FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Once Upon a Time in the West  The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - 2014 májusának hírei

  2014 májusának hírei
  2014. május 31.


       Filmzene - Nagyon rövid bevezetés címmel jelent meg nemrégiben magyar nyelven is Kathryn Kalinak Film Music: A Very Short Introduction című kötete, mely mintegy százötven oldalnyi terjedelemben enged betekintést a zenei kíséretek világába. Az írónő - aki egyébként a Rhode Island College filmelmélet-professzora és a filmzene kutatásának egyik nemzetközi szaktekintélye is - ezen művével a betétdalok és a score-ok tekintetében egyaránt igyekszik kicsit közelebb hozni az olvasókhoz a zene ezen speciális válfajának világát, melyre ha az átlag néző nem is figyel fel mindig, hatást minden esetben gyakorol rá. Kalinak úgy vezeti végig olvasóját ezen a szakmán, hogy közben a műfaj történelmét is bemutatja, szemléltetésként pedig különféle példákat vonultat fel Ázsiától a Közel-Keleten át Európáig és Amerikáig, illetve neves kollaborációkból (mint például Alfred Hitchcock és Bernard Herrmann, Akira Kuroszava és Fumio Hajaszaka, vagy Federico Fellini és Nino Rota). A Rózsavölgyi és Társa kiadó, valamint a Művészetek Palotája közreműködésével napvilágot látott könyv egy, a különféle zenei irányzatokat bemutató sorozatuk második tagjaként vált elérhetővé.  2014. május 26.


       A fővárosunktól légvonalban mintegy ötszáz kilométerre található Krakkó idén is otthont biztosít majd a Film Music Festival számára, mely immáron hetedik alkalommal kerül megrendezésre. A szeptember 25-28. között megtartandó eseményen az eddigi információk szerint Gustavo Santaolalla, Diego Navarro, valamint Lisa Gerrard teszik majd tiszteletüket, s az előadásokból, illetőleg kötetlen beszélgetésekből álló programok mellett filmvetítésekről is gondoskodnak a szervezők, melynek keretén belül a Kon-Tiki című angol-norvég dán koprodukciós alkotás (zene: Johan Söderqvist), valamint a Ridley Scott-féle Gladiátor (zene: Hans Zimmer, Lisa Gerrard) kerülnek terítékre. Utóbbi programrész érdekessége az lesz, hogy mindkét esetben élő zenei kíséret hallható majd, s a második mozi alatt Gerrard is fog énekelni. Ezek mellett két hangversenyt is szerveznek, melyek közül az egyiken a James Bond-mozik aláfestései csendülnek majd fel, a másikon pedig az ASCAP 100. évfordulója alkalmából lesznek hallhatóak legendás komponistáktól származó egyvelegek. A programokról bővebben a rendezvény hivatalos weboldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.  2014. május 23.


       A harmadik Jurassic Park-mozi után folyamatosan követték egymást a rajongói találgatások, valamint a Universal hivatalos, illetve nem hivatalos nyilatkozatai azzal kapcsolatban, hogy vajon visszatérnek-e az őslények a vásznakra egy negyedik felvonás erejéig, s ha igen, akkor mikor. Az utóbbira a válasz 2015 júniusa, a forgatási munkálatok pedig már kezdetüket is vették Hawaiin az elmúlt hetekben, a Kockázatos túra - Safety Not Guaranteed című alkotás rendezőjének, Colin Trevorrownak irányításával, aki Derek Connolly mellett egyúttal a forgatókönyvért is felel. Steven Spielberg ezúttal csupán executive producer szerepkörben veszi ki részét az első film után 22 évvel játszódó Jurassic Worldből, melyben többek között Chris Pratt, Bryce Dallas Howard és Jake Johnson tűnnek majd fel a dínók mellett. A score elkészítésére vonatkozó szerződést Michael Giacchinóval kötötték meg, ami igen érdekesnek és ígéretesnek számít, hiszen az Oscar-díjas komponista annak idején az ehhez a franchise-hoz kapcsolódó The Lost World: Jurassic Park című számítógépes játék révén szerzett hírnevet. "Az első zeneszerzői munkám az volt, hogy a Steven Spielberg által producerelt videojátékhoz írjak zenét, mely Az elveszett világ - Jurassic Park 2.-n alapult, s az első olyan játék volt, amelyhez zenekari muzsika készült. Ezzel az eséllyel, valamint hogy a tehetséges rendező, Colin Trevorrow oldalán dolgozhatok, egy hihetetlen lehetőséget kaptam arra, hogy teljessé váljon a kalandom a dinoszauruszokkal, ami harminc évvel ezelőtt kezdődött a hátsó kertemben" - nyilatkozta a napokban a szerző.  2014. május 21.


       Június 24-én kerül a mozikba az idei év egyik legjobban várt blockbuster-várományos filmje, a Transformers: A kihalás kora - Transformers: Age of Extinction, melyben Michael Bay immáron negyedik alkalommal küldi harcba a robotokat, színtérként pedig továbbra is a Föld szolgál majd. Ami eltérés lesz az eddig ismert trilógiához képest, hogy színre lépnek a Dinobotok, illetőleg a színészek is lecserélődnek többek között Mark Wahlberggel, Jack Reynorral, Nicola Peltzcel, valamint Stanley Tuccival. A változások közé sorolandó még az is, hogy a hivatalos betétdalért ezúttal nem a Linkin Park, hanem a 2008-ban alakult rockzenekar, az Imagine Dragons felel majd (a felvétel címe "Battle Cry" lesz). A csapat e számon kívül előadóként is kiveszi majd a részét az instrumentális aláfestésből, melyet ezúttal is Steve Jablonsky jegyez. "Még nem igazán tudtunk találkozni Michaellel a 'Transformers 4' okán, de úgy hallottam, hogy talán valami új dolgot szeretne, amire én készen állok. Az hiszem, ez egy... nem is tudom, hogy hívhatjuk-e rebootnak, de az biztos, hogy új szereplőket ismerhetünk majd meg. Meglátjuk, hogy a főtéma, amelyet majd hallunk, új lesz-e vagy sem. Még nem vagyok biztos ebben" - nyilatkozott szűkszavúan a komponista január közepén.


  2014. május 19.


       A debreceni Kodály Filharmonikusok a 2013/2014-es évadjukat egy különleges hangversennyel kívánják lezárni, melynek repertoárjában ismert és közkedvelt filmzenék kerülnek majd vonóvégre. A debreceni Kölcsey Központban május 31-én, este fél nyolctól megrendezésre kerülő Világhírű filmzenék - Újrahangolva keretén belül olyan alkotások kíséreteiből kapnak ízelítőt az oda látogatók, mint például a Csillagok háborúja, a Titanic, a Schindler listája, valamint A misszió - utóbbi érdekessége, hogy kóruskísérete a nemrégiben megrendezett Ennio Morricone-koncerten is színpadra lépett Kodály Kórus tolmácsolásában hallható majd. Vendégelőadóként Muri Enikő és Szabó Dávid énekelnek, az est házigazdája Till Attila lesz, a zenekart pedig Kovács László vezényli.  2014. május 14.


       Nyáron lesz huszadik esztendeje, hogy a Disney bemutatta egyik legnagyobb sikerét, Az oroszlánkirály - The Lion King című alkotását. Ezen kerek évforduló alkalmából a Walt Disney Records a most útjára indított Legancy Collection keretén belül június 24-én újból kiadja a filmzenealbumot, mely immáron kétlemezesre bővített változatban áll majd a rajongók rendelkezésére. A dalok mellett a munkájáért Oscar-díjjal jutalmazott Hans Zimmer score-jából is megismerhetünk majd olyan tételeket, melyek eddig kiadatlannak számítottak. A Legancy Collection keretén belül a Disney olyan további sikereinek muzsikáit tervezi a közeljövőben újból kiadni, mint A kis hableány - The Little Mermaid, a Fantázia - Fantasia, illetőleg a Marry Poppins. Zimmer kilencvenes évekbeli muzsikái közül május 20-ától a The Peacemaker aláfestése is elérhetővé válik egy bővített és remasterelt változatban, a La-La Land Records közreműködésének köszönhetően. A szintén kétlemezes album tracklistájáról még nincs információ, tartalma azonban minden bizonnyal megegyezik majd az eddig bootlegként ismert complete score-éval.


  2014. május 12.


       Május 6-án, 56 éves korában elhunyt William Olvis komponista, kinek neve elsősorban a Quinn doktornő - Dr. Quinn, Medicine Woman című, hat évadot megélt széria révén vált ismertté. Bár az 1995 és 1999 között négy ASCAP-díjat nyert szerző filmográfiája nem túl hosszú, az imént említett sorozaton kívül olyan népszerűbb alkotásokat foglal magában, mint például a Val Kilmer főszereplésével készült Ölj meg újra! - Kill Me Again, A bűn utcája - 29th Street, vagy a Nicolas Cage és Dennis Hopper nevével fémjelzett Amikor egy bérgyilkos is több a soknál - Red Rock West című thriller. Instrumentális aláfestései mellett az általa írt és előadott "Soul of the Land" című dal is felhasználásra került a Fele/más - Separate Lives, illetőleg a Kereszttűzben - The Package esetében - igaz, utóbbi esetben a score-t már nem ő, hanem James Newton Howard készítette. Olvist súlyos betegséget követően, malibui otthonában érte a halál.


  2014. május 08.


       Április végén újfent megrendezésre került a Newport Beach Film Festival, melynek keretén belül - az eddig megszokottaknak megfelelően - ezúttal is különböző országokból származó filmek kerültek terítékre úgy, hogy azokat nemcsak egy hagyományos vetítés során mutatták be, hanem a résztvevők az alkotók közreműködésének köszönhetően a kulisszák mögé is betekintést nyerhettek. A szervezők természetesen most sem feledkeztek meg a filmzenékről, igaz, ezúttal ismét átkeresztelték az erre vonatkozó szekciójukat: míg egykoron Film Music Panelként tartották meg, tavaly The Evolution of Film & TV Music Panelnek hívták, idén pedig Lights, Camera, Action - Music for Action Filmsre nevezték át. Az eredetei tervek szerint úgy volt, hogy Christopher Young, Christophe Beck, Stephen Endelman, John Ottman és Marco Beltrami lesznek a vendégek, ezen impozáns lista azonban végül úgy módosult, hogy utóbbi két szerző helyett Pedro Bromfman, valamint Michael Wandmacher tették tiszteletüket az eseményen. A komponisták között aktuális munkáikon kívül sok egyéb mellett az is szóba került, hogy milyen szabadságot jelent számukra a temp zenék elhagyása, illetve miként lehet igényesen elegyíteni az elektronikus elemeket az élő zenével. A rendezvényről készült felvétel az alábbiakban tekinthető meg.


  2014. május 01.


       A május elsősorban a szuperhősök jegyében telik majd, hiszen Pókember, valamint az X-Men-csapat egyaránt visszatérnek a vásznakra: míg előbbi aktuális kalandjához, A csodálatos Pókember 2. - The Amazing Spider-Man 2-hoz Hans Zimmer szolgáltat muzsikát a The Magnificent Sevenre keresztelt csapatával, addig utóbbiak részére (X-Men: Az eljövendő múlt napjai - X-Men: Days of Future Past) John Ottman szállít zenét, aki az X-Men 2. után térhetett vissza a mutánsokhoz - ezen tervét a második részt követően dédelgette, ám végül nem ő készíthette el az X-Men: Az ellenállás vége score-ját, hanem John Powell. Nagyobb lélegzetvételű gyűjteménnyel ezúttal a Silva Screen Records rukkol majd elő, mely társaság The Music of John Barry: The Definitive Collection címmel egy hatlemezes válogatásalbumot jelentet meg John Barry munkásságából - a korongokon a The City of Prague Philharmonic Orchestra előadásában csendülnek fel a tételek. Kuriózummal rukkol elő a Mondo is, mely bakeliten kínálja a rajongóknak Steven Price Oscar-díjas szerzeményét, a Gravitáció - Gravity kíséretét, a Music Box Records égisze alatt pedig olyan, klasszikusnak számító Ennio Morricone-szerzemények látnak újfent napvilágot, mint A profi - Le Professionnel, valamint A kívülálló - Le Marginal kíséretei - mindkét alkotás főszereplője a nemrégiben 81. születésnapját ünneplő Jean-Paul Belmondo. Újfent CD-re kerül Alan Silvestri 1988-as kompozíciója, mely a Mac, a földönkívüli barát - Mac and Me-hez íródott, továbbá újabb tételeket ismerhetünk meg a Kártyavár - House of Cardsból (Jeff Beal), mely mellett a Bates Motel: Psycho a kezdetektől - Bates Motel (Chris P. Bacon) aláfestéséből is összeállított egy korongra valót a Varése Sarabande.  május 02.:

       The Amazing Spider-Man 2 - Hans Zimmer, The Magnificent Seven (Columbia / Madison Gate)
       Belle - Rachel Portman (Varése Sarabande)
       Beneath the Harvest Sky - Dustin Hamman (Hush)
       Walk of Shame - John Debney (Lakeshore Records)


  május 05.:

       Gravity (LP, limitált) - Steven Price (Mondo)
       Viaggio Sola - Gabriele Roberto (Beat Records)
       Ciliegine - Nicola Piovani (Beat Records)
       Superseven Chiama Cairo - Angelo Francesco Lavagnino (Beat Records)
       Paura Nella Cittr Dei Morti Viventi - Fabio Frizzi (Beat Records)
       The Music of John Barry: The Definitive Collection (6 CD) - John Barry (Silva Screen Records)
       Le Dernier Amant Romantique / Capitaine X (500 db-os kiadás) - Pierre Bachelet (Music Box)
       Le Marginal (500 db-os kiadás) - Ennio Morricone (Music Box)
       Le Professionnel (500 db-os kiadás) - Ennio Morricone (Music Box)
       Avamos A Matar, Companeros! (300 db-os kiadás) - Ennio Morricone (GDM Music)
       Senilitr (300 db-os kiadás) - Piero Piccioni (GDM Music)


  május 06.:

       Patrick - Pino Donaggio (Quartet Records)
       A Dio Piacendo - Marco Werba (Cometa)
       The Double - Andrew Hewitt (Milan)
       The Quiet Ones - Lucas Vidal (Varése Sarabande)
       Perfect Sisters - Carmen Rizzo (Lakeshore)
       Mac and Me - Alan Silvestri (Quartet Records)
       La Ragazza Dal Pigiama Giallo - Riz Ortolani (Quartet Records)


  május 09.:

       Chef - Various Artists (Milan Records)
       The Double - Andrew Hewitt (Milan Records)
       Palo Alto - Dev Hynes / Blood Orange (Domino USA)
       Legends of Oz: Dorothy's Return - Various Artists (Sony Music)
       Neighbors - Various Artists (Atlantic Records)


  május 13.:

       The Railway Man - David Hirschfelder (Varése Sarabande)
       Dracula - Robert Cobert (Varése Sarabande)
       Calvary - Patrick Cassidy (Varése Sarabande)


  május 16:

       Godzilla - Alexandre Desplat (WaterTower Music)
       Million Dollar Arm - A.R. Rahman (Walt Disney Records)
       Wolf Creek 2 - Johnny Klimek (Lakeshore Records)


  május 19:

       Sophia Grace & Rosie's Royal Adventure - Eugene Mishustin (WaterTower Music)


  május 20.:

       House of Cards (Volume 2) - Jeff Beal (Varése Sarabande)
       Bates Motel - Chris P. Bacon (Varése Sarabande)


  május 23:

       Cold in July - Jeff Grace (Milan Records)
       X-Men: Days of Future Past - John Ottman (Sony Classical)


  május 30:

       A Million Ways to Die in the West - Joel McNeely (Back Lot Music)
       Night Moves - Jeff Grace (Milan Records)
       Maleficent - James Newton Howard (Walt Disney Records)  Vissza az aktuális hírekhez                                         Vissza a lap tetejére


  További kritikáink
 • Bad Boys for Life
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam