FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Once Upon a Time in the West  The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - 2015 áprilisának hírei

  2015 áprilisának hírei
  2015. április 28.


       Kara Zor-El, vagyis Supergirl 1959 óta van jelen a DC-képregények hasábjain. A nyolcvanas években Helen Slater testesíthette meg mozihősként Superman unokahúgát, ezen debütálás azonban csúfos kudarccal zárult, így ezt követően csak rajzfilmekben, illetve a Smallville című sorozatban láthattuk a karaktert. A CBS elérkezettnek látta az időt arra, hogy önálló sorozatot szenteljen neki, és ezúttal Melissa Benoist (Whiplash) alakítja. A Supergirl pilot epizódjának forgatási munkálatai már lezárultak, és Benoist oldalán olyan színészeket láthatunk majd vendégszereplőként, mint a Lois és Clark: Superman legújabb kalandjai - Lois and Clark - The New Adventures of Supermanből ismert Dean Cain, illetve az egykori mozifilm Supergirljét alakító Slater. Az aláfestő muzsikáról Blake Neely gondoskodik, aki A zöld íjász - Arrow és a The Flash folyamoknak köszönhetően az utóbbi években egyre jobban elmerült a szuperhősök világában. A szerző április 21-én látott neki a score felvételeinek, amit aznap délelőtt így kommentált: "Elkezdjük rögzíteni a Supergirl score-ját. Nagyszerű a zenekar és vidám a hangulat. Essünk neki...". Amennyiben a bevezető epizód jól teljesít, a karakter kalandjai a 2015-2016-os szezontól veszik majd kezdetüket a CBS-en.  2015. április 23.


       Május 21-étől lesz látható a hazai mozikban George Miller apokaliptikus mozija, a Mad Max - A harag útja - Mad Max: Fury Road. A kultikus Mad Max-trilógiában Max Rockatanskyt még Mel Gibson alakította, ezúttal azonban Tom Hardy (A sötét lovag - Felemelkedés - The Dark Knight Rises) személyesíti meg a hallgatag harcost, szereplőtársai között pedig Charlize Theron, Rosie Huntington-Whiteley, valamint Nicholas Hoult is megtalálható. Az aláfestő muzsikáról a Junkie XL-ként is ismert Tom Holkenborg gondoskodott, aki így nyilatkozott projektjéről: "A film megtekintésekor egy teljesen őrült világban találod majd magad: a társadalommal kapcsolatos minden tudásodat kidobhatod. Én olyannyira őrültnek láttam ezt a világot, mintha három mozit néztem volna egyszerre, ezért nem készíthettem hozzá szokványos akciózenét. Felül kellett kerekednem a képsorokon, s olyan érzésem volt, mintha egy modern rockoperát készítenék". A szerző közel kétszáz instrumentumot szólaltatott meg a zene előadásakor, melyek között különféle dobok éppúgy találhatóak, mint vonósok vagy elektromos gitár, mindezt pedig egy nyolcvanfős kórus hangjával dúsította. Május 12-től a score teljes anyaga elérhetővé válik majd a WaterTower Music gondozásában.


  2015. április 16.


       A tengerentúlon április elején debütált a japán direktor, Kazuaki Kiriya (Casshern) kalandfilmje, a Last Knights, mely főszerepében Clive Owen és Morgan Freeman látható. Az elnyomó uralkodó ellen felkelő lovagokról szóló produkció érdekessége, hogy már 2012-ben leforgatták, ám azóta dobozban tartották. A zeneszerzői posztot egy olyan duó foglalta el, kiknek nevét számtalan Hans Zimmer-muzsika révén ismerhetjük már. Martin Tillman csellista és Satnam Ramgotra dobos ezúttal komponista szerepkörben léptek színre, a mű vokális részeiről pedig Natacha Atlas énekesnő (Mennyei királyság - Kingdom of Heaven) gondoskodott. A film hazai premierjéről még nincs információ, ám azt, hogy a szerzők milyen muzsikát készítettek, a MovieScore Media április 14-étől elérhető, közel egyórányi játékidővel bíró albuma révén tudhatjuk meg. A score-ról további információ a kiadó hivatalos weboldalán található.


  2015. április 14.


       Május 27. és 31. között immár nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a Krakkói Filmzenefesztivál. A lengyelországi esemény mindig is színes és változatos programokkal várta a műfaj rajongóit, s ez idén sem lesz másként: előadások éppúgy lesznek, mint koncertek, illetve élő zenei kísérettel egybekötött filmvetítés. A meghívottak listáján olyan komponistákat találunk, mint például Stephen Warbeck, Elliot Goldenthal, Diego Navarro, Ramin Djawadi, Daniel Licht, Trevor Morris, Atli Örvarsson vagy Jeff Beal, illetve a filmzeneipar olyan meghatározó alakjai is részt vesznek az eseményen, mint Robert Townson vagy Ray Costa, továbbá jelen lesznek még Andrzej Wajda és Julie Taymor direktorok, valamint Krzysztof Penderecki kortárs zeneszerző is. A zenei kísérettel egybekötött mozifilm ezúttal J.J. Abrams Star Trekje lesz, a karmester szerepét pedig a számtalan hasonló eseményt levezénylő Ludwig Wicki tölti majd be. Az idei tematikus koncertestek a Video Game Show: Critical Hit, az International TV Series Gala, a Shakespeare in Concert, illetőleg a Polish Music Gala: Scoring4Wajda címre lettek keresztelve. A fesztivállal kapcsolatos információkról bővebben a Krakkói Filmzenefesztivál hivatalos weboldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.  2015. április 10.


       A hírhedt sorozatgyilkos, Andrej Romanovics Csikatilo bűntetteit feldolgozó X polgártárs - Citizen X, valamint az Evilenko után egy újabb hasonló jellegű mozi készült el. A hazánkban április 16-án bemutatásra kerülő A 44. gyermek - Child 44 helyszíne szintén az egykori Szovjetunió, a film azonban nem a fenti eseményeket mutatja be, hiszen évtizedekkel korábban, 1953-ban játszódik. A titokzatos rém után nyomozó volt titkosrendőrt Tom Hardy alakítja, partnerei pedig Gary Oldman, Joel Kinnaman, Noomi Rapace, Charles Dance, Vincent Cassel és Jason Clarke. A score-t a svéd Jon Ekstrand jegyzi, aki Daniel Espinosa (Védhetetlen - Safe House) állandó zeneszerzőjének számít, hiszen az imént említetten kívül (ahol Ramin Djawadi töltötte be a posztot) a rendező összes játékfilmje stábjában megtalálható volt. A 44. gyermekhez írt művében szinte teljesen mellőzte az elektronikát, és akusztikus hangszerekre támaszkodott, melyek közt olyan tradicionális is akadt, mint a balalajka. "Az első jelenet, amikor a gyilkost a vasúti síneken látjuk a fiúval, kulcsfontosságú volt számomra. Egyfelől megmutatta, meddig mehetek el a zene komorságát illetően, illetve erejénél fogva is kulcsszerepet játszott, hiszen itt találkozunk először a cselekményt mozgató gonosszal" - nyilatkozta a szerző. A score a Lakeshore Records gondozásában jelenik meg: digitális változatként április 14 én, CD-n pedig május 12-én.  2015. április 08.


       Április 23-án kerül a hazai mozikba az Alattomos érzelmek - The Vicious Kindot, valamint a Celeste és Jesse mindörökre - Celeste and Jesse Forevert is jegyző direktor, Lee Toland Krieger legújabb alkotása, az Adaline varázslatos élete - The Age of Adaline című romantikus dráma. A produkcióban olyan színészeket láthatunk, mint a baleset következtében tovább nem öregedő címszereplőt alakító Blake Lively, továbbá Harrison Ford és Ellen Burstyn, az aláfestő muzsikáért pedig Rob Simonsen felelt, aki most először dolgozott együtt a rendezővel. "Mindannyian egyetértettünk abban, hogy mivel a történet az elmúlt száz évben játszódik, a nagyzenekar jelenti a legmegfelelőbb eszközt a score számára. Noha jelen vannak elektronikus elemek és ambientes megoldások is, azok döntően az atmoszférát erősítik, és nem hangoznak gépzeneként" - nyilatkozta a komponista, kinek neve többek között a Foxcatcher, a Zsaruvér - Blue Bloods című tévésorozat, illetve Az első igazi nyár - The Way Way Back révén csenghet ismerősen. Az aláfestő muzsika megjelentetéséről a Lakeshore Records gondoskodik, először digitális (április 21.), majd CD-változatban (május 12.).


  2015. április 06.


       Kedves Olvasóink! Az utóbbi időben a Filmzene.neten belüli keresés nem működött száz százalékos pontossággal. Ennek következtében nem minden esetben jelentek meg találatok egyébként létező írásainkra. A probléma áthidalására a honlapunk bal felső részében található keresőmező mostantól közvetlenül a Google keresőjére fog támaszkodni, ennek köszönhetően a továbbiakban már minden, az adott témában született anyagunk felsorolásra kerül.


  2015. április 04.


       Marco Beltramitól karrierje elején gyakran megkérdezték, milyen projekten dolgozna legszívesebben, amire ő egy Federico Fellini-Nino Rota páros munkáihoz hasonló produkciót, illetve a westernt nevezte meg. 2007-ben utóbbira lehetősége is nyílott a James Mangold által rendezett Börtönvonat Yumába - 3:10 to Yuma című film okán. A Christian Bale és Russell Crowe főszereplésével készült mozi kísérete visszafogott, már-már ambientszerűen csordogáló, s az erőteljesen a régi westernzenék világára építő score legfőbb erénye nem az újszerűség vagy a jól kidolgozott témák, hanem az alkotás hangulatának tökéletes zenei megjelenítése. "Ez nem egy nagyzenekari western, és bár még mindig van ötletem a westernstílusra, ez azonban nem olyat igényelt, hanem azt, hogy a karakterek mellett a környezet szimbolizálására is figyeljek" - nyilatkozta a komponista, akinek score-ját a Lionsgate Records korábban már megjelentette, áprilisban azonban a La-La Land Records újra piacra dobja remasterelve és hosszabb játékidővel.


  2015. április 02.


       Az áprilisi albummegjelenések olyan alkotásokhoz kapcsolódnak, mint az Ex Machina (Ben Salisbury, Geoff Barrow), az Adaline varázslatos élete - The Age of Adaline (Rob Simonsen), illetve a Halálos iramban 7. - Furious 7 (Brian Tyler). A hónap ígéretes hallgatnivalói közé tartozik még Marco Beltrami The Gunman, John Debney Broken Horses, Javier Navarrete Zhong Kui Fu Mo: Xue Yao Mo Ling, valamint Mark Isham The Longest Ride című filmekhez íródott score-ja, de számos különlegesség jelenik majd meg olyan veteránoktól, mint Lalo Schifrin, Henry Mancini, Brian May vagy Bernard Herrmann. Az eddig ismert áprilisi kiadások az alábbiak szerint alakulnak:  április 02.:

       Zombeavers - Al Kaplan, Jon Kaplan (La-La Land Records)
       Noir - Patrick Lavoie (Go Films / Productions Patrick Lavoie)


  április 03.:

       Effie Gray - Paul Cantelon (Lakeshore Records)
       Furious 7 - Brian Tyler (Back Lot Music)
       Man On A Swing / The President's Analyst (1000 db-os kiadás) - Lalo Schifrin (Quartet Records)
       The Night Visitor / Second Thoughts (1000 db-os kiadás) - Henry Mancini (Quartet Records)


  április 06.:

       Idealisten - Jonas Struck (Sound by Struck)
       The Gunman - Marco Beltrami (Silva Screen Records)
       The Belstone Fox (1000 db-os kiadás) - Laurie Johnson (Dragon's Domain Records)


  április 07.:

       Merchants of Doubt - Mark Adler (Lakeshore Records)
       Zhong Kui Fu Mo: Xue Yao Mo Ling - Javier Navarrete (Lakeshore Records)
       Chuck - Tim Jones (Varése Sarabande)
       Going Clear: Scientology and the Prison of Belief - Will Bates (Milan Records)
       Beneath the 12-Mile Reef (1000 db-os kiadás) - Bernard Herrmann (Kritzerland)
       Subspecies - Richard Kosinski, Michael Portis (Full Moon)
       He-Man and The Masters of the Universe (2 CD, 3000 db-os kiadás) - Shuki Levy, Haim Saban,
       Lou Scheimer
  (La-La Land Records)
       Unfinished Business - Alex Wurman (Lakeshore Records)


  április 10.:

       Broken Horses - John Debney (Lakeshore Records)
       Desert Dancer - Benjamin Wallfisch (Varese Sarabande)
       Ex Machina - Ben Salisbury, Geoff Barrow (Back Lot Music)
       The Longest Ride - Mark Isham (Milan Records)


  április 12.:

       Le Vent Des Regrets - Iván Palomares (Kronos Records)
       Encontrados En NYC (300 db-os kiadás) - Sergio Pena (Kronos Records)


  április 14.:

       Car Wash - Norman Whitfield
  (Geffen Records)
       Robot Overlords - Christian Henson (MovieScore Media)
       Le Rat D'Amerique - Georges Garvarentz (Disques CinéMusique)


  április 15.:

       L' Appartement (500 db-os kiadás) - Peter Chase (Disques CinéMusique)
       Patrick (500 db-os kiadás) - Brian May (Xozmiq)
       Thirst (500 db-os kiadás) - Brian May (Xozmiq)
       Snapshot (500 db-os kiadás) - Brian May (Xozmiq)


  április 21.:

       Settled Scores: Music For Film Vol. I - William Ryan Fritch (Lost Tribe Sound)


  április 24.:

       La Prima Neve - Piccola Bottega Baltazar (D'autore)
       The Age of Adaline - Rob Simonsen (Lakeshore Records)
       Little Boy - Stephan Altman, Mark Foster (Milan Records)


  április 27.:

       In the Flesh - Edmund Butt (Silva Screen Records)
       Virunga - Patrick Jonsson (Varése Sarabande)
       The Great Human Odyssey - Darren Fung (Varése Sarabande)

  Vissza az aktuális hírekhez                                         Vissza a lap tetejére


  További kritikáink
 • Bad Boys for Life
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam