FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Once Upon a Time in the West  The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - 2014 novemberének hírei

  2014 novemberének hírei
  2014. november 29.


       A La-La Land Records november 17-én öt albummegjelenést harangozott be úgy, hogy cím és zeneszerző nem lett feltüntetve, csak a limitált példányszám, az albumonkénti korongok mennyisége, valamint a várható ár. A kiadó Facebook-oldalán a rajongók megkezdték a találgatást, a lepel azonban csupán pénteken hullott le a cég idei utolsó score-csokráról. Az egyik a premierjének tizedik évfordulójánál járó A passió - The Passion of the Christ bővített kiadványa lesz, s szintén hasonló esemény apropójából lát újfent napvilágot a Tim Burton és Danny Elfman-féle két Batman-mozi aláfestése is, hiszen a köpenyes lovag idén ünnepelhette 75. születésnapját. Ezek mellett elérhetővé válik még a szintén Elfmanhez köthető Pee Wee nagy kalandja - Big Top Pee-wee aláfestése, David Arnold mind ez idáig kiadatlan, a Shafthez készült szerzeménye, valamint a Star Trek-rajongóknak már hónapokkal ezelőtt beígért Star Trek: Enterprise folyamhoz kapcsolódó gyűjtemény, mely által Dennis McCarthy, Kevin Kiner, Jay Chattaway, David Bell, Paul Baillargeon, Velton Ray Bunch, Mark McKenzie, John Frizzell és Brian Tyler ide vonatkozó tételei érhették meg végre a kiadást. A La-La Land némely megjelenés kapcsán azt is jelezte, hogy az első megrendelőknek igyekezni fognak a komponisták által dedikált verzióban eljuttatni a csomagot.       The Passion of the Christ (2 CD, 10 000 db) - John Debney (első 200 megrendelőnek dedikálva)
       Batman / Batman Returns (4 CD, 3000 db) - Danny Elfman
       Big Top Pee-wee (1 CD, 2500 db) - Danny Elfman
       Shaft (1 CD, 2500 db) - David Arnold (első 200 megrendelőnek dedikálva)
       Star Trek: Enterprise (4 CD, 3000 db) - különféle zeneszerzők (első 200 megrendelőnek dedikálva)  2014. november 24.


       A rodeósból lett mesterlövész, Chris Kyle tíz évet töltött Irakban, s ez idő alatt több mint 250 sikeres bevetést tudott a háta mögött mesterlövészként. Életéről American Sniper: The Autobiography of the Most Lethal Sniper in U.S. Military History címen írt könyvet, melyre Hollywood - mondhatni: annak rendje és módja szerint - hamar rávetette magát. Kyle-t Bradley Cooper személyesíti meg, aki mellett Sienna Miller, Jake McDorman, Luke Grimes és Navid Negahan lesznek láthatóak a mozivásznon, a rendezést pedig Clint Eastwood vállalta el, aki előtt olyan nevek merültek fel, mint a Sivatagi cápák - Three Kingst is jegyző David O. Russell, vagy Steven Spielberg. A direktor az aláfestésből is kiveszi a részét, igaz, ezúttal mindössze a főtéma megírását vállalta magára. A score többi részét az elsősorban zenei rendezőként és szerkesztőként dolgozó Joseph DeBeasi készíti el, de az American Sniperben a szerzett tételek mellett Ennio Morricone egyik korai projektjéből, az 1965-ös Ringó visszatér - The Return of Ringóból is hallható lesz egy darab. A mozi tengerentúli premierje 2014 decemberében lesz.


  2014. november 21.


       Idén tíz éve, hogy bemutatták Mel Gibson nem kis port kavart alkotását, A passió - The Passion of the Christot. Ezen kerek évforduló alkalmából a Sony, az Inchon és a La-La Land Records összefogása révén december 2-től elérhetővé válik John Debney Oscar-jelölésig eljutott muzsikájának bővített verziója. A korábbi albumhoz képest hetvenöt percnyi játékidővel megtoldott kiadványon a film alatt felcsendülő trackek mellett többek között tételalternatívákat és trailerzenét is találhatunk majd. A limitált kiadvány mennyiségi határa ezúttal tízezer példánynál lett meghúzva, ami nem megszokott az ilyen típusú korongok esetében, ám reális döntés, ha azt nézzük, hogy 2004 legkelendőbb filmzenealbumáról van szó. A muzsikából nem sokkal később egy szimfónia is készült, melynek premierje Rómában volt. "Életem legmeghatározóbb élményeinek egyike volt a nagyzenekarral és kórussal előadott római koncert. Minden komponistának az az álma, hogy egyszer egy olyan filmen dolgozhasson, amely ennyire megérinti az embereket" - mesélte a szerző. Debney a közeljövőben a népszerű Kipling-regény, A dzsungel könyve alapján Jon Favreau által rendezett The Jungle Book, a SpongyaBob Kockanadrág című rajzfilmszérián alapuló The SpongeBob Movie: Sponge Out of Water, illetve az Odyssey és a Point of Honor folyamok révén hallat majd magáról.


  2014. november 19.


       November 27-től látható a mozikban a Förtelmes főnökök 2. - Horrible Bosses 2, melyben újból feltűnik majd Jennifer Aniston, Kevin Spacey, Jason Bateman, Charlie Day és Jason Sudeikis. A direktori széket Seth Gordon helyett Sean Anders (aki idén a Dumb és Dumber kettyó - Dumb and Dumber To forgatókönyvíróinak egyikeként is hallat magáról) foglalhatta el, a zeneszerzői poszton azonban nem történt változás, így újfent Christopher Lennertz dallamai csendülnek fel a főnöküket utáló Dale, Nick és Kurt kalandjai alatt. „A Förtelmes főnökök 2. esetében az volt a cél, hogy amennyire csak lehet, rock 'n' rollos score-ja legyen. A felvételek során a hiteles hangzásra akartam törekedni, ezért olyan zenészekkel dolgoztunk együtt, mint a Pearl Jam gitárosa, Mike McCready, valamint Stefan Lessard, aki szintén gitározik, csak a Dave Matthews Bandben" - nyilatkozta a komponista. A mozipremierrel párhuzamosan megjelenő soundtracken azonban mindössze három Lennertz-tétel található meg, a játékidő nagy részét ugyanis olyan formációk, valamint előadók számai töltik majd ki, mint például a Toto, a The Clash, Katy Perry vagy Timbaland.


  2014. november 17.


       "Elég nehéz volt nagyzenekari aláfestésben gondolkodni, tekintettel arra, hogy egy kisvárosban játszódik a történet, és a beállítások is jobbára közeliek. Bob mégis arra kért, hogy mindezek ellenére csináljak neki egy nagy filmet, grandiózus muzsikával" - nyilatkozta Alan Silvestri pályafutásának legismertebb darabjával, a Vissza a jövőbe - Back to the Future score-jával kapcsolatban. A főtéma méltán vált a kalandzenék örökzöldjeinek egyikévé, az egész muzsika elképesztően színes hangszerelése pedig azóta is irányadó, holott 2015-ben lesz harminc éve, hogy vetíteni kezdték a filmet. Ezen kerek évforduló alkalmából jövő májusban Svájc ad otthont egy olyan bemutatónak, mely során az alkotást élő zenei kísérettel látják el, és előzetes hírek szerint a szervezők attól sem zárkóznak el, hogy siker esetén a világ más pontjain is megrendezzenek hasonló eseményt. E premier alkalmából Silvestri tizenöt percnyi muzsikát készít még, emellett pedig egy musicalváltozaton is dolgozik, melynek premierjére a tervek szerint még idén decemberben sort kerítenek majd.


  2014. november 14.


       Gonosz halott, Rémálom az Elm utcában, Péntek 13., A kukorica gyermekei - csupán néhány példa azon nyolcvanas évekbeli klasszikusokból, melyeket az elmúlt néhány év során utolért Hollywood remake-láza. Az álomgyárban annak ellenére ragaszkodnak előszeretettel, sőt rendületlenül a közkedvelt darabok újragondolásához, hogy azok többnyire félresikerülnek, de természetesen olykor az is előfordul, hogy pozitív csalódást okoznak velük. Jövő nyáron az 1982-es Poltergeist: Kopogó szellem kerül más formában a mozikba, amelyet a Szikravárost és a Rém romot is jegyző Gil Kenan rendez, míg Sam Raimi producerként vette védőszárnyai alá. A klasszikus trilógia muzsikáiról Jerry Goldsmith, valamint Joe Renzetti gondoskodtak, a feldolgozás aláfestésének elkészítését pedig Marc Streitenfeldre bízták, aki a Bor, mámor, Provence-től kezdődően a Prometheusig bezárólag főként Ridley Scott házi zeneszerzőjeként volt ismert.  2014. november 12.


       Hazánkban ad koncertet az idén hetvenedik életévébe lépett Michael Nyman. A neves szerzőt sokan Peter Greenaway állandó zeneszerzőjeként ismerik, akivel olyan mozikon dolgoztak együtt, mint A szakács, a tolvaj, a felesége és a szeretője vagy a Prospero könyvei, legközkedveltebb score-jai pedig a Zongoraleckéhez és a Gattacához születtek. A komponista az első világháború kitörése századik évfordulójának apropóján mutatja be War Work című művét a Művészetek Palotájában, 2014. november 28-án, 19:30-as kezdéssel. A zeneszerzőt állandó zenekara, a Michael Nyman Band, valamint Hilary Summers énekesnő kíséri.  2014. november 09.


       "Nagyon szeretem Carter munkáit, eddig minden egyes filmünknél közreműködött. Kedvelem Az ember, aki ott se volt zenei témáját, de szeretem az Egy komoly emberét is. Ezek eredeti Carter-darabok, de minden zenéje nagyszerű. Élvezem a filmkészítés ezen szakaszát, mert kevés hozzávalóból is el lehet érni, hogy az adott jelenet fajsúlyosabb legyen" - nyilatkozta Ethan Coen. Amikor rendezők és zeneszerzők állandó együttműködéseiről beszélünk, kifejezetten ritkán merül fel Ethan Jesse Coen, Joel David Coen, valamint Carter Burwell neve, holott ők ékes bizonyítékai annak, hogy egy ilyen hármas felállás is hozhat hosszú távú, gyümölcsöző munkakapcsolatot. Az utóbbi évek során az Alkonyat - Twilight-folyam révén szélesebb körben is ismertté vált Burwell és a Coen testvérek együttműködése 1994-ben vette kezdetét egy véletlen folytán, s az elmúlt harminc év során több mint egy tucat alkotást jegyeznek. Ezen kollaborációval kapcsolatos a Klasszik Rádió Cinemusic című műsorában 18:30-tól kezdődő összeállításunk, melynek keretén belül olyan mozik aláfestése kerül terítékre, mint a Véresen egyszerű - Blood Simple, a Fargo, Az ember, aki ott se volt - The Man Who Wasn't There, a Kegyetlen bánásmód - Intolerable Cruelty, az Égető bizonyíték - Burn After Reading, valamint A félszemű - True Grit. Az ehhez kapcsolódó írásunk a jövő hét folyamán kerül fel oldalunkra.


  2014. november 06.


       December közepén kerül a boltok polcaira az év egyik leginkább várt muzsikája, a J. R. R. Tolkien műve alapján vászonra vitt A hobbit-trilógia záró részének kísérete, melyet természetesen ezúttal is Howard Shore-nak köszönhetünk. A komponista karrierje meghatározó folyamának utolsó felvonásához szeptemberben kezdték el felvenni a zenét Új-Zélandon. A hobbit: Az öt sereg csatája - The Hobbit: The Battle of the Five Armiesra keresztelt kalandfilmhez ezúttal is két album tartozik majd: egy egylemezes változat, valamint egy bónusz tételekkel tűzdelt, kül- és beltartalmát tekintve egyaránt impozánsabb, bővített gyűjtemény. Az eddigi információk szerint bármelyiket is választjuk, Shore dallamai mellett a Billy Boyd (aki A Gyűrűk Ura-trilógiában Tuk Peregrint alakította) által előadott záródal, a The Last Goodbye mindkettőn megtalálható lesz.


  2014. november 02.


       A Klasszik Rádió Cinemusic című műsorában ismét jelentkezünk egy vasárnapi összeállítással, melynek témája ezúttal a kísértetházas horrorfilmek lesznek. A 18:30-tól kezdődő műsorblokkban olyan mozik aláfestéséből hallható majd egy csokorra való, mint Az átok, a Ház a Kísértet-hegyen, a Mama, a Kísértetjárás Connecticutban vagy a Hellraiser. A zenei anyaghoz készült írásunk hamarosan elolvasható lesz honlapunkon.


  2014. november 01.


       Az előttünk álló hónap megjelenései közül elsősorban az új Christopher Nolan-film, a Csillagok között - Interstellarra keresztelt sci-fi muzsikáját (Hans Zimmer), Az éhezők viadala: A kiválasztott - 1. rész - The Hunger Games: Mockingjay Part 1 kíséretét (melyet, akárcsak az előző két kaland esetében, ezúttal is James Newton Howard jegyez), illetve a The Imitation Game című dráma score-ját (Alexandre Desplat) előzi meg nagyobb érdeklődés, ám hasonlóan pozitív meglepetéssel szolgálhat még zeneileg Marco Beltrami The Homesmanje, valamint Jóhann Jóhannsson A mindenség elmélete - The Theory of Everythingje is. A Walt Disney Records folytatja klasszikusainak újrakiadását, aminek legújabb lépéseként A kis hableány - The Little Mermaid kíséretét csomagolta új köntösbe, s ezzel párhuzamosan a Silva Screen is előáll majd egy Disney-gyűjteménnyel, amelynek a The Essential Disney Collection címet adták. E hónap közepétől lesz továbbá elérhető a Henry Mancini - The Classic Soundtrack Collection gyűjtemény, amely az év egyik legátfogóbb és legnagyobb vállalkozása is egyben, mivel a méltán népszerű komponista életpályájának fontosabb momentumai kilenc lemezen kerültek összegzésre.
       És ahogy közeledünk az év végéhez, úgy jelennek meg a karácsonyi díszek és az ajándéklehetőségek a boltokban, s persze az ilyen témájú filmek is a mozikban. Novemberben olyan, a szeretet ünnepéhez köthető alkotások aláfestése, illetve betétdalokkal tűzdelt válogatásalbuma lát napvilágot, mint az A Merry Friggin' Christmas, a Christmas at Downton Abbey, a Grumpy Cat's Worst Christmas Ever, valamint a Kirk Cameron's Saving Christmas.  november 04.:

       The Essential Disney Collection - Various Artists (Silva Screen)
       A Merry Friggin' Christmas - Jonathan Sadoff (Lakeshore Records)
       The One I Love - Danny Bensi, Saunder Jurriaans (Lakeshore Records)
       Horns - Robin Coudert (Lakeshore Records)


  november 07.:

       Artificio Conceal - Aleah Morrison, Matthew Wilcock (Penicillin)
       Big Hero 6 - Henry Jackman (Walt Disney Pictures)
       Jessabelle - Anton Sanko (La-La Land Records)
       Interstellar - Hans Zimmer (WaterTower Music)
       The Theory of Everything - Jóhann Jóhannsson (Back Lot Music)


  november 10.:

       Christmas at Downton Abbey (2 CD) - John Lunn (Warner Bros.)


  november 11.:

       Wild - Various Artists (Sony / Legancy)
       Sharknado - Ramin Kousha (Lakeshore Records)
       Sharknado 2: The Second One - Christopher Cano, Chris Ridenhour (Lakeshore Records)
       Camp X-Ray - Jess Stroup (Lakeshore Records)
       Forever's End - Douglas Edward, Douglas Romayne (Star Com Entertainment)
       Grumpy Cat's Worst Christmas Ever - Paul Leonard-Morgan (Caroline)
       Clerks - Various Artists (Shop Radio Cast)
       Andiamo A Quel Paese - Carlo Crivelli (Artist First)
       Repentance - Mark Kilian (Lakeshore Records)


  november 14.:

       Beyond the Lights - Mark Isham (Relativity Music Group)
       The Homesman - Marco Beltrami (Varése Sarabande)
       Kirk Cameron's Saving Christmas - Various Artists (Reunion Records)


  november 17.:

       Un Illustre Inconnu - Jéróme Rebotier (Chapter 2)
       Henry Mancini - The Classic Soundtrack Collection (9 CD) - Henry Mancini (Legacy)
       Dear White People - Kathryn Bostic (Lakeshore Records)
       TV Themes Collection - Various Artists (In The Mood)
       Oldboy (LP) - Jo Yeong-wook (Milan Records)
       Black Dynamite - Adrian Younge (Linear Labs 9)
       Jessabelle - Anton Sanko (La-La Land Records)


  november 21.:

       Food Chains - Gil Talmi (Konsonant Records)
       The Hunger Games: Mockingjay Part 1 - James Newton Howard (Republic Records)


  november 24.:

       District 9 (LP) - Clinton Shorter (Spacelab9)
       The Little Mermaid - Alan Menken, Howard Ashman (Walt Disney Records)
       The Imitation Game - Alexandre Desplat (Sony Classical)
       At the Devil's Door - Ronen Landa (Lakeshore Records)


  november 28.:

       American Hustle (LP) - Danny Elfman (Legacy)
       Summer Song (300 db-os kiadás) - Peter Bateman, Andrew Holtzman (Kronos Records)
       Viy - Anton Garcia (Kronos Records)
       Perrak and Other Film Music by Rolf Kühn - Rolf Kühn (All Score Media)  Vissza az aktuális hírekhez                                         Vissza a lap tetejére


  További kritikáink
 • Bad Boys for Life
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam