FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Once Upon a Time in the West  The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - 2014 márciusának hírei

  2014 márciusának hírei
  2014. március 20.


       Ennio Morricone és Giuseppe Tornatore a legendás zeneszerző-rendező párosok egyike: kettejük együttműködését és barátságát olyan sikeres alkotások szegélyezik, mint például a "Cinema Paradiso", "Az óceánjáró zongorista legendája - The Legend of 1900" vagy a "Maléna". "Amikor Ennióval dolgozom, a főbb témákat éppúgy megbeszéljük, mint a muzsika összes többi részét. Azonban én nem a zene nyelvén beszélek vele, hanem azt írom körül neki, hogy milyen hangulatot képzelek el az adott jelenet alatt, amit aztán ő a muzsika nyelvére fordít le. Úgy vélem, ha ilyen téren egy nyelvet beszélnénk, nem alkotnánk ennyire kreatív párost. Ennio tehetsége kimeríthetetlen, ezért is csodálom találékonyságát" - nyilatkozta egykor Tornatore, aki a tervek szerint 2015 januárjára készíti el legújabb moziját, a "The Correspondence" című romantikus drámát, melynek apropójából ismét a hazánkban nemrég koncertet adott komponistával dolgozik együtt. A 2007-es Oscar-gálán életműdíjjal jutalmazott Maestrótól idén előreláthatólag a "L'enfant du Sahara" című dráma kapcsán ismerhetünk meg újabb dallamokat.  2014. március 18.


       Tyler Perry a tavaly decemberben mozikba került "A Madea Christmas" című alkotást követően újfent Christopher Younghoz fordult segítségért a megfelelő zenei hangulat megteremtése érdekében. A színészként is ismert direktor legújabb vállalkozása a Lionsgate égisze alatt készült romantikus dráma, a "The Single Moms Club", melyhez a főként horrorok révén ismert komponista szolgáltatta az aláfestést, történt ugyanis, hogy előző együttműködésük muzsikája - melyet kizárólag a film alatt ismerhetünk meg, lévén a Motown Records gondozásában megjelent korongra egyetlen instrumentális track sem került fel - olyannyira megragadta Perryt, hogy még annak munkálatai közben leszerződtette Youngot soron következő projektjéhez. A többek között Amy Smart, Nia Long és Terry Crews főszereplésével készült mozi mellett idén a Scott Derrickson rendezésében készülő, s várhatóan a nyár derekán bemutatásra kerülő "Deliver Us from Evil" című horror révén hallhatunk majd még a szerzőről - utóbbi alkotás korábban "Beware the Night" munkacímen futott, ám idővel átkeresztelték. Derrickson és Young egyébként az "Ördögűzés Emily Rose üdvéért", illetve a "Sinister" után harmadjára dolgozik együtt.  2014. március 10.


       2008 nyara után újfent a Művészetek Palotája színpadán lép fel Philip Glass, ezúttal a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretén belül. A március 22-én, este fél nyolctól megrendezésre kerülő eseményen a szerző, valamint a Philip Glass Ensemble zenekar Michael Riesman vezényletével egy különleges hangversenyt ad majd, melyen a Jean Cocteau által 1946-ban vászonra vitt "A szépség és a szörnyeteg - La Belle et la Béte" kerül levetítésre Glass zenéjével. A szerző olyan új kíséretet készített ehhez a másfél órás alkotáshoz, melybe az eredeti párbeszédek helyére négy énekesre komponált szólamot csempészett. Ezen különleges projekt már nem az első Glass karrierjében: néhány évvel korábban hasonló megoldáshoz folyamodott az 1931-es "Drakula - Dracula" esetében is. A rendezvényről bővebb információ a fesztivál hivatalos weboldalán található, ahol jegyrendelésre is lehetőség nyílik, ízelítőül pedig álljon itt a történet nyitánya.


  2014. március 08.


       2012 májusában az egyik hazai tévécsatorna is műsorára tűzte Fred Olen Ray 2011-es rendezését, a "Szupercápa - Super Shark" című akció-sci-fit. A történet szerint egy olajkitermelés során bekövetkező baleset eredményeként egy olyan, hatalmas termetű őscápa szabadul ki, mely nemcsak úszni tud, hanem a szárazföldön is képes mozogni, mi több: egy vadászgépet is könnyedén leszed a levegőből. A komolyan egyáltalán nem vehető alkotáshoz Jeff Walton készített aláfestő muzsikát, melyet akár a "rossz film / jó zene" kategóriába is nyugodt szívvel besorolhatnánk, hiszen ahhoz képest, hogy milyen a produkció színvonala, a Texasban tevékenykedő komponista egy korrekt - a szűk költségvetés okán azonban hangmintákon alapuló - score-t szállított le. Ebből kaphatunk bő félórányi ízelítőt a napokban megjelent filmzenealbum révén, melynek hanganyagát tavaly októberben a CD-s megjelenés érdekében némi utómunkálatnak is alávetették. A Movie Score Media ezen kívül egy másik aláfestéssel is előállt március elején, amely Michael Danieltől származik, és az Evan Marlowe által rendezett "Blood Rush" című zombifilmhez íródott. A kiadó a hivatalos weboldalán mindkét album esetében lehetőséget biztosít némely tétel meghallgatására.  2014. március 03.


       Immár 86. alkalommal került megrendezésre a filmvilág legrangosabb eseményeként számon tartott Oscar-gála. A rendezvényt ezúttal azonban filmzenei szempontból néhány nappal korábban egyfajta zenei ráhangolódás előzte meg: az Academy of the Motion Pictures Arts & Sciences szervezésében a UCLA Royce Halljában csendültek fel a 2014-es Oscar-jelölt score-okból összeállított egyvelegek, valamint a betétdalok. Az est nyitányaként Jerry Goldsmith „Fanfare for Oscar” című szerzeménye szolgált, a műsorvezető szerepét pedig Elvis Mitchell filmkritikus töltötte be, aki minden egyes tétel előtt beszélgetett néhány percet az adott mű szerzőjével.
       Az itthoni idő szerint vasárnapról hétfőre virradóra megrendezett Oscar-átadáson a "Gravitáció" zeneszerzője, Steven Price diadalmaskodott, aki így olyan nevek elől szerezte a szobrot, mint John Williams, Thomas Newman, Alexandre Desplat, illetve az Arcade Fire két tagja, William Butler és Owen Pallett. A dalok közül a "Jégvarázs"-ból érkezett a nyertes: a "Let It Go"-ért Kristen Anderson-Lopez és Robert Lopez kapta meg az elismerést. A jelöltek teljes listája az alábbi volt:  Legjobb filmzene:
       A könyvtolvaj (The Book Thief) - John Williams
       Gravitáció (Gravity) - Steven Price
       A nő (Her) - William Butler, Owen Pallett
       Philomena - Alexandre Desplat
       Mr. Banks megmentése (Saving Mr. Banks) - Thomas Newman


  Legjobb betétdal:
       "Happy" (Gru 2. - Despicable Me 2) - Pharrell Williams
       "Let It Go" (Jégvarázs - Frozen) - Kristen Anderson-Lopez, Robert Lopez
       "The Moon Song" (A nő - Her) - Karen O, Spike Jonze
       "Ordinary Love" (Mandela: Long Walk to Freedom) - Paul Hewson, Dave Evans, Adam Clayton,
       Larry Mullen
  2014. március 01.


       Március is mozgalmasnak tűnik, ami elsősorban Alexandre Desplat-nak tudható be "A Grand Budapest Hotel - The Grand Hotel Budapest"-nek köszönhetően, de Rachel Portman is jelentkezik majd a "The Right Kind of Wrong" című romantikus vígjáték aláfestésével, miközben Junkie XL megmutatja, mire sarkallták őt a "300: A birodalom hajnala - 300: Rise of an Empire" képsorai, s Danny Elfman is csatlakozik e mezőnyhöz a "Mr. Peabody és Sherman kalandjai - Mr. Peabody & Sherman"-nel. Christophe Beckről e hónapban a "Muppets Most Wanted" című vígjáték révén hallhatunk majd, igaz, csupán Breki, Miss Röfi és társainak újabb kalandja alatt, a Walt Disney Records albumára ugyanis kizárólag betétdalok kerültek fel. Hasonló cipőben jár Theodore Shapiro is, kinek "A hang ereje - One Chance"-hez készült muzsikája került ugyanebbe a helyzetbe a Sony Music döntése alapján. A márciusi megjelenések listája az eddig bejelentettek alapján az alábbiak szerint alakul majd:  március 03.:

       Hold-Up / Dernier Été r Tanger (500 db-os kiadás) - Serge Franklin (Music Box Records)
       Justinien Trouvé, Ou Le Bâtard De Dieu (350 db-os kiadás) - Germinal Tenas (Disques CinéMusique)
       La Galette Du Roi / Promis... Juré! (500 db-os kiadás) - Vladimir Cosma (Disques CinéMusique)
       An Adventure In Space and Time - Edmund Butt (Silva Screen Records)
       Hidden Kingdoms - Ben Foster (Silva Screen Records)
       Pizza Connection - Carlo Savina (GDM Music)
       Mio Caro Dottor Gräsler - Ennio Morricone (GDM Music)


  március 07.:

       300: Rise of an Empire - Junkie XL (WaterTower Music)
       The Grand Budapest Hotel - Alexandre Desplat (ABKCO Records)
       Mr. Peabody & Sherman - Danny Elfman (Relativity Music Group)


  március 14.:

       Enemy - Danny Bensi, Saunder Jurriaans (Milan Records)
       Le Week-End - Jeremy Sams (Milan Records)
       One Chance - Various Artists (Sony Music)
       The Right Kind of Wrong - Rachel Portman (Varése Sarabande)
       Veronica Mars - Josh Kramon (WaterTower Music)


  március 21.:

       Blood Ties - Yodelice (tbd)
       Divergent - Junkie XL (Interscope Records)
       Muppets Most Wanted - Various Artists (Walt Disney Records)
       Rob the Mob - Stephen Endelman (Lakeshore Records)


  március 25.:

       Real Humans - Rikard Borggird (MovieScore Media)


  március 27:

       Breathe In - Dustin O’Halloran (Milan Records)  Vissza az aktuális hírekhez                                         Vissza a lap tetejére


  További kritikáink
 • Bad Boys for Life
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam