FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Once Upon a Time in the West  The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - 2014 decemberének hírei

  2014 decemberének hírei
  2014. december 23.


       A DC Comics képregény-univerzumába tartozó Zöld Íjász 2012 októberében debütált a képernyőn az USA-ban, s a nevével fémjelzett széria nem sokkal később a világ számos országában is népszerűvé vált, így nem csoda, hogy Villám személyében újabb DC-hős kapott zöld utat a tévés világban. A The Flash idén októbertől látható, ráadásul a két karakter közös kalandban is színre léphetett a The Flash vs. Arrow révén. A folyamokhoz, valamint az egyesített történethez egyaránt Blake Neely szerzett muzsikát, aki több mint tíz éve, az Everwood című sorozat óta dolgozik együtt a szériák producerével, Greg Berlantival. "Az alkotók elképzelése az volt, hogy beemelik Zöld Íjász mellé Villámot, s ha a visszajelzések azt mutatják, az új hős is működik, akkor önálló lehetőséget kap majd" - mesélte a komponista. "Ez nagyon izgalmas volt számomra, ám amikor a megvalósításhoz értünk, félelmetes feladattá vált. Villám önálló univerzummal rendelkezik, melynek hatalmas rajongótábora van, ráadásul ezt megelőzően széria is készült vele, amelyhez Shirley Walker írt nagyszerű zenét" - tette hozzá. Amellett, hogy a The Flash alatt hallhatjuk Neely muzsikáját, digitális formában megjelent néhány tétel a The Flash vs. Arrow-ból is a WaterTower Records gondozásában. Ízelítőül álljon itt a címszereplő, Barry Allen témája.


  2014. december 11.


       A Grammy-jelöltek ismertetése után néhány nappal, a január 11-én, immáron 72. alkalommal kiosztásra kerülő Golden Globe-díjak várományosainak listáját is közzétették. A különféle filmes kategóriák között - ahogyan azt már megszokhattuk - ezúttal is két filmzenei vonatkozású csoporton belül mutatták be a nomináltakat. Tekintettel arra, hogy a szervezet nemcsak a Los Angelesben élő, hanem a világ 55 különböző országából származó újságírókból is áll, a Golden Globe igazi értékét az adja, hogy nem csupán hollywoodi szemszögből vizsgálják a produkciókat, s a jelöltek is a világ filmgyártásának sokkal szélesebb palettájáról kerülnek ki. A 2015-ös jelölések az alábbiak szerint alakultak:  Legjobb eredeti filmzene:
       Kódjátszma - The Imitiation Game - Alexandre Desplat
       A mindenség elmélete - The Theory of Everything - Johann Johannsson
       Holtodiglan - Gone Girl - Trent Reznor, Atticus Ross
       Birdman, avagy (A mellőzés meglepő ereje) - Birdman - Antonio Sanchez
       Csillagok között - Interstellar - Hans Zimmer


  Legjobb betétdal:
       "Big Eyes" - Lana Del Rey (Big Eyes)
       "Glory" - John Legend, Common (Selma)
       "Mercy Is" - Patti Smith, Lenny Kaye (Noé - Noah)
       "Opportunity" - Greg Kurstin, Sia Furler, Will Gluck (Annie)
       "Yellow Flicker Beat" - Lorde (Az éhezők viadala: A kiválasztott - 1. rész - The Hunger Games:
       Mockingjay - Part 1)  2014. december 10.


       A napokban kezdik meg a soron következő Bond-film, a SPECTRE forgatási munkálatait. A 24. alkalommal vászonra lépő brit titkos ügynököt ezúttal is Daniel Craig alakítja majd, aki mellett olyan színészeket láthatunk, mint Ralph Fiennes, Christoph Waltz, Monica Bellucci, Léa Seydoux, Naomie Harris, valamint Dave Bautista. A direktori széket az előzőhöz hasonlóan Sam Mendes foglalja el, s a komponistát illetően sem történik változás, december 4-én ugyanis az EON Productions, a Metro-Goldwyn-Mayer Studios és a Sony Pictures Entertainment bejelentették, hogy újfent Thomas Newman készíti majd a score-t. Az újkori Bond-mozik legünnepeltebb komponistája David Arnold volt, a 007-es kalandjainak kíséretével kapcsolatban azonban a jelek szerint egy darabig nem hallunk felőle. Newman újabb Bond-muzsikájával jövő novemberben ismerkedhetünk majd meg, ám addig a The Second Best Exotic Marigold Hotel és a Pixar műhelyében készülő The Good Dinosaur aláfestésével is jelentkezik.  2014. december 08.


       Az elmúlt évek tendenciája alapján úgy tűnik, hogy a filmzenepiac patinás múlttal rendelkező kiadója, a Varése Sarabande már nem áll a dobogó felső fokán, már ami a ritkaságokat és kuriózumokat illeti. Bár az aktualitások révén folyamatos a jelenléte, a CD Club részlege idén mindössze két album révén hallatott magáról - korábban nemegyszer fordult elő az, hogy negyedévente négy-öt kiadvánnyal is jelentkeztek. Ezen negatív folyamaton változtatott némiképp a Varése december elején azzal, hogy négy score-t jelentett be: a Fedora zenéjét Rózsa Miklóstól (amely három nap alatt elfogyott), Victor Young Oscar-jelölt klasszikusát, az Akiért a harang szól - For Whom the Bell Tolls aláfestését, az Előre a múltba - Peggy Shue Got Married John Barry által fémjelzett muzsikáját, valamint Alan Silvestri Ragadozó 2. - Predator 2 kíséretének kétlemezes változatát. A kiadványok egyes tételeibe történő belehallgatásra a Varése hivatalos weboldalán nyílik lehetőség.  2014. december 06.


       Az év vége közeledtével sorban jelentik be a jövő évi díjátadók várományosainak listáját. Nemrég a február 28-án, 57. alkalommal átadásra kerülő Grammy-díjakra nomináltak neve látott napvilágot, melyen belül a legjobb eredeti filmzene és a legjobb betétdal mellett a legjobb filmzenealbum címéért is ringbe szállnak az alkotók. Bár a Grammy nem tipikus filmes díjátadó (az amerikai szervezet, a National Academy of Recording Arts and Science 1958 óta osztja szobrait, az ilyen vonatkozású kategóriák azonban csak két évvel később jelentek meg), hanem a zeneipar legrangosabb gálája, mégis egyre nagyobb figyelmet szentelnek Hollywoodban is az eseménynek. A jelölések az alábbiak szerint alakultak:  Legjobb eredeti filmzene:
       Jégvarázs - Frozen - Christophe Beck
       Holtodiglan - Gone Girl - Trent Reznor, Atticus Ross
       A Grand Budapest Hotel - The Grand Budapest Hotel - Alexandre Desplat
       Gravitáció - Gravity - Steven Price
       Mr. Banks megmentése - Saving Mr. Banks - Thomas Newman


  Legjobb betétdal:
       "Everything Is Awesome!!!" - Joshua Bartholomew, Lisa Harriton, Shawn Patterson, Andy Samberg,
       Akiva Schaffer, Jorma Taccone
  (A Lego kaland - The Lego Movie)
       "I See Fire" - Ed Sheeran (A hobbit - Smaug pusztasága - The Hobbit: The Desolation of Smaug)
       "I'm Not Gonna Miss You" - Glen Campbell, Julian Raymond (Glen Campbell, I'll Be Me)
       "Let It Go" - Kristen Anderson-Lopez, Robert Lopez (Jégvarázs - Frozen)
       "The Moon Song" - Spike Jonze, Karen O (A nő - Her)
       "You've Got Time" - Regina Spektor (Orange Is the New Black)


  Legjobb soundtrack album:
       Amerikai botrány - American Hustle
       Jégvarázs - Frozen
       Get On Up - The James Brown Story
       A galaxis őrzői - Guardians of the Galaxy: Awesome Mix Vol. 1
       A Wall Street farkasa - The Wolf of Wall Street  2014. december 04.


       1984-ben tűnt fel először a mozivásznon a T-800-as modell, melyet Arnold Schwarzenegger formált meg. A valaha Osztrák Tölgynek is becézett egykori testépítő - a film direktorával, James Cameronnal egyetemben - bizonyára álmában sem hitte volna, hogy az alacsony költségvetésű Terminátor - A halálosztó kultuszfilmmé növi ki magát, és egy teljes franchise kerekedik majd ki belőle. 2015 nyarán Terminator: Genisys címmel immáron az ötödik mozifilmet láthatjuk majd, mely egy alternatív történettel bír, és ebben Sarah Connort (akit a Trónok harcából ismert Emilia Clarke alakít) kilencéves korától védelmezi egy halálosztó. A direktori széket Alan Taylor (Thor: Sötét világ - Thor: The Dark World) foglalhatta el, Schwarzenegger és Clarke mellett pedig olyan színészeket láthatunk majd, mint Jai Courtney, Matt Smith, valamint Jason Clarke. A produkcióhoz Christophe Beck készít majd aláfestő muzsikát, ami nem kis meglepetésnek számít, hiszen a szerzőhöz döntően vígjátékok kapcsán fordulnak Hollywoodban - mi sem támasztja ezt alá jobban, mint hogy jövőre a snoopys animációs film, a Peanuts, valamint a Hot Tub Time Machine 2 című komédia révén hallhatunk még róla. Az, hogy Beck miként birkózik meg a feladattal, jövő júliusban derül ki.  2014. december 01.


       Rovatunk előző hírében, november 29-én már részleteztük, mik lesznek a La-La Land Records hiánypótló kiadványai, így most vessünk egy pillantást a decemberben megjelenő többi albumra. A leginkább várt zene kétségkívül Howard Shore-tól A hobbit-trilógia Az öt sereg csatája alcímű részének aláfestése lesz, de saját kiadóján belül is megjelenteti egy művét, mely a Rosewaterhez készült. A legszokatlanabb komponistaválasztás Alberto Iglesiashoz fűződik, aki eddig Pedro Almodóvar állandó komponistájaként volt ismert, ám most Ridley Scott nagyszabású filmjéhez, az Exodus: Istenek és királyokhoz írt kíséretet. Érdekes módon Scott korábbi öt filmjének komponistája, Marc Streitenfeld is e hónapban jelentkezik a 2012-es, a direktorral közös Prometheus óta először muzsikával, melyet az After the Fallhoz írt. A hónap score-jainak alkotói között olyan további neveket találunk, mint Alan Silvestri (Éjszaka a múzeumban - A fáraó titka - Night at the Museum: Secret of the Tomb), Alexandre Desplat (Unbroken), Lorne Balfe (A Madagaszkár pingvinjei - Penguins of Madagascar) vagy Marco Beltrami, aki a The Homesman című western aláfestésével jelentkezik.  december 02.:

       The Passion of the Christ (2 CD) - John Debney (La-La Land Records)
       Batman / Batman Returns (4 CD) - Danny Elfman (La-La Land Records)
       Big Top Pee-wee - Danny Elfman (La-La Land Records)
       Shaft - David Arnold (La-La Land Records)
       Star Trek: Enterprise (4 CD) - különféle zeneszerzők (La-La Land Records)
       Penguins of Madagascar - Lorne Balfe (Sony Classical)
       La Gabbia - Ennio Morricone (Saimel)
       Ethel - Miriam Cutler (Perseverance Records)
       Fantome Avec Chauffeur - Wojciech Kilar (Disques CinéMusique)
       To Kill a Priest - Georges Delerue (Music Box Records)
       White Bird in a Blizzard - különféle előadók (Lakeshore Records)


  december 09.:

       The Hobbit: The Battle of the Five Armies - Howard Shore (WaterTower Music)
       Rosewater - Howard Shore (Howe Records)
       The Homesman - Marco Beltrami (Varése Sarabande)
       Mr. Turner - Gary Yershon (Varése Sarabande)
       Laggies - Benjamin Gibbard (Lakeshore Records)
       Le Bette Fatiche Di Ali Baba - Marcello Giombini (Digitmovies)
       La prima notte del Dr. Danieli / Col Complesso Del Giocattolo - Riz Ortolani (Digitmovies)
       L'Iguana Dalla Lingua Di Fuoco - Stelvio Cipriani (Digitmovies)
       Senza Buccia / Cosé Fan tutte - Pino Donaggio (Beat Records)
       Frizzi 2 Fulci (Live at Union Chapel) - Fabio Frizzi (Beat Records)


  december 12.:

       After the Fall - Marc Streitenfeld (Lakeshore Records)
       Inherent Vice - Jonny Greenwood (Nonesuch Records)
       Top Five - Ludwig Goransson, Questlove (Def Jam)


  december 15.:

       Exodus: Gods and Kings - Alberto Iglesias (Sony Classical)
       Night at the Museum: Secret of the Tomb - Alan Silvestri (Varése Sarabande)
       A Most Violent Year - Alex Ebert (Community Music)


  december 17.:

       Annie - Greg Kurstin (Roc Nation Records / Madison Gate Records)
       The Gambler - Jon Brion, Theo Green (Republic Records)
       Mr. Turner - Gary Yershon (Varése Sarabande)
       Night at the Museum: Secret of the Tomb - Alan Silvestri (Varése Sarabande)


  december 25.:

       The Interview - Henry Jackman (La-La Land Records)
       Into the Woods - Stephen Sondheim (Walt Disney Records)
       Unbroken - Alexandre Desplat (Parlaphone Records)


  december 30.:

       Blue Ruin (LP) - Brooke Blair, Will Blair (Blackest Rainbow Records)  Vissza az aktuális hírekhez                                         Vissza a lap tetejére


  További kritikáink
 • Bad Boys for Life
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam