FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Once Upon a Time in the West  The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - 2013 szeptemberének hírei

  2013 szeptemberének hírei
  2013. szeptember 27.


       Nicole Kidman Colin Firth és Mark Strong oldalán lesz látható 2014-ben a "Before I Go to Sleep" című misztikus thrillerben, mely S.J. Watson azonos című, hazánkban "Mielőtt elalszom" címmel megjelent kötetének adaptációja. Rowan Joffe nemcsak a direktori szerepet vállalta magára, hanem a forgatókönyv elkészítését is (utóbbi bizalomra ad okot, hiszen neki köszönhető például "Az amerikai - The American" és a "28 héttel később - 28 Weeks Later" története is), a zeneszerzői poszt betöltésére pedig Edward Shearmurt kérte fel, aki korábban már számos ilyen jellegű alkotáshoz készített aláfestő muzsikát. A többek között Ridley Scott által is producerelt vállalkozáson kívül a komponista idejének nagy részét a "Devious Maids" című sorozattal kapcsolatos munkák teszik ki.  2013. szeptember 25.


       Szeptember második felében kerül a tengerentúli mozikba az Eran Riklis rendezésében készült "Zaytoun" című alkotás, melyet a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon tavaly közönségdíjjal jutalmaztak. Története révén egy Palesztinából menekült fiú, valamint egy izraeli vadászpilóta együttműködését követhetjük figyelemmel a libanoni háború idején, mely első olvasatra - a helyzet ismeretének tükrében - meglehetősen abszurd dolognak tűnhet. Az alkotás nemcsak a nemzetközi mozipremier révén tűnt fel ismét a horizonton, hanem azért is, mert komponistája, az itthon elsősorban a "Borgia" révén ismert francia szerző, Cyril Morin ide készült munkája révén jelölve lett a World Soundtrack Awards legjobb filmzene díjára. A score digitális változatban már az év eleje óta elérhető az UMGI - Fontana Internationalnek köszönhetően, belehallgatási lehetőséget pedig többek között az amazon.com biztosít.  2013. szeptember 23.


       E hónapban lát napvilágot Darren Baker a "The Conspiracy"-hoz írt műve, melynek érdekessége, hogy a kanadai szerző napjaink elektronikus megoldásait vegyítette olyan komolyzenei komponisták stílusjegyeivel, mint Krzysztof Penderecki vagy Ligeti György. Az eddig mindössze egyetlen rövidfilmet jegyző direktor, Christopher MacBride különös módon, két fiatal dokumentumfilmesen keresztül mutatja meg a nézőknek, hogy a felső tízezer táborába tartozók miként szövik át világunkat és tartják kezükben a szálakat. A direktorban és Bakerben nemcsak ezen produkció közös, hanem az is, hogy a komponistának ez az első nagyobb volumenű, egész estés projektje, ezt megelőzően ugyanis őt is különféle rövidfilmekhez hívták, zeneszerzéssel azonban már a kilencvenes évek vége óta foglalatoskodik. E score kizárólag digitális változatban érhető el, bővebb információt, illetőleg az egyes tételekbe történő belehallgatást pedig a kiadó biztosít hivatalos weboldalán.  2013. szeptember 17.


       A napokban került megrendezésre a The Primetime Creative Arts Emmy Awards, mely nem más, mint az Emmy technikai díjainak kiosztója - a szokásos gálára pedig szeptember 22-én kerül sor, mely esemény a tévéműsorok ágazatában éppoly fontosnak számít, mint az Oscar-díj a mozi világában. A Primetime Cretive Artson belül öt különböző kategóriára osztva díjazta a bizottság az elmúlt egy év zenei termését: míg a legjobb tévésorozat muzsikájáért járó szobrot John Lunn-nak ítélték oda a hazánkban is futó "Downton Abbey" okán, addig a legjobb főtémának Bear McCreary a "Da Vinci's Demons"-hoz írt nyitányát vélték - utóbbi kategória érdekessége, hogy Nathan Barr két különböző alkotással is ringbe szállhatott e címért. Mychael Danna élete első Emmyjét vihette haza a Ken Follett azonos című könyvén alapuló "World Without End"-hez készült score-ja révén, a 66. Tonny Awards pedig két kategóriában, a legjobb dalban és a legjobb zenei rendezésben győzedelmeskedett. A jelöltek teljes listája - immáron a díjazottak kiemelésével - az alábbiak szerint alakult:


  Legjobb tévésorozat zene:

       Downton Abbey: Episode 6 - John Lunn
       Arrested Development: Flight of the Phoenix - David Schwartz
       The Borgias: The Prince - Trevor Morris
       House of Cards: Chapter 1 - Jeff Beal
       Last Resort: Captain - Robert Duncan
       Mr Selfridge (Masterpiece): Episode 1 - Charlie Mole


  Legjobb filmzene minisorozathoz vagy tévéfilmhez:

       World Without End: Medieval Life and Death - Mychael Danna
       The Girl - Philip Miller
       Mea Maxima Culpa: Silence In the House of God - Ivor Guest, Robert Logan
       Parade's End: Part 5 - Dirk Brossé
       Restless: Part 2 - Lorne Balfe
       Ring of Fire - Anton Sanko


  Legjobb főtéma:

       Da Vinci's Demons - Bear McCreary
       The Americans - Nathan Barr
       Copper - Brian A. Keane
       Elementary - Sean Callery
       Hemlock Grove - Nathan Barr
       House of Cards - Jeff Beal


  Legjobb zene és dalszöveg:

       "If I Had Time" (66th Annual Tony Awards) - Adam Schlesinger, David Javerbaum
       "Nothing in this World Will Ever Break My Heart Again" (Nashville) - Sarah Jane Buxton, Kate York
       "More Or Less The Kind Of Thing You May Or May Not Possibly See On Broadway" (The
         Neighbors) - Alan Menken, Glenn Slater
       "Hang the Moon" (Smash) - Marc Shaiman, Scott Wittman
       "I Hear Your Voice In A Dream" (Smash) - Andrew McMahon
       "Rural Juror" (30 Rock) - Jeff Richmond, Tina Fey, Tracy Wigfield


  Legjobb zenei rendezés:

       66th Annual Tony Award - Elliot Lawrence
       Christmas in Washington - Ian Fraser
       The Kennedy Center Honors - Rob Berman, Rob Mathes
       The Oscars - William Ross
       Rodgers & Hammerstein's Carousel (Live From Lincoln Center) - Rob Fisher  2013. szeptember 14.


       Az olyan sikeres természetfilmek, mint a "Vándormadarak" vagy a "Mikrokozmosz - Füvek népe" komponistájaként is ismert Bruno Coulais idén többek között egy újabb ilyen jellegű produkció, az "Amazonia" révén is hallat majd magáról. A Thierry Ragobert rendezésében készült, s Franciaországban november végén mozikba kerülő alkotás segítségével egy kapucinus majom életét kísérhetjük majd figyelemmel, amely a nem éppen barátságos amazonasi dzsungelben tölti mindennapjait. A Velencei Filmfesztiválon már vetített alkotáson kívül Coulais a "Belphégor - A Louvre fantomjá"-t is jegyző direktor, Jean-Paul Salomé vígjátékához, a "Jes Fais Le Mort"-hoz szállít még év végéig muzsikát, illetve már dolgozik a jövőre bemutatásra kerülő "Song of the Sea" című animációs film score-ján is.  2013. szeptember 12.


       Szeptember elején jelentette meg az Intrada Records az 1968-ban, David Green rendezésében készült "Sebastian" című kémfilm aláfestését. A Jerry Goldsmith által komponált muzsikából korábban már egy bakelit megjelent a DOT Records gondozásában, az Intrada munkatársai azonban emellett eddig ki nem adott szerzeményeket is feltettek korongjukra, mely ezáltal a teljes score-t magában foglalja. A korongra került tételeket újrakeverték, plusz extraként pedig felkerült rá húszpercnyi muzsika Tristram Carytől is, akinek ide készült darabjait végül nem használták fel a filmhez. A kiadványba - mely az utóbbi időkben megszokott gyakorlatnak megfelelően ezúttal is addig lesz elérhető, amíg érdeklődés mutatkozik iránta - történő belehallgatásra, illetve megrendelésre többek között a kiadó hivatalos weboldalán nyílik lehetőség.  2013. szeptember 04.


       "A gyerekek jól vannak - The Kids Are All Right" írója, Stuart Blumberg legújabb projektje - melynek forgatókönyvét Matt Vinstonnal közösen jegyzi -, a "Thanks for Sharing" kapcsán már nemcsak a történetkészítést vállalta magára, hanem a direktor szerepét is, mely posztra első ízben vállalkozott. A Gwyneth Paltrow és Mark Ruffalo főszereplésével készült vígjáték a szexfüggéséből épp kigyógyulófélben lévő Adamről (Ruffallo) és új kiszemeltjéről, az üzletasszony Phoebe-ről szól, a mellékszerepekben pedig többek között Tim Robbins és Pink is látható majd a vásznon. A film muzsikáját Christopher Lennertz készítette, akinek munkájával kapcsolatban így vélekedett a rendező: "Chris zenéje érzelmet és szívet adott a produkciónak, melynek hangulata ezáltal még emelkedettebbé vált". A komponista olyan hangszerekre építette fel művét, mint a Steinway zongora, a cselló, a gitár, valamint a mellotron - utóbbi egy elektromechanikus, többszólamú billentyűs hangszer -, s ezek révén olyan egyszerű, ugyanakkor hatásos zenei világot kívánt létrehozni, amely hűen tükrözi az Adam és sorstársainak tizenkét lépésből álló szexelvonó programjával kapcsolatos viszontagságokat. A "Thanks for Sharing" kapcsán szeptember második felében a score, valamint a betétdalos album egyaránt napvilágot lát majd.  2013. szeptember 01.


       Szeptember olyan ígéretes muzsikákat tartogat számunkra az aktualitások vonatkozásában, mint például John Debney a "Jobs: Gondolkozz másképp - jOBS" című életrajzi mozihoz készült kompozíciója, a Howard Shore saját kiadója jóvoltából elérhetővé váló "Jimmy P.", a Hans Zimmer nevével fémjelzett "Hajsza a győzelemért - Rush" score-ja, valamint Graeme Revelltől a "Riddick", mely révén elválik, hogy a mostanában igencsak háttérbe vonult szerző képes-e visszatérni ahhoz a színvonalhoz, amit annak idején a "Riddick - A sötétség krónikája" kapcsán nyújtott. A tévésorozatokat tekintve újabb gyűjtemények látnak napvilágot, ezúttal a "Ki vagy, Doki? - Doctor Who"-hoz (Murray Gold), valamint az itthon is futó "Revolution"-höz (Christopher Lennertz) kapcsolódóan. A hó végére pedig érkezik a Silva Screen azon szériájának legfrissebb tagja, melyen belül a sikersorozatok aláfestéseit gyűjtik egy csokorba úgy, hogy a kiválasztott trackeket ismét rögzítik: ezúttal a Vasember-trilógia jár így a "Music from the Iron Man Trilogy" korongnak köszönhetően. Az eddig ismert megjelenések teljes listája az alábbiak szerint alakul:  szeptember 02.:

       Linhas De Wellington (500 db-os kiadás) - Jorge Arriagada (Disques CinéMusique)
       The Little Girl Who Lives Down the Lane (500 db-os kiadás) - Christian Gaubert
       (Disques CinéMusique)


  szeptember 03.:

       Hemlock Grove - Nathan Barr (Varése Sarabande)
       Bisturi, La Mafia Bianca / Sequestro Di Persona - Riz Ortolani (GDM / Intermezzo)
       Revolution - Christopher Lennertz (WaterTower Music)


  szeptember 06.:

       Adore - Christopher Gordon (Varése Sarabande)
       Riddick - Graeme Revell (Back Lot Music)
       Salinger - Lorne Balfe (Decca Records)


  szeptember 09.:

       Doctor Who (Season 7) - Murray Gold (Silva Screen)


  szeptember 10.:

       jOBS - John Debney (La-La Land Records)
       The Ultimate Life - Mark McKenzie (Varése Sarabande)
       Windjammer: The Voyage of the Christian Radich (2 CD) - Morton Gould (Sepia Records)
       Jimmy P. - Howard Shore (Howe Records)
       Colette - Atli Örvarsson (MSM / Kronos)


  szeptember 13.:

       The Ungodly / Dagon - Carles Cases (Kronos Records)
       Zum Geburtstag - Jérome Lemonnier (Colosseum)
       Zwei Leben - Christoph M. Kaiser, Julian Maas (Colosseum)


  szeptember 16.:

       Luther - Paul Englishby (Silva Screen Records)
       Poltergeist II: The Other Side (2 CD, 1500 db-os kiadás) - Jerry Goldsmith (Kritzerland)


  szeptember 20.:

       Rush - Hans Zimmer (WaterTower Music)
       Thanks for Sharing - Christopher Lennertz (Milan Records)
       Thanks for Sharing - Various Artists (Milan Records)


  szeptember 23.:

       Yi Dai Zong Shi - Shigeru Umebayashi, Nathaniel Mechaly (Lakeshore Records)


  szeptember 27.:

       Killer Crocodile (500 db-os kiadás) - Riz Ortolani (Kronos Records)


  szeptember 30.:

       Music from the Iron Man Trilogy - Various Artists (Silva Screen)

  Vissza az aktuális hírekhez                                         Vissza a lap tetejére


  További kritikáink
 • Bad Boys for Life
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam