FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Once Upon a Time in the West  The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - 2014 júliusának hírei

  2014 júliusának hírei
  2014. július 28.


       A DC Comics démonvadásza, John Constantine 1985 nyarán lépett színre először a The Saga of the Swamp Thing hasábjain, nem sokkal később pedig önálló képregényfolyamot kapott először Hellblazer, majd Constantine címeken. A pokol és a menny közötti egyensúlyért felelős karakter első filmes debütálására a 2005-ös Constantine - A démonvadász kapcsán került sor, s bár az alkotók azóta is folyamatosan kilátásba helyezik a folytatást, a Warner Bros. és a Bonanza Productions egy másik vonalon indult el, aminek eredményeként októberben kerül műsorra a Constantine-ra keresztelt tévésorozat pilot epizódja, melyben a címszereplőt az elsősorban a Gyilkos elmékből ismertté vált Matt Ryan alakítja majd. A széria aláfestéséről Bear McCreary gondoskodik, kinek művéből a napokban került fel az internetre egy másfél perces ízelítő, melynek képanyaga a scoring sessionön készült videóból, illetve a bevezető epizódból származó, látványos képkockákból áll.


  2014. július 20.


       A Klasszik Rádió ma esti, Cinemusic című műsorának utolsó fél órájában, 18:30-as kezdettel, szerkesztőségünk tagjai egy különleges apropóból összeállított válogatással várják a hallgatókat. A Filmzene.net júliusban ünnepli fennállásának 10. évfordulóját, aminek apropójából olyan műsort gondoltunk ki, melyben az elmúlt tíz év általunk legjobbnak vélt score-jaiból szemezgetünk. Természetesen a műsoridő hossza okán nem lehet teljes a körkép, ezért úgy igyekeztük leszűkíteni a bemutatni kívánt darabok körét, hogy azok bizonyos mértékig az elmúlt évtized zenei színességét is érzékeltessék. Így alakult ki az a lista, melynek keretén belül olyan alkotásokból csendülnek majd fel tételek, mint az Egy gésa emlékiratai, A passió, A falu, a Fekete dália, A forrás, az Eredet, az X-Men: Az ellenállás vége, valamint a Színes fátyol.  2014. július 18.


       A szeptember 25-28. között Krakkóban megrendezésre kerülő Film Music Festivallal részint párhuzamosan Prága is rangos eseménynek ad majd otthont. A Film Music Prague-ra keresztelt háromnapos rendezvény nyitókoncertjének keretén belül a kórussal kiegészülő City of Prague Philharmonic előadásában Elliot Goldenthal és Jerry Goldsmith szerzeményei csendülnek majd fel a Rudolfinum hangversenytermében. Az est során olyan filmek score-jaiból hangoznak el tételek, mint például a Star Trek 8. - Kapcsolatfelvétel, a Szörnyecskék, az Ómen, A nyolcadik utas: a Halál, A végső megoldás: Halál, a Titus, valamint az Interjú a vámpírral. A harmadik napra tervezett zárókoncertet pedig Patrick Doyle munkásságának szentelik a szervezők, így többek között az Eragon, a Thor, a Harry Potter és a Tűz Serlege, a Hamlet, illetve A majmok bolygója: Lázadás kíséretei is terítékre kerülnek. A szeptember 24-26. közötti időszakra tervezett rendezvényen az eddigi információk szerint Goldenthal és Doyle egyaránt részt vesznek, a hangversenyek karmesteri pódiumán pedig Nic Raine és James Shearman állnak majd. A Film Music Prague-ról bővebb információt a rendezvény hivatalos weboldalán olvashatnak az érdeklődők.  2014. július 16.


       Július 15-én a La-La Land Records egy olyan háromlemezes gyűjteménnyel adott hírt magáról, melynek keretén belül a Csupasz pisztoly-trilógia aláfestése került terítékre. Míg az első két rész anyagából egy rövid játékidővel bíró vegyes album került kiadásra annak idején a Varése Sarabande jóvoltából, addig Ira Newborn harmadik kalandhoz szerzett műve eddig kiadatlan maradt. Ez változik meg most a kétezer darabos példányszámban napvilágot látó The Naked Gun Trilogynak köszönhetően, melyet az első megrendelők dedikálva kaphatnak kézhez. A gyűjtemény apropójából egy 36 oldalas füzetet is összeállítottak a kiadó munkatársai, amelyben a filmekről éppúgy olvashatóak háttérinformációk, mint a score-okról.


  2014. július 13.


       Június végén jelentették be, hogy az idén 71. alkalommal megrendezésre kerülő Velencei Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijének elnöke Alexandre Desplat zeneszerző lesz. Korábban egyetlen komponistát sem ért ekkora megtiszteltetés a három nagy filmfesztivált tekintve, igaz, Desplat pár éve Cannes-ban már volt zsűritag. "Alexandre Desplat nemcsak napjaink egyik legnagyobb zeneszerzője, de lelkes cinefil [filmrajongó - a szerk.], akinek rendkívüli művészi érzékenysége van, és alaposan ismeri a mozi történelmét, illetve nyelvezetét" - mondta a választás okáról Alberto Barbera, a Filmfesztivál igazgatója. "Nagy megtiszteltetés és komoly feladat lesz számomra, hogy egy ilyen rangos filmfesztivál zsűrijének elnöke lehetek. Az olasz mozi befolyásolta a zenei ízlésemet, jobban, mint bármi más, és büszke vagyok arra, hogy Bernardo Bertoluccit követően én vezethetem a zsűrit" - árulta el Desplat a felkérésről. A biennále augusztus 27. és szeptember 6. között kerül megrendezésre.  2014. július 10.


       Véget ért játékunk a 2014. július 11-i Filmzene a világ körül koncertshow-ra szóló két darab belépőjegyért. A helyes megfejtők közül Dávid Krisztián lesz az, aki a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon megrendezésre kerülő eseményen másodmagával részt vehet. Minden kedves olvasónknak köszönjük a résztvételt, a nyertest pedig e-mailben értesítjük a részletekről.  2014. július 07.


       Michael Giacchino A majmok bolygója: Forradalom - Dawn of the Planet of the Apeshez íródott muzsikája július 11-én jelenik meg CD-n, a Sony Masterworks azonban néhány nappal korábban iTuneson keresztül is elérhetővé teszi a score-t, melyről a tengerentúli sajtóvetítést követően többen is pozitívan beszéltek. A Film School Rejectstől Jack Giroux például azt mondta, hogy "A majmok bolygója: Forradalom fantasztikus. Egy karakterközpontú dráma, mely minden körmével ragaszkodik a klasszikus széria szelleméhez. Giacchino score-jára pedig Jerry Goldsmith is büszke lenne", míg Steven Weintraub (Collider) így fogalmazott: "A briliáns rendezés, a csodálatos alakítások és a jó forgatókönyv teszi ezt az év egyik legjobb filmjévé. Michael Giacchino score-ja pedig tökéletes". A filmet Matt Reeves rendezte, aki korábban olyan produkciók apropóján dolgozott együtt a komponistával, mint az Engedj be! vagy a kézikamerás stílusa okán aláfestésben igencsak szűkölködő Cloverfield. Giacchino kórussal támogatott szimfonikus művébe először egy május végén, Svájcban megrendezett hangverseny keretén belül engedett betekintést, a napokban azonban már egyes online áruházaknál, illetőleg a kiadó hivatalos weboldalán keresztül a filmzenealbum minden tételébe lehetőségünk nyílik a belehallgatásra.


  2014. július 01.


       Bár a július albummegjelenések vonatkozásában nem nevezhető olyan gazdagnak, mint az előző hónap, egy-két várva várt kiadványt azonban ez a lista is tartogat számunkra. Míg Michael Giacchino A majmok bolygója: Forradalom - Dawn of the Planet of the Apeshez íródott score-ja azért számíthat majd csemegének, mert a komponista az elmúlt időszakban igen sok pozitív meglepetéssel tudott szolgálni, Christopher Young Távozz tőlem, Sátán! - Deliver Us from Evil (amely egyébként korábban Beware the Night munkacímen futott) által ihletett darabja pedig amiatt, mert szerzője a műfaj biztos kezű veteránja, addig Tyler Bates A galaxis őrzői - Guardians of the Galaxy albumára pedig azért irányul figyelem, mert mindenki kíváncsi arra, miként illeszkedik bele a Marvel-univerzum egyre erősödő zenei világába. Érdemes megemlíteni még Mark Mancinát is, aki a Repcsik: A mentőalakulat - Planes: Fire & Rescue-nak köszönhetően másodjára szolgáltathat aláfestést Rozsdásnak, valamint barátainak, továbbá a Kritzerlandet, amiért Dimitri Tiomkin egyik klasszikus projektjének, Az élet csodaszép - It's A Wonderful Life-nak újfent elérhetővé teszi a kíséretét. A tévésorozatok vonatkozásában a Trónok harca - Game of Thrones negyedik szezonjához készült Ramin Djawadi-tételekből összeállított korong számít majd újdonságnak, Jeff Russo Fargóhoz íródott művével egyetemben.  július 01.:

       In Your Eyes - Tony Morales (Lakeshore Records)
       Game of Thrones: Season 4 - Ramin Djawadi (WaterTower Music)
       It's A Wonderful Life (1200 db-os kiadás) - Dimitri Tiomkin (Kritzerland)
       Fargo - Jeff Russo (Sony Classical)


  július 02.:

       Deliver Us from Evil - Christopher Young (Madison Gate Records)
       Tammy - Michael Andrews (WaterTower Music)


  július 08.:

       Henry Fool - Hal Hartley (Echostatic Records)
       The Fault In Our Stars - Mike Mogis, Nate Walcott (Atlantic Records)
       Legendary: Tomb of the Dragon - Paul Leonard-Morgan (MovieScore Media)
       Les Passagers (500 db-os kiadás) - Claude Bolling (Music Box Records)
       Le Témoin (500 db-os kiadás) - Piero Piccioni (Music Box Records)


  július 11.:

       Boyhood - Various Artists (Nonesuch Records)
       Dawn of the Planet of the Apes - Michael Giacchino (Sony Masterworks)


  július 15.:

       Planes: Fire & Rescue - Mark Mancina (Walt Disney Records)


  július 18:

       I Origins - Will Bates, Phil Mossman (Milan Records)
       Mood Indigo - Etienne Charry (Milan Records)
       Planes: Fire & Rescue - Mark Mancina (Walt Disney Records)
       Wish I Was Here - Various Artists (Columbia Records)


  július 23:

       The Desert Treasure - Stuart Hancock (MovieScore Media)


  július 25.:

       Step Up All In - Jeff Cardoni (Milan Records)


  július 29:

       Guardians of the Galaxy - Tyler Bates (Hollywood Records)


  további megjelenések:

       A Dio Piacendo - Marco Werba (Cometa)
       Aux Yeux Des Vivants - Raphael Gesqua (ScreamWorks Records)

  Vissza az aktuális hírekhez                                         Vissza a lap tetejére


  További kritikáink
 • Bad Boys for Life
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam