteti meg négy lemezen, s ha már mesehősök: Michael Bond karaktere, Paddington immáron nemcsak könyv és rajzfilmsorozat keretén belül hallat magáról, hanem a Paddington című film révén is, melyhez az Eladó a családomat is jegyző Nick Urata szolgáltatott kíséretet. Az eddig ismert januári megjelenések listája az alábbiak szerint alakul majd:  január 05.:

       La Rancon De La Gloire - Michel Legrand (Playtime)
       Night At the Museum: Secret of the Tomb - Alan Silvestri (Varése Sarabande)


  január 06.:

       The Woman in Black 2: Angel of Death - Marco Beltrami, Marcus Trumpp, Brandon Roberts (Varése
       Sarabande)
       The Great Invisible - David Wingo (Lakeshore Records)
       My Life Directed by Nicolas Winding Refn - Cliff Martinez (Milan Records)
       The Toy Soldiers - Nathaniel Levisay (Howlin' Wolf Records)
       Shock Waves - Richard Einhorn (Howlin' Wolf Records)
       The Holy Mountain - Don Cherry, Ron Frangipane, Adan Jodorowsky (Real Gone Music)
       La Danza De La Realidad - Adan Jodorowsky (Real Gone Music)
       Hammer Presents Dracula - James Bernard (Dust Bug Records)


  január 09.:

       Taken 3 - Nathaniel Mechaly (EuropaCorp)


  január 13.:

       Fantasia: The Legacy Collection (4 CD) - Various Artists (Walt Disney Records)
       The Canal - Ceiri Torjussen (Phineas Atwood)


  január 15.:

       Boardwalk Empire: Volume Three - Various Artists (Abkco)
       Copenhagen Climax - Rockford Kabine (Rockford Kabine)
       Le Accelerator - Rockford Kabine (Rockford Kabine)


  január 16.:

       Paddington - Nick Urata (Decca Records)
       Still Alice - Ilan Eshkeri (Nettwerk)
       The Knick - Cliff Martinez (Warner Music)


  január 20.:

       Fellini, Visconti - Decadence and Dreams (2 CD) - Nino Rota (Él / Cherry Red Records)
       Everly - Bear McCreary (Sparks & Shadows)
       Breaking Away - Patrick Williams (Kritzerland)


  január 23.:

       The Loft - John Frizzell (Varése Sarabande)
       Song One - Jenny Lewis, Jonathan Rice (Lakeshore Records)


  január 28.:

       Son of A Gun - Jed Kurzel (Milan Records)
       Col Ferro E Col Fuoco - Giovanni Fusco, Francesco De Masi (Kronos Records)
       Don Giovanni In Sicilia - Bruno Nicolai (Kronos Records)

  Vissza az aktuális hírekhez                                         Vissza a lap tetejére


  További kritikáink
 • Bad Boys for Life
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam