FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Once Upon a Time in the West  The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - 2015 augusztusának hírei

  2015 augusztusának hírei
  2015. augusztus 18.


       A kilencvenes évek során Thomas Quick néven került bele a világszerte hírhedt sorozatgyilkosok körébe a svéd Sture Bergwall, akit harminc ember megölésével, valamint egy részük megerőszakolásával és egyes testrészeik megevésével gyanúsítottak. A hatóságok végül nyolc esetet tudtak rábizonyítani, melyekért el is ítélték, ám minderre saját vallomása alapján került sor, megdönthetetlen bizonyítékok nem szóltak ellene. Utóbbiból eredően 2008-ban Bergwall elkezdte visszavonni vallomásait, és újravizsgálva ügyeit a bíróság felmentette őt a vádak alól. Erről a titokzatos személyről The Confessions of Thomas Quick címmel készített dokumentumfilmet Brian Hill, melyhez Nainita Desai és Malcolm Laws szállított zenei kíséretet. "A score-t az olyan tévésorozatok révén ismertté vált skandináv atmoszféra ihlette, mint az Egy gyilkos ügy vagy A híd. Míg Thomas Quick törékenységét éteri női vokállal érzékeltettük, addig őrültebb, ellentmondásokkal teli énjét, a bűncselekményeket és a borzalmakat rezesszólamokkal támasztottuk alá" - nyilatkozta Desai, aki hangeffektesként olyan direktorok mellett dolgozott, mint például Bernardo Bertolucci vagy Neil Jordan. A csellóra, hegedűre, zongorára, harsonára, vokálokra, valamint harmonikára építkező muzsika a MovieScore Media gondozásában válik elérhetővé augusztus közepétől.  2015. augusztus 16.


       A francia kötéltáncos, Philippe Petit a Sydney Harbour híd két pillére között kifeszített kötélen éppúgy sétált már, mint a Notre Dame tornyai közöttin, hírnevét azonban nem ezeknek, hanem annak köszönheti, hogy 1974 augusztusában a World Trade Center két tornya közötti, háromnegyed órás ingázásához is ezt a módot választotta. Az illegális mutatványáról könyv (mely hazánkban Felhőkkel táncoló címen jelent meg) éppúgy készült már, mint dokumentumfilm (a 2008-as Ember a magasban), egész estés mozifilmként pedig idén ősszel nyerhetünk betekintést a vállalkozásba a Robert Zemeckis által rendezett Kötéltánc révén. Petit megformálását Joseph Gordon-Levittre bízták, aki mellett többek között Ben Kingsley, Charlotte Le Bon (Az élet ízei) és James Badge Dale (Vasember 3.) is feltűnik majd a vásznon. Az aláfestésről, egy Zemeckis-filmtől megszokott módon, természetesen ezúttal is Alan Silvestri gondoskodik majd, kinek muzsikája szeptember 25-én jelenik meg a Sony Classical gondozásában.  2015. augusztus 12.


       Hazánk mozijaiba ugyan nem jutott el, a DVD-n történő megjelenést azonban bizonyára itt sem kerüli majd el a 2014-re elkészült zenés film, a Gloria. A Sofia Espinosa főszereplésével készült életrajzi alkotás a mexikói pop- és rockzene világának dívájáról, Gloria Treviről szól, aki számos slágerrel és több mint húszmillió eladott lemezzel büszkélkedhet. A forgatást kilencévnyi kutatómunka előzte meg, mely során Gloria minden zenésztársával, ismerősével leültek beszélni az alkotók annak érdekében, hogy minél hitelesebb képet adjanak az énekesről. A filmben felcsendülő dalok mellett azonban az alkotók elengedhetetlennek érezték a score jelenlétét is, amit a rendező, Christian Keller így kommentált: "Azt szerettük volna, hogy a történetét a zenével meséljük el, ne pedig egy szokványos zenés filmmel. Az első dolog, amit Gloria tanácsolt nekem így szólt: Ha meg akarod ismerni az életemet, nézd meg a számaim dallamait". A zenekari kíséret elkészítését A Madagaszkár pingvinjeit, a Végre otthon!-t és a Terminator: Genisyst is jegyző Lorne Balfe-ra bízták, kinek művét az énekesnő dalait is magába foglaló Varése Sarabande-album révén ismerhetjük meg.  2015. augusztus 10.


       A Kísértetek, A jogász, valamint a hazánkban is futó Ház az Eaton Place-en című drámasorozat révén ismertté vált, brit származású komponista, Daniel Pemberton legközelebb az itthon augusztus 20-án bemutatásra kerülő Az U.N.C.L.E. embere révén hallat magáról. A Guy Ritchie által rendezett hidegháborús kémmoziban a főbb karaktereket olyan színészek testesítik meg, mint Henry Cavill (Az acélember), Elizabeth Debicki (A nagy Gatsby), Armie Hammer (A magányos lovas), valamint Hugh Grant. "Az egyik legjobb dolog a Guy Ritchie-vel történő együttműködésben az volt, hogy tisztában van azzal, egy karakteres zene mennyi mindent képes adni a film számára. Neked azonban ehhez egy merész, erős és meglepetésekkel teli kísérettel kell előállnod" - nyilatkozta a komponista, akinek bevallása szerint régi álma valósult meg azzal, hogy egy a hatvanas évek hangulatát idéző muzsika megírására kérték fel. A korszak érzékeltetése céljából a nagyzenekari hangzást olyan instrumentumokkal egészítette ki, mint a cimbalom, a gitár vagy a bongó, az alkotók azonban a score mellett a korszak olyan neves előadóinak dalait is felhasználták, mint Louis Prima, Nina Simone vagy a jazzénekes Roberta Flack. A WaterTower Records gondozásában megjelenő korong révén az ő slágereikbe éppúgy betekintést nyerhetünk, mint a Pemberton révén megszületett instrumentális világba.


  2015. augusztus 07.


       A hónap egyik legjobban várt muzsikája minden bizonnyal az újból útjára bocsájtott A fantasztikus négyeshez kapcsolódik, melyhez egy igen érdekes páros, Marco Beltrami és Philip Glass készített kíséretet. Az aktuális hazai mozipremierrel párhuzamosan válik elérhetővé emellett Az ajándék című thriller (Danny Bensi, Saunder Jurriaans), illetőleg a régi kalandok leporolásának eredményeként megszületett Az U.N.C.L.E. embere (Daniel Pemberton) kísérete is. S míg a régebbi darabok vonatkozásában a Quartet Records a Serial című vígjáték alatt hallható score-t az azt megelőző, de végül kidobott hanganyaggal karöltve adja ki, addig a Walt Disney-csapat a Pocahontas teljes anyagát teszi elérhetővé a The Legacy Collectionön belül. Mindezeken felül az elkövetkezendő négy hét során számtalan aláfestés válik elérhetővé bakeliten is, melyek között régi kompozíciók (mint például az 1959-ben bemutatott Csipkerózsikához vagy a nyolcvanas évek első felében leforgatott Gengszterek klubjához tartozó dallamok) éppúgy felbukkannak, mint a Halálos iramban 7.-hez, illetve a Poltergeist: Kopogó szellemhez hasonló aktualitások. Ide vonatkozó érdekesség a Varése Sarabande ezen szegmensbe történő belépése (ennek egyik jele a Whiplash LP-je), hiszen nemrégiben útjára indította az LP to CD-szériát, amellyel céljuk az eddig bakeliten elérhető anyagok CD-n történő megjelentetése volt.  augusztus 03.:

       The Leftovers - Max Richter (Silva Screen Records)


  augusztus 04.:

       Homeward Bound: The Incredible Journey - Bruce Broughton (Intrada)
       Desert Fury - Rózsa Miklós (Intrada)


  augusztus 05.:

       Serial (2 CD) - Lalo Schifrin, Kenny Ascher (Quartet Records)
       Whiplash (LP) - Justin Hurwitz, Tim Simonec (Varése Sarabande)


  augusztus 07.:

       Dark Places - Gregory Tripi, BT (Milan Records)
       The Diary of a Teenage Girl - Nate Heller (Rhino Records)
       Fantastic Four - Marco Beltrami, Philip Glass (Sony Classical)
       The Gift - Danny Bensi, Saunder Jurriaans (Sony Classical)
       Ricki and the Flash - Various Artists (Republic Records)
       Shaun the Sheep - Ilan Eshkeri (Silva Screen Records)
       Pocahontas (2 CD) - The Legacy Collection - Alan Menken (Walt Disney Records)
       Last Cab to Darwin - Ed Kuepper (Sony Music Entertainment)


  augusztus 10.:

       The Big Chill (LP) - Meg Kasdan (Music on Vinyl)
       Marco Polo (LP) - Eric V. Hachikian, Peter Nashel (Music on Vinyl)
       Spasmo / Cosa Avete Fatto A Solange? (2 CD) - Ennio Morricone (GDM / Intermezzo)


  augusztus 14.:

       The Man from U.N.C.L.E. - Daniel Pemberton (WaterTower Music)
       Mistress America - Dean Wareham, Britta Phillips (Milan Records)
       Animals - Ian Hultquist (Lakeshore Records)
       LUV - Nuno Malo (Lakeshore Records)
       Dawn Patrol - Joe Kraemer (Lakeshore Records)
       Burying the Ex - Joseph LoDuca (Lakeshore Records)
       The Vatican Tapes - Joseph Bishara (Lakeshore Records)
       Castle Freak - Richard Band (Perseverance Records)
       Sharknado 3: Oh Hell No! - Chris Cano, Chris Ridenhour (Lakeshore Records)
       Extinction - Sergio Moure De Oteyza (Varése Sarabande)
       Everybody's Gone to the Rapture - Jessica Curry (Sony Music)


  augusztus 17.:

       The Cotton Club (LP) - John Barry (Music on Vinyl)
       Vikings (LP) - Trevor Morris (Music on Vinyl)


  augusztus 21.:

       Grandma - Joel P. West (Lakeshore Records)
       Learning to Drive - Dhani Harrison, Paul Hicks (Milan Records)
       Sinister 2 - tomandandy (Varése Sarabande)
       Z for Zachariah - Heather MacIntosh (Varése Sarabande)
       The End of the Tour - Danny Elfman (Lakeshore Records)
       Tron: Legacy (LP) - Daft Punk (Walt Disney Records)
       Minecraft - Daniel Rosenfeld (Ghostly International)


  augusztus 24.:

       Entourage (LP) - Various Artists (Music on Vinyl)
       Son of A Gun - Jed Kurzel (Milan Records)
       Blazing Saddles - John Morris (Silva Screen)


  augusztus 28.:

       War Room - Paul Mills (Reunion Records)
       War Room - Various Artists (Reunion Records)
       Sleeping Beauty (LP) - George Bruns (Walt Disney Records)
       Mr. Holmes - Carter Burwell (Lakeshore Records)
       Grandma - Joel P. West (Lakeshore Records)


  augusztus 31.:

       Furious 7 (LP) - Brian Tyler (Music on Vinyl)
       Game of Thrones (LP) - Ramin Djawadi (Music on Vinyl)
       Poltergeist (LP) - Marc Streitenfeld (Music on Vinyl)

  Vissza az aktuális hírekhez                                         Vissza a lap tetejére


  További kritikáink
 • Bad Boys for Life
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam