FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Once Upon a Time in the West  The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - 2014 októberének hírei

  2014 októberének hírei
  2014. október 28.


       Clinton Shorter nevét legtöbben a 2009-es sci-fi, a District 9 kapcsán ismerték meg: "Nem hittem volna, hogy első nagyobb lehetőségem kapcsán egyúttal azt is elmondhatom majd, hogy egy, a mozikban a nyitó hétvégén taroló alkotáshoz készült" - nyilatkozta annak idején a szerző, aki azóta már olyan mozikhoz készített muzsikát, mint a Csempészek, a 2 kaliber vagy a Pompeji. A Neill Blomkamp (akivel a komponista ezt megelőzően az Alive in Joburg kapcsán dolgozott együtt) által rendezett mozihoz készült score-ból népszerűsége ellenére sem adott ki hivatalos, kézzel fogható albumot a Sony, így csupán az Amazon által postázott CD-R verzió volt elérhető. Ezen változtat most a Spacelab9 és a Madison Gate Records, akik égisze alatt november végétől egy duplalemezes bakeliten keresztül válik elérhetővé a BMI-díjjal jutalmazott kíséret úgy, hogy az eddig ismert félórát további huszonöt percnyi játékidővel toldják meg.  2014. október 25.


       Számtalan számítógépes játék élte már meg a mozifilmes adaptációt, az egyik legnépszerűbbnek számító folyam, a Warcraft azonban ez idáig elkerülte Hollywood feldolgozó üzemét - igaz, az ezzel kapcsolatos törekvések többévnyi huzavonával vették kezdetüket. Az 1994 óta sikeres széria mára már teljes univerzummá nőtte ki magát, amiből aztán Duncan Jones rendező, Charles Leavitt-tel (Véres gyémántok - Blood Diamonds) az oldalán, egy forgatókönyv erejéig ihletet merített, és Ben Foster, Travis Fimmel, Paula Patton, illetve Dominic Cooper közreműködésével elkezdték forgatni az orkok és az emberek első találkozásának történetét. A zeneszerzői posztra Ramin Djawadi került, ami nem számít nagy meglepetésnek, hiszen az e filmet is istápoló Legendary Pictures számára olyan korábbi adaptációknál működött közre, mint A titánok harca - Clash of the Titans, a Tűzgyűrű - Pacific Rim vagy a hazánkban október 23-án mozikba került Az ismeretlen Dracula - Dracula Untold. A Warcraft premierjét az alkotók 2015. március 11-ére tűzték ki.  2014. október 23.


       A Marvel fenegyereke, Daredevil, megannyi képregényt és szuperhősökről szóló tévésorozat egy-egy epizódját követően, 2003-ban igyekezett megnyerni magának a moziközönséget is, ám a Ben Affleck által megformált hős kalandjai a vegyes fogadtatás okán nem gyűrűződtek tovább. Egy új széria 2015 májusi útnak indítását tervezi a Netflix, a karakter megtestesítője pedig Charlie Cox (Csillagpor - Stardust) lesz, aki mellett többek között Scott Glenn és Vincent D'Onofrio is látható majd. A Daredevil komponistája John Paesano lesz, akinek nemrég mutatták be a James Dashner népszerű kötetén alapuló Az útvesztő - The Maze Runner című alkotását. "A Daredevil lesz az első abból az öt sorozatból, amelyekre a Netflix kizárólagosságot kapott" - jelentette ki a New York-i Comic-Con rendezvényen a Marvel Television vezetője, Jeph Loeb, aki olyan további folyamokat helyezett kilátásba, mint a Jessica Jones, a Luke Cage, az Iron Fist, valamint a The Defenders.  2014. október 14.


       A The Asylum stúdió már röviddel megalakulását követően hírhedtté vált alacsony költségvetésű, komolynak semmilyen szinten nem nevezhető filmjeiről. Ennek egyik ékes példája a 2013-as Sharknado - Cápavihar, melynek aláfestését a Lakeshore Records jelenteti meg e hó közepén digitális formában, novemberben pedig CD-n. A történet szerint Los Angeles lakosai nem özönvízzel, nem az emberiséget leigázni kívánó idegenekkel és nem fagyveszéllyel néznek szembe, hanem egy olyan szélviharral, amely cápákat repít az utcákra, ehhez pedig Ramin Kousha szolgáltatott muzsikát (ebből néhány részlet meghallgatható a komponista honlapján), aki eddigi pályafutása során többnyire rövid-, illetve dokumentumfilmekhez szerzett zenét. A lemez megjelenése mellett a kiadó a második rész, a Sharknado 2. - A második harapás score-ját tartalmazó korong piacra dobását is jelezte, amelyen a Chris Ridenhour-Christopher Cano pároshoz köthető dallamok hallhatóak majd. A The Asylum pedig nemrég bejelentette: jövőre trilógiává dagasztja cápás folyamát.


  2014. október 06.


       A Szigorúan piszkos ügyek - Mou gaan douval hírnevet szerzett direktor, Wai-keung Lau legközelebb egy hongkongi-amerikai kollaboráció, a Revenge of the Green Dragons révén hallat majd magáról. A Ray Liotta, Justin Chon (Alkonyat - Twilight), valamint a még kevésbé ismert Kevin Wu főszereplésével megvalósult alkotás története egy testvérpárról szól, akik a New York-i kínai negyed Green Dragons bandájához csatlakoznak, majd egyre gyorsabban lépdelnek felfelé a ranglétrán. A valós eseményeken alapuló projekt érdekessége, hogy a producerek között találjuk Martin Scorsesét is, aki Lau Szigorúan piszkos ügyekéből A tégla - The Departed címmel készített nagy sikerű adaptációt. Az aláfestő muzsikáról Mark Kilian gondoskodott, akit már tavaly novemberben felkértek az alkotók, munkájának végeredményéből pedig a Varése Sarabande állított össze egy albumot, amely október végétől válik elérhetővé - a korongra a score mellett négy dal is felkerül. A komponista nevével emellett idén még a Shark Killer című akciómozi, illetőleg a Life Under Siege: Exploring Gaza's Secret Tunnelsre keresztelt háborús dokumentumfilm kapcsán találkozhatunk majd.  2014. október 04.


       E hónapban három este is betekintést kaphatunk Alfred Hitchcock filmjeibe, illetve azok aláfestéseibe. Első alkalommal október 8-án, a Hitchcock zongorafantázia keretén belül, a rendezőzseni filmjeinek aláfestéséből kreált, félig improvizatív zongorafantázia Oláh Dezső tolmácsolásában sűríti majd szűk egy órába a mester legnagyobb sikereit, legyen szó Bernard Herrmann eredeti filmzenéiről vagy új kontextusba helyezett komolyzenei pillanatokról. Négy nappal később a direktor legkorábbi fennmaradt filmje, A gyönyörök kertje - The Pleasure Garden kerül majd terítékre egy külön erre az alkalomra írt muzsikával, melyet a Trio a lá Kodály szerzett, illetve ad elő. Zárásként, október 16-án pedig Hitchcock legjobb némafilmje, az 1926-ban forgatott A titokzatos lakó - The Lodger bemutatójára kerül sor, s e vetítést Ágoston Béla külön erre az alkalomra írt zenéje kíséri, amely szokatlan hangszerelési megoldásokkal ad kortárs színezetet az örökérvényű történetnek. A rendezvénysorozatról bővebben itt tájékozódhatnak az érdeklődők.  2014. október 01.


       Október számos érdekességet tartogat az albummegjelenések terén. Míg a Transformers-széria betétdalos CD-i könnyen eljutottak a valódi és az online boltokba, a score esete valamiért mindig problémásnak számított - gondoljunk itt az első részre, amikor még egy, a kiadást követelő online petíció is sürgette az instrumentális zenei anyag megjelentetését. A legutóbbi, A kihalás kora - Age of Extinction alcímet viselő epizód score-ja ugyan letölthető változatban már júliusban megjelent, de CD-n csak e hónapban válik elérhetővé Steve Jablonsky műve. David Fincher ismét Trent Reznorral és Atticus Ross-szal dolgozott együtt a Holtodiglan - Gone Girl című thrillernél, és érdekesség, hogy a rendező egykori állandó zeneszerzője, Howard Shore is jelentkezik több kiadvánnyal, igaz, ezúttal korábbi filmjei, a Két test, egy lélek - Dead Ringers, a Karambol - Crash és a Meztelen ebéd - Naked Lunch korábban egyébként már kiadott - aláfestését jelenteti meg saját kiadója, a Howe Records. Thomas Newman egy Robert Downey Jr. fémjelezte drámához (A bíró - The Judge), Ramin Djawadi pedig a vámpír gróf előéletéről szóló filmhez komponált (Az ismeretlen Drakula - Dracula Untold). A hónap sokak által várt mozija lesz a Birdman, a Harag - Fury és az Éjjeli féreg - Nightcrawler, melyeket Antonio Sanchez, Steven Price és James Newton-Howard látott el aláfestéssel. Valamint megemlíthető még a sokáig Eliza Graves címen futó Stonehearst Asylum (zene: John Debney), és az előzetese alapján szinte mindenhonnan pozitív visszajelzést kapó John Wick: Keanu Reeves leszámoló hadjáratához Tyler Bates írta a score-t, akihez Joel J. Richard csatlakozott. A végére egy érdekesség: a néhai zeneszerzőlegenda, Basil Poledouris lánya, a rendszerint csak rövidfilmekhez komponáló Zoë a The Hero of Color City című animációs produkció muzsikájával jelentkezik társszerzőként.  október 03.:

       Annabelle - Joseph Bishara (WaterTower Music)
       Gone Girl - Trent Reznor, Atticus Ross (Null Records)
       The Good Lie - Martin Leon (Warner Bros. Records)
       Men, Women & Children - Bibio (Warner Bros. Records)
       Sand Castles - Todd Maki (Oceanus Pictures)


  október 07.:

       Transformers: Age of Extinction - Steve Jablonsky (La-La Land Records)
       The Hero of Color City - Zoë Poledouris-Roché, Angel Roché Jr. (Varése Sarabande)
       Lou! Journal Infime - Julien Di Caro (Studiocanal)
       Man Hunt - Alfred Newman (La-La Land Records)


  október 10.:

       Addicted - Aaron Zigman (Varése Sarabande)
       Alexander and the Terrible, Horrible, No Good, Very Bad Day - Christophe Beck (Disney Records)
       Dracula Untold - Ramin Djawadi (Back Lot Music)
       The Judge - Thomas Newman (WaterTower Music)
       Kite - Paul Hepker (Milan Records)
       St. Vincent - Theodore Shapiro (Sony Classical)
       Whiplash - Justin Hurwitz (Varése Sarabande)


  október 14.:

       Dead Ringers - Howard Shore (Howe Records)
       Crash - Howard Shore (Howe Records)
       Naked Lunch - Howard Shore, Ornette Coleman (Howe Records)
       Reclaim - Inon Zur (Silva Screen)


  október 17.:

       The Best of Me - Aaron Zigman (Sony Classical)
       Birdman - Antonio Sanchez (Milan Records)
       The Book of Life - Gustavo Santaolalla (Sony Classical)
       Camp X-Ray - Jess Stroup (Lakeshore Records)
       Fury - Steven Price (Varése Sarabande)
       Rudderless - Eef Barzelay (Lakeshore Records)
       The Young Ones - Nathan Johnson (Cut Narrative Records)


  október 21.:

       Addicted - Aaron Zigman (Varése Sarabande)


  október 24.:

       John Wick - Tyler Bates, Joel J. Richard (Varése Sarabande)
       Laggies - Benjamin Gibbard (Lakeshore Records)
       Revenge of the Green Dragon - Mark Kilian (Varése Sarabande)
       Stonehearst Asylum - John Debney (Lakeshore Records)
       White Bird in a Blizzard - Robin Guthrie & Harold Budd (Lakeshore Records)


  október 28.:

       Rudderless - Eef Barzelay (Lakeshore Records)
       Tracks - Garth Stevenson (Lakeshore Records)


  október 31.:

       Nightcrawler - James Newton Howard (Lakeshore Records)  Vissza az aktuális hírekhez                                         Vissza a lap tetejére


  További kritikáink
 • Bad Boys for Life
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam