FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Once Upon a Time in the West  The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - 2015 decemberének hírei

  2015 decemberének hírei
  2015. december 20.


       Karácsony közeledtéből eredően a Klasszik Rádió ma esti Cinemusic című műsorában felcsendülő muzsikák a bibliai témájú alkotásokhoz kapcsolódnak, így a 18:30-tól kezdődő Filmzene.net-es blokkon belül Mychael Danna A születés ihlette score-ja kerül terítékre. A 2006 végén bemutatott mozi Szűz Mária szemszögéből idézi fel Jézus fogantatásának körülményeit, illetve azokat a megpróbáltatásokat, amelyeken ő és József a kisded világra jöttéig keresztülmentek. A rendezés mellett időnként díszlettervezőként, forgatókönyvíróként és látványtervezőként egyaránt tevékenykedő Catherine Hardwick (A lány és a farkas, Alkonyat) ezt megelőzően ugyan még nem dolgozott együtt Dannával, ám munkásságának ismeretében tökéletesen tisztában volt azzal, hogy ezúttal rá van szüksége, így már akkor felkínálta számára a produkciót, amikor a forgatás még kezdetét sem vette. Az akkoriban még nem hollywoodi stílusú score-okat készítő komponista így vélekedett a rá bízott feladatról: "Úgy éreztem, hogy A születés esetében szükség van egyfajta hídra a történet és a közönség közé, s biztos voltam abban, hogy az alapokat elsősorban a perzsa és a török muzsikák hangzásvilágára kell helyeznem. Azonban nem a történet helyszínéből kiindulva igyekeztem megközelíteni a produkciót, hanem onnan, hogy ez a születés mennyire megváltoztatta az Európában ezt követően virágzásnak induló kereszténységet".  2015. december 18.


       2016. március 17-én érkezik a hazai mozikba a Kung Fu Panda 3., melyben a sárkányharcos Po és társainak kalandjai ezúttal a pandák földjén folytatódnak. Az első két rész kíséretét Hans Zimmer és John Powell szolgáltatták, utóbbi szerző azonban harmadjára már nem tér vissza a projekthez - hasonlóan történt ez a Christopher Nolan-féle Batman-trilógia esetében is, ahol az utolsó epizódnál Zimmer oldalán már nem volt jelen James Newton Howard. A score - melynek néhány tételéből előadóként a híres kínai zongorista, Lang Lang is kivette a részét - megjelentetését a Sony Classical vállalta magára, s a január 22-én megjelenő korongon az instrumentális darabok mellett a The Wamps "Kung Fu Fighting"-ja, valamint Jay Chou "Try"-a is helyet kap.  2015. december 16.


       Jövőre kerül a mozikba Don Michael Paul (Félholt) legújabb rendezése, a Kindergarten Cop 2, mely az 1990-ben bemutatott Ovizsaru folytatásaként lát napvilágot. A címszereplőt azonban ezúttal nem Arnold Schwarzenegger alakítja, hanem a svéd akciósztár, Dolph Lundgren, aki az alsó tagozatos osztályban áltanárként kikötő Reed ügynök bőrébe bújik. Míg az első felvonás score-járól Randy Edelman gondoskodott, addig a második rész dallamait Jake Monaco szállítja, kinek olyan mozik kíséreteit köszönhetjük, mint például a Villámcsapás vagy a Kamuzsaruk, illetve a Csak lazán, Scooby-Doo!-ra keresztelt rajzfilmfolyam, önálló megbízatásai mellett pedig gyakorta tevékenykedik Christophe Beck kiegészítő zeneszerzőjeként. "Mindig is szerettem a zenén keresztüli történetmesélést, ezért lettem dalszerző. Nehéznek találtam azonban kellő ihletet meríteni egy-egy szám megszületéséhez. Így amikor betekintést nyerhettem a film és a zene közötti kapcsolatokba, rögtön rákattantam és beleszerettem" - vallotta a komponista.  2015. december 13.


       A Klasszik Rádió 17 órától kezdődő Cinemusic című műsorában ma a filmzenevilág egyik ismert alakjával, Henry Mancinivel foglalkozunk, kinek sokszínűségéről nemcsak a csodálatos szimfonikus kompozíciók hada árulkodik, hanem az is, hogy Alex Northhoz, Elmer Bernsteinhez és Lalo Schifrinhez hasonlóan élen járt abban, hogy a hollywoodi produkciók aláfestései ne csak tisztán nagyzenekarra íródjanak, hanem jazzes, illetve popos elemekkel színesedjenek. "A filmvilágba beszivárgó új technikák révén a komponistáknak folyamatosan képezniük kell magukat. Ezt felismerve és belátva azonban úgy vélem, az igazi teremtő erő a komponista elméjében és szívében rejlik" - vallotta a négy Oscar-díjjal jutalmazott művész. Mancini munkásságából este olyan mozik kíséretei révén adunk ízelítőt a kedves hallgatóknak, mint az Álom luxuskivitelben, a Rózsaszín párduc, az Életerő, a Ki segít a Mikulásnak?, a Peter Gunn, illetve az Állatfogó kommandó. Az összeállításhoz kapcsolódó írás pedig hamarosan olvasható lesz honlapunkon.  2015. december 11.


       Napvilágot látott a 2016. január 10-én átadásra kerülő Golden Globe-díjakra jelölt filmek és művészek listája, köztük a legjobb score és a betétdal kategóriák esélyeseivel. Az instrumentális zenék szobrára nomináltak sorában ott áll egy igazi legenda, Ennio Morricone (Az aljas nyolcas), a hasonló eseményeken rendszeres vendég Alexandre Desplat (A dán lány), a Coen testvérek állandó komponistája, Carter Burwell (Carol) és a feltörekvő Daniel Pemberton (Steve Jobs). A legkevésbé váratlan jelölés Alejandro González Innárritu A visszatérője kapcsán született. Ehhez egy mindmáig aktív, ám a rivaldafényből hátrébb lépő művész, Ryuichi Sakamoto komponált aláfestést, aki már Innárritu Babeljében is felbukkant kompozícióival. Érdekesség, hogy a nagy múltú szerző ezúttal kapott egy alkotótársat is Carsten Nicolai személyében, akit szintén jelöltek (ellentétben egy harmadik zenei közreműködővel, Bryce Dessnerrel). Következzen a teljes lista:  Legjobb eredeti filmzene:
       Carol - Carter Burwell
       A dán lány - Alexandre Desplat
       Az aljas nyolcas - Ennio Morricone
       A visszatérő - Ryuichi Sakamoto, Carsten Nicolai
       Steve Jobs - Daniel Pemberton


  Legjobb betétdal:
       "Love Me Like You Do" (A szürke ötven árnyalata) - Max Martin, Savan Kotecha, Ali Payami,
       Ilya Salmanzadeh
       "See You Again" (Halálos iramban 7.) - Justin Franks, Andrew Cedar, Charlie Puth, Wiz Khalifa
       "One Kind of Love" (Love & Mercy) - Brian Wilson, Scott Montgomery Bennett
       "Writing's on the Wall" (007 Spectre - A Fantom visszatér) - Sam Smith, James Napier
       "Simple Song #3" (Ifjúság) - David Lang       A napokban jelentették be a 2016-os Grammy-díjak nomináltjainak listáját is. A február 15-én megrendezésre kerülő eseményen a filmzenék három kategóriában versengenek egymással: legjobb betétdal, legjobb score és legjobb album. A Gramophone-díjat, azaz népszerűbb nevén a Grammyt 1958 óta ítéli oda az amerikai szervezet, a National Academy of Recording Arts and Sciences, melynek tagjai filmzenei kategóriában 1960 óta osztanak szobrokat. Az 58. alkalommal lezajló ceremónia jelöltjei az alábbiak szerint alakulnak:  Legjobb eredeti filmzene:
       Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) - Antonio Sanchez
       Kódjátszma - Alexandre Desplat
       Csillagok között - Hans Zimmer
       A mindenség elmélete - Jóhann Jóhannsson
       Whiplash - Justin Hurwitz


  Legjobb betétdal:
       ”Earned It" (A szürke ötven árnyalata) - Ahmad Balshe, Stephan Moccio, Jason Quenneville,
       Abel Tesfaye (előadó: The Weeknd)
       "Glory" (Selma) - Lonnie Lynn, Che Smith, John Stephens (előadó: Common, John Legend)
       "Love Me Like You Do" (A szürke ötven árnyalata) - Savan Kotecha, Max Martin, Tove Nilsson,
       Ali Payami, Ilya Salmanzadeh (előadó: Ellie Goulding)
       "See You Again" (Halálos iramban 7.) - Andrew Cedar, Justin Franks, Charles Puth,
       Cameron Thomaz (előadó: Wiz Khalifa featuring Charlie Puth)
       "Til It Happens to You" (The Hunting Ground) - Lady Gaga, Diane Warren (előadó: Lady Gaga)  Legjobb soundtrack album:
       Empire: Season 1 - Columbia
       Fifty Shades of Grey - Republic Records
       Glen Campbell: I'll Be Me - Big Machine Records
       Pitch Perfect 2 - Universal Music Enterprises / Republic Records
       Selma - Paramount Pictures / Pathe Productions  2015. december 05.


       December 6-án kerül megrendezésre a 2015-ös Fans of Film Musicra keresztelt rendezvény, melyen ezúttal Ramin Djawadi (Trónok harca), Roque Banos (Gonosz halott), Jeff Danna (Kaptár 2. - Apokalipszis), Mychael Danna (Csodálatos Júlia), Junkie XL (Mad Max - A harag útja), valamint Harry Gregson-Williams (Mentőexpedíció) vesz részt. Az esemény gyökerei 2008-ig vezethetőek vissza: Lukas Kendall, a Film Score Monthly elnöke megszervezett egy zeneszerző-rajongó találkozót, melyre akkor ugyan kevesen voltak kíváncsiak, a soron következőkre azonban egyre jobban megnőtt az érdeklődés. A Fans of Film Music szervezői arra is ügyelnek, hogy azok számára is betekintést nyújtsanak az eseménybe, akik nem tudnak részt venni rajta: a hivatalos weboldalukon, az oldal alsó részére görgetve megtekinthetőek a korábbi esztendők történései.  2015. december 03.


       Az Intrada Records néhány hete jelentkezett John Williams klasszikus kíséretének, a Cápa score-jának kétlemezes változatával. Míg a kiadvány első korongján a teljes zenei anyag kapott helyet, addig a másodikon az 1975-ös album tartalma található a filmben elhangzó különféle source music-okkal (azaz a jelenetekben a karakterek által is hallott zenékkel) egyetemben. Ezzel a lépéssel az Intrada le is zárta a Cápa-filmekhez kapcsolódó zenék megjelentetését, az eddig elmúlt tizenegy hónap során ugyanis a Cápa 2. szintén Williamshez köthető score-jának duplalemezes albumváltozatával éppúgy hallatott magáról, mint a Cápa 3.-éval (Alan Parker), valamint a Cápa 4. - A cápa bosszújával (Michael Small). E négy kiadványról bővebben ide kattintva tájékozódhatnak az érdeklődők.  2015. december 01.


       Nemcsak az év utolsó hónapjához érkeztünk, hanem 2015 legtöbbek által várt filmbemutatójához és albummegjelenéséhez, amely nem más, mint a Star Wars: Az ébredő erő. John Williams muzsikája mellett ígéretesnek nevezhető még Ron Howard adaptációjának, A tenger szívébennek a kísérete (Roque Banos), az Every Thing Will Be Fine Alexandre Desplat-tól, valamint a megtörtént eseményen alapuló dráma, a Sérülés, illetve Az éhezők viadala - A kiválasztott befejező rész aláfestése James Newton Howardtól. E komponisták mellett újabb művel jelentkezik még többek között Tom Holkenborg (Holtpont), Carter Burwell (Anomalisa), a jövő januárban hazánkban színpadra lépő Ennio Morricone (aki ezúttal Quentin Tarantino új westernjéhez, az Aljas nyolcashoz szállított dallamokat), illetőleg Mark Mothersbaugh, igaz, utóbbi munkájával csak a film alatt ismerkedhetünk meg, az Alvin és a mókusok - A mókás menethez ugyanis betétdalos korong tartozik majd. Mindezeken felül a La-La Land Records az év utolsó megjelenéseit szedte csokorba, melynek keretén belül A rettenthetetlen (James Horner), a Reszkessetek betörők! (John Williams), a Reszkessetek, nem hagyom magam! (James Horner), a Farkasokkal táncoló (John Barry), valamint az Óriás (Dimitri Tiomkin) score-ja lát napvilágot új köntösben.  december 01.:

       Full of Grace - Sean Johnson (Sean Johnson)
       Mr. Barrington - Jennifer Nichole Porter (Cougar Moon Music)
       Victor Young at Paramount - Victor Young (Kritzerland)
       The Pagemaster (2000 db-os kiadás) - James Horner (La-La Land Records)
       Home Alone (2 CD, 5000 db-os kiadás) - John Williams (La-La Land Records)
       Giant (2 CD, 3000 db-os kiadás) - Dimitri Tiomkin (La-La Land Records)
       Braveheart (2 CD, 3000 db-os kiadás) - James Horner (La-La Land Records)
       Dances With Wolves (2 CD, 5000 db-os kiadás) - John Barry (La-La Land Records)
       Black - Hannes De Maeyer (Caviar NV - Wild Cherry Music)
       Reinder Games - Alan Silvestri (Music Box Records)


  december 04.:

       Chi-Raq - Various Artists (RCA Records)
       Every Thing Will Be Fine - Alexandre Desplat (Wenders Music)
       The Lady in the Van - George Fenton (Sony Classical)
       Macbeth - Jed Kurzel (Decca Records)
       A Royal Night Out - Paul Englishby (Sony Classical)
       Youth - David Lang (Milan Records)
       Sicario (LP) - Jóhann Jóhannsson (Varése Sarabande)
       Entertainment - Robert Donne (Numero Group)
       Humans (2 CD) - Cristobal Tapia de Veer (Silva Screen Records)
       Truth - Brian Tyler (Varése Sarabande)
       The Final Girls - Gregory James Jenkins (Varése Sarabande)
       Halo: The Fall Of Reach - Tom Salta (343 Industries)
       Night Owls - Kevin Blumenfeld (Night & Day)
       Nashville - Keefus Green, T-Bone Burnett (Big Machine Records)
       Spies Like Us (1000 db-os kiadás) - Elmer Bernstein (Varése Sarabande)
       North and South (1000 db-os kiadás) - Bill Conti (Varése Sarabande)
       The Danish Girl - Alexandre Desplat (Decca)
       The Hunger Games: Mockingjay - Part 2 - James Newton Howard (Republic)
       Saints & Strangers - Lorne Balfe (Sony Classical)
       Ange Et Gabrielle - Jean-Michel Bernard (Cristal Records)
       La Vie r L'Envers - Jean-Michel Bernard (Cristal Records)


  december 07.:

       Big Fish (LP) - Danny Elfman (Music on Vinyl)
       Arrows of the Thunder Dragon - Greg Sneddon (Plaza Mayor Company, Ltd)
       The Walk (LP) - Alan Silvestri (Music on Vinyl)
       Georges Delerue Film Music Collection (3 CD) - Georges Delerue (Digitmovies)


  december 11.:

       In the Heart of the Sea - Roque Banos (WaterTower Music)
       Miekkailija - Gert Wilden Jr. (Königskinder)
       Newman - Ronnie Minder (Esperanto Records)
       Big Stone Gap - John Leventhal (Lakeshore Records)
       The Wash - Camara Kambon (Aftermath)
       Thunderbirds Are Go - Ben Foster, Nick Foster (Silva Screen Records)
       A Perfect Vacation - Brian Ralston, Kays Al-Atrakchi (Perseverance Records)


  december 17.:

       He Named Me Malala (LP) - Thomas Newman (Music on Vinyl)
       Miss You Already (LP) - Harry Gregson-Williams (Music on Vinyl)
       Slow West (LP) - Jed Kurzel (Music on Vinyl)
       Pan (LP) - John Powell (Music on Vinyl)


  december 18.:

       Alvin and the Chipmunks: The Road Chip - Various Artists (RepublicReords)
       Star Wars: The Force Awakens - John Williams (Walt Disney Pictures)
       Il Ladrone / Ad Ogni Costo (2 CD) - Ennio Morricone (GDM / Intermezzo)
       The Knick - Cliff Martinez (Milan Records)
       Burnt - Rob Simonsen (Lakeshore Records)
       Moonbeam City - Mark Brooks, Emily Kavanaugh (Lakeshore Records)
       Creed - Ludwig Göransson (WaterTower Music)
       The Silly Symphony Collection 1929-1939 - Various Artists
  (Walt Disney Records)
       Brooklyn - Michael Brook (Lakeshore Records)
       Ash vs Evil Dead - Joseph LoDuca (Varése Sarabande)
       Nosutoradamusu No Daiyogen - Isao Tomita (Contempo)


  december 23.:

       Concussion - James Newton Howard (Sony Classical)
       The Hateful Eight - Ennio Morricone (Decca Records)
       Joy - Various Artists (ABKCO Records)
       The Revenant - Ryuichi Sakamoto, Alva Noto (Milan Records)
       Point Break - Tom Holkenborg (Sleeping Giant)
       Dreaming Under the Influence - Elliott Daniels (Elliott Daniels)
       Mr Pencil's Creative Persuasion - Elliott Daniels (Elliott Daniels)


  december 30.:

       Anomalisa - Carter Burwell (Lakeshore Records)  Vissza az aktuális hírekhez                                         Vissza a lap tetejére


  További kritikáink
 • Bad Boys for Life
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam